22 juni 2009

Degustatie Wouter Wineconsult

Wouter de Bakker, Eerste Sommelier van België in 2007, maakt me attent op zijn Open-fles degustatie die zal plaatsvinden op aanstaande zondag 28 juni van 13:00 tot 19:00uur. Locatie: Het Land aan de Overkant te Heverlee. De toegang is vrij maar Wouter heeft wel graag even een e-mail van je op info@wouterwineconsult.be als je van plan bent te komen proeven.

Mooie  natuurlijke wijnen met onder andere de nieuwe wijnen van Etienne Thiebaud, een fantastische jonge wijnmaker vol talent uit de Jura met als resultaat zeer zuivere wijnen, zullen er te proeven zijn.

"Op 15 jarige leeftijd kreeg Wouter van thuis uit de kennis van wijn met de paplepel mee. In de zomer van het jaar 1998 nam zijn vader hem mee naar de Bordeaux-streek. Sindsdien laat de wijn hem niet meer los.

Hij besliste om te studeren als sommelier aan de hotelschool 'Ter Groene Poorte ' In Brugge, waar hij een 7de specialisatiejaar wijn- en drankenkennis volgde. Nadien vervolmaakte hij hem als butler-intendant en werd wereldwijnmeester.

Wouter is nauwelijks 25 jaar oud en heeft als sommelier al een heus palmares op zijn naam staan. Tijdens zijn studies werd hij respectievelijk bekroond als Beste Commis Junior Sommelier van België in 2001, Beste Junior Sommelier van België in 2002 en Wine World Taster of the Year in 2003. Wouter leerde de feeling van het vak tijdens zijn stages in gerenommeerde huizen Als het Scholteshof, 't Laurierblad en La Bergerie. Ook liep Wouter een zeer leerrijke sommelierstage in restaurant Le Cinq (***) te Parijs waar Enrico Bernardo (Beste sommelier van de wereld) tot voor kort werkte.

Gedurende 3,5 jaar was Wouter actief als sommelier in Maison Vandamme te Zeebrugge. Als piepjonge sommelier kreeg hij de Young sommelier Award of Excellence, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Professionele Vlaamse Sommeliers voor de meest verdienstelijke jonge sommelier van het moment. Vanaf juni 2007 is Wouter de verantwoordelijke sommelier van restaurant Dôme te Antwerpen, gelauwerd met één michelin-ster.
In 2007 won Wouter de meest prestigieuze wijnwedstrijd in België en werd verkozen tot Eerste sommelier van België - Prosper Montagné 2007.

Sindsdien heeft Wouter een voorliefde gekregen voor een natuurlijke keuken en dito wijnen. Volgens hem zijn dit dan ook dé wijnen die de meeste expressie van hun terroir vertonen." (www.wouterwineconsult.be)

no barrique no berlusconi bartolo mascarelle barolo
De Barolo van Maria Teresa Mascarello (Foto Livedoor blog)

08:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

Commentaren

sorry ik kan het niet laten ;-)
woutertje woutertje wiedewiede...

nee,niet slecht bedoeld zenne! wij hebben hier thuis genoten van het wijnabonnement dat we een keer bij hem hadden - om de zoveel tijd een leuke 6 flessige-verrassing aan huis
hmm, toch een keer terug overwegen!

en, hoeist met de studie ;-)) cu on saturday!

Gepost door: kaat | 23 juni 2009

Ik zit .... .... weer goed boven de boeken Kaat maar zaterdag is dat weer (tijdelijk) voorbij ;-)

Vrijdag en zaterdag is er trouwens een leuke degustatie bij L'Odyssee des Arômes waar onder andere Rene Mosse uit de Loire aanwezig gaat zijn.

Gepost door: Olaf | 23 juni 2009

Ik was ook van plan om te passeren maar weet nog niet hoe laat (het is mijn verjaardag !)

Gepost door: Rick | 24 juni 2009

En... hoe was de degustatie? Aanraders?

Gepost door: Carlos | 01 juli 2009

Zelf ben ik helaas niet kunnen gaan die dag. Misschien dat Rick wel langs is geweest?

Gepost door: Olaf | 02 juli 2009

Ben geweest naar de proeverij van Wouter en hierbij de wijnen die me zeer konden bekoren:

- Champagne Jacques Lassaigne extra brut
- Champagne Fallet-Prevostat
- dr. loosen riesling PQR!
- dr. loosen riesling spatlese
- savagnin thiebaud
- rousette de marestel

De savagnin van Thiebaud vond ik zeer knap (een aangenaam tikje oxidatief maar zeer onder controle gehouden en tonnen fruit).

Dr. Loosen bevestigde en zijn basisriesling zit dan ook nog eens onder de 10 eur.

De champagne van Fallet-Prevostat is gewoonweg een topper (en voor mij persoonlijk nog een met vele goede herinneringen).

Spijtig genoeg stond er niets open van Bartolo Mascarello :(

Gepost door: Bart | 03 juli 2009

Rick is ook langs geweest (en ook bij Laurent Melotte op zaterdag !). Mijn toppers waren de fallet-Prévostat, de basiswijnen van Thiebaud, de Roussette de marestel van Dupasquier, één van de lekkerste roussette's die ik ooit dronk, heerlijk gewoon, en de Morgon van Thevenet. De natturlijke wijnen van Pierre Weyand waren ook goed, maar de proefruimte zuchte onder de hitte en dat deed sommige wijnen geen goed.

Gepost door: Rick | 03 juli 2009

Ben ook bij Laurent Melotte geweest op zaterdag dus we hebben elkaar misgelopen. René Mosse was weer in vorm zo ook zijn wijnen. Wat kan die man wijn maken zeg.

Ik was ook gecharmeerd van de Pinot Noir van Jean-François Ganevat uit de Jura alsmede zijn Chardonnay en Savagnin Prestige.

De Crus uit de Beaujolais van Georges Descombes, Morgon, Brouilly en Chiroubles waren ook zeer goed.

Proeverij in de tuin in de warmte maar alle wijnen inclusief de rode zaten in grote bakken water met koel elementen dus de temperatuur van de wijn was prima.

Heb ook een doos van de Pouilly Fumé van Alexandre Bain meegenomen, man wat is dat lekker.

Gepost door: Olaf | 03 juli 2009

@ Bart en Rick Champagne Fallet-Prevostat is inderdaad zeer goed. Heb net (helaas slechts) twee flessen van hun millésimé 2000 op de kop kunnen tikken.

Gepost door: Olaf | 03 juli 2009

Excellent !

Gepost door: Hub | 13 juli 2009

Is er nog van die Chateau Mirabeau? Lang geleden, Groetjes, Patrick. Mail me anders Groetjes

Gepost door: Patrick van Pinxten | 03 februari 2011

De commentaren zijn gesloten.