24 juni 2009

Innovatieve champagne 'kurk' bij Duval-Leroy


19:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

22 juni 2009

Degustatie Wouter Wineconsult

Wouter de Bakker, Eerste Sommelier van België in 2007, maakt me attent op zijn Open-fles degustatie die zal plaatsvinden op aanstaande zondag 28 juni van 13:00 tot 19:00uur. Locatie: Het Land aan de Overkant te Heverlee. De toegang is vrij maar Wouter heeft wel graag even een e-mail van je op info@wouterwineconsult.be als je van plan bent te komen proeven.

Mooie  natuurlijke wijnen met onder andere de nieuwe wijnen van Etienne Thiebaud, een fantastische jonge wijnmaker vol talent uit de Jura met als resultaat zeer zuivere wijnen, zullen er te proeven zijn.

"Op 15 jarige leeftijd kreeg Wouter van thuis uit de kennis van wijn met de paplepel mee. In de zomer van het jaar 1998 nam zijn vader hem mee naar de Bordeaux-streek. Sindsdien laat de wijn hem niet meer los.

Hij besliste om te studeren als sommelier aan de hotelschool 'Ter Groene Poorte ' In Brugge, waar hij een 7de specialisatiejaar wijn- en drankenkennis volgde. Nadien vervolmaakte hij hem als butler-intendant en werd wereldwijnmeester.

Wouter is nauwelijks 25 jaar oud en heeft als sommelier al een heus palmares op zijn naam staan. Tijdens zijn studies werd hij respectievelijk bekroond als Beste Commis Junior Sommelier van België in 2001, Beste Junior Sommelier van België in 2002 en Wine World Taster of the Year in 2003. Wouter leerde de feeling van het vak tijdens zijn stages in gerenommeerde huizen Als het Scholteshof, 't Laurierblad en La Bergerie. Ook liep Wouter een zeer leerrijke sommelierstage in restaurant Le Cinq (***) te Parijs waar Enrico Bernardo (Beste sommelier van de wereld) tot voor kort werkte.

Gedurende 3,5 jaar was Wouter actief als sommelier in Maison Vandamme te Zeebrugge. Als piepjonge sommelier kreeg hij de Young sommelier Award of Excellence, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Professionele Vlaamse Sommeliers voor de meest verdienstelijke jonge sommelier van het moment. Vanaf juni 2007 is Wouter de verantwoordelijke sommelier van restaurant Dôme te Antwerpen, gelauwerd met één michelin-ster.
In 2007 won Wouter de meest prestigieuze wijnwedstrijd in België en werd verkozen tot Eerste sommelier van België - Prosper Montagné 2007.

Sindsdien heeft Wouter een voorliefde gekregen voor een natuurlijke keuken en dito wijnen. Volgens hem zijn dit dan ook dé wijnen die de meeste expressie van hun terroir vertonen." (www.wouterwineconsult.be)

no barrique no berlusconi bartolo mascarelle barolo
De Barolo van Maria Teresa Mascarello (Foto Livedoor blog)

08:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

18 juni 2009

Een Loire bezoek voor iemand die niet iedere dag wijndomeinen wil bezoeken

"Wat kun je samen met je gezin gaan doen in de Anjou-Saumur streek (Loire) als je even geen wijnboeren gaat  bezoeken?" Die vraag kreeg ik onlangs van een wijnliefhebber die deze zomer met zijn gezin naar de Loire vertrekt.

Er is van alles te beleven naast wijn in deze streek in de Loire waarvan hier een korte impressie:

chateau de Angers 1
Château d'Angers midden in het centrum van Angers en absoluut een bezoek waard. De torens van het château bieden een prachtig uitzicht over Angers, de Loire rivier en omstreken. De beginselen voor het kasteel zijn in de negende eeuw al gelegd door de Hertog van Anjou maar in 1231 is het pas een echt kasteel geworden. 

chateau de Angers 2 met wijngaard
Le Duc had destijds een kleine wijngaard binnen de muren van het kasteel laten aanleggen. Kwestie van zijn eigen wijnvoorraad garant stellen in tijden van belegering. Slimme man!

tapis tapestry Apocalypse tapijten Chateau angers loire
In het zelfde kasteel zijn de magniefieke tapijten van het laatste boek van het nieuwe testament de Apocalypse te bezichtigen gemaakt in opdracht van Louis I van Anjou broer van destijds de koning van Frankrijk Charles V. Nog nooit zoiets gezien, zes meter hoog en bijna 150 meter lang, vol met verhalen uit de 14e eeuw. Schitterend.

