18 juni 2009

Een Loire bezoek voor iemand die niet iedere dag wijndomeinen wil bezoeken

"Wat kun je samen met je gezin gaan doen in de Anjou-Saumur streek (Loire) als je even geen wijnboeren gaat  bezoeken?" Die vraag kreeg ik onlangs van een wijnliefhebber die deze zomer met zijn gezin naar de Loire vertrekt.

Er is van alles te beleven naast wijn in deze streek in de Loire waarvan hier een korte impressie:

chateau de Angers 1
Château d'Angers midden in het centrum van Angers en absoluut een bezoek waard. De torens van het château bieden een prachtig uitzicht over Angers, de Loire rivier en omstreken. De beginselen voor het kasteel zijn in de negende eeuw al gelegd door de Hertog van Anjou maar in 1231 is het pas een echt kasteel geworden. 

chateau de Angers 2 met wijngaard
Le Duc had destijds een kleine wijngaard binnen de muren van het kasteel laten aanleggen. Kwestie van zijn eigen wijnvoorraad garant stellen in tijden van belegering. Slimme man!

tapis tapestry Apocalypse tapijten Chateau angers loire
In het zelfde kasteel zijn de magniefieke tapijten van het laatste boek van het nieuwe testament de Apocalypse te bezichtigen gemaakt in opdracht van Louis I van Anjou broer van destijds de koning van Frankrijk Charles V. Nog nooit zoiets gezien, zes meter hoog en bijna 150 meter lang, vol met verhalen uit de 14e eeuw. Schitterend.

hartige pannekoeken crepes salee normandie loire cidre
Na het kasteel bezoek even het oude centrum van Anger in en op steenworp afstand de 'Crêperie au Château" ligt waar je heerlijk hartige pannekoeken kunt eten met bijvoorbeeld zoals op de foto geitenkaas en spekjes. Uiteraard mag daar een fles cider niet bij ontbreken.
In Saumur is 'Coté Jardin' ook een crêperie-saladerie die ons qua kwaliteit goed was bevallen voor de lunch.

Chateau de Serrant 1
Wat is de Loire zonder zijn kastelen. Dit is Château de Serrant. Heel lang geleden maakte de huidige wijngaard Coulee de Serrant van Nicolas Joly nog deel uit van dit kasteel. Het kasteel is al lang in Belgische handen van de Prins Charles de Mérode die nog altijd in de zomer een stuk van het kasteel bewoont.

Chateau de serrant 2 Loire
Van binnen is Château de Serrant prachtig maar helaas was foto's nemen niet toegestaan. Een prachtige oude keuken met alle pannen en potten die er klaar staan om zo weer in gebruik te worden genomen. Ook de bibliotheek is een beauty. Ooit heeft Napoleon hier nog een tussenstop gemaakt. Een omweg waard.


Musee du champignon loire 3
Bijna 75% van alle "champignons de Paris" die in Frankrijk geconsumeerd worden komen uit Saumur. Het museum vlakbij Saumur is gelegen in een grot uitgehakt in 'tuffeau' steen wat een constante temperatuur geeft van 11 tot 14°C. 800km van deze grotten zijn er rondom Saumur die naast champignon teelt ook gebruikt worden als wijnkelders.

Musee du champignon loire
Bruine champignons de Paris

Musee du champignon loire 2 oesterzwammen
Rose oesterzwam.


Saumur Loire
Zicht op de Loire met op de achtergrond "Le Château" in Saumur uit de veertiende eeuw.

Loire rivier uitzicht
En wat dacht je van een mooie wandeling langs de oevers van de Loire? Er is van alles te doen naast het bezoeken van wijndomeinen. Een prachtige streek en niet alleen vanwege de wijn.

Hier een verslag van de wijndomeinen die ik bezocht heb.

20:28 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) | Tags: loire |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.