21 mei 2009

Wijnboek van de maand juni: Belgische wijngaarden

Van uitgeverij Lannoo is onlangs het boek  Belgische wijngaarden verschenen geschreven door Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel. De eerste indruk zonder ook maar een letter gelezen te hebben is dat het een zeer verzorgd boek is met schitterende kleurenfoto's van Joris Luyten. Een duidelijke indeling met eerst een stukje geschiedenis van de wijnbouw  in België, de druivenrassen met naast de bekende pinot noir en chardonnay ook de sirius, seiger, leon millot en solaris waarna een bespreking volgt van de wijnstreken en wijngaarden.

De inleiding bevalt me meteen al, hier een klein stukje ervan:
"Dit boek is geen ode, geen opgefokt chauvinisme - dat is onze huisstijl niet. Het is gewoon een eerlijke stand van zaken, een momentopname die vandaag en nog enkele jaren geldig is. Ach wij weten maar al te goed dat niet alles perfect of geniaal is in het land van Manneke Pis. Wij beseffen ook dat bepaalde bieren beter zijn dan bepaalde wijnen, maar.... voor sommige producenten zijn zonnige dagen in het verschiet."

Boek Belgische wijngaarden Lannoo


Het is de eerste keer dat ik op zo'n duidelijke en grondige manier een overzicht zie van de gehele Belgische wijnbouw.  Van de Côtes de Sambre et Meuse, Hageland, Haspengouw, Heuvelland tot en met de vin de Pays des Jardins de Wallonie en Vlaamse landwijn. Ook komen de Crémant en vinmousseux de qualite de Wallonie en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn aan bod.  

Enige jaren geleden heb ik gedurende een jaar deelgenomen aan het proefpanel van de Mouterij en Brouwerij faculteit aan de KUL (Katholieke Universiteit van Leuven) onder leiding van Prof. F.Delvaux. Dit proefpanel onderzocht proefondervindelijk de invloed van kunstmatige gisten op aroma en smaak van Belgische wijn. Daarnaast analyseerde een student de wijnen op diverse wetenschappelijke manieren. 

De wijnen die toen geproefd werden waren gemaakt van most (Chardonnay en Müller Thürgau) die door Belgische wijnmakers ter beschikking was gesteld. Deze most werd dan gevinifieërd met verschillende gistsoorten. Bij de wijnbereiding werden dezelfde methodes toegepast die de wijnboeren zelf gebruiken.

De wijnen werden vervolgens gedurende een paar jaar diverse malen per jaar geproefd en geanalyseerd in een laboratorium om zodoende de invloed van de gist te bepalen. Het zou te ver gaan om nu in detail op deze studie in te gaan, maar duidelijk is gebleken dat gistsoorten een ongelooflijke invloed op de aroma's, smaak en de evolutie van de wijn hebben. Tijdens de proefsessies waar ik bijvoorbeeld tien chardonnay wijnen heb geproefd, allemaal van dezelfde basismost gemaakt maar met tien verschillende gistsoorten, had ik af en toe het idee dat ik met tien verschillende wijnen te doen had.

Terug naar het boek Belgische wijngaarden. Ik heb dus in het verleden (en gelukkig ook in het heden) veel Belgische wijn geproefd maar dat er zoveel Belgische domeinen bestaan is voor mij een echte eye-opener en  ze zijn allemaal  beschreven in dit boek, de ene wat uitgebreider dan de andere. Naast een beschrijving van het domein wordt er ook informatie gegeven zoals oppervlakte, aantal wijnstokken per ha, type bodem, druivenrassen, snoeiwijze en vinificatie methode.
In de bijlagen van het boek een overzicht van welke druivenrassen in welke streek toegelaten zijn volgens de gecontroleerde oorsprongsbenamingen alsmede ook de wetteksten van deze Belgische oorsprongsbenamingen

Jos van Leer Kleuisberg bij pers
Jos van Laer - Kluisberg, Hageland. De moeite waard om te bezoeken en samen met Jos de wijngaard in te trekken en daar van hem uitleg te krijgen hoe het is om in België druiven te telen en wijn te maken. Misschien haalt hij ook nog wel een oude fles Kluisberg uit zijn eigen kelder boven die mij in ieder geval zeer aangenaam verrast heeft.

Mijn complimenten voor de schrijvers want het boek Belgische wijngaarden is verplichte lectuur voor de wijnliefhebber zou ik zeggen en het is een absolute  waardevolle aanvulling voor mijn boekenkast. Trouwens voor de vaders onder jullie, een ideaal cadeau voor vaderdag over drie weken.

Belgische wijngaarden van Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel
Uitgeverij Lannoo. Prijs 29,95 Euro

19:35 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (3) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

Commentaren

Aanbieding Zie dat het boek momenteel in de aanbieding is op azur.be voor 24,29 Euro

Gepost door: Olaf | 21 mei 2009

Dit ziet er mij een boek uit dat ik me wel wil aanschaffen (en dan onze Belgische wijngaarden eens gaan verkennen).

Trouwens Meerdael, één van die Belgische wijnen heeft goed gescoord op het Concours Mondial in Valencia. Zie ook: http://www.winetasting.be/nl/WineNews/?art=26579

Have a nice Belgian wine today!

Gepost door: Bart | 23 mei 2009

aan de begerigen...één exemplaar van voorgenoemd boek - nieuwstaat/sealed - nieuw - in mijn bezit..verkoop dit voor vijtien euro....(bandit3600@gmail.com)....

Gepost door: Marc | 10 september 2009

De commentaren zijn gesloten.