13 oktober 2009

Eerste Vendanges Louise 2009 geslaagd

Nee dit gaat niet over de wijnoogst 2009 maar over een wijnfeest. Iedereen kent wel de situatie dat als je naar een receptie gaat je bij binnenkomst meteen een plateau met glazen fruitsap, water, witte of rode (huis)wijn onder je neus krijgt waarbij een vriendelijk glimlachende dame of heer je vraagt of je iets wil drinken.

Vorige maand overkwam me dit weer maar toen met enkel rode wijn op het plateau en ik wist van te voren dat dit niet zo maar een rood huiswijntje was. Er stonden namelijk aan de ingang van de Gucci modewinkel twee dames met een vol plateau glazen met daarin Château Latour 1999, Premier Grand Cru uit Pauillac. Kijk dat is nog eens een receptie waar ik vrolijk van wordt en dus graag naar toe ga.

Ik was uitgenodigd om de allereerste Vendanges Louise in Brussel bij te wonen. Dit is een project van vereniging Brussels Louise waarin  84 winkels van de luxe Louizawijk de handen ineen hadden geslagen om aan de uitstraling van hun wijk te werken, en hoe. Al deze winkels hadden zich voor die avond verbonden met een groot wijndomein  om hun genodigden (klanten) te pamperen gedurende een prestige avond met dito wijn.   

Dit evenement heeft als grote voorbeeld de 'Vendanges Montaigne' die sinds 1990 wordt gehouden in de Avenue Montaigne, de meest chique winkelstraat van Parijs alsook op de Madison Avenue in New York.

Fratelli Rosetti vendanges louise
De Italiaanse schoenenwinkel Fratelli Rossetti tijdens Vendanges Louise 2009

Op de uitnodiging stond netjes vermeld welke wijndomeinen aanwezig waren in welke winkel. Dat de Champagne huizen goed vertegenwoordigd waren mag geen verrassing zijn. Bij Cartier was dit....jawel Champagne Cartier, bij Crine was het Taittinger, bij Dior Moët & Chandon, bij Louis Vuitton Veuve-Cliquot, enz.... Laurent Perrier was bij diverse winkels aanwezig zoals Obumex, Natan, BMW....
Bij Fratelli Rossetti kon je tussen de strakke schoencollectie genieten van een mooi glas Drappier Champagne (biologisch) vergezeld van overheerlijke gerechtjes.

Terug naar Gucci waar we een heerlijke Château Latour 1999 in het glas hadden en van zowel de wijn als de winkel genoten ook al is de Gucci mode stijl niet echt mijn ding. Met pijn in het hart zag ik daar veel mensen deze Latour '99 (250+ Euro per fles) achterover slaan alsof het een banale huiswijn was maar daar ben ik maar niet te lang bij stil blijven staan. Uitgangspunt van die avond aldaar was om de goede klanten van Gucci te verwennen en niet om de wijnliefhebbers een plezier te doen. Dat klanten van Gucci en van de vele andere winkels die avond, de luxe mode veel belangrijker vinden dan de luxe wijn die werd geschonken is maar te accepteren als een feit.  

Bij Armani kwam er natuurlijk Italiaans in het glas. Santa Lucia 2001, een Brunello di Montalcino die zo zuur was dat ik mijn glas snel heb weggezet. Lag het aan de fles? Ik zal het nooit weten want ik dacht hoe kun je zoiets aan je genodigden serveren en ben snel naar de volgende winkel gegaan.

De Belgische handtassen designer Delvaux had onder andere Château Lynch-Bages 2006 een Grand Cru uit Pauillac op tafel staan. Leuk om weer te proeven maar deze jonge wijn heeft nog dusdanig veel tannine dat ik vind dat dit niet de meest toegangkelijke wijn is voor dit soort avonden en beter nog enkele jaren in de kelder kan verouderen. Gelukkig hadden ze nog andere wijnen ook. Bij Delvaux was opvallend dat het wel de enige winkel was waar aan ons bij het verlaten van de winkel gevraagd werd (door de eigenaar?) of we genoten hadden van de wijn. Het straalde van de man af dat hij zelf ook kon genieten van wijn.

Chanel pakte uit meteen leuke Ségla 2005, de tweede wijn van Château Rauzan-Ségla, die door de warme spots in de winkel wel wat figuurlijke ijsblokjes kon gebruiken.

Behalve de wijnen heb ik genoten van die prachtige winkels waar ik niet iedere dag laat staan iedere maand binnenkom. Fantastische vaak monumentale panden aan de Louizalaan met een schitterende inrichting.

En waar hadden ze de wijnen het beste voor elkaar? Bij de herenmode zaak De Vlaminck. Een goed assortiment en alle drie de wijnen die er geschonken werden waren zeer mooi op dronk. Van de Sousa Champagne, Château Lagrange 2001 Grand Cru Saint-Julien en een jonge witte Chassagne-Montrachet uit 2007. Mijn complimenten. 

Vendange Louise 2009, het was de eerste keer en de bovenstad heeft er een evenement van allure bijgekregen.
  
delvaux vendanges louise chateau lynch bages 2006 pauillac
Château Lynch-Bages 2006 Grand Cru Pauillac bij Delvaux

07:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Zie eens! Zo zouden ze me wel aan het shoppen krijgen! Laat de dames maar kleding/schoenen passen, terwijl ik mag genieten van de wijn... Pracht initiatief! Jammer dat ik er niet bij was!

Gepost door: Peter VdV | 13 oktober 2009

Lynch Bages 06 Dit lijkt me toch niet echt een wijn die je zomaar op straat aan shoppers aanbiedt (al zijn het Delvauxkopers), ik zou ze de schitterende cuvée "Antidépresseur" 2008 van Embres et Castelmaure geven (kostprijs zo'n 5 euro). lekker zelfrelativerend daarbij...

Gepost door: Frédéric | 13 oktober 2009

@Peter en Frédéric De dames maar passen en jij....... mag betalen, dat wordt dus dure wijn ;-).

Ik heb met een winkeleigenaar gesproken of zij in dit luxe segment ook de economische crisis voelen maar het was eerder het tegendeel zo werd mijn verteld. Een "Antidépresseur 2008" hebben deze klanten dus blijkbaar niet nodig maar ik zal hem zelf eens moeten proberen.

Gepost door: Vinama | 13 oktober 2009

De commentaren zijn gesloten.