30 april 2009

Win een gastronomisch 'Culinaria²' menu met Vinama

Ooit wel eens de culinaire kunst van 16 sterren chef-koks op één dag kunnen proeven? Het antwoord is waarschijnlijk een volmondig neen maar daar komt nu verandering in.

culinaria square 2009 foto chefkoks

 

Op 15,16 en 17 mei gaat voor de eerste keer Culinaria² van start, een evenement dat de beste chef-koks en culinaire ambachtslui uit het hele land samenbrengt.   Zestien restaurants met één of meerdere Michelinsterren (zoals Sea Grill, Comme Chez Soi, Hof van Cleve,....), hebben voor de fijnproevers onder u een uniek en overgetelijk parcours uitgestippeld en Vinama biedt u de mogelijkheid om hier gratis van te gaan genieten.

culinaria square 2009

 

Ook zullen er ook zeven verschillende workshops gegeven worden. De workshops zijn voor iedereen gratis toegankelijk, en ze zullen voor u een uitgelezen kans zijn om uw zintuigen te ontwikkelen en uw culinaire kennis te verdiepen. U mag een antwoord verwachten op al uw vragen over de geheimen van chocolade, wijn, bier, koffie, cocktails, ... De grootste experts van het land staan klaar om u waardevol advies te geven.

Daarnaast is er een Gourmet markt voorzien waar meer dan 50 exposanten u zullen laten kennis maken met aroma's en geuren die uw zinnen zullen prikkelen.

Wanneer?
15 & 16 mei: 12:00-22:00 (de restaurants hebben een pauze tussen 16 :00-18 :00, de Gourmet markt en de andere animaties blijven doorlopend open)
17 mei : 12:00-18:00

Waar?
In het Jubelpark te Brussel.

Wat kunt u winnen bij Vinama?
In samenwerking met Culinaria² geeft Vinama 4  X een 'Culinaria paspoort' weg ter waarde van elk 45.00 Euro, oftewel kunt u twee duotickets ter waarde van 90,00 Euro winnen.  Hier zit in:
-          toegang tot Culinaria² met een welkomstcocktail
-          gratis toegang tot alle activiteiten en al het gastronomisch vermaak
-          een gastronomisch Culinaria² menu (walking dinner) bestaande uit: 
           2 voorgerechten, 1 hoofdgerecht, 1 nagerecht,  inclusief wijn, water en koffie


culinaria square 2009 menu

 

De prijsvraag:
Hoeveel michelinsterren vertegenwoordigen de 16 aanwezige restaurants in totaal?
Het antwoord kun u vinden op : www.culinariasquare.be

Stuur je antwoord  uiterlijk dinsdag 5 mei met je volledige naam naar vinamablog at hotmail.com. Gelieve ook duidelijk te vermelden of je op vrijdag, zaterdag of zondag wilt gaan.

culinaria square 2009 gerecht 2

21:43 Gepost door Vinama in Wedstrijd | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

26 april 2009

Een cadeau voor de wijnliefhebber

"Wij, arme wijnbloggers, behoren nog wel eens tot de gedepriveerden van het zo stereotype, maar toch ook wel mooie relatiegeschenk: een lekkere fles wijn. Zelden of nooit krijgen we eens een fles! Niet omdat mensen ons niet graag zien - dat hopen we toch - maar gewoon omdat kennissen of familie het niet aandurven je een fles cadeau te doen. Pijnlijk is dat. Niets zo erg als je flessen altijd maar zelf te moeten kopen. Schrijnend zelfs. Om van te huilen."   Aldus Amaronese op zijn wijnblog "The Orbis" die hier helemaal de spijker op de kop slaat. 

Gelukkig is er nog iemand in mijn familie die mij wel een flesje cadeau heeft gedaan. Drie zelfs, echter alle drie geblindeerd en stevig ingepakt met 'duck tape'. Ik moest ze allemaal maar eens proeven en laten weten wat ik er van vond.

Om te voorkomen dat ik op de kurk zou zien wat voor wijn het was heb ik ze door iemand anders open laten trekken. De eerste fles was helaas helemaal over de top  en goed voor de gootsteen. Het was een merkwijn van Baron Philippe de Rothschild de "Mise de la Baronnie" uit 2000. Zou hij nog goed geweest zijn dan zou het zeer waarschijnlijk ook niet echt de moeite geweest zijn want een merkwijn uit Bordeaux is nou niet echt een interessante wijn maar eerder een oppervlakkig iets om het grote publiek te plezieren.

De tweede wijn had onmiddelijk mijn aandacht want daar zat iets interessants in mijn glas. Zacht en fijn rood fruit en met een bepaalde elegantie en zeer mooi op dronk waardoor ik meteen aan een merlot uit de Bordeaux van de rechteroever zat te denken. Dit is wel heel erg lekker, een Saint-Emilion, misschien wel een grote?
Bij de onthulling was er "zie je wel een Bordeaux" te horen maar ook "dat kan toch niet waar zijn". Ik zag daar namelijk een gewone AOC Bordeaux wijn staan uit 2000, Château de la Cour d'Argent van Dennis Barruad. Ooit heb ik hier zelf nog eens wat flessen van gehad en ik wist dus dat dit niet meer dan rond de 5.00 Euro kost. Deze voor een eenvoudige Bordeaux appellatie 'oude wijn' heeft mij enorm positief verrast. Wat is hij mooi geëvolueerd en wat een kwaliteit voor die prijs, nauwelijks te geloven. Inderdaad 95% merlot en de wijngaarden hebben vroeger nog de AOC Saint-Emilion gehad.  
 
chateau de la cour d'argent 2000

De derde en laatste fles had een vrij heldere en wat doorzichtige kleur. In de neus kwamen de geëvolueerde aroma's je tegemoet zoals natte bladeren en leer. Dit was zeker geen jonge wijn. Toch kwam er ook nog wat fruit van frambozen en kersen naar voren met een toets nootmuskaat. In de mond een aanzet van rood fruit op alcohol met frisse zuren en tannine die nog wat droogtrekt. Kaneel in de afdronk.

Waar dit vandaan kwam was niet gemakkelijk te raden en waarom niet dat bleek bij de onthulling want dit was namelijk een oude Cru uit de Beaujolais namelijk de Château Moulin-à-Vent (uit de gelijknamige appellatie), Cuvée exceptionnelle uit 2000. Ja een wijn in de Beaujolais uit 2000 heeft al het stempel oud want die wijnen gemaakt van de gamay druif moet je in het algemeen jong op hun fruit drinken. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de Cru Moulin-a-Vent  en de Cru Morgon die wel kunnen ouderen en die zelfs een beetje op een Bourgogne gaan lijken na verloop van tijd.  

Ook deze laatste fles een leuke verrassing want oudere Beaujolais kom je niet vaak tegen. Zelf heb ik in 2006 een doos Morgon vieille vignes 2005 van Patrick Bouland in mijn kelder gelegd om nu juist die evolutie in de tijd van deze Beaujolais Cru zelf eens proefondervindelijk te volgen.     

chateau du moulin-a-vent 2000 beaujolaisChâteau Moulin-a-Vent  is een domein van 30ha van de familie Flornoy-Bloud en is eerder dit jaar nog van eigenaar gewisseld voor de som van 5 miljoen Euro. De nieuwe eigenaar is Jean-Jacques Parinet een ex-zakenman die dit domein voor zichzelf heeft gekocht en er nog flink in gaat investeren samen met de bekende Faiveley uit de Bourgogne die symbolisch mede-eigenaar is.


Al met al een leuk, origineel en betaalbaar cadeau voor de wijnliefhebber. Dus mensen, laat maar komen die flessen.....

17:02 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: bordeaux, merlot, beaujolais, morgon, gamay |  Facebook | |  Print

17 april 2009

'Salon van de natuurlijke wijn' en 'Belgische wijn'

Het is weer voorjaar en dus traditioneel een periode waarin wijnhandelaars ons graag willen laten genieten van al het lekkers wat ze te bieden hebben. Zo is er dit weekend "Le Salon des Vins naturels" in Olne en voor degene die het misschien ietsje dichter bij huis zoeken is er op 2 en 3 mei "De salon van de natuurlijke wijn" in Aalst.

Hans Dusselier van Wijnfolie en Tom Vanlerberghe zullen dan gezamelijk met een 19tal wijnbouwers en leveranciers van aanverwante natuurlijke producten, flirten met uw smaakpupillen. Van (h)eerlijke natuurlijke wijnen in combinatie met bijvoorbeeld oesters uit Normandië en Iberische hespen tot en met Belgische bio frietjes vergezeld door artisanale Belgische bieren. 

Cyriel alonso hans dusselier domaine l ancestra

Van links naar rechts: Hans Dusselier van Wijfolie, Stéphane Morin van Domaine Léonine en rechts Cyril Alonso van Domaine l'Ancestra uit de Beaujolais die door GaultMillau in 2008 verkozen werd tot beste wijnproducent uit zijn regio. Zijn wijnen moet u zeker gaan proeven en vergeet dan vooral niet te kijken naar zijn fantasierijke en lachwekkende etiketten.

Meer informatie op Natuurlijke wijnen.

Niet vaak vindt er een degustatie plaats van enkel Belgische wijnen maar op 25 april is het weer zover. Op die dag zal Jonas De Maere van Belgian Wines Fair in de kasteelhoeve van Hof Ten Steen in Orsmaal samen met maar liefst 11 Belgische wijnproducenten een 30tal Belgische wijnen opentrekken. Een mooie gelegenheid om in één middag een kwalitatief beeld te krijgen van Belgische wijn.

Meer informatie op Belgian Wines Fair.

22:03 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: natuurlijke wijn, belgische wijn |  Facebook | |  Print

14 april 2009

Uit de oude doos: Voetbal en alcohol

Tegenwoordig mag men geen alcohol meenemen in een voetbalstadion maar vroeger was het wel anders.

Franse voetbal supporters in 1940
Franse voetbalsupporters in 1940, de sfeer zat er in ieder geval goed in.

22:49 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

10 april 2009

Een vakantie zonder wijn maar wel met Kermit Lynch

rode zee egypte deadalus duiken

Als ik op vakantie ga dan is dat vaak (heel toevallig) naar een streek waar ook wijn gemaakt wordt en dan het liefste met mijn auto zodat er ook nog het één en ander ingeslagen kan worden. Nu komt het toch ook wel eens voor dat ik op vakantie ga daar waar geen druivenstok te bekennen is. Zo dobberde ik vorige week een week lang op de Rode Zee in het zuiden van Egypte om te diepzeeduiken. Een week lang met zestien duikers op een yacht de verschillende 'top spots' van de Rode Zee aangedaan (Brothers, Deadalus, Elphinstone...). Prachtig weer met de eerste dagen wel veel wind wat het duiken nogal avontuurlijk maakte en natuurlijk ook zeer mooie dingen onder water gezien.
Van tevoren had ik de artikels al geschreven voor mijn wijnblog en geprogrammeerd want gedurende die week op zee had ik geen telefoon, geen internet verbinding en dus ook geen e-mail. Heerlijk, eventjes een week volledige afzondering van de buitenwereld, ik zou het vaker moeten doen.

Nu is er op zo'n boot wel een Egyptische pint te verkrijgen van het merk Stella (niet te verwarren met het Belgische merk) en alle duikers hadden zelf het één en ander voor het aperitief van de taxfree op de luchthaven meegenomen maar wijn is er niet te bekennen. Dus niet alleen geen wijnboeren bezoeken op je vakantie maar gewoon een week lang geen wijn in je glas.
Drie jaar geleden was het nog iets erger toen ben ik namelijk gaan duiken in het streng Islamitische Saoedi-Arabië waar zelfs geen druppel alcohol geschonken mag worden. Ik zat daar toen op de boot mijn Revue du Vin de France te lezen terwijl ze de vers gevangen vis als sashimi serveerde voor het aperitief en had toen wel zin in een koud glas witte wijn maar helaas het bleef bij dromen. Geen druppel wijn, zelfs geen druppel alcohol gedurende tien dagen. Ook voor mijn lever was het toen dus vakantie.

p4300004b
Deze ongevaarlijke witpunt haai kwam even polshoogte nemen bij de Brothers eilanden.

Op de boot zaten ook 14 Fransen. Vroeger (heel vroeger) dacht ik altijd dat alle Fransen geinteresseerd waren in wijn en dat ze ontzettend veel van wijn wisten want dat kon toch niet anders als je in dat land woont. Tegenwoordig weet ik echter wel beter en ken ik meer Fransen die helemaal geen verstand hebben van wijn dan wel. Ze drinken het vrijwel allemaal maar daar houdt het vaak ook bij op. Ook zijn er die denken dat ze iets van wijn kennen en doen alsof ze Michel Rolland zelf zijn maar als je ze vraagt van welke druiven een witte Bordeaux gemaakt wordt dan is het ineens stil.

Zo was er een duiker op de boot die me vertelde dat hij een Chassagne-Montrachet uit 1991 in zijn kelder had liggen en dat hij die 25 jaar zou laten liggen. Ik heb hem toen voorzichtig uitgelegd, zonder hem in zijn trots te krenken omdat hij zooo'n mooie fles wijn had, dat 1991 niet echt een groot jaar was geweest in die streek en dat dat wel eens een grote teleurstelling zou kunnen worden en dat het verstandiger zou zijn de wijn nu al te drinken (als hij überhaupt nog te drinken is?). Maar ja, een buitenlander die een Fransman gaat vertellen hoe die zijn wijn moet drinken, je kunt wel voorstellen dat dat niet erg gewaardeerd werd . Ik moet er wel bij zeggen dat hij niet wist dat ik Sommelier ben.
Zijn zus, zo vertelde hij, had ook nog enkele zeer mooie wijnen in de kelder liggen die ook nog zeer lang konden blijven liggen. Die kelder bleek dus het trappegat te zijn. Toen hij me vertelde dat een Pommard niet kon verouderen en die jong gedronken moest worden heb ik nog een poging gewaagd en hem het tegenovergestelde uitgelegd maar het kwam blijkbaar niet aan. Toen ben ik maar ergens anders gaan staan want ik had er genoeg van. Zo was er ook iemand die ergens in de Var woonde en zijn buurman was wijnboer en de wijnranken stonden op tweehonderd meter van zijn huis maar zelf dronk hij geen wijn, tja dat kan natuurlijk maar een Fransman die geen wijn drinkt?

Voor deze vakantie had ik het boek "Avonturen op de wijnroute - een wijnkoper reist door Frankrijk" van Kermit Lynch meegenomen. Al geschreven in 1988 maar ik had hem onlangs pas aangeschaft. Wat een heerlijk boek is dat zeg. Kermit Lynch is een Californische wijnimporteur die zijn bezoeken aan Franse wijnboeren beschrijft die hij in de jaren tachtig heeft ondernomen.
Het leest als een warm mes in de boter. Zo makkelijk geschreven dat je het boek maar moeilijk weg kunt leggen. Met zoveel passie en grondigheid schrijft hij over de verschillende wijnstreken in Frankrijk en vooral over de personnages die hij ontmoet en de wijnen die hij in het glas krijgt.

Nu zat ik daar midden op de Rode Zee prachtige verhalen over wijn te lezen zonder dat ik even naar mijn kelder toe kon lopen om er iets lekkers uit te halen. Dat was natuurlijk wat minder maar stiekem begon ik al te denken welke fles ik boven zou halen als ik weer thuis zou zijn. Dit varieërde nogal naar gelang ik de hoofdstukken in het boek las. Het ging van een Savennières naar een Bandol waarna een Hermitage, en zo verder....

kermit lynch avonturen op de wijnroute

Hier een stukje van zijn ontmoeting met Paul Tardieu van Domaine de la Gautière in de zuidelijke Rhône:
"Als zijn opbrengst 40 hectoliter per hectare haalt, is Paul tevreden zegt hij. Voor een goedkope landwijn is dat een lachwekkend lage  opbrengst. In een topjaar als 1979 gaven de wijngaarden van Meursault in de Bourgogne twee keer zoveel per hectare en kost de wijn vijn à zes keer zoveel als die van La Gautière. Ik vroeg hoe anderen het voor elkaar krijgen om van een wijngaard met dezelfde oppervlakte twee tot drie keer zoveel sap te halen.
'Niks aan. Je snoeit de uitloper minder kort. Je gebruikt kunstmest. Dat is alles. Het is wat ze faire pisser la vigne noemen, de wijnrank laten plassen. Moet je horen, toen ik een bottelcursus volgde aan de wijnschool van Vaison-la-Romaine, zat er een vent naast me die ergens in de buurt van Montpellier wijn maakt. Kom raad voor de grap eens hoeveel hij produceerde per hectare?' Ik raadde 120 hectoliter per hectare, drie keer de opbrengst van Paul. Hoewel er niemand bij was, leunde Paul naar me over en fluisterde in mijn oor: 'Die vent zwoer dat hij tweehonderddertig hectoliter af haalde. Makkelijk zat. Kwestie van mesten en water geven. Wat een oogst hè? Tweehonderddertig hectoliter. Door shitwijn te maken verdient hij zes keer zoveel als ik. En die kerels blokkeren hier de wegen en demonstreren om nog meer los te peuteren van de regering. Het is niet eerlijk'. "


Iedere wijnliefhebber zou dit boek moeten lezen, een grote aanrader. En wat smaakte de wijn weer lekker toen ik thuis was. Deze zomer weer lekker met de auto op vakantie....

