06 juni 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: La vie en Rosé.....

De wijnwereld is sinds enkele maanden in rep en roer als het over rosé gaat. Wat is er precies aan de hand?

Bron ANP:
"Europese roséproducenten zijn fel tegen het voorstel van de Europese Commissie om rode en witte wijn te mengen en dat te kunnen verkopen als rosé. Franse, Spaanse, Italiaanse en Zwitserse producenten zeiden dit dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Momenteel heerst er een verbod op het zogenoemde 'versnijden' van rode en witte wijn tot rosé. Daarbij wordt een basis van witte wijn genomen, die wordt 'gekleurd' door er 2 of 3 procent rode wijn aan toe te voegen. Echte roséwijn wordt bereid door druiven met een donkere schil, dat natuurlijke pigmenten bevat, te weken in witte druivensap.

De Europese producenten vinden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument en zijn bang voor de economische gevolgen. Zij vinden bovendien dat het aanzet tot de productie van namaak-rosé, die veel goedkoper is.

Bijna 75 procent van de wereldwijde wijnproductie wordt in Europa vervaardigd. Frankrijk is daarbij de grootste producent, gevolgd door Italië en Spanje.

De EU-landen moeten zich op 19 juni definitief uitspreken over het voorstel om het verbod op te heffen."

Wat zijn vandaag de dag dan de manieren om rosé te maken in Europa?
1) Via de directe persing: gemaakt volgens de witte wijn methode. De blauwe druiven worden geperst en het sap (most) krijgt op dat moment een lichte kleur door de rode schil van de druif. Deze methode wordt vooral gebruikt in de warmere zuidelijkere gebieden met druiven die veel kleur hebben zoals b.v. rosé uit de Provence. Deze wijnen hebben een lichte kleur en moeten jong op hun fruit gedronken worden. Ook wel 'vin gris' genoemd.  

2) Via een koude maceratie (schilweking) van de gekneusde blauwe druiven oftewel een maceration pelliculaire. Na een bepaalde tijd die kan variëren van enkele uren tot 12 uur worden de blauwe druiven geperst en zal het druivensap zijn alcoholische gisting zal ondergaan. Deze wijn zal ook vaak zijn malolactische gisting krijgen in tegenstelling tot de rosé verkregen via directe persing. Deze methode geeft een wat vollere rosé zoals een Tavel.

3) Via de saignée (bloeden) methode. Bij een 'rosé de saignée' ondergaan gewoon zoals voor rode wijn de gekneusde blauwe druiven hun alcoholische gisting. Na een bepaalde tijd, vaak 24 uur ( vandaar de term rosé d'une nuit), wordt een beperkte hoeveelheid druivensap afgetapt waarna de rest van het vat gewoon verder bereid wordt als rode wijn. Dit wordt vaak gedaan om een rode wijn van betere kwaliteit te maken en dus niet oorspronkelijk met als hoofddoel om van het afgetapte sap een rosé te maken, dit is vaak de bijkomstigheid. De afgetapte hoeveelheid most zet apart zijn gisting voor rosé wijn voort wat resulteerd in een donkere en krachtige rosé.  

Nu gaat er dus hoogst waarschijnlijk een vierde manier bijkomen voor stille wijnen namelijk het mengen van witte en rode wijn tot rosé wijn ook wel coupage genoemd. Tot op heden wordt dit niet gedaan in de EU (alhoewel...) maar in landen zoals b.v. Australië en Zuid-Afrika is coupage al toegestaan.   
Er is trouwens één uitzondering in de EU namelijk voor de rosé Champagne die wel wordt verkregen door vermenging van een rode en witte basiswijn maar daarna wordt de wijn echter gebotteld en onstaat er nog een nieuwe gisting op de fles die ook verantwoordelijk is voor het onstaan van de bubbels.

Wat is het verschil tussen coupage en assemblage?
Coupage is het mengen van wijn van verschillende origine (b.v. uit verschillende streken of landen) die nooit een AOC classificatie kunnen krijgen in Frankrijk maar bijvoorbeeld als landwijn of tafelwijn op de markt komen.  
Assemblage is het mengen van wijn uit dezelfde appellatie met als doel een AOC wijn te verkrijgen zoals bijvoorbeeld het mengen van cabernet sauvignon en cabernet franc in de AOC Bordeaux.


rose de la rosa rose d un jour mark angeli domaine ott rose

Rosé heeft zeer lang een slecht imago gehad en lang waren het enkel de Fransen die rosé (van vaak belabberde kwaliteit) maakten. De laatste jaren is rosé echter in opmars met een consumptie toename van 2% per jaar en hebben ook andere landen zich in de rosé productie begeven.
Ik kan wel begrijpen dat de Franse rosé wijnmakers zo te keer gaan tegen dit nieuwe voorstel van de EU want zij verdedigen hun eigen interesse. Zij zullen in de toekomst inkomsten mislopen en arbeidplaatsen  verliezen als iedereen mengrosé wijn op de markt gaat brengen want de markt zal er mee overspoelt worden.   

Desalniettemin heb ik zoiets van laat maar doorgaan dat EU voorstel. Laat maar komen want:
- stilstaan is achteruitgang en nieuwe ontwikkelingen doen sowieso vroeg of laat ook in de wijnproductie hun intrede.
- ik betwijfel ten sterkste of een wijnkenner een mengrosé wijn van rond de €5.00 kan onderscheiden van een traditionele rosé met diezelfde prijs
- kwalitatieve traditionele rosé gaat toch nooit geëvenaard worden door mengrosé
- er vandaag ook witte wijn van viognier in de rode Côte Rotie en Hermitage wijn gemengd mag worden
- de traditionele manier van rosé maken geen kwaliteitsgarantie is, hoeveel rotzooi rosé is er vandaag wel niet op de markt 
- het mengen van witte en rode wijn is al zeer lang toegestaan door het OIV, l'Office international de la vigne et du vin in Parijs
- wijnmakers in de Provence vandaag zelf al witte wijn aan hun AOC rosé toevoegen
- het EU voorstel gaat niet over AOC wijn
- er vandaag ook witte wijn gemaakt van bourboulenc, ugni blanc en clairette aan Bandol rosé toegevoegd mag worden volgens de AOC reglementatie

Moet er dan op de ouderwets gemaakte rosé een kwaliteitslabel komen zoals "Rosé traditionelle"? Moet er op de rosé via de nieuwe manier gemaakt "Rosé par coupage" op het etiket vermeld worden?
Waarom dan niet meteen verplichten om op het etiket te vermelden of een wijn gechaptaliseerd is of niet (chaptalisatie is het toevoegen van zakken suiker aan de gisting om het alcohol percentage te verhogen, is toegestaan in Europa en verboden in de Nieuwe Wereld landen waar het ook niet echt nodig is). 

Hoeveel consumenten denken nu trouwens al dat rosé gemaakt wordt door rode en witte wijn te mengen? 

Mocht je de Franse wijnboeren toch willen steunen in hun actie tegen de EU dan is er de website Coupern'estpasRosé.com waar je een petitie kunt tekenen. Ze hebben overigens nog maar zeer weinig handtekeningen gekregen, misschien is daar een goede reden voor........

Laat die coupage rosé maar komen. De consument kan zelf wel beslissen wat ze goed of slecht vinden.

domaine de bablut zero pointe domaine rour grise

Terwijl ik dit schrijf gaat er natuurlijk ook rosé in het glas. Als eerste een wijn die ik vorig jaar heb ontdekt en die deze zomer ook weer regelmatig op mijn terras geschonken gaat worden. 
De biodynamische vin de table 'Zéro Pointé' van Domaine Tour Grise, Saumur, 100% cabernet franc, 35hl/ha rendement. Door de iets langere weking heeft de wijn voor een rosé een fel rode gloed, eerder licht rood dan rosé. Fruitige aantrekkelijk limonade aroma's in de neus maar met een stevige, stoere aardse ondertoon. In de mond een rood vruchtentaartje met o.a. frambozen en duidelijk nog wat restsuiker aanwezig. Drinkt heerlijk weg in de zon want de wijn heeft slechts 8% alcohol, daar kun je nog eens je dorst mee lessen!  Een heerlijke wijn met veel drinkplezier die goed koud geschonken moet worden op een zomerse dag. Uitstekende prijs kwaliteitsverhouding, een aanrader. Vinama: 15-16pnt, 5,95 Euro.

Het meeste verbaasd hebben me de oude rosé's van Domaine de Bablut uit Anjou. Ooit las ik in de Revue du vin de France een artikel van Olivier Poussier (beste sommelier van de wereld in 2000) waarin hij sprak over oude Cabernet d'Anjou van tientallen jaren oud gemaakt ban cabernet franc. Ik had nog nooit zo'n oude rosé gedronken en trok het hele verhaal een beetje in twijfel want kon dat nog wel goed zijn? Geprikkeld hierdoor heb ik een jaar of twee geleden diverse flessen aangeschaft uit 1959, 1970, 1976 en 1989 want de prijs was meer dan redelijk.
Tot mijn verbazing was deze rosé nog te drinken, sterker nog ik was ondersteboven van de 1976. Uiteraard een zeer geëvolueerde kleur van uienschil met een licht oranje-bruine schijn. In de neus mooie krieken op alcohol en frambozen. In de mond duidelijk nog een goede structuur en wat restsuiker maar met een juiste frisheid en wat appelsien toetsen. Geconfijt fruit in de afdronk. Vinama: 17-18pnt
Dezelfde verbazing heb ik nu weer met de allerlaatste fles de 1970 in het glas. Hoe kan een rosé van 39 jaar de tand des tijds zo goed doorstaan? Prachtig gewoon, de restsuiker die nu bijna verdwenen is zal het geheim zijn geweest.  

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

00:36 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: rose, loire |  Facebook | |  Print

Commentaren

Leuk artikel controversieel onderwerpje wel ! Van waar kwam die Zéro Pointé ? Wat die oude rosé's betreft sluit ik me bij je aan. Ik dronk er uit de Jura (Chateau D'Arlay): verbluffend gewoon!

Gepost door: Rick | 06 juni 2009

Joli blog, commentaires bien fournis et jolies photos. Bravo ! Tout d'abord, Pardon de ne pas parler flamand.

Pour vous féliciter de votre blog très fourni de commentaires et de dossiers très intéressant.

Aussi, j'ai été heureux de retrouver une des photos de mon blog de vigneron de Champagne ici :

http://vinama.skynetblogs.be/post/5276588/betaalbare-champagne-voor-de-feestdagen

aussi, si vous pouviez citer la source,
afin que vos visiteurs découvrent mon journal quotidien de vigneron.

Bien à vous,
Cordialement,

Francis

Gepost door: Francis Boulard | 06 juni 2009

leuk en ... zeer interessant ...

Gepost door: food fan | 06 juni 2009

@Francis Merci pour votre commentaire Francis. Je visite regulierement votre blog très infomatief. Peut-être je m'arrêt plus tard dans l'année au Champagne pour vous visiter quand je vais au Bourgogne.

Bien à vous,

Gepost door: Olaf | 06 juni 2009

@ Rick Controversieel...... en het laatste woord zal hier zeker nog niet over gezegd zijn.

De Zéro Pointe komt van Michel Delattre in Jette, Brussel. Enkel open op zaterdag.

Gepost door: Olaf | 06 juni 2009

Serieus gestoffeerd artikel! Ik was van plan om in mijn bijdrage kort de productie van rosé aan bod te laten komen maar toen ik jouw uitvoerige beschrijving las, had ik iets van "laat maar zitten, Vinama heeft alles reeds mooi in kaart gebracht".

Gepost door: pvo | 07 juni 2009

Ik meen me de oude rosé nog te herinneren uit de les...zo ergens in een ver verleden...Kan dat?

Gepost door: Peter VdV | 08 juni 2009

heet van de naald: Europa is tegen wit en rood mengen voor rosé Net gehoord op het nieuws: geen verandering dus. goed lobbywerk van de Fransen ...

Gepost door: Frédéric | 08 juni 2009

Oude rosé dat klopt Peter ik er eens één meegenomen dus jij hebt hem ook geproefd.

Gepost door: Olaf | 08 juni 2009

Geen coupage Bravo voor de Franse wijnboeren uit de Provence en andere.

Als je maar hard genoeg roept dan helpt dat blijkbaar in de EU. Wel vreemd dat iets waar al jaren aan gewerkt was en al ondertekend was nu van tafel is omdat de wijnboeren die eerst lagen te slapen nu ineens zijn wakker geworden. Ik weet niet goed wat ik hier van moet denken of wat ik van de EU moet denken.
Hoe lang gaat het duren voor dit onderwerp het weer op de agenda komt?

Gepost door: Olaf | 08 juni 2009

Olaf, weeral een schitterende post waarin je nog eens duidelijk de verschillende manieren om rosés te maken uitdiept, altijd een welkome opfrissing!

Verder kan ik je alleen maar bijspringen als je stelt dat dat EU voorstel maar moet doorgaan. Je geeft daar een hoop valabele redenen. En trouwens wie zegt dat er geenwijnmakers die schitterende en kwaliteitsvolle rosés gaan maken door coupages. De wijnmakers die gericht zijn op kwaliteit zullen ook hier de kwaliteitskaart trekken, me dunkt.

Tot slot nog een vraagje: waar haal je die zéro pointé?

Gepost door: Bart | 10 juni 2009

Bart je vraag werd hieronder al beantwoordt maar voor jou nog een keer ;-) :

De Zéro Pointe komt van Michel Delattre in Jette, Brussel. Enkel open op zaterdag.

Gepost door: Olaf | 12 juni 2009

ons aller gekende sybille wist woensdag te vertellen dat ne mens die in deen of dandere officieel comite zit vertelt heeft dat signor barossa wat vroegtijdig was met die aankondiging - de njet is blijkbaar toch niet helemaal gekurkt en gewaxt ...

Gepost door: kaat | 12 juni 2009

De commentaren zijn gesloten.