30 augustus 2009

Paulée 2009 van de commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde

Om het verhaal compleet te maken van mijn vorige bericht is hier het vervolg bij de foto van de Pomerol Vieux Château Certan. Een heerlijk diner, het jaarlijkse Paulée van de Vlaamse Wijngilde en wel van de wijnclub in Brussel. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Wij deden dat deze keer in het restaurant Michel(*) in Groot-Bijgaarden tegen Brussel en namen dus ook onze eigen wijn mee. Het was de eerste keer dat ik in Michel gegeten heb maar zeker niet de laatste keer. Zeer , zeer goed gegeten. De inrichting is niet helemaal mijn smaak maar dat wordt volledig gecompenseerd door datgene wat je in je bord krijgt.

asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal


eeeeee
Inlandse asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal.
Pur Sang 2004 – Pouilly-Fumé van Didier Dagueneau, Loire
Cloudy Bay 2006 – Marlborough,  Nieuw-Zeeland
eeeeee 

pur sang didier Dagueneau, claudy bay sauvignon blanc loire blanc de lynch bages bordeaux

Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes


eeeeee
Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes.
Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph
Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux
Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy 
eeeeee

Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez crème van rode pepers


eeeeee
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne
 
eeeeee

eeeeee
Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez, crème van rode pepers.
La Chapelle 1999 – Hermitage van Jaboulet
Charmes-Chambertin 1999 –Domaine des Beaumont
eeeeee

les granits saint joseph chapoutier clos de vougeout charmes chambertin Beaumont la chapelle Hermitage paul Jaboulet


eeeeee
Degustatie van blauwe kazen.
Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux
eeeeee

Cru d'Arche-Pugneau 1997  Sauternes Bordeaux Haut Bergeron 2004

eeeeee
Crémeux van passievruchten met kokos, sorbet van basilicum cress.
Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas
eeeeee

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum Elzas stephane s crown 1996 Tokaij aszu 6 puttonyos


Pur Sang 2004 Didier Dagueneau, Pouilly-Fumé, Loire:
Ingetogen neus met een mineralig karakter en wat meloen en acacia bloemen. Droge aanzet met mooie fijne zuren en citrus. Eindeloos lang in de afdronk met limoen toets. Heerlijk glas. Vinama:16,5-17pnt

Cloudy Bay 2006 - Marlborough,  Nieuw-Zeeland:
Zeer aromatische in de neus met exotisch fruit. De vrouwen aan tafel vonden hem heerlijk en prefereerden hem boven de Pur Sang. Aroma's van kruisbessen,  asperges en groene appels. Een volle fruitige aanzet met stevig fruit en zelfs iets gekruid met frisse zuren. Grapefruit in de afdronk. Iets te warm geserveerd. Vinama: 16pnt

Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph:
Intens gele kleur en een hele volle aromatische en geëvolueerde neus met bloemen en munt. In de mond is hij fijn en eigenlijk te fijn. Er ontbreekt structuur en lengte. Behalve abrikozen zit hier niet heel veel meer in. Een korte afdronk en deze wijn is duidelijk op zijn retour. Na een tijdje in het glas valt de neus helemaal plat en komt de alcohol naar voren.

Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux:
De eerste fles met kurk. Spijtig want ik had hem enkele maanden eerder gedronken en was toen zeer onder de indruk.

Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy:
Een beetje reductie in het begin. Volle aanzet met een romige textuur. Heerlijk getoast, boter en biscuit met een lange afdronk. Verder weinig van opgeschreven omdat ik continue het glas in mijn hand had. Heerlijk was dit. Vinama:17-18pnt
 
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne:
Licht rood en zeer doorzichtig van kleur. Sterk 'putteke' in de neus met leer. In de mond ver geëvolueerd met een vlees smaak en zure kersen. Stevige zuren, niet meer in balans en te ver op zijn retour met de alcohol die de bovenhand heeft.

Charmes-Chambertin 1999 -Domaine des Beaumont:
Vrij geconcentreerde kleur voor een Bourgogne. Een neus om van acherover te vallen, fantastisch. Is dit al 10 jaar oud? In de mond een zijdezachte wijn waarvan alles klopt met een messcherpe elegantie. Top, Top. Nu drinken. Vinama:19pnt.

La Chapelle 1999 - Hermitage van Jaboulet:
Heerlijk cassis en mooi gedoseerd hout in de neus met wat gestoofde vruchten. Beloofd veel. Medium aanzet met de zuren op de voorgrond en ook de tannine is nog overduidelijk aanwezig. De wijn is niet helemaal in evenwicht. Doet trouwens wel jonger aan dan een 1999. Teleurstellend eigenlijk voor zo'n grote naam en ik betwijfel ten zeerste of hij nog gaat verbeteren. Vinama: 15pnt

Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux:
Een domein wat blijkbaar tegen d'Yquem aanligt waarvan de eigenaar grond heeft wat grenst aan de wijngaarden van deze Premier Grand Cru Classée maar waar hij liever de paarden van zijn dochter op laat grazen dan er wijnstokken op te zetten of te verkopen want de prijs van deze grond is zo goed als equivalent als die van zijn befaamde buurman.
Goudgele kleur met een mooie intense botrytis neus. Mooie evolutie in de mond met de gebruikelijke noten en krenten maar alles net iets verfijnder en evenwichtiger. Vinama: 18pnt

Stephan's Crown-Tokaij Azsu 6 puttonyos:
Tweede fles met kurk deze avond.

