30 mei 2009

Druk, druk, druk...... maar altijd tijd voor een glas wijn


Als alles je even teveel wordt, als 24 uur in een dag niet meer genoeg lijkt, lees dan dit verhaal 
......

De pot met knikkers

knikkersEen professor stond voor de klas en bekeek de studenten die zijn les kwam volgen. Voor hem op zijn lessenaar stond een aantal attributen. Toen hij zijn les begon, pakte hij zonder te spreken een grote, lege glazen pot en begon deze te vullen met knikkers.

Toen er geen knikker meer bij kon, vroeg hij zijn leerlingen of de pot vol was. Ze antwoorden dat het zo was. Toen pakte de professor een doos met kralen. Hij schudde voorzichtig de kralen uit de doos, zodat zij de open ruimtes tussen de knikkers opvulden. Opnieuw vroeg de professor of de pot vol was. De studenten waren het met elkaar eens dat de pot nu echt vol was.

De professor nam nu een doos met schelpenzand en gooide het zand in de pot. Uiteraard vulde het zand alle ruimte op tussen de knikkers en de kralen. De professor vroeg opnieuw of de pot nu echt vol was. Unaniem antwoordden de studenten met een volmondig "Ja".

De professor bukte even en haalde onder zijn lessenaar en fles wijn tevoorschijn. Hij opende de fles en schonk de wijn in de pot waar het alle ruimte tussen de zandkorrels opvulde. De studenten begon te lachen.

"Kijk", sprak de professor toen het gelach verstomde. "De glazen pot is een metafoor voor ons leven. De knikkers staan voor alle belangrijke dingen in je leven. Familie, vrienden, kinderen, passies.... dingen die zin en invulling geven aan het leven, zelfs als er niets anders meer was op de wereld. Je leven zou toch gevuld zijn.

De kralen zijn de andere dingen die van belang zijn en die je iets kunnen schelen zoals bijvoorbeeld je baan, je auto of je huis. Het zand is al het andere oftewel zaken die er minder toe doen.
Als je de pot begint te vullen met zand", vervolgde de professor, "is er geen plaats meer voor de knikkers of de kiezelstenen. Zo is het natuurlijk ook in het leven.

Als je al je energie besteedt aan kleine, onbelangrijke dingen, dan zal er nooit plaats en ruimte zijn voor de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Er zal altijd genoeg tijd overblijven om je huis op te ruimen of je auto te wassen. Besteed eerst aandacht aan de golfballen, aan de dingen die er echt toe doen. Bepaal je prioriteiten, de rest is alleen maar zand.

Eén van de studenten stak haar hand op en vroeg naar de metafoor van de wijn.

De leraar glimlachte. "Ik ben blij dat je het vraagt. De wijn toont slechts aan dat hoe vol je leven ook is, er altijd wel plek is om samen met een vriend of dierbare te genieten van een goed glas wijn.

(met dank aan Angelique van den Donk van Inside)

vrouw wijn proeven woman tasting wine
Foto P.Doomen

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

26 mei 2009

Mademoiselle M 2007, Alexandre Bain - Pouilly-Fumé

Soms kom ik op een proeverij een fles tegen waarvan ik denk: "Die wil ik graag nog eens in alle rust thuis herproeven want dit is zeer de moeite waard". Zo overkwam me dat met de natuurlijke wijn  Mademoiselle M. 2007 van Alexandre Bain uit Pouilly-Fumé, Loire. Dus meteen twee flessen meegenomen en enkele weken later op een doordeweekse dag had ik zin in iets erg lekkers bij het eten en de fles van Alexandre Bain werd dus naar boven gehaald.   

2007 is de eerste jaargang van deze Alexandre Bain die nu 4,90ha wijngaarden huurt in Pouilly-Fumé. Voordat hij zijn eigen domein is begonnen heeft hij eerst ervaring opgedaan in Menetou-Salon, Bourgogne, Amerika en ook nog in de Languedoc.
De wijnstokken staan op een ondergrond van kalksteen met een zeer arme stenige bovenlaag waar de druiven zeer goed op rijpen. Ongeveer 2ha van zijn wijngaard heeft ook mergel met oesterfossielen en klei als bovenlaag. Hij maakt twee cuvees waarvan Mademoiselle M (zijn dochter heet Madeleine) zijn beste cuvée is. Bain bewerkt zijn wijngaard bio-dynamisch en gebruikt daar ook zijn paard Phénomène voor.

De 2007 is gemaakt in een garage maar ondertussen heeft hij een wat grotere en meer professionele ruimte ter beschikking. In de kelder verloopt alles volgens de natuurlijke werkwijze dus zo min mogelijk tussenkomst van de wijnmaker en sulfiet wordt enkel wat gebruikt om de malolactische gisting te vermijden en bij het bottelen.  

