24 september 2009

Spontaan zelfontkurkende fles natuurlijke wijn

Op "Le Salon des vins naturels" in Olne eerder dit jaar heb ik de wijnen geproefd van de jongeman Vincent Thomas, Domaine de la Chappe, uit Bourgogne. Na eerst ervaring op te hebben gedaan bij andere bio en biodynamische wijndomeinen werkt hij sinds 2003 samen met zijn vader André op het familiedomein. Biologisch in de wijngaard en een zo natuurlijk mogelijke vinificate met natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, en geen filtering. Lichte sulfiet toevoeging enkel daar waar nodig bijvoorbeeld bij de botteling.

Zijn cuvée L'Alimonade 2008 was een fruitbom in de neus met een mandje bloemen en had een heerlijke frisse citrus en groene appels smaak en dronk weg zoals de naam al doet vermoeden als heerlijke limonade. Ik had dus meteen maar enkele flessen gekocht van deze 100% aligoté, perfect als aperitief voor in de zomer op het terras.

l'alimonade 2008 aligote vin naturel 014

Onlangs ging ik mijn kelder in om een andere fles wijn te pakken die ergens in een doos in het midden van een stapel dozen. Eerste doos eraf gepakt, toen de tweede en toen ik de derde nog geen twee centimeter hoog had opgepakt hoorde ik een doffe ploef en spoot er wijn door de geopende bovenkant van de doos naar buiten en ik kreeg de volle laag. Een volle laag L'Alimonade want de kurk was er spontaan uitgedrukt. De wijn was blijkbaar gaan hergisten (had geen filtering gehad, restgisten, te weinig sulfiet,...?) en de druk in de fles was zo groot geworden dat de wijn de weg van de minste weerstand had gezocht. Het feit dat ik de doos en dus ook de fles had bewogen was voldoende voor deze spontane 'explosie'.

Natuurlijk had ik wel eens gehoord dat dit kan gebeuren als de wijn eenmaal op fles gaat hergisten (zo wordt Champagne gemaakt) maar in mijn eigen kelder had ik het nog niet meegemaakt. Het rook daarna overigens wel lekker in mijn kelder, alsof ik in de kelder van een wijnboer stond. Er was nog één derde wijn in de fles achtergebleven dus mijn aperitief voor die dag was al gekozen. 

Vreemd genoeg is met de andere fles die ik nog heb  (exact dezelfde bewaarcondities) helemaal niets aan de hand. Dan vraag je je toch af waarom gaat de ene fles wel hergisten en de andere niet of hoor ik daar weer een 'plop' in de kelder....?

explosie l'alimonade 2008 aligote vin naturel

22:33 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) | Tags: natuurlijke wijn, aligote |  Facebook | |  Print

Commentaren

Dat is natuurijk het risico van natuurlijke wijnen. Ik heb het eens met een Riesling aan de hand gehad. Kelder heeft ook maanden zalig geroken. Je werd al beneveld als je halverwege de trap was ...

Gepost door: Amaronese | 25 september 2009

Olaf Bij mij is het nog nooit gebeurd en geloof mij ik heb veel van die gevaarlijke wijnen in mijn kelder liggen. Z'on explosie is wel al voorgevallen in mij auto tijdens het vervoer. En ja, gelukkig is het maar bij één van de 12 flessen gebeurt. Waarom het slechts bij één voorvalt is wetenschappelijk te verklaren en heeft ook met toeval te maken. Feit is als je lang genoeg wacht aan dezelfde condities dan zal het waarschijnlijk bij allemaal voorvallen. Vandaar ook mij vraag. Wat is de maximale temeratuur in jouw kelder (bij mij gaat het nooit boven 14°C)?
Mvg
Stephane

Gepost door: sdebacker | 26 september 2009

@Stephane De temperatuur zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld want voor ze in de kelder terecht kwamen hebben ze ergens gelegen waar het wat warmer was.
Als er helemaal of zo goed als geen sulfiet bij de botteling is bijgedaan waarom zet men dit dan trouwens niet gewoon op het etiket zodat je er rekening mee kunt houden?

Gepost door: Olaf | 27 september 2009

Sommige doen het ... (bv. Lapierre) Sommige zeggen het ...
en van sommige weet je het ...
meestal proef je het ...
maar ik begrijp je standpunt

Gepost door: sdebacker | 27 september 2009

sulfiet Trouwens ik zou graag voor alle wijnen, ook de niet natuurlijke, het exacte sulfietgehalte op het etiket willen zien staan.

Gepost door: Olaf | 27 september 2009

Tja, dat zeget nog niks hoor De hoeveelheid sulfiet is geen absolute graadmeter voor het inschatten van bewaarbaarheid. Het hangt heel sterk af van de wijn zelf en heeft met niet anders te maken dan de biochemische evenwichten in de fles.
Zonder is natuurlijk altijd beter (allez, dat zou toch moeten ;-) )!

Gepost door: Amaronese | 28 september 2009

het zelfde voor de flessen van een collega Het zelfde gebeurte voor een collega... Dat is jammer. Het beste is erover te spreken met Vincent Thomas volgende jaar op de salon. Hij zal zeker een echt verklaring geven en misschien iets doen voor U :-)

Gepost door: Julien | 22 oktober 2009

De commentaren zijn gesloten.