hartige pannekoeken crepes salee normandie loire cidre
Na het kasteel bezoek even het oude centrum van Anger in en op steenworp afstand de 'Crêperie au Château" ligt waar je heerlijk hartige pannekoeken kunt eten met bijvoorbeeld zoals op de foto geitenkaas en spekjes. Uiteraard mag daar een fles cider niet bij ontbreken.
In Saumur is 'Coté Jardin' ook een crêperie-saladerie die ons qua kwaliteit goed was bevallen voor de lunch.

Chateau de Serrant 1
Wat is de Loire zonder zijn kastelen. Dit is Château de Serrant. Heel lang geleden maakte de huidige wijngaard Coulee de Serrant van Nicolas Joly nog deel uit van dit kasteel. Het kasteel is al lang in Belgische handen van de Prins Charles de Mérode die nog altijd in de zomer een stuk van het kasteel bewoont.

Chateau de serrant 2 Loire
Van binnen is Château de Serrant prachtig maar helaas was foto's nemen niet toegestaan. Een prachtige oude keuken met alle pannen en potten die er klaar staan om zo weer in gebruik te worden genomen. Ook de bibliotheek is een beauty. Ooit heeft Napoleon hier nog een tussenstop gemaakt. Een omweg waard.


Musee du champignon loire 3
Bijna 75% van alle "champignons de Paris" die in Frankrijk geconsumeerd worden komen uit Saumur. Het museum vlakbij Saumur is gelegen in een grot uitgehakt in 'tuffeau' steen wat een constante temperatuur geeft van 11 tot 14°C. 800km van deze grotten zijn er rondom Saumur die naast champignon teelt ook gebruikt worden als wijnkelders.

Musee du champignon loire
Bruine champignons de Paris

Musee du champignon loire 2 oesterzwammen
Rose oesterzwam.


Saumur Loire
Zicht op de Loire met op de achtergrond "Le Château" in Saumur uit de veertiende eeuw.

Loire rivier uitzicht
En wat dacht je van een mooie wandeling langs de oevers van de Loire? Er is van alles te doen naast het bezoeken van wijndomeinen. Een prachtige streek en niet alleen vanwege de wijn.

Hier een verslag van de wijndomeinen die ik bezocht heb.

20:28 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) | Tags: loire |  Facebook | |  Print

11 juni 2009

From Provence with Love

De lobby van de Franse wijnboeren, vooral uit Provence, bij de EU heeft success gehad, het voorstel voor het toestaan van mengrosé (zie hier) is voorlopig de prullebak in. Waarschijnlijk heeft hun mediacampagne zoals dit fimpje er aan bijgedragen. Tong uitsteken

James Bond drinkt een glas mengrosé "cuvée bullocrate de Bruxelles"

22:07 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) | Tags: rose |  Facebook | |  Print

06 juni 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: La vie en Rosé.....

De wijnwereld is sinds enkele maanden in rep en roer als het over rosé gaat. Wat is er precies aan de hand?

Bron ANP:
"Europese roséproducenten zijn fel tegen het voorstel van de Europese Commissie om rode en witte wijn te mengen en dat te kunnen verkopen als rosé. Franse, Spaanse, Italiaanse en Zwitserse producenten zeiden dit dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Momenteel heerst er een verbod op het zogenoemde 'versnijden' van rode en witte wijn tot rosé. Daarbij wordt een basis van witte wijn genomen, die wordt 'gekleurd' door er 2 of 3 procent rode wijn aan toe te voegen. Echte roséwijn wordt bereid door druiven met een donkere schil, dat natuurlijke pigmenten bevat, te weken in witte druivensap.

De Europese producenten vinden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument en zijn bang voor de economische gevolgen. Zij vinden bovendien dat het aanzet tot de productie van namaak-rosé, die veel goedkoper is.

Bijna 75 procent van de wereldwijde wijnproductie wordt in Europa vervaardigd. Frankrijk is daarbij de grootste producent, gevolgd door Italië en Spanje.

De EU-landen moeten zich op 19 juni definitief uitspreken over het voorstel om het verbod op te heffen."

