26 april 2009

Een cadeau voor de wijnliefhebber

"Wij, arme wijnbloggers, behoren nog wel eens tot de gedepriveerden van het zo stereotype, maar toch ook wel mooie relatiegeschenk: een lekkere fles wijn. Zelden of nooit krijgen we eens een fles! Niet omdat mensen ons niet graag zien - dat hopen we toch - maar gewoon omdat kennissen of familie het niet aandurven je een fles cadeau te doen. Pijnlijk is dat. Niets zo erg als je flessen altijd maar zelf te moeten kopen. Schrijnend zelfs. Om van te huilen."   Aldus Amaronese op zijn wijnblog "The Orbis" die hier helemaal de spijker op de kop slaat. 

Gelukkig is er nog iemand in mijn familie die mij wel een flesje cadeau heeft gedaan. Drie zelfs, echter alle drie geblindeerd en stevig ingepakt met 'duck tape'. Ik moest ze allemaal maar eens proeven en laten weten wat ik er van vond.

Om te voorkomen dat ik op de kurk zou zien wat voor wijn het was heb ik ze door iemand anders open laten trekken. De eerste fles was helaas helemaal over de top  en goed voor de gootsteen. Het was een merkwijn van Baron Philippe de Rothschild de "Mise de la Baronnie" uit 2000. Zou hij nog goed geweest zijn dan zou het zeer waarschijnlijk ook niet echt de moeite geweest zijn want een merkwijn uit Bordeaux is nou niet echt een interessante wijn maar eerder een oppervlakkig iets om het grote publiek te plezieren.

De tweede wijn had onmiddelijk mijn aandacht want daar zat iets interessants in mijn glas. Zacht en fijn rood fruit en met een bepaalde elegantie en zeer mooi op dronk waardoor ik meteen aan een merlot uit de Bordeaux van de rechteroever zat te denken. Dit is wel heel erg lekker, een Saint-Emilion, misschien wel een grote?
Bij de onthulling was er "zie je wel een Bordeaux" te horen maar ook "dat kan toch niet waar zijn". Ik zag daar namelijk een gewone AOC Bordeaux wijn staan uit 2000, Château de la Cour d'Argent van Dennis Barruad. Ooit heb ik hier zelf nog eens wat flessen van gehad en ik wist dus dat dit niet meer dan rond de 5.00 Euro kost. Deze voor een eenvoudige Bordeaux appellatie 'oude wijn' heeft mij enorm positief verrast. Wat is hij mooi geëvolueerd en wat een kwaliteit voor die prijs, nauwelijks te geloven. Inderdaad 95% merlot en de wijngaarden hebben vroeger nog de AOC Saint-Emilion gehad.  
 
chateau de la cour d'argent 2000

De derde en laatste fles had een vrij heldere en wat doorzichtige kleur. In de neus kwamen de geëvolueerde aroma's je tegemoet zoals natte bladeren en leer. Dit was zeker geen jonge wijn. Toch kwam er ook nog wat fruit van frambozen en kersen naar voren met een toets nootmuskaat. In de mond een aanzet van rood fruit op alcohol met frisse zuren en tannine die nog wat droogtrekt. Kaneel in de afdronk.

Waar dit vandaan kwam was niet gemakkelijk te raden en waarom niet dat bleek bij de onthulling want dit was namelijk een oude Cru uit de Beaujolais namelijk de Château Moulin-à-Vent (uit de gelijknamige appellatie), Cuvée exceptionnelle uit 2000. Ja een wijn in de Beaujolais uit 2000 heeft al het stempel oud want die wijnen gemaakt van de gamay druif moet je in het algemeen jong op hun fruit drinken. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de Cru Moulin-a-Vent  en de Cru Morgon die wel kunnen ouderen en die zelfs een beetje op een Bourgogne gaan lijken na verloop van tijd.  

Ook deze laatste fles een leuke verrassing want oudere Beaujolais kom je niet vaak tegen. Zelf heb ik in 2006 een doos Morgon vieille vignes 2005 van Patrick Bouland in mijn kelder gelegd om nu juist die evolutie in de tijd van deze Beaujolais Cru zelf eens proefondervindelijk te volgen.     

chateau du moulin-a-vent 2000 beaujolaisChâteau Moulin-a-Vent  is een domein van 30ha van de familie Flornoy-Bloud en is eerder dit jaar nog van eigenaar gewisseld voor de som van 5 miljoen Euro. De nieuwe eigenaar is Jean-Jacques Parinet een ex-zakenman die dit domein voor zichzelf heeft gekocht en er nog flink in gaat investeren samen met de bekende Faiveley uit de Bourgogne die symbolisch mede-eigenaar is.


Al met al een leuk, origineel en betaalbaar cadeau voor de wijnliefhebber. Dus mensen, laat maar komen die flessen.....

17:02 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: bordeaux, merlot, beaujolais, morgon, gamay |  Facebook | |  Print

Commentaren

Oud Oudere Beaujolais van bepaalde AOC's zijn zeker interessant, ik drink het te weinig maar je komt het ook niet vaak tegen.

Gepost door: John | 27 april 2009

tip een tijdje geleden mijn verjaardag gevierd... alleen maar wijn cadeau gekregen...
LEKKERE, van mijn favoriete wijnhandelaar die mijn smaak kent
tip dus: luid verkondigen waar je je wijn haalt ,-)(dat werkte bij mij want ik heb nu een paar tesori in mijn kelder liggen!)

Gepost door: kaat | 28 april 2009

Goed idee Kaat maar het zal een lange lijst van handelaars worden.... :-(

Gepost door: Olaf | 29 april 2009

Net Chai & Bar een bezoekje gebracht en daar was jij alvast geen onbekende ;-).

Ik vind dit een om-je-vingers-af-te-likken wijnzaak. Een uitgebreid verslag vind je op Chai" target="_blank">http://www.haveanicewinetoday.com/proefgedraaid/chai-bar/">Chai & Bar.

Vinama, ik ben toch benieuwd naar een top drie van je favoriete wijnhandels. Altijd op zoek naar wijnhandels om te bezoeken.

Gepost door: Bart | 30 april 2009

ja op het idee van bart want ik ben dringend op zoek naar een nieuwe favoriet - de mijne heeft een beetje last gekregen van teveel zon uit zijn derrière - en ik ben geen fan van egotripperij .... (en beschouw dat maar als een eufemisme!)
,-)
volgende week in elk geval al langs bij vinikus - volgens de geruchten ga ik dat 1 fijne wijnmens vinden ,-))

Gepost door: kaat | 30 april 2009

Tip: Wijnhandelaars Ja Kaat het werd tijd dat je een wat mooie Duitsers ging aanschaffen ;-) en doe Gert de groeten.

Bart, een top drie van wijnhandelaren daar doe ik niet aan want ik denk een beetje breder en heb geen absolute favorieten. Ik koop mijn wijn overal waar ik interssante zaken kan vinden. Veel wat er in mijn kelder ligt komt ook rechstreeks van het domein zelf.

Wel kan ik een niet allesomvattende lijst maken van wijnwinkels waar ik de laatste tijd wat gekocht heb. In willekeurige volgorde:

1) Michel Delattre in Jette. (Dit is misschien wