07 mei 2009

Tandem, Syrah du Maroc 2007, Domaine des Ouled Thaleb (met Alain Graillot)

Door gastschrijver Frédéric:

Je kent het wel. Iemand heeft een wijn ontdekt, een pareltje, en je moet die zeker eens proeven. "Absolument fabuleux" zei hij, een kennis die mij af en toe een fles verkoopt. Zonder btw wel te verstaan. Je moet natuurlijk op je hoede zijn voor mensen die wijn die ze zelf verkopen grandioos vinden. Dat was nu niet het geval. Hij had het over de Marokkaanse Tandem (100% Syrah) van het Domaine des Ouled Thaleb, medegevinifieerd door Alain Graillot, een grote naam uit Crozes-Hermitage.

Hij had hem in een blinde proeverij tussen betere Noordelijke Rhônewijnen gezet, als piraatwijn zeg maar. Verbazing alom bij de bekendmaking, zoals meestal bij een blinde proeverij, er zit een Marokkaan bij de winnaars! Niet echt verbazend als blijkt dat Alain Graillot een handje is komen toesteken bij de vinificatie van die wijn.Maar toch, een voortreffelijke wijn uit Marokko, niet evident zou je denken. 

Goed, toch even de proef op de som nemen en voor een sympathieke 11,5 euro de net geleverde Tandem 2007 gekocht bij Mig's World Wines. Bijzonder geslaagd etiket, zie ik meteen als hij mij de dikke, zware fles overhandigt. Zoals vaak sla ik wel de goede raad van de verkoper in de wind. Minstens één uur op voorhand karaferen, zei hij. Nee, gewoon lichtjes koelen tot een graad of 16, openen en direct proeven. Pas dan kan je de evolutie van de wijn volgen van bij de opening van de fles, vind ik.

tandem syrah maroc 2007 a
In het glas krijg ik een donkerrode, vrij intense wijn, met wat aandringen zie je lichtpaarse tinten. In de neus eerst niet al teveel aroma's, zoals verwacht. 16 graden en niet willen karaferen, wat wil je. Ik had wel een lekker groot glas genomen, kwestie van hem genoeg lucht te geven. Het zou na een half uur een goede keuze blijken: volledig opengebloeid, met aroma's die duidelijk naar Syrah verwijzen, rijp fruit, kruiden natuurlijk, met opnieuw die lichte zweem van olijventapenade, die ik eerder had gevonden in, jawel, verschillende jonge Crozes-Hermitage: Domaines des Bruyères en Domaine Combier, toevallig allebei bioboeren.

In de mond meteen veel fruit, zwart fruit. Een volle, stoere mond. Vooral, en gelukkig maar, de alcohol domineert niet. Die 13% is al bij al vrij redelijk, gezien de omstandigheden. Je kan zelfs spreken van een zekere frisheid. De druiven worden daar geoogst in augustus. Naar het schijnt zijn het "koele" nachten, Wat betekent dat in Noord-Afrika, koele nachten, 25 graden?  Misschien komt het door de korte maceratie, of toch deels ook door de ontristing die Graillot laat doorvoeren. Onlangs nog een aantal Zuid-Afrikaanse Syrah's geproefd, 14,5 zelfs 15%, die vaak naar confituur neigen. Onze Tandem heeft daar geen last van. En dat maakt net van die wijn een aangename verrassing als je hem niet-blind proeft: Je verwacht een opstoot van alcohol maar je krijgt vooral fruit en fijne, afgeronde tannines. De afdronk is niet echt indrukwekkend, een beetje zwoel, maar bekoort me wel.

24 uur later - ja, ik kan toch niet elke dag een ganse fles binnenkieperen - heeft die Tandem niets, maar dan ook niets verloren van zijn zuiderse charme, dit zonder vacuvin of enig bewaarhulpje, nee gewoon kurk erop en terug in de kelder.

Al bij al dus geslaagd voor een Marokkaanse wijn, vrij herkenbaar als Syrah, best te genieten voor zijn prijs, maar de betere Crozes overtreft hij toch niet hoor en een lang leven is hij niet geschoren.

Schenk hem als curiosum bij een couscous, met lam natuurlijk, lichtjes gekoeld. Karaferen mag dus wel, een half uurtje is genoeg. Ik ga er nog een paar bijhalen - al zou ik er geen dozijn van in huis willen - gewoon om te kunnen afwisselen met andere Crozes of een Saint-Joseph rond dezelfde prijs.

Absolument fabuleux? Natuurlijk niet, wel sympa, cette Syrah marocaine. Give it a try.

Frédéric

21:17 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

Commentaren

frédéric wat leuk lezen! en ja maroc in augustus... bloedheet in marrakech, maar als ik het zo even google zijn een deel van de wijngaarden toch wel dicht tegen de koelere oceaan gelegen (en ja, in rabat had ik het 's avonds behoorlijk koud - zelfs in juli)
maar wat ik ook erg leuk lezen vond was je kurk-tip... lees even via de link van de commanderij (bijgevoegd) wat onze 'wijnmeester' ervan vindt ;-)
- je hebt me trouwens wel benieuwd gemaakt naar deze 'koele' marokkaan -
cu!

Gepost door: kaat | 07 mei 2009

vacuvin Mooi stukje Frédéric!

Ook ik heb in een vroeger leven vacuvin gebruikt maar al lang komt hij niet meer uit de schuif en verzameld hij stof. Een beetje wijn laat pas zien wat hij waard is als hij even open staat met zijn originele kurk er gewoon op en waarom de aroma's ontrekken met zo'n pomp.

Heb ook wel eens van een wijnmaker te horen gekregen dat je nooit van ze leven zo'n bacterie verzamelaar van een een rubberen stop als vacuvin op je wijnen moet zetten.

Trouwens, de flessen blijven toch zeker niet lang open want ze zijn zo leeg, ja toch.....

Gepost door: Vinama | 07 mei 2009

Vacuvin Ik vind dit systeem wel goed voor een witte wijn, voor een rode wijn gebruik ik enkel de stop. Als je zulke stoppen geween mee in de afwas doet zal het bacterie gehalte wel meevallen denk ik. De kurk omgekeerd er terug opzetten doe ik wel met jonge wijn, maar bij kurken van flessen die reeds jaren in de kelder liggen is dit niet het beste systeem.

Gepost door: jeroen | 09 mei 2009

Inderdaad lekker die tandem... en als je wat meer wil weten over de geschiedenis achter deze wijn kan je terecht op http://csp.skynetblogs.be/post/6529457/tandem

Gepost door: Rick | 11 mei 2009

Waar kan ik deze wijn bestellen en mogelijk afhalen

Gepost door: Fabry | 28 juli 2012

Fabry, even googelen op TANDEM SYRAH MAROC en je ziet vanzelf de wijnwinkels waar je tercht kunt.

Gepost door: Vinama | 03 augustus 2012

De commentaren zijn gesloten.