27 september 2009

Megavino 2009: Win 50 gratis toegangskaarten bij Vinama

Over drie weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2009 weer van start. 10.000 wijnen op 11.000m2 in Paleis 3 van de Expo Heizel in Brussel.  Vorig jaar waren er 23 wijnlanden vertegenwoordigd die aan een ruime 22.883 bezoekers hun wijnen hebben laten proeven en deze editie zijn het maar liefst 27 wijnlanden.

'Dit jaar is Bordeaux het gastland. Thema van het salon wordt 'Beleef Bordeaux even anders'. Op een stand van 150m2 stelt het Comité Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) een selectie voor van 100 verschillende Bordeauxwijnen, tussen de 4 en 15 euro, die geselecteerd werden door een jury van Belgische professionals, en door de bezoekers kunnen geproefd worden. Met deze selectie wordt de nadruk gelegd op de grote diversiteit van de Bordeauxwijnen die zowel geschikt zijn voor dagelijks gebruik, als bij speciale gelegenheden, én toch bereikbaar zijn voor ieders beurs.'

Ook zullen de Belgische handelaars die gespecialiseerd zijn in de distributie van Bordeauxwijnen alsmede Bordelese bedrijven die het publiek willen laten kennismaken met hun uitgebreid gamma Bordeauxwijnen sterk vertegenwoordigd zijn.
 
logo-megavino c 2009


Voor het eerst pakt Megavino uit met een paviljoen dat exclusief voorbehouden is voor alcoholen, sterke dranken en afgeleiden van wijn.  Het Megasiprits-paviljoen telt bovendien een eigen degustatiezaal én bar waar drie dagen lang proeverijen, workshops en demo's worden georganiseerd die u gratis kunt bijwonen.


Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

België is de op één na de grootste invoerder van wijnen uit Bordeaux. Hoeveel procent van de totale export van Bordeauxwijn gaat jaarlijks richting België? (tip: antwoord op de website www.megavino.be )

Stuur je antwoord  uiterlijk zaterdag 3 oktober met je naam en adres naar vinamablog at hotmail.com

Megavino openingstijden:
Vrijdag 16 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 17 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 18 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 19 oktober: open van 10:00 tot 18:00

14:48 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (8) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

24 september 2009

Spontaan zelfontkurkende fles natuurlijke wijn

Op "Le Salon des vins naturels" in Olne eerder dit jaar heb ik de wijnen geproefd van de jongeman Vincent Thomas, Domaine de la Chappe, uit Bourgogne. Na eerst ervaring op te hebben gedaan bij andere bio en biodynamische wijndomeinen werkt hij sinds 2003 samen met zijn vader André op het familiedomein. Biologisch in de wijngaard en een zo natuurlijk mogelijke vinificate met natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, en geen filtering. Lichte sulfiet toevoeging enkel daar waar nodig bijvoorbeeld bij de botteling.

Zijn cuvée L'Alimonade 2008 was een fruitbom in de neus met een mandje bloemen en had een heerlijke frisse citrus en groene appels smaak en dronk weg zoals de naam al doet vermoeden als heerlijke limonade. Ik had dus meteen maar enkele flessen gekocht van deze 100% aligoté, perfect als aperitief voor in de zomer op het terras.

l'alimonade 2008 aligote vin naturel 014

Onlangs ging ik mijn kelder in om een andere fles wijn te pakken die ergens in een doos in het midden van een stapel dozen. Eerste doos eraf gepakt, toen de tweede en toen ik de derde nog geen twee centimeter hoog had opgepakt hoorde ik een doffe ploef en spoot er wijn door de geopende bovenkant van de doos naar buiten en ik kreeg de volle laag. Een volle laag L'Alimonade want de kurk was er spontaan uitgedrukt. De wijn was blijkbaar gaan hergisten (had geen filtering gehad, restgisten, te weinig sulfiet,...?) en de druk in de fles was zo groot geworden dat de wijn de weg van de minste weerstand had gezocht. Het feit dat ik de doos en dus ook de fles had bewogen was voldoende voor deze spontane 'explosie'.