De 100% sauvignon blanc Mademoiselle M is volledig op oude vaten gevinifieerd en heeft ook nog eens 16 maanden gerijpt op deze vaten. Geen typische Pouilly-Fumé maar desalniettemin meer dan de moeite waard. 
 
Proefnotitie: Intens gele kleur, donker geel, de wijn is niet helemaal glashelder (is niet gefilterd) en dus een heel klein beetje troebel. Een zeer aromatische en verleidelijke fruitige neus met kweeperen, rijpe gele appels, een mooie dosis mineralen met een frisse toets citrus en zelfs wat kiwi. Alles is zeer rijp en expressief. Dezelfde rijpe appels komen terug in de mondvullende aanzet met ook wat geroosterde aroma's en meteen daarna een frisse aciditeit met citroen. Lichte noot indruk in de afdronk. Je zou op het verkeerde been gezet kunnen worden door te denken dat er een oxidatieve toets in zit maar dit is niet zo. Zeer harmonieus. Kan nog enkele jaren mee maar nu al heerlijk op dronk dus waarom wegleggen?
Vinama: 17 pnt, 17.90 Euro.

Alexandre Bain - Pouilly Fume 2007 Loire
Mademoiselle M 2007 van Domaine Alexandre Bain

Mijn tweede en laatste fles is inmiddels ook al op maar een nieuwe lading is inmiddels al besteld. Probeer hier maar eens vanaf te blijven,  zeer veel drinkplezier in het glas  (te koop in België bij onder andere Laurent Menotte van L'Odyssée des Arômes).

19:45 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) | Tags: loire, pouilly-fume, sauvignon-blanc |  Facebook | |  Print

21 mei 2009

Wijnboek van de maand juni: Belgische wijngaarden

Van uitgeverij Lannoo is onlangs het boek  Belgische wijngaarden verschenen geschreven door Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel. De eerste indruk zonder ook maar een letter gelezen te hebben is dat het een zeer verzorgd boek is met schitterende kleurenfoto's van Joris Luyten. Een duidelijke indeling met eerst een stukje geschiedenis van de wijnbouw  in België, de druivenrassen met naast de bekende pinot noir en chardonnay ook de sirius, seiger, leon millot en solaris waarna een bespreking volgt van de wijnstreken en wijngaarden.

De inleiding bevalt me meteen al, hier een klein stukje ervan:
"Dit boek is geen ode, geen opgefokt chauvinisme - dat is onze huisstijl niet. Het is gewoon een eerlijke stand van zaken, een momentopname die vandaag en nog enkele jaren geldig is. Ach wij weten maar al te goed dat niet alles perfect of geniaal is in het land van Manneke Pis. Wij beseffen ook dat bepaalde bieren beter zijn dan bepaalde wijnen, maar.... voor sommige producenten zijn zonnige dagen in het verschiet."

Boek Belgische wijngaarden Lannoo


Het is de eerste keer dat ik op zo'n duidelijke en grondige manier een overzicht zie van de gehele Belgische wijnbouw.  Van de Côtes de Sambre et Meuse, Hageland, Haspengouw, Heuvelland tot en met de vin de Pays des Jardins de Wallonie en Vlaamse landwijn. Ook komen de Crémant en vinmousseux de qualite de Wallonie en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn aan bod.  

Enige jaren geleden heb ik gedurende een jaar deelgenomen aan het proefpanel van de Mouterij en Brouwerij faculteit aan de KUL (Katholieke Universiteit van Leuven) onder leiding van Prof. F.Delvaux. Dit proefpanel onderzocht proefondervindelijk de invloed van kunstmatige gisten op aroma en smaak van Belgische wijn. Daarnaast analyseerde een student de wijnen op diverse wetenschappelijke manieren. 

De wijnen die toen geproefd werden waren gemaakt van most (Chardonnay en Müller Thürgau) die door Belgische wijnmakers ter beschikking was gesteld. Deze most werd dan gevinifieërd met verschillende gistsoorten. Bij de wijnbereiding werden dezelfde methodes toegepast die de wijnboeren zelf gebruiken.

De wijnen werden vervolgens gedurende een paar jaar diverse malen per jaar geproefd en geanalyseerd in een laboratorium om zodoende de invloed van de gist te bepalen. Het zou te ver gaan om nu in detail op deze studie in te gaan, maar duidelijk is gebleken dat gistsoorten een ongelooflijke invloed op de aroma's, smaak en de evolutie van de wijn hebben. Tijdens de proefsessies waar ik bijvoorbeeld tien chardonnay wijnen heb geproefd, allemaal van dezelfde basismost gemaakt maar met tien verschillende gistsoorten, had ik af en toe het idee dat ik met tien verschillende wijnen te doen had.

