26 juli 2009

Hevig onweer in Champagne veroorzaakt schade

We hebben de afgelopen weken ook hier af en toe een fikse onweersbui gehad zoals afgelopen zondag toen de hagelstenen mijn open raam binnen vlogen en het alarm van mijn auto af lieten gaan.

In Frankrijk heb je in de zomer vooral in het zuiden hevige onweders maar eerder deze maand moest ook het noorden in de de Champagne streek er aan geloven. Op vrijdagnacht 3 juli heeft het onweer in Aÿ (en de twee naburige gemeenten) voor een overstroming gezorgd waar het water een hoogte van 1,5 meter heeft bereikt. Auto's werden meegesleurd door de stroom water. Een dikke laag modder van 20cm bedekte de straten van Aÿ. Diverse Champagne kelders zijn ondergelopen en meerdere wijngaarden hebben schade opgelopen.

Bleuze Wines die in België de Gosset Champagne verdeeld heeft me de volgende foto's gestuurd die door het huis Gosset  zelf zijn genomen. Zo erg hadden ze het in 40 jaar nog niet gezien.

champagne gosset ay tempete storm vignoble 1
Een wijngaard van Gosset.

champagne gosset ay tempete storm cave 5
Champagnehuis Gosset

champagne gosset ay tempete storm cave 4 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 3 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 1
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm cave 2
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm 6
Het schoonmaakwerk de volgende ochtend.

champagne gosset ay tempete storm cave 6

23:35 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

16 juli 2009

Top 10 irritaties bij wijndegustaties

In willekeurige volgorde:

1. Te veel mensen waardoor je nauwelijks bij de tafels met flessen wijn kunt komen en je je ellebogen moet gaan gebruiken en als je dan uiteindelijk iets in je glas hebt je niet eens rustig kunt proeven laat staan proefnotities maken.

2. Schenkers achter de tafel die ellenlang in gesprek zijn met iemand anders en ondertussen geen aandacht hebben voor de andere mensen die met een leeg glas staan te wachten.

3. Niet genoeg schenkers achter de tafels voor alle wijnen. Kan gebeuren als het even onverwacht druk is maar zeg dan gewoon even dat de klanten zichzelf mogen inschenken want anders verdubbel je de tijd maar die je nodig hebt om te proeven.

4. Te weinig spuugemmers zodat je met je mond vol wijn een hele afstand tot de emmer moet gaan afleggen tussen al die mensen door om dan uit te komen bij..

5. Overvolle spuugemmers.

6. Vrouwen met een parfumwalm waardoor je de wijn helemaal niet ruikt. Vaak is het dan ook nog zo'n zware parfum die in je neus blijft hangen. Sommige mannen kunnen er trouwens ook wat van met hun after-shave.

7. Van tevoren geen lijst beschikbaar met welke wijnen er te proeven zijn. Zet de lijst even op het internet of stuur hem mee met de uitnodiging via bijvoorbeeld e-mail, kleine moeite.

8. Inferieure INAO glazen. Weg met die kleine prutsglazen, welke gek heeft ze ooit uitgevonden, lynchen die man. Deel fatsoenlijke grote glazen uit zoals bijvoorbeeld het Spiegelau Tasting model. 

9. Mensen die komen aperitieven in plaats van wijn proeven en niets uitspugen en na een tijdje lopen te wankelen.

10. Een fles met kurk tegenkomen op een proeverij. Dit gebeurt helaas nog te veel. Vaak is de fles al half leeg geschonken. Wijnhandelaars maar ook wijnproducenten, proef de wijn eerst als je hem opentrekt en voordat je hem uitschenkt.

10b. Betalen voor een proeverij waar ik bovenstaande zaken tegenkom.

peter doomen img_9793b
Foto P.Doomen

20:45 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

13 juli 2009

één glas wijn per dag is gezond!

fles wijn glas wine bottle glass vin verre bouteille

07:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 juli 2009

Megavino 2009 & Foire aux Vins 2009

Megavino 2009:
Dit jaar van 16 t/m 19 oktober 2009 in het Tentoonstellingspark in Brussel met als eregast de wijnen uit de Bordeaux.

bordeaux_autrement_logo_nl resize vinama

Foire aux Vins 2009:

Auchan
 in Frankrijk gaat van start op 16 september tot 4 october met 550 wijnen. Naast de traditionele Bordeaux zullen dit jaar de 2007 wijnen uit de Rhône en de Languedoc goed vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar was de omzet tijdens het wijnfestival gedaald met -10% naar 50 miljoen Euro.

Carrefour in Frankrijk gaat van start op 8 september tot en met de 19e. Er zullen wijnen van €3 tot €549 in de folder staan. In 2008 heeft Carrefour tijdens het wijnfestival voor 57 miljoen Euro wijn verkocht wat een vermindering van -5% was t.o.v 2007 toen het wijnfestival drie dagen langer duurde.

16:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

04 juli 2009

Crozes-Hermitage & Hermitage

crozes hermitage Paul Jaboulet Aine 1999 hermitage cave de tain 2001 blanc


Allebei uit de noordelijke Rhône, de grote en het kleine broertje. De ene wit de andere rood. De witte Hermitage 2001 van Cave de Tain uit het dorp Tain l'Hermitage is 100% van de marsanne druif en komt van de graniethelling Hermitage op de linkeroever van de Rhône die pal op het zuiden ligt. Traditionele vinificatie, 18 maanden in houten vaten.

Deze Hermitage heeft een intens gele kleur tegen het goudgele aan met een volle neus perziken, abrikozen en wat appelsien. Zeer aromatisch met wat munt en vanille. Na een paar uur open komt het hout alsmede de abrikozen nadrukkelijker naar voren.
In de mond een volle aanzet van rijp fruit met een houttoets en iets gerookt. Mooie vettige textuur en een lichte limoen smaak en medium zuren. Een volle maar tegelijkertijd fijne wijn. Nu op dronk maar kan een jaar of drie tot vijf mee.  Serveren bij gevogelte (met truffels....), kreeft maar een mooie vis met een roomsaus zal ook perfect zijn. Vinama: 16,5-17pnt, 22.00 Euro op domein.

De Crozes-Hermitage is een AOC die een zeer grote hoeveelheid wijn produceert en de kwaliteit kan ook nogal verschillen van de ene naar de andere producent. De rode Crozes-Hermitage die 90% vertegenwoordigd wordt gemaakt van de syrah druif. De wijnen uit het noordelijke gedeelte hebben hele andere kenmerken dan die uit het zuiden van de appellatie. 

De Crozes-Hermitage 1999, Domaine de Thalabert  van Paul Jaboulet Aîne, wat overigens een zeer goede producent in de Rhône streek is, heeft me meer plezier gegeven dan dat ik aanvankelijk verwacht had. Inmiddels al weer 10 jaar oud en dat is goed te zien aan de kleur die van rood naar het bruine gaat. In de neus zijn de hoekige kantjes er duidelijk van af en geeft hij een zachte indruk van leer, nog wat kersen maar toch vooral tertiare geuren alsof je door een nat herfstbos loopt. Medium aanzet met versmolten tannine en natuurlijk ook in de mond de evolutie goed merkbaar van champignons tot leer. Lichte zuren en een korte afdronk maar een mooi glas wijn en eigenlijk boven verwachting maar 1999 was in de noordelijke Rhône ook wel een zeer goed jaar. De fles was met z'n tweeën in no-time op. Nu drinken. Vinama: 15,5-16pnt.

22:02 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: rhone, hermitage, crozes-hermitage, syrah, marsanne |  Facebook | |  Print