Natuurlijk had ik wel eens gehoord dat dit kan gebeuren als de wijn eenmaal op fles gaat hergisten (zo wordt Champagne gemaakt) maar in mijn eigen kelder had ik het nog niet meegemaakt. Het rook daarna overigens wel lekker in mijn kelder, alsof ik in de kelder van een wijnboer stond. Er was nog één derde wijn in de fles achtergebleven dus mijn aperitief voor die dag was al gekozen. 

Vreemd genoeg is met de andere fles die ik nog heb  (exact dezelfde bewaarcondities) helemaal niets aan de hand. Dan vraag je je toch af waarom gaat de ene fles wel hergisten en de andere niet of hoor ik daar weer een 'plop' in de kelder....?

explosie l'alimonade 2008 aligote vin naturel

22:33 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) | Tags: natuurlijke wijn, aligote |  Facebook | |  Print

19 september 2009

Roll Fermentor in Château Mayne-Blanc, Lussac Saint-Emilion

Innovatie in de kelder.
Roterende vaten van 900liter waarin het druivensap zijn alcoholische gisting ondergaat. In plaats van remontage* draait men het hele vat gewoon rond zijn as. Hierdoor wordt de châpeau* automatisch gebroken en vermengd met de most.

Ook vindt de malolactische gisting plaats in dezefde vaten en worden ze gebruikt voor de opvoeding van de wijn gedurende een 12-18 maanden maar dan draaien ze uiteraard niet meer in het rond.

*remontage is het omhoog pompen van de most over de dikke laag schillen en pitten die zich boven in de gistingskuip heeft gevormd (de châpeau) voor meer extractie (kleur,aroma,tannine) en beluchting van de gistcellen.

09:00 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: vinificatie, remontage |  Facebook | |  Print

15 september 2009

Back to the 80's, 60's and 40's...

Een avondje met wat wijnliefhebbers is vooral vaak een lekkere happening. Zo was het ook deze keer weer en niet alleen in het glas maar ook op het bord één en al plezier. Begonnen met een mooi fruitige blanc de blancs Champagne Grand Cru van Bonnet Gilmert met daarbij een heerlijke huisgemaakte zalmmousse. Daarna kwam de eerste fles blind op tafel bij het voorgerecht. Een donkerbruine kleur, vette textuur, aromatisch in de neus met krenten, hazelnoten en ook wat ziltigheid. In de mond droog en gerookt. Mooi glas wijn en ons verdict was een sherry en het bleek een 'Emperatriz Eugenia' very rare Oloroso, gran reserva sherry van Emilio Lustau te zijn (Vinama:16,5pnt).

champagne bonnet gilmert sherry jerzez lustau emperatriz eugenia very rare oloroso pierre bise anjou loire haut de la garde redoma niepoort portugal douro

Voordat het hoofdgerecht geserveerd werd kwamen er nog twee witte wijnen blind op tafel. De eerste had vrij intense gele kleur, iets boter in de neus  een heel houtbos in het glas en ik zat al in de richting van de Bourgogne te denken maar het was veel zuidelijker. Deze Redoma reserva 2000 van Niepoort uit de Douro had na negen jaar nog een dosis hout om dikke planken van te zagen, een beetje teveel dus. Misschien juist wel een goede brug na de stevige Oloroso naar de volgende wijn. Hij had ook een mooie frisheid en je zou deze wijn geen negen jaar oud schatten maar veel jonger (Vinama: 13,5pnt).  

De tweede blinde die ik zelf had meegenomen was  Château Pierre-Bise 2006, Le Haut de la Garde 2007 uit Anjou. Vorig jaar heb ik dit domein bezocht en was zeer onder de indruk van deze 'gewone' chenin uit Anjou gemaakt door Claude Papin. Een iets donkere kleur naar het oranjeachtige toe met een zeer complexe intrigerende neus met onder andere kweepeer. In de mond een volle droge aanzet met ook hier weer een complexiteit die je eigenlijk niet verwacht van een wijn in deze prijsklasse. Ik hoorde iemand aan tafel zeggen 'Voor die prijs (€7,75)ga ik deze wijn meteen zelf invoeren' (Vinama: 16pnt).
    