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas:
20 jaar oud en springlevend is deze verrukkelijke gewürztraminer. Vinama: 18+pnt


Eind september beginnen we weer dus mocht je interesse hebben om lid te worden of eerst eens een avond mee te proeven met de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijgilde neem dan contact op met:
Erik de Schepper, 0475 44 15 48 of via e-mail op eds@ecobe.be,  dan komen we elkaar zeker nog tegen.  

Restaurant Michel: http://www.restaurant-michel.be

15:58 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: loire, bordeaux, sauternes, hermitage, bourgogne |  Facebook | |  Print

25 augustus 2009

Wijn quote

"Het voordeel van Vlamingen is dat ze evenveel weten van wijn als Fransen, maar het in het Nederlands kunnen uitleggen. En bloemrijker dan je in Nederland ooit hoort. Wijn werd gewoon lekkerder als onze tafelgenoot erover praatte."

Uit de Paul Postma column met als titel 'Blind testen aleen nuttig voor blinde' 
in  het Nederlandse maandblad "Tijdschrift voor Marketing"


vieux chateau certan 1975 grand cru pomerol thienpont

07:45 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (9) | Tags: quote |  Facebook | |  Print

21 augustus 2009

Hoe goedkoop kan een fles wijn zijn?

Gespot in een supermarkt in Spanje:
Vino de mesa tafelwijn spanje

0,64 Euro voor een fles Spaanse tafelwijn. Voordat je met de vraag komt, nee ik heb hem niet gekocht om te proberen.

0,64 Euro voor het verbouwen van de druiven, het maken van de wijn, het bottelen (de kost van de fles, kurk, etiket, bottellijn en mankracht), opslag, het commercialiseren, het transport, BTW, etc...... 

Gaat het nog wel goed met de wijnverkoop in Spanje of is er een dusdanig overschot van wijn gemaakt met hoge rendementen in de wijngaard en dus kwalitatief helemaal onder aan de ladder die ze anders niet kwijt raken of misschien is dit de normale gangbare prijs voor tafelwijn in Spanje?

23:19 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (6) | Tags: spanje, tafelwijn |  Facebook | |  Print

16 augustus 2009

Kok Gordon Ramsay en sommelier Matt Skinner proeven wijn

Gordon (fu.....) Ramsay heeft geen introductie meer nodig maar Matt Skinner zul je waarschijnlijk nog niet kennen. Matt is een Australische wijnschrijver en wijnconsultant voor onder andere de restaurants van Jamie Oliver waaronder de keten 'Fifteen'. Fifteen leidt jongeren tot kok op die door hun moeilijke persoonlijke situatie niet aan werk kunnen komen in de maatschappij. In Amsterdam is er ook een Fifteen restaurant. 

16:46 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

08 augustus 2009

Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes (...after)

Zoals ik maandag hier al schreef was het tijd om te gaan ontdekken of het zoete vocht van Château Rieussec 1947 uit de Sauternes, die inmiddels dus al zijn 62 jarige verjaardag had gevierd, de tand des tijd goed had doorstaan.

Wat heeft er destijds eigenlijk allemaal in 1947 plaatsgevonden in de wereld?

- De tweede wereldoorlog was voorbij en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Marshall presenteert een plan om Europa er weer bovenop te helpen met behulp van Amerikaans geld: het Marshall plan. 
-  Roger De Vlaeminck, David Bowie en Steven Spielberg worden geboren
- Al Capone en Henry Ford blazen hun laatste adem uit.
- 8 juli 1947, UFO-crash in de Verenigde Staten op de voorpagina van de krant. Het Roswell incident.
- 'Het dagboek van Anne Frank' wordt uitgegeven.
- Verschijning van de eerste Lucky Luke door de Belgische tekenaar Morris  
 
Terug naar de fles Château Rieussec 1947, Premier Grand Cru uit de Sauternes. Een zoete wijn met normaliter behoorlijk wat bewaarcapiciteit maar 62 jaar is niet niks. Zo'n fles trek je ook niet zo maar even op een doordeweekse dag open dus werd de gelegenheid een gastronomisch diner wat bereid werd door enkele wijnvrienden. Gedeeld plezier is dubbel plezier zeg ik maar, niet waar?

Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes
Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes in een lichte nantuasaus.

Uiteraard kwamen er nog meer wijnen in het glas bij dit heerlijke menu:

******
Irish geïnspireerde kruidige "koffie", met cigarette Italienne
Gerookte paling met venkelemulsie
Tonijn in sesam met gember en wasabi
Ravioli met ricotta, duif en parmiggiano

Champagne Autréau Brut Premier Cru
Champagne Bertrand-Delespierre Brut Premier Cru
******

 ******
Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes in een lichte nantuasaus

En Remilly 2005, Premier Cru St-Aubin, Marc Colin
Château de Fieuzal 2005, Pessac Léognan
******

******
Zeebaars met groenten en een licht aangezuurde rode wijnsaus

Domaine de Chante Grillé 2001, Cru de Beaujolais Chénas
La Chaniere, 2002, Pommard, Claude Maréchal 

Château Moulin-Pey Labrie 2003, Canon-Fronsac
****** 

******
Kort gebakken duivenborst met gekonfijt billetje, patatotto, erwtenpuree en asperges

 Château Sociando Mallet 2000, Haut-Médoc
Château Sociando Mallet 1998, Haut-Médoc
Château Sociando Mallet 1996, Haut-Médoc (blind geserveerd)
Château Les Ormes de Pez 1990,  St-Estephe (blind geserveerd)
******

******
Terrine van mango met yoghurt en gekonfijte lampionvruchten
Glaasje met aardbeien en mousse van mascarpone met witte chocolade

Château Guiraud 1990, Premier Cru Sauternes
Château Rieussec 1990, Premier Cru Sauternes

Na het dessert
Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes
******
chateau guiraud sauternes 1990 rieussec 1947 premier cru classe

1947 is een zeer warm jaar geweest in Bordeaux en was een 'outstanding' Sauternes jaar volgens de befaamde Engelse wijnexpert Michael Broadbent. Hij waardeerde deze 1947 Rieussec met de hoogste score namelijk vijf sterren.

Na een prachtige Château Guiraud uit 1990 en het 'jongere' broertje van Rieussec ook uit 1990 was het tijd voor de 1947. De oude kurk scheurde lichtjes bij het openen, als dat maar geen slecht voorteken is. De wijn hoefde niet gedecanteerd te worden zoals geadviseerd door Charles Chevallier directeur van Domaines Barons de Rothschild, want er zat weinig bezinksel in en hij had een heldere donkere goudbruine kleur.

Eerst even ruiken en de neus was prachtig, yes,..... hij is nog goed en het beloofd wat. In de neus zacht zoete toetsen van geconfijte vruchten,  appelsienzeste, abrikozen en noten aroma's. 62 jaar en wat een complexiteit, wow!    
En in de mond , versleten? Zeker niet, dit is absoluut geen oude dame maar eerder eentje die nog niet op pensioen wil omdat ze nog te fit is om achter de geraniums te zitten.  In de mond een mooie zoete aanzet van rijp fruit en rozijnen en een lichte caramel toets. De aciditeit is nog verbazend levendig zoals die van een limoen en een zeer lange afdronk. Wat een fantastisch glas wijn. Deze Château Rieussec 1947 kan zelfs nog jaren mee. 

00:18 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (9) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

03 augustus 2009

Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes (...before)

Het moest er ooit eens van komen en gezien de 62 jarige leeftijd van deze Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes beter vroeg dan laat dacht ik maar. 

Bert van Historic Wines  had vorig jaar een kelder opgekocht waar enkele oude Château Rieussec uit 1947 in zaten. De flessen waren goed bewaard geweest en het niveau van de fles die ik had aangeschaft was "mid-schoulder" en de kleur was nog prima. Desalniettemin blijft het altijd een vraag of de wijn in de fles na 62 jaar nog lekker gaat zijn en plezier zal geven.   
chateau rieussec sauternes grand cru 1947

Toch maar even checken bij de huidige eigenaar van Château Rieussec (Domaines Barons de Rothschild) wat ik kon verwachten van deze fles.

Dit was hun antwoord:

"Monsieur, 

J'ai bien pris connaissance de votre courrier de ce jour.   Votre projet d'ouvrir une bouteille de Château Rieussec 1947 va rendre jaloux toutes les personnes qui ne vont pas pouvoir en profiter.  

Personnellement, je n'ai jamais goûté ce millésime qui, d'après les notes de Michael Boradbent, reste une grande référence.   Le propriétaire de l'époque était Mr Berry (américain) qui a ensuite vendu à la famille Balaresque, de Bordeaux. Les Domaines Barons de Rothschild (Lafite) en ont pris possession en 1984.

Concernant ce vieux millésime, nous vous conseillons de mettre la bouteille debout dans le bas de votre réfrigérateur, puis de la sortir 1/2 h avant de la consommer. Si vous constatez du dépôt dans le fond de la bouteille, n'hésitez pas à la décanter.  

Espérant avoir vos commentaires après ce moment qui -je vous le souhaite- doit être de grand plaisir, 
Recevez, Monsieur, nos salutations les meilleures.  

Charles CHEVALLIER
P/o Cécilia Lesure
Château Lafite Rothschild
Directeur Domaines Barons de Rothschild"

Als Michael Boradbent (die uit Kazachstan of Engeland?) het een grote referentie vindt dan zit het wel snor dacht ik.

Wordt deze week vervolgd......

00:03 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (12) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print