24 oktober 2009

Wijngaard van abdij De Villers in vogelvlucht

Voor het eerst in een luchtballon is een hele belevenis. Onlangs mocht ik het zelf meemaken met goed weer en dus een prachtig uitzicht. We stegen op vanaf Villers pal naast de ruines van de abdij Villers in de gemeente Villers-la-Ville. Nog maar net opgestegen en helemaal in extase van de beleving op zich valt mijn oog op een stukje groen wat in terrasbouw was aangelegd. Was dat wat ik dacht dat het was? Even inzoomen om het zeker te weten en ja hoor het was een heuse wijngaard die ik daar in vogelvlucht zag. Dat beloofde wat naslagwerk die avond thuis want ik wou natuurlijk graag weten welke wijngaard het was. 
de villers wijngaard vignoble

Later die avond was het met behulp van het boek "Belgische wijngaarden" vrij snel duidelijk dat ik de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant had gespot. Deze wijngaard lag oorspronkelijk binnen de muren van de abdij en de bewoners, de cisterciënzers, wisten precies hoe ze wijn moesten maken net zoals ook de monniken op andere plaatsen bijvoorbeeld in Frankrijk een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroegere wijnbouw (Clos Vougeot, Coulée de Serrant, etc...). De monniken van Villers hadden dus al een wijngaard in de 13e eeuw. Buiten Villers bezaten ze zelfs nog meer wijngaarden en Villers had wijngaarden tot in Duitsland. De monniken dronken toen 100liter wijn per persoon per jaar welliswaar vrijwel alles geimporteerd uit het Duitsland maar ook van hun wijngaarden in rond Leuven. Op een gegeven moment bezat de abdij negentien wijngaarden in België veelal bekomen door giften.

In de boeken van Villers daterende uit 1764 staan de jaarljkse kosten voor wijn en andere zaken genoteerd: 
    - pour le vin, 3.363 florins
    - consommation en céréales pour bière, 2.000 florins
    - consommation en céréales hors bière, 3.930 florins
    - habillement, 1.945 florins
    - entretien de l'abbaye, 2.000 florins
    - redevances aux États, 3.014 florins
 
Van het totale kloosterbudget werd dus 10% uitgegeven aan wijn wat enorm was. Wijn werd gedronken tijdens de mis, bij de maaltijd, werd geschonken aan de gasten die bleven overnachten maar diende ook als medicijn.

Vandaag de dag heeft de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant een wijngaard van 20 are verdeeld over vijf niveaus met een 6 à 700 wijnstokken van de druivenrassen regent en phoenixDe Clos de Villers-la-Vigne is een rode primeurwijn gemaakt van regent volgens de macération carbonique methode. Ook wordt er een marc, een mistelle en druivensap van de phoenix gemaakt.

Er worden een 750 flessen regent (prognose 2011) en een 120tal phoenix flessen gebotteld. Blijkbaar is er in het verleden ook het hybride druivenras Léon Millot gebruikt. Of dit nu nog zo is staat niet beschreven in het boek Belgische wijngaarden en ook de website van de wijngaard is hierin niet duidelijk. De herkomstbenamingen zijn Vin de pays des jardins de Wallonie en Vin de table.
 
De Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant heeft zich sinds 1990 ontfermt om deze oude wijngaard volledig in ere te herstellen.
Vanwege de kleine productie is de wijn blijkbaar niet echt in de verkoop te verkrijgen zo lees ik maar kan wel geproefd worden tijdens de activiteiten van de abdij de Villers. 

Tja, een heel artikel over een wijngaard waarvan ik zelf nog nooit iets gedronken heb, het moet niet gekker worden.....maar je weet maar nooit, misschien kom ik ooit nog eens een fles van de abdij De Villers op mijn pad tegen.

de villers wijngaard vignoble 2

Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant
avenue du Comte 7
1325 Dion-Valmont
010-22 55 12
www.villers-la-vigne.be

16:18 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (2) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

Commentaren

Leuk! Je moet het nieuwe boek van Gido Van Imschoot er maar eens op na slaan over deze wijngaard. Weer zeer degelijk.
Heb de wijn zelf al eens mogen proeven en ben hem niet vergeten. Goed teken dus: was best te pruimen, sappig, met natuurlijk wel wat vegetale kantjes, maar kom, ze zijn er ook nog maar pas serieus mee bezig.
't Zal je misschien interesseren: Cabernette kwam tijdens het onderzoek voor haar doctoraat in de oorkonden van de abdij van Ninove wel meer verwijzingen naar wijn tegen. Ze hebben daar ooit zelfs een abt praktisch de deur gewezen omdat hij wilde beperken op de per capita wijnconsumptie en de abdij was berucht omdat ze nogal wat schulden had in Bordeaux ... . Sobere kerels, die monniken!

Gepost door: Amaronese | 26 oktober 2009

wijngaarden Mooi wijngaardje!
Maar de mooiste wijngaard in België is een echte "clos", 1ha groot, ook eeuwenoud en perfect onderhouden, metershoge stenen muren: Clos d'Opleeuw, schitterend gelegen bij Borgloon, zeker een ommetje waard als je in de buurt bent, maar de kans is groot dat je niet binnenraakt. Je moet dus eerst wel afspreken met de eignaar. 100% chardonnay. één fles kunnen kopen, nog niet geproefd.

Gepost door: Frédéric | 26 oktober 2009

De commentaren zijn gesloten.