Wat zijn vandaag de dag dan de manieren om rosé te maken in Europa?
1) Via de directe persing: gemaakt volgens de witte wijn methode. De blauwe druiven worden geperst en het sap (most) krijgt op dat moment een lichte kleur door de rode schil van de druif. Deze methode wordt vooral gebruikt in de warmere zuidelijkere gebieden met druiven die veel kleur hebben zoals b.v. rosé uit de Provence. Deze wijnen hebben een lichte kleur en moeten jong op hun fruit gedronken worden. Ook wel 'vin gris' genoemd.  

2) Via een koude maceratie (schilweking) van de gekneusde blauwe druiven oftewel een maceration pelliculaire. Na een bepaalde tijd die kan variëren van enkele uren tot 12 uur worden de blauwe druiven geperst en zal het druivensap zijn alcoholische gisting zal ondergaan. Deze wijn zal ook vaak zijn malolactische gisting krijgen in tegenstelling tot de rosé verkregen via directe persing. Deze methode geeft een wat vollere rosé zoals een Tavel.

3) Via de saignée (bloeden) methode. Bij een 'rosé de saignée' ondergaan gewoon zoals voor rode wijn de gekneusde blauwe druiven hun alcoholische gisting. Na een bepaalde tijd, vaak 24 uur ( vandaar de term rosé d'une nuit), wordt een beperkte hoeveelheid druivensap afgetapt waarna de rest van het vat gewoon verder bereid wordt als rode wijn. Dit wordt vaak gedaan om een rode wijn van betere kwaliteit te maken en dus niet oorspronkelijk met als hoofddoel om van het afgetapte sap een rosé te maken, dit is vaak de bijkomstigheid. De afgetapte hoeveelheid most zet apart zijn gisting voor rosé wijn voort wat resulteerd in een donkere en krachtige rosé.  

Nu gaat er dus hoogst waarschijnlijk een vierde manier bijkomen voor stille wijnen namelijk het mengen van witte en rode wijn tot rosé wijn ook wel coupage genoemd. Tot op heden wordt dit niet gedaan in de EU (alhoewel...) maar in landen zoals b.v. Australië en Zuid-Afrika is coupage al toegestaan.   
Er is trouwens één uitzondering in de EU namelijk voor de rosé Champagne die wel wordt verkregen door vermenging van een rode en witte basiswijn maar daarna wordt de wijn echter gebotteld en onstaat er nog een nieuwe gisting op de fles die ook verantwoordelijk is voor het onstaan van de bubbels.

Wat is het verschil tussen coupage en assemblage?
Coupage is het mengen van wijn van verschillende origine (b.v. uit verschillende streken of landen) die nooit een AOC classificatie kunnen krijgen in Frankrijk maar bijvoorbeeld als landwijn of tafelwijn op de markt komen.  
Assemblage is het mengen van wijn uit dezelfde appellatie met als doel een AOC wijn te verkrijgen zoals bijvoorbeeld het mengen van cabernet sauvignon en cabernet franc in de AOC Bordeaux.


rose de la rosa rose d un jour mark angeli domaine ott rose

Rosé heeft zeer lang een slecht imago gehad en lang waren het enkel de Fransen die rosé (van vaak belabberde kwaliteit) maakten. De laatste jaren is rosé echter in opmars met een consumptie toename van 2% per jaar en hebben ook andere landen zich in de rosé productie begeven.
Ik kan wel begrijpen dat de Franse rosé wijnmakers zo te keer gaan tegen dit nieuwe voorstel van de EU want zij verdedigen hun eigen interesse. Zij zullen in de toekomst inkomsten mislopen en arbeidplaatsen  verliezen als iedereen mengrosé wijn op de markt gaat brengen want de markt zal er mee overspoelt worden.   

Desalniettemin heb ik zoiets van laat maar doorgaan dat EU voorstel. Laat maar komen want:
- stilstaan is achteruitgang en nieuwe ontwikkelingen doen sowieso vroeg of laat ook in de wijnproductie hun intrede.
- ik betwijfel ten sterkste of een wijnkenner een mengrosé wijn van rond de €5.00 kan onderscheiden van een traditionele rosé met diezelfde prijs
- kwalitatieve traditionele rosé gaat toch nooit geëvenaard worden door mengrosé
- er vandaag ook witte wijn van viognier in de rode Côte Rotie en Hermitage wijn gemengd mag worden
- de traditionele manier van rosé maken geen kwaliteitsgarantie is, hoeveel rotzooi rosé is er vandaag wel niet op de markt 
- het mengen van witte en rode wijn is al zeer lang toegestaan door het OIV, l'Office international de la vigne et du vin in Parijs
- wijnmakers in de Provence vandaag zelf al witte wijn aan hun AOC rosé toevoegen
- het EU voorstel gaat niet over AOC wijn
- er vandaag ook witte wijn gemaakt van bourboulenc, ugni blanc en clairette aan Bandol rosé toegevoegd mag worden volgens de AOC reglementatie