Terug naar het boek Belgische wijngaarden. Ik heb dus in het verleden (en gelukkig ook in het heden) veel Belgische wijn geproefd maar dat er zoveel Belgische domeinen bestaan is voor mij een echte eye-opener en  ze zijn allemaal  beschreven in dit boek, de ene wat uitgebreider dan de andere. Naast een beschrijving van het domein wordt er ook informatie gegeven zoals oppervlakte, aantal wijnstokken per ha, type bodem, druivenrassen, snoeiwijze en vinificatie methode.
In de bijlagen van het boek een overzicht van welke druivenrassen in welke streek toegelaten zijn volgens de gecontroleerde oorsprongsbenamingen alsmede ook de wetteksten van deze Belgische oorsprongsbenamingen

Jos van Leer Kleuisberg bij pers
Jos van Laer - Kluisberg, Hageland. De moeite waard om te bezoeken en samen met Jos de wijngaard in te trekken en daar van hem uitleg te krijgen hoe het is om in België druiven te telen en wijn te maken. Misschien haalt hij ook nog wel een oude fles Kluisberg uit zijn eigen kelder boven die mij in ieder geval zeer aangenaam verrast heeft.

Mijn complimenten voor de schrijvers want het boek Belgische wijngaarden is verplichte lectuur voor de wijnliefhebber zou ik zeggen en het is een absolute  waardevolle aanvulling voor mijn boekenkast. Trouwens voor de vaders onder jullie, een ideaal cadeau voor vaderdag over drie weken.

Belgische wijngaarden van Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel
Uitgeverij Lannoo. Prijs 29,95 Euro

19:35 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (3) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

17 mei 2009

Culinaria Square in Brussel - Foto impressie

Het weer zat niet echt mee dit weekend maar dat heb je dan ook niet onder controle, desalniettemin is de eerste Culinaria square in Brussel een mooi concept gebleken en ik heb er in ieder geval van genoten. In totaal stonden 16 sterren Chefkoks in het Jubelpark te koken die in totaal maar liefst 25 Michelin sterren vertegenwoordigden.

bart de poorter pastorale compositie van asperges uit werchter kwartelei dragonmayonnaise
Compositie van asperges uit Werchter, kwartelei en dragonmayonnaise - Bart de Poorter van Pastorale 2* uit Rumst-Reet. De asperges waren gedurende 60 minuten op lage temperatuur, 62°C, gekookt. 

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster
Viki Geunes (rechts) van 't Zilte 1* uit Mol.  

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster baars
Het baarsgerecht van Viki Geunes, 't Zilte 1* in Mol.

Lionel Rigolet Comme chez Soi
Lionel Rigolet (rechts) van Comme chez Soi 2* in Brussel.

Lionel Rigolet Comme chez Soi supreme van gelakeerde barbarie eend
Suprême van gelakeerde Barbarie eend en zijn sap gearomatiseerd met citrus vruchten, gevulde roulade van lange radijzen en krokante groenten - Lionel Rigolet , Comme chez Soi 2*.

Mario Elias Le cor de Chasse
Mario Elias van Le Cor de Chasse 1*, Barvaux-sur-Ourthe.

Mario Elias Le cor de Chasse inspiratie omtrent het parfum Guerlain Homme
Inspiratie omtrent het parfum Guerlain "Homme" van Mario Elias, Le Cor de Chasse 1*.

culinaria jubelpark brussel bruxelles cinquantenaire place
Culinaria square in het Jubelpark te Brussel.

kinderen koken kids cooking
Ook aan de kinderen was gedacht.

suikerklontjes vormen sucre sugar
Originele suikerklontjes.

the world chocolate masters by callebaut
De wedstrijd 'The world chocolate masters by Callebaut' 

Heerlijk heb ik gegeten. De wijnen bij ieder gerecht waren iets te "mainstream" en dus te gewoon voor bij zulke topgerechten maar ik kan goed begrijpen dat hier door de organisatie voor gekozen is om o.a. de prijs van het vier gangen diner inclusief wijn op 45,00 Euro te houden. Misschien een idee voor volgend jaar om er voor een supplement een fijner wijnarrangement bij te serveren. Ik ben in ieder geval volgend jaar weer van de partij en hopelijk laat de zon dan ook nog zijn gezicht zien.

14:09 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) | Tags: michelin |  Facebook | |  Print

07 mei 2009

Tandem, Syrah du Maroc 2007, Domaine des Ouled Thaleb (met Alain Graillot)

Door gastschrijver Frédéric:

Je kent het wel. Iemand heeft een wijn ontdekt, een pareltje, en je moet die zeker eens proeven. "Absolument fabuleux" zei hij, een kennis die mij af en toe een fles verkoopt. Zonder btw wel te verstaan. Je moet natuurlijk op je hoede zijn voor mensen die wijn die ze zelf verkopen grandioos vinden. Dat was nu niet het geval. Hij had het over de Marokkaanse Tandem (100% Syrah) van het Domaine des Ouled Thaleb, medegevinifieerd door Alain Graillot, een grote naam uit Crozes-Hermitage.

Hij had hem in een blinde proeverij tussen betere Noordelijke Rhônewijnen gezet, als piraatwijn zeg maar. Verbazing alom bij de bekendmaking, zoals meestal bij een blinde proeverij, er zit een Marokkaan bij de winnaars! Niet echt verbazend als blijkt dat Alain Graillot een handje is komen toesteken bij de vinificatie van die wijn.Maar toch, een voortreffelijke wijn uit Marokko, niet evident zou je denken. 

Goed, toch even de proef op de som nemen en voor een sympathieke 11,5 euro de net geleverde Tandem 2007 gekocht bij Mig's World Wines. Bijzonder geslaagd etiket, zie ik meteen als hij mij de dikke, zware fles overhandigt. Zoals vaak sla ik wel de goede raad van de verkoper in de wind. Minstens één uur op voorhand karaferen, zei hij. Nee, gewoon lichtjes koelen tot een graad of 16, openen en direct proeven. Pas dan kan je de evolutie van de wijn volgen van bij de opening van de fles, vind ik.

tandem syrah maroc 2007 a
In het glas krijg ik een donkerrode, vrij intense wijn, met wat aandringen zie je lichtpaarse tinten. In de neus eerst niet al teveel aroma's, zoals verwacht. 16 graden en niet willen karaferen, wat wil je. Ik had wel een lekker groot glas genomen, kwestie van hem genoeg lucht te geven. Het zou na een half uur een goede keuze blijken: volledig opengebloeid, met aroma's die duidelijk naar Syrah verwijzen, rijp fruit, kruiden natuurlijk, met opnieuw die lichte zweem van olijventapenade, die ik eerder had gevonden in, jawel, verschillende jonge Crozes-Hermitage: Domaines des Bruyères en Domaine Combier, toevallig allebei bioboeren.

In de mond meteen veel fruit, zwart fruit. Een volle, stoere mond. Vooral, en gelukkig maar, de alcohol domineert niet. Die 13% is al bij al vrij redelijk, gezien de omstandigheden. Je kan zelfs spreken van een zekere frisheid. De druiven worden daar geoogst in augustus. Naar het schijnt zijn het "koele" nachten, Wat betekent dat in Noord-Afrika, koele nachten, 25 graden?  Misschien komt het door de korte maceratie, of toch deels ook door de ontristing die Graillot laat doorvoeren. Onlangs nog een aantal Zuid-Afrikaanse Syrah's geproefd, 14,5 zelfs 15%, die vaak naar confituur neigen. Onze Tandem heeft daar geen last van. En dat maakt net van die wijn een aangename verrassing als je hem niet-blind proeft: Je verwacht een opstoot van alcohol maar je krijgt vooral fruit en fijne, afgeronde tannines. De afdronk is niet echt indrukwekkend, een beetje zwoel, maar bekoort me wel.

24 uur later - ja, ik kan toch niet elke dag een ganse fles binnenkieperen - heeft die Tandem niets, maar dan ook niets verloren van zijn zuiderse charme, dit zonder vacuvin of enig bewaarhulpje, nee gewoon kurk erop en terug in de kelder.

Al bij al dus geslaagd voor een Marokkaanse wijn, vrij herkenbaar als Syrah, best te genieten voor zijn prijs, maar de betere Crozes overtreft hij toch niet hoor en een lang leven is hij niet geschoren.

Schenk hem als curiosum bij een couscous, met lam natuurlijk, lichtjes gekoeld. Karaferen mag dus wel, een half uurtje is genoeg. Ik ga er nog een paar bijhalen - al zou ik er geen dozijn van in huis willen - gewoon om te kunnen afwisselen met andere Crozes of een Saint-Joseph rond dezelfde prijs.

Absolument fabuleux? Natuurlijk niet, wel sympa, cette Syrah marocaine. Give it a try.

Frédéric

21:17 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print