18:33 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

04 april 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Changez! of in dit geval Scambio!

Het onderwerp van deze Vlaamse Wijnbloggers dag is: Geef een fles wijn door aan een andere wijnblogger. Twaalf Vlaamse Wijnblogs geven en ontvangen een fles wijn in de prijscategorie €10,00-20,00, proeven deze en schrijven er dan een artikel over.

Zo vond er onlangs op een zondagmiddag een uitwisseling van flessen plaats tussen drie wijnbloggers onder het genot van een glas Agrapart Champagne en een heerlijke Châteauneuf-du-Pape 2004 van Le Clos du Caillou. Ik denk dat we wat vaker flessen moeten gaan uitwisselen want dat is een goed excuus om wat lekkers te drinken en wijnbloggers te ontmoeten.

Zo kreeg ik een fles wijn van Amaronese van de wijnblog "The Orbis of Wine". Een Italiaanse witte wijn met een voor mij bekend etiket want ik had hem al zien staan bij de winkel Historic Wines in Wilrijk (ook te koop bij Divino in Dendermonde) echter nog nooit geproefd.
En laat ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok gooien en alle Italiaanse wijnliefhebbers op de kast jagen, mijn ervaring is dat als je een lekkere witte Italiaanse wijn wil, je goed moet zoeken. Ze zijn er zeker en goed ook maar in Frankrijk ligt het toch wat meer voor de hand om een kwalitatief goede witte wijn te vinden. Of is het misschien omdat de Franse wijnen beter op mijn netvlies gebrand zijn?


darion princic trebez bianco 2004


De wijn was de Bianco Trebez 2004 IGT van Dario Princic uit Venezia Giulia. Ik weet weinig van deze man en heb wat opzoekwerk moeten verrichten en Amaronese zal ook nog wel het één en ander aan kunnen vullen. Dario Princic maakt wijn op een natuurlijke manier dit wil zeggen met zo min mogelijk tussenkomst in de wijngaard en laat tijdens de vinificatie de wijn zo veel mogelijk zijn gang laten gaan met zo min mogelijk interventies.

De wijn is gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en pinot grigio. De oranje kleur komt door de gekleurde pinot gris schillen die door een lange weking hun kleur afgeven aan het druivensap. Elke druivensoort wordt apart gevinifieërd. Rijping op grote Slavoonse eiken foeders.

Om deze wijn te proeven werd er die avond speciaal rolletjes kalfsvlees klaargemaakt met daarin parmaham gerold geserveerd met een lichte roomsaus.

De Bianco Trebez 2004 heeft een oranje, roestbruine kleur en is niet geheel helder en klaarblijkelijk niet gefilterd. Er ligt een zeer fijne pareling op de spiegel alsmede tegen het glas. Lichte volatiliteit met veel rijpe appels in de neus en het geheel doet nogal aan cider denken. Ook een minerale toets. In de mond een typische smaak van een natuurlijke wijn met puur fruit van rijpe appels, peren, wilde aardbeien en vuursteen. Drinkt weg als limonade of eerder als cider en je zou denken dat er 8% alcohol in zit maar het is toch echt 13,5%. Na de zeer mooie aanzet vind het middenstuk van de wijn iets materie missen en de afdronk is wel zeer kort. Een wijn waarvan je gemakkelijk in één avond een fles van opdrinkt zonder dat je het in de gaten hebt. De wijn zal waarschijnlijk ook zeer weing sulfiet bevatten. Karaferen zal de wijn goed doen (had ik niet gedaan) en zeker niet te koud serveren maar eerder rond de 15°C.

De tweede dag is de neus veel minder intens tot zelfs ingetogen. De smaak daarentegen is veel voller dan de eerste dag en nu proef je ook dat er toch wel degelijk 13,5% alcohol in de wijn zit. Ook heeft de wijn meer structuur als de eerste dag.

Duidelijk geen wijn voor het grote publiek maar eerder een aangenaam specialleke.  Een wijn in de stijl van Radikon en Fabrizio Niccolaini (Massa Vecchia).

Met dank aan Amaronese voor deze witte (oranje) Italiaanse wijn.

Welke fles wijn ik heb doorgegeven aan wijnblogger Rick kun je zien op zijn blog chateausanspretention.

De andere deelnemende Vlaamse wijnblogs kun je hier vinden. We verwelkomen vandaag ook een nieuwe wijnblog: Stephane's blog.