16 juli 2009

Top 10 irritaties bij wijndegustaties

In willekeurige volgorde:

1. Te veel mensen waardoor je nauwelijks bij de tafels met flessen wijn kunt komen en je je ellebogen moet gaan gebruiken en als je dan uiteindelijk iets in je glas hebt je niet eens rustig kunt proeven laat staan proefnotities maken.

2. Schenkers achter de tafel die ellenlang in gesprek zijn met iemand anders en ondertussen geen aandacht hebben voor de andere mensen die met een leeg glas staan te wachten.

3. Niet genoeg schenkers achter de tafels voor alle wijnen. Kan gebeuren als het even onverwacht druk is maar zeg dan gewoon even dat de klanten zichzelf mogen inschenken want anders verdubbel je de tijd maar die je nodig hebt om te proeven.

4. Te weinig spuugemmers zodat je met je mond vol wijn een hele afstand tot de emmer moet gaan afleggen tussen al die mensen door om dan uit te komen bij..

5. Overvolle spuugemmers.

6. Vrouwen met een parfumwalm waardoor je de wijn helemaal niet ruikt. Vaak is het dan ook nog zo'n zware parfum die in je neus blijft hangen. Sommige mannen kunnen er trouwens ook wat van met hun after-shave.

7. Van tevoren geen lijst beschikbaar met welke wijnen er te proeven zijn. Zet de lijst even op het internet of stuur hem mee met de uitnodiging via bijvoorbeeld e-mail, kleine moeite.

8. Inferieure INAO glazen. Weg met die kleine prutsglazen, welke gek heeft ze ooit uitgevonden, lynchen die man. Deel fatsoenlijke grote glazen uit zoals bijvoorbeeld het Spiegelau Tasting model. 

9. Mensen die komen aperitieven in plaats van wijn proeven en niets uitspugen en na een tijdje lopen te wankelen.

10. Een fles met kurk tegenkomen op een proeverij. Dit gebeurt helaas nog te veel. Vaak is de fles al half leeg geschonken. Wijnhandelaars maar ook wijnproducenten, proef de wijn eerst als je hem opentrekt en voordat je hem uitschenkt.

10b. Betalen voor een proeverij waar ik bovenstaande zaken tegenkom.

peter doomen img_9793b
Foto P.Doomen

20:45 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

Commentaren

en... 11. veel te warme witte wijn
12. veel te koude rode wijn
13. plots te horen krijgen dat de wijn die je heel graag had willen proeven al op is (niet genoeg stalen)
14. plots te horen krijgen dat de wijnbouwer die je heel graag had willen ontmoeten niet is komen opdagen
15. te horen krijgen van een pipo dat de wijn die je niet lekker vindt zeer zeker binnen 10 jaren zeer lekker zal zijn
16. te horen krijgen dat je niet mag uitspuwen (bv. degustatie van Gaja-wijnen)
17. zatte mannen
18. zatte vrouwen
19. mensen die hun hond overal meenemen (dus ook op een degustaie)
20. de intellectuele masturbatie dat typisch is aan wijnkenners

Gepost door: stephane | 17 juli 2009

Ben ik het volledig mee eens!

Gepost door: Peter VdV | 17 juli 2009

En ook nog... 21. De toppers niet laten proeven omdat er te weinig mensen zijn opgedaagd.

22. Mensen achter de schenktafel die hooguit het verschil kennen tussen witte en rode wijn maar voor de rest niets zinnigs kunnen zeggen over de wijn.

23. Zeggen dat een Barbera d'Asti is samengesteld uit 100% nebbiolo (en na een argeloze vraagstelling waarom deze wijn dan barbera noemt, blijven volhouden dat het gemaakt is van nebbiolo want dat staat immers zo op de proeffiche)

24. Een te warm proeflokaal waar de mensen en de wijnen liggen te zweten dat het niet meer normaal is en je je begint af te vragen of die animale geur in de wijn wel van de wijn is...

25. Een wijndegustatie waar de te proeven flessen zo maar eventjes overal verspreid staan en je oeverloos moet zoeken naar net die wijn die je wou proeven.

Gepost door: Bart | 17 juli 2009

;-)
behoorlijk herkenbaar allemaal...
maar wat 2 en 3 betreft: ik heb de "ongemanierde" methode om mezelf dan wel een glas in te schenken ...

Gepost door: kaat | 17 juli 2009

8bis Kleine plastic bekertjes. Het bestaat !
Je ruikt niks, je proeft niks, kortom: verloren moeite.

Gepost door: Marc | 17 juli 2009

Kaat... een vrouw naar mijn hart!!!

Gepost door: stephane | 17 juli 2009

Riedel 16. Wijnen niet uit mogen spugen? ze kunnen het gek maken zeg
15. is ook een leuk verkoop argument
23. Wist je dat dan niet Bart, 'Nebbiolo über alles'
- plastic bekertjes, gelukkig op een degustatie nog niet tegengekomen.

Afgelopen week op domein Gardies in de Rousillon geweest waar ze hun wijnen laten proeven in Riedel glazen, ja zo kan het ook.

Gepost door: Olaf | 17 juli 2009

Héél herkenbaar. Ik heb ooit eens iemand doodgemoedereerd een sigaret zien opsteken tijdens een degustatie...niemand van de organisatie zei iets.
Wij hebben echter subtiel wraak genomen. Zagen wij daar geen halve fles Yquem 1995 staan, wegemoffeld achter een tafelpoot terwijl de schenker staalhard beweerde dat er geen meer was...hij was zéér lekker...het tweede glas zelfs nog lekkerder dan het eerste
(onze excuses: we wilden eigenlijk het etiket en dachten dat de fles leeg was...we hebben gedeeld met voorbijgangers met goeie ogen)

Gepost door: Rick | 18 juli 2009

Over... wraak nemen gesproken Rick! Schitterend! Waar ik mij ook aan erger zijn mensen die luidop zeggen dat ze een bepaalde wijn ergens anders goedkoper kunnen krijgen.

Gepost door: Disaster | 21 juli 2009

MMM klinkt herkenbaar,...

Wat ook ergerlijk is zijn mensen die hun interessant proberen te maken door een praatje te beginnen met de uitschenker waar het precies de bedoeling is om zoveel mogelijk dure wijnhuizen op te noemen. Daarbij alle aandacht vragen zodat andere mensen in de kou blijven staan.

Gepost door: Jeroen | 21 juli 2009

Gardiès @ Olaf: in 2007 ook bij Gardiès in Roussillon geweest. Wel even moeten zoeken, maar idd heel mooie tasting room met schitterende glazen. Om nog maar van de fantastische wijnen te zwijgen... Eergisteren nog de witte Les Glacières opengetrokken, mmmmmmm....

Gepost door: Roeland V | 23 juli 2009

Les Glacières @Roeland, Heb de Les Glacières 2008 daar in het glas gehad en dat is inderdaad een mooie witte wijn maar had iets meer diepte mogen hebben. De rode zoals La Torre of La Failaises nog meer de moeite waard en de Rivesaltes Ambre uit 1995 is zeer goed.

Gepost door: Olaf | 24 juli 2009


Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

Gepost door: vincent | 26 juli 2009

Ooit bij Colruytwijndegustatie plastiek bekertjes gekregen van het formaat van een digestiefglaasje. Onmogelijk om iets te proeven.

Gepost door: Peter Sels | 12 januari 2015

De commentaren zijn gesloten.