Moet er dan op de ouderwets gemaakte rosé een kwaliteitslabel komen zoals "Rosé traditionelle"? Moet er op de rosé via de nieuwe manier gemaakt "Rosé par coupage" op het etiket vermeld worden?
Waarom dan niet meteen verplichten om op het etiket te vermelden of een wijn gechaptaliseerd is of niet (chaptalisatie is het toevoegen van zakken suiker aan de gisting om het alcohol percentage te verhogen, is toegestaan in Europa en verboden in de Nieuwe Wereld landen waar het ook niet echt nodig is). 

Hoeveel consumenten denken nu trouwens al dat rosé gemaakt wordt door rode en witte wijn te mengen? 

Mocht je de Franse wijnboeren toch willen steunen in hun actie tegen de EU dan is er de website Coupern'estpasRosé.com waar je een petitie kunt tekenen. Ze hebben overigens nog maar zeer weinig handtekeningen gekregen, misschien is daar een goede reden voor........

Laat die coupage rosé maar komen. De consument kan zelf wel beslissen wat ze goed of slecht vinden.

domaine de bablut zero pointe domaine rour grise

Terwijl ik dit schrijf gaat er natuurlijk ook rosé in het glas. Als eerste een wijn die ik vorig jaar heb ontdekt en die deze zomer ook weer regelmatig op mijn terras geschonken gaat worden. 
De biodynamische vin de table 'Zéro Pointé' van Domaine Tour Grise, Saumur, 100% cabernet franc, 35hl/ha rendement. Door de iets langere weking heeft de wijn voor een rosé een fel rode gloed, eerder licht rood dan rosé. Fruitige aantrekkelijk limonade aroma's in de neus maar met een stevige, stoere aardse ondertoon. In de mond een rood vruchtentaartje met o.a. frambozen en duidelijk nog wat restsuiker aanwezig. Drinkt heerlijk weg in de zon want de wijn heeft slechts 8% alcohol, daar kun je nog eens je dorst mee lessen!  Een heerlijke wijn met veel drinkplezier die goed koud geschonken moet worden op een zomerse dag. Uitstekende prijs kwaliteitsverhouding, een aanrader. Vinama: 15-16pnt, 5,95 Euro.

Het meeste verbaasd hebben me de oude rosé's van Domaine de Bablut uit Anjou. Ooit las ik in de Revue du vin de France een artikel van Olivier Poussier (beste sommelier van de wereld in 2000) waarin hij sprak over oude Cabernet d'Anjou van tientallen jaren oud gemaakt ban cabernet franc. Ik had nog nooit zo'n oude rosé gedronken en trok het hele verhaal een beetje in twijfel want kon dat nog wel goed zijn? Geprikkeld hierdoor heb ik een jaar of twee geleden diverse flessen aangeschaft uit 1959, 1970, 1976 en 1989 want de prijs was meer dan redelijk.
Tot mijn verbazing was deze rosé nog te drinken, sterker nog ik was ondersteboven van de 1976. Uiteraard een zeer geëvolueerde kleur van uienschil met een licht oranje-bruine schijn. In de neus mooie krieken op alcohol en frambozen. In de mond duidelijk nog een goede structuur en wat restsuiker maar met een juiste frisheid en wat appelsien toetsen. Geconfijt fruit in de afdronk. Vinama: 17-18pnt
Dezelfde verbazing heb ik nu weer met de allerlaatste fles de 1970 in het glas. Hoe kan een rosé van 39 jaar de tand des tijds zo goed doorstaan? Prachtig gewoon, de restsuiker die nu bijna verdwenen is zal het geheim zijn geweest.  

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

00:36 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: rose, loire |  Facebook | |  Print

03 juni 2009

Simply a grape.....

pinot noir druif champagne

Pinot Noir druif (Photo-Collection CIVC)

23:21 Gepost door Vinama in Druivenrassen | Commentaren (1) | Tags: pinot noir |  Facebook | |  Print