La chapelle 1983 hermitage Paul Jaboulet
Foto: WvdV

Toen de eerste rode wijn blind. Toen hij net ingeschonken was en ik eraan rook dacht ik meteen 'oei als dit nog maar goed gaat zijn'. We hadden duidelijk een oudere wijn in het glas met veel evolutie in kleur en geur. De fles was nog maar net open dus we hebben de wijn even een tiental minuten de tijd gegeven. Die tijd had hij nodig en nog meer zelfs want de wijn kwam helemaal open en bleef ontzettend positief evolueren totdat de fles leeg was. Want leeg ging hij, een heerlijke elegante wijn met een mooie zachtheid, fijne tannine, nog wat heel licht cassis, wat leer en hout (ik heb geen proefnotities genomen die avond dus even een beknopte impressie van wat er nog in mijn hoofd zit). Dit was duidelijk een grote wijn maar de welke? Ik gokte op een syrah uit de Noordelijke Rhône, Côte Rotie of Hermitage. Het was La Chapelle 1983 Hermitage van Paul Jaboulet (Vinama: 18pnt). Een heerlijkheid waarvoor dank PvdV alsook voor het heerlijke gerecht met truffels.
La Chapelle 1983 was kwaliatief een stuk beter dan de 1999 die ik eerder dit jaar mocht proeven (zie verslag 30/08/09).

chateau pape-clement 1986 grand cr pessac-leognan BordeauxFoto: WvdV

De tweede fles wijn werd niet blind geserveerd. Met een elastiekje om het etiket op zijn plaats te houden stond er een fles Château Pape-Clement 1986 Grand Cru Classé uit Pessac Léognan voor mijn neus. Net zoals La Chapelle had ook deze wijn wat tijd in het glas nodig en bleef daarna permanent positief evolueren.  Deze Pape-Clement had nog een mooie stevige volle structuur en ik zou hem eerder in de eerste helft jaren '90 plaatsen dan midden jaren '80. Zeer, zeer mooi geëvolueerd (Vinama: 18pnt).

1945 sauternes chateau pape-clement 1986 grand cr pessac-leognan bordeaux sauternes 1945b la chapelle 1983 hermitage paul jabouletFoto: WvdV

Toen de mystery fles zonder etiket. Enige weken geleden hadden PvdV en ikzelf via mijn wijnblog afgesproken dat hij een Sauternes uit 1945 zou opentrekken van wie het kasteel niet gekend was en ik een Madeira uit 1945 zou meenemen dus zo gezegd, zo gedaan. 1945 een mythisch jaar, het einde van de tweede wereldoorlog en het begin van de wederopbouw, een jaar van van hoop. 

Het was een Sauternes de mystery fles dat wisten we dus zeker. Ook het jaartal was bekend want alhoewel het etiket met de naam van het château er niet meer opzat had hij nog wel een klein schouderetiket met het jaartal 1945. Maar dat was ook alles, ook PvdV wist niet welke wijn dit was.
Na mijn super ervaring eerder dit jaar met een fles Rieussec 1947 (zie verslag van 8/08/09) zag ik nu een 1945 ook wel zitten. De kleur zag er nog in orde uit maar in de neus was er enkel een stevige velpongeur en in de mond stelde hij niets meer voor. Passé, jammer maar dat risico is er nu eenmaal bij dit soort oude rakkers.
Op de kurk stond ook geen naam van het kasteel. Er werd gespeculeerd dat het van Château Clos d'Azu(?) was maar ik heb er nooit van gehoord en kan nergens iets vinden over dit kasteel.

