14 november 2009

Driemaal Grand Cru uit Vosne-Romanée

Vougeraie domaine de la BourgogneBourgogne is een streek waar je je weg moet kennen wil je iets mooi's in je glas krijgen. Eigenlijk geldt dat voor iedere wijnstreek maar specifiek voor Bourgogne. Veel wijnproducenten met kleine oppervlaktes aan wijngaarden en klinkende appellaties die zelfs verkopen ook al is de kwaliteit niet altijd navenant.
Hoe vaak heb ik al een pinot noir in het glas gehad en dat ik dacht is dit het nu....? Gelukkig ook het tegenovergestelde dat ik omver geblazen werd van een fantastische pinot noir. Onlangs was ik een restaurant waar ik een Chambolle-Musigny Premier Cru 2005 van Leymarie wou bestellen die helaas niet meer voorradig bleek. Ik had al eerder wijnen van deze wijnmaker (in het midden segment) gedronken en heb er zelfs van in mijn kelder liggen dus de suggestie om i.p.v. de Chambolle-Musigny een mooie Morey-Saint-Denis 2002 te nemen vond ik dan ook prima. Teleurstelling was echter wat ik in mijn glas kreeg. De zuren waren zo dominant dat de fles bij lange na niet op is gegaan. Deze wijn strookte zeker niet met de kwaliteit die ik al eerder van andere wijnen van dit domein had gedronken.

charmes chambertin domaine de ka vougeraie morey saint denis leymarie
Eenmaal thuisgekomen meteen de kelder in gedoken en een Morey-Saint-Denis 2004 van Leymarie naar  bovengehaald en opengetrokken. Weer een teleurstelling en weer die zuren die veel te dominant aanwezig waren.
De volgende dag dan maar een Charmes-Chambertin 2000 van Domaine de la Vougeraie (2.250 flessen gemaakt) open getrokken want dat zou alles weer goed maken toch?  Maar ook nu weer had ik niet echt geluk. Het was beter dan de twee voorgaande flessen maar echt te juichen van deze pinot noir stond ik nu ook weer niet.

Geen nood, een vijftal dagen later zou ik samen met twee vrienden drie top Bourgognes uit Vosne-Romanée op tafel zetten dus alles zou nog goed komen.
Op die bewuste vrijdagavond allereerst blind een mooie Silex 2003 van Didier Dagueneau als aperitief waar ik absoluut blind geen sauvignon blanc van kon maken. Hierna werden de drie pinot noir's in volgorde van leeftijd geproefd. Te beginnen met de 2001 waarna de 2003 en als laatste de 2004 (alle drie de wijnen werden op het zelfde moment ontkurkt en ingeschonken). Alle drie Grand Cru's uit Vosne-Romanée namelijk Richebourg, La Grande Rue en Echézeaux.

De Richebourg 2001 Grand Cru van Domaine Gros Frère & Soeur voldeed niet aan mijn verwachtingen. Een stevige neus maar toch ook wat elegantie met frambozen, kaneel, wat koffie (jawel) en licht hout. In de mond een medium aanzet met meteen die duidelijke zuren en droge indruk. Valt eigenlijk meteen tegen. Zeker voor een wijn waarvan de prijs drie cijfertjes heeft. Misschien heeft hij wat lucht nodig en gaat hij nog wat verbeteren dus later nog even terugkomen bij deze wijn. Na een tijdje werd duidelijk dat hij wel iets in de positieve zin evolueerde maar desalniettemin voor mij nog te hard en bitter. Zou hem eigenlijk nog een hele tijd laten liggen want er kan wel eens potentieel in zitten alhoewel dat nog een vraagteken is. Mijn medeproevers vonden mij te streng in mijn oordeel maar voor mij was het duidelijk. Ik verwachtte een top pinot noir in het glas en heb hem niet gevonden. Vinama: 14pnt . 
 
francois lamarche domane la grade rue vosne romanee

Het tweede glas de La Grande Rue 2003 van Domaine François Lamarche, Grand Cru Monopole, was andere koek (en ook een ander jaar). Deze wijngaard die naast Romanée-Conti ligt en enkel door een zes meter breed weggetje gescheiden wordt van zijn nog beroemder buur had een vrij donkere kleur. Niet ongewoon voor een 2003 wat het jaar van de 'cannicule' was. Een geconcentreerde neus die zwoel aan doet met kersen en zeer mooi is. In de mond een krachtige aanzet met veel volume en heerlijk rijp fruit. Prachtig gewoon. Frissen zuren met nog veel tannine en dus ook nog potentieel, nog zeker twee à drie jaar laten liggen. Vinama: 18+pnt.

Richebourg grand gru Domaine Gros frere et soeur la grande rue francois lamarche vosne romaneede la tomanee conti echezeaux

Het derde en laatste glas was de Echézeaux 2004 (bouteille nr. 7272) van  het mythische domein Domaine de la Romanée-Conti. Een zeer complexe neus, elegant met wat rokerigs, animaal en bosgeuren, een echte snuffelwijn. Na een tijdje in het glas vind ik hem wel wat hoekiger worden. In de mond klopt alles met deze wijn, top. Een zachte maar toch stevige aanzet met een mooie zuurgraad en medium tannine, wat mokka en vooral terroir en in de afdronk een mandje met kersen. Zeer verleidelijk en nu al enorm toegankelijk. Vinama 17,5-18pnt.

De laatste twee pinot noir wijnen hebben mijn week weer goed gemaakt maar ja, dat zijn helaas geen wijnen die je iedere week in je glas hebt.

Commentaren

4 van de 6 flessen waren teleurstellingen ... Het verbaast mij niet en sluit aan bij mijn bevindigen van een tiental jaren geleden. Ik heb toen beslist al mijn flessen Bourgogne te verkopen (op Fred Cossard en G. Roumier na) bij Fine & Rare Wines in Engelenad. De pond stond toen nog huizenhoog.
Het blijft ontzettend moeilijk te begrijpen dat zo velen slechte wijnen blijven maken met zo een mooie druif en een fantastisch potentieel aan wijngaarden. Vinama, heb jij hier een uitleg voor?
Ik hoor al jaren kenners zeggen dat er een nieuwe generatie er aan zit te komen die de prijs per fles wel zal kunnen justifiëren. Larie, natuurlijk.

Gepost door: St Etienne | 15 november 2009

Bourgogne Ik zou niet te veel veralgemeniseren St-Etienne want ook de Bourgogne heeft met zowel Pinot Noir als Chardonnay heel wat te bieden. Je vindt de juiste kwaliteit soms alleen iets minder gemakkelijk dan in een andere wijnstreek.

Veel (ouderwetse) wijnboeren in de Bourgogne kijken helaas niet verder dan hun neus lang is, kennen geen andere wijn dan die van hun eigen domein, weten dus ook niet wat voor kwaliteit er op de huidige wijnmarkt uit andere streken/landen beschikbaar is en blijven stug middelmatige wijnen maken die ze toch wel verkopen omdat er een bekende gemeentelijke appellatie, 1e Cru of Grand Cru op het etiket staat en vanwege de scheef getrokken verhouding van vraag en aanbod. En juist omdat de wijndomeinen daar zo klein en versnipperd zijn, er relatief weinig geproduceerd wordt van bepaalde appelaties is het belangrijk dat je weet welke man er achter de wijn staat.

Gelukkig zijn er ook wijnboeren die het tegenovergestelde zijn en die wel weten hoe het moet maar daar staat dan ook een bepaalde prijs tegenover. Probeer maar eens een leuke pinot noir van rond de €10,00 te vinden, moeilijke opdracht.

Twee weken geleden heb ik de jaargang 2009 van de Hospice-de-Beaune van het vat geproefd en ik was flabbergasted van de kwaliteit van de wijnen. Nog zo jong, moesten de malo nog ondergaan maar wat een gourmandise van deze pinot noir's en chardonnay's. Velen waren nu al zo toegangkelijk en evenwichtig met nog potentieel. Dat 2009 veel beloofd in de Bourgogne is me wel duidelijk geworden.

Gepost door: Vinama | 15 november 2009

Domaine de la Vougeraie... ...heb ik al meermaals gedronken, zowel de Charmes-Chambertin als de Clos de Vougeot, maar dan de 1999. En ik moet zeggen, vooral de Charmes kon me echt wel bekoren!!

Gepost door: Peter VdV | 16 november 2009

Bourgogne Bij Bourgogne is het misschien wat complexer dan in andere appellaties, maar ik vind dat je er ook goede zaken kunt doen met een interessante prijs/kwaliteitverhouding. In de prijscategorie van rond de 12-15 euro kan je al bijzonder lekkere bourgognes vinden in wit en rood (Mercurey, Rully, Saint-Aubin, Savigny of Chorey-les-Beaune…), weliswaar tussen heel wat rommel in datzelfde segment. Die betere wijnen vind je zelden in de Carrefour of in de Collishop, je moet echt bij een Bourgognekenner/liefhebber zijn. Helaas bevestigt deze streek ook het cliché van peperdure en prestigieuze namen die al te vaak ontgoochelen. Anderzijds is er een categorie wijnen die daar wat tussenzit (rond de 25-30 euro), waar je topkwaliteit krijgt en van je sokken kunt worden geblazen. Dat maakt de zoektocht boeiend en bij mij is Bourgogne steeds meer aanwezig in mijn kelder, in de drie bovenvermelde categorieën.

Gepost door: Frédéric | 18 november 2009

Bourgogne In Bourgogne is het wel makkelijk proeven en eventueel kopen.Geen enkele serieuze wijnbouwer maakt er een punt van om een aantal flessen te ontkurken (tenzij de zogezegde topproducenten die soms wel naast hun schoenen lopen).Sinds 2000 bezoek ik 2 keer per jaar de Bourgognestreek en met behulp van de voortreffelijke 'Bourgogne Aujourd'hui' aangevuld met andere wijnartikels heb ik al ontelbare pareltjes ontdekt.En enkele tegenvallers wegens: niet attent genoeg geproefd.Dat gebeurt soms bij wijnbouwers waar ik enkele jaren na elkaar superieure wijnen gekocht had en die ik dus het voordeel van de twijfel gunde.Dat doe ik nu dus veel minder.Ik blijf streng!Mijn voorliefde voor goede Bourgogne komt voort uit mijn zoektocht naar 'culinaire' wijnen: wijnen die de smaakpupillen niet overdonderen en een echte synergie vormen met de steeds delicater en verfijnder wordende gastronomie.En zelfs bij een gepeperde steak of schapebout staat een goede bourgogne z'n mannetje.De meeste grand crus uit de Bordelais daarentegen slaagden er niet in zich na de maaltijd op een hoog niveau te handhaven.(Toen ik vroeger sigaretten rookte was mijn oordeel veel milder omdat talloze nuances dan toch in het teersubstraat wegkwijnden) De Bourgogne is trouwens een streek die mijn fotografenhart hevig beroerd.Aangenaam verrast trouwens door de kwaliteit van uw website-gebeuren!!! Foto's nodig van de Bourgognestreek?: geef een seintje via giesels@hotmail.com.
Nog veel succes gewenst!
Gie

Gepost door: Gie Sels | 21 januari 2010

Altijd geinteresserd in mooie foto's Gie.

Gepost door: Vinama | 26 januari 2010

De commentaren zijn gesloten.