Toen maar snel naar iets anders uit 1945 ingeschonken namelijk de Barbeito Malvazia Madeira en daarna de Barbeito Verdelho 1965 Madeira die allebei als jonge engeltjes op je tong plaste. Ja, geschiedenisles kan leuk maar vooral ook lekker zijn.  

madeira 1945 1965 barbeito malvazia verdelho b

11 september 2009

Wijnfestival/Foire aux Vins 2009 Auchan Roncq on-line brochure

Het heeft wat langer geduurd dan de andere jaren maar sinds vandaag is de volledige Nederlandstalige brochure voor de Foire aux Vins 2009 van Auchan in Roncq(FR) on-line beschikbaar.

auchan foire aux vins 2009 brochure wijnfestival

De selectie is in totaliteit een stuk minder interessant dan de voorafgaande jaren maar er zitten nog leuke zaakjes tussen. Minder interessant omdat er zeer veel Grand Cru Bordeaux uit 2007 in staat wat natuurlijk te verwachten was maar daar moet je gewoon vanaf blijven vanwege de te hoge prijzen en het matige jaar. 
In de toekomst zullen dezelfde Cru's beslist goedkoper op de markt komen en dan kun je de krenten uit de pap halen (als ze er zijn?). 2006  Pomerol en St-Emilion kwalitatief beslist de moeite waard (ik heb er velen geproefd) maar helaas veel te duur. Wel interessant zijn de 2006 uit Côtes de Francs en Côtes de Bourg.
Volgend jaar komt Bordeaux 2008 (kwalitatief beter dan 2006 en 2007)  op de markt met prijzen die een stuk lager zijn dan 2006 of 2007. Van 2009 verwacht men ook een goed jaar dus denk goed na voor je Bordeaux Grand Cru koopt uit 2007 en 2006.  

Als ik even door de brochure blader zie ik de volgende wijnen die interessant zijn of wel eens de moeite waard kunnen zijn om te proberen:

Rhône:
2007 is een top jaar in o.a. Châteauneuf-du-Pape en omstreken dus daar zijn leuke wijnen te vinden:
- Domaine Raymond Usseglio 2007, C9DP rood: €19,95 (voorblad)
- Les Lauzières 2007, Gigondas van Tardieu Laurent €17,95 (p43)
- Cave des Clairmonts, Crozes-Hermitage 2006 €8,50 (p45)

Elzas:
2007 is een uitstekend jaar in de Elzas.
- Riesling Grand Cru 2007 Dopff au Moulin €9,50 (p50)

Bourgogne wit:
- Labouré-Roi 2006, Meursault €19,95 (p57)

Languedoc-Roussillon:
- Walden 2007, Côtes du Roussillon €6,99 (p32)
- L'Equilibre 2007 Villa Symposia, Coteaux du Languedoc €8,99 (p33)
- Eloge de la Paresse 2008 Cave d'Embres et Castermaure, Corbières €7,00 (achterblad)

Bordeaux rood:
- Puygueraud 2006 , Côtes de Francs €9,50 (p6)
- Fougas Maldoror 2006, Côtes de Bourg € 9,95 (p6) 
- Vieux Robin 2004, CB Médoc €9,75 (p16)
- Anthonic 2005, CB Moulis-en-Médoc €10,95 (p19)
- Clémentin du Pape-Clément 2005,Pessac-Léognan €29,95 (p15) 
- Pontet-Canet 2006, Pauillac €52,95 (p21)

Bordeaux wit zoet:
- Guiraud 2006, 1er Cru Sauternes €32,95(p61)

Loire wit droog:
- Cour Cheverny 2006 €6,99 (p53)

Loire zoet:
- Bonnezeaux reserve 1997 €12,95 (p63)
- Princé 2007, Coteaux de L'Aubance €9,95 (p63)

Champagne:
- Ruinart €32,95
 
Klik op de brochure hierboven voor het volledige aanbod in PDF. On-line door de brochure bladeren lukt blijkbaar nog niet maar normaliter kun je dat hier doen.

19:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

09 september 2009

De duistere kant van de wijnhandel

David Molyneux-Berry, medeoprichter van de wijnafdeling van Sotheby's, Master of Wine en meer dan 53 jaar werkzaam in de wijnhandel over de fraude met namaak topwijnen: 

16:56 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

05 september 2009

Vlaamse Wijnblogdagen - Vergeten druivenrassen: Alicante bouschet

De wijnen van tegenwoordig beginnen qua smaak steeds meer op elkaar te lijken wordt er wel eens gezegd. Dat is ook niet raar als men overal ter wereld steeds meer de focus legt op hetzelfde kleine groepje druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinor noir, cabernet franc, grenache, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, chenin, gewürztraminer, riesling, muscat, etc.... Daarnaast wordt de wijn binnen een bepaalde prijscategorie ook steeds toegankelijker oftewel  commercieëler gemaakt zodat de kassa blijft rinkelen maar waardoor de smaak differentiatie tussen de verschillende wijnen steeds kleiner wordt.

Laten we daarom vooral niet vergeten dat er veel meer druivenrassen bestaan dan dat kleine groepje hierboven, veel meer dan jij en ik ons kunnen inbeelden. Alleen al in het referentie werk "The Oxford companion of wine" staan er al een duizendtal die voor wijn gebruikt worden. Wat dacht je van sauvignon vert, petite arvine,  pineau d'aunis? Ook heeft een druivenras vaak zeer veel synoniemen afhankelijk van het land en zelfs streek. Zo heeft bijvoorbeeld de gamay uit de Beaujolais streek wel minstens twintig synoniemen soms ook gelinkt aan een net iets andere kloon van de druif.

Bart en Kaat, ook twee wijnbloggers, lieten na een avond wijn proeven bij mij thuis een fles achter waar we niet aan toegekomen waren. Deze wijn was gemaakt van de minder bekende alicante bouschet druif. Aangezien ik deze zomer ook nog een andere fles alicante bouschet cadeau had gekregen op het wijndomein Ollieux Romanis (AOC Corbières-Boutenac) leek me dit onderwerp van de Vlaamse Wijnblogdagen een uitstekende gelegenheid om ze eens naast elkaar open te trekken want alicante bouschet kom je niet zo vaak tegen.

alicante bouschetHet blauwe druivenras alicante is ook bekend als Alicante Bouschet en komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar hij door Henri Bouschet is gemaakt rond 1870 door middel van een kruising van de petit bouschet (uitgevonden door zijn vader Louis) en grenache. Petit bouschet is dan weer een kruising tussen teinturie du cher en aramon.

Alicante heeft gekleurd vruchtvlees en dus rood druivensap in tegenstelling tot de meeste blauwe druiven die gewoon wit sap hebben. De wijn van alicante heeft hierdoor een ongelooflijke donkere geconcentreerde kleur en werd daarom vroeger als 'teinturier' gebruikt. Dit wil zeggen dat men het gebruikte om lichte rode wijn meer kleur en body te geven. Dat is ook precies de reden waarom Henri Bouschet dit druivenras heeft uitgevonden omdat na de phylloxera (druifluis) plaag midden 19e eeuw er nieuwe hoog productieve wijnrassen werden aangeplant zoals aramon die lichte wijnen opleverden en dus gepimpt werden met alicante bouschet. In die tijd werd alicante dus ook alleen gebruikt voor assemblage wijnen en nooit als mono cépage wijn.De Bouschet familie heeft trouwens nog meer teinturier druivenrassen ontwikkeld zoals morrastel bouschet, carignan bouschet, en grand noir de la calmette.

Ook in Amerika heeft alicante bouschet vroeger succes gekend want tegen 1930 bestond 33% van de druiven productie in Californië uit dit druivenras. Dit kwam door de drooglegging want de illegale drankstokers cq verkopers hadden namelijk ontdekt dat ze de zeer donker gekleurde alicante bouschet konden aanlengen met water en suiker. Ook zorgde de dikke schil van de druif voor veel anti-oxidanten waardoor het een populaire druif werd omdat de wijn het transport vanaf de oostkust tot ver in het binnenland goed kon trotseren. Nu maakt alicante slechts minder dan 1% uit van de productie in Californië en het aantal hectaren verminderd nog ieder jaar.

alicante-bouschet- 2 bron clubevinhosportugueses
(Bron foto: club e vinhos portugueses)

Alicante is zeer productief en kan op vruchtbare grond wel een opbrengst geven ven 200hl per hectare met als resultaat een zwakke wijn met een laag alcohol percentage. De wijnstok moet dus goed ingetoomd worden om een laag rendement te bereiken van rond de 40hl om een kwaliteitswijn te maken.

Alicante bouschet vindt je in Frankrijk  voornamelijk in de Languedoc-Roussillon en ook wat in de Provence. Buiten Frankrijk komt hij voor in Spanje waar hij bekend is als  de garnacha tintorera en Alentejo in het zuiden van Portugal. Mag ook voor Port gebruikt worden.  Komt ook voor in Croatië, Noord-Afrika, Verenigde Staten (Californië), Chili, Italië (Corsica, Toscana, Calabria) en Israël. 

Om het allemaal wat verwarrender te maken wordt in de Languedoc grenache ook wel eens alicante genoemd maar dit heeft dus niks met de alicante bouschet te maken.

alicante preignes 2007 ollieux romanis corbieres boutenac


Alicante Par Preignes, Vin de Pays des Côteaux du Liberon:
100% alicante bouschet.
Fris, modern design etiket en ook de vorm van de fles is wat anders dan de standaard Boredeaux vorm. Deze fles valt zeker op tussen de andere flessen op het rek van de wijnwinkel.
De wijn heeft een intens geconcentreerde, ondoorzichtige, donkerpaarse kleur. Een mand vol rood en zwart fruit zoals bramen komt je tegemoed in de neus. Wel een frisse, fruitige neus en niet plomp of zwaar van de alcohol. Mooie kruidigheid.
Ook in de mond valt als eerste die fruitigheid op waarna de medium aanzet met zachte tannine een ronde indruk achterlaten waardoor hij lekker weg drinkt. Mooi in evenwicht met zwarte bessen in de afdronk. Niet om weg te leggen deze wijn maar voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C
Voor ongeveer 8.00 Euro is dit een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding.  Vinama: 14,5pnt.

Alicante, Ollieux Romanis, Vin de Pays de L'Aude:
100% alicante bouschet. 4000 wijnstokken per hectare die een leeftijd hebben van 85 jaar, rendement 35hl/ha.
Qua degustatieve indrukken komt deze wijn zeer overeen met de vorige wijn. In de neus komt iets meer de specerijen zoals peper naar voren en hij heeft een wat aardse toets. Krachtig en toch verfijnd in de mond met wat meer structuur en body dan de Preignes zonder de frisheid te onderdrukken. Puur fruit in de mond. Ook deze is niet om weg te leggen (gaat echter wel vier jaar mee) maar is ook voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C. Ook hier weer een zeer goed glas wijn. 11.00 Euro (op domein), Vinama: 15,5pnt

Waren er maar meer wijnproducenten die 100% alicante bouschet wijnen maken in plaats van ze te mengen met andere druivenrassen.

Er zijn een vijfendertigtal synoniemen voor alicante bouschet maar die zal ik je besparen. Probeer alleen alicante bouschet te onthouden zodat je in de toekomst zelf eens kan proberen hoe lekker dat het is. Een echte aanrader! 

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

02 september 2009

"The Winemakers", wie wordt de beste wijnmaker?

In de Benelux heb je tv programma's zoals "Mijn Restaurant", "De beste hobby kok" of "X-factor" maar in Amerika hebben ze ook zo'n programma geheel met wijn als onderwerp namelijk "The Winemakers".

Twaalf mannen en vrouwen krijgen de kans om hun eigen wijnlabel te maken. In iedere aflevering worden ze geconfronteerd met de aspecten uit de wijnbouw, vinificatie tot en met het verkopen en de marketing ervan.

De winnaar wordt uitgeroepen tot "The Winemaker 2009". De serie gaat deze maand van start en er zijn al wat teaser filmpjes beschikbaar. Een van de leukste is deze hier waarin het duidelijk wordt hoe het gesteld is met de wijnkennis van deze Amerikaanse kandidaten.De casting voor 2010 is al begonnen en dat jaar gaan ze het programma opnemen in Frankrijk.

Meer hilarische filmpjes op: http://thewinemakers.tv/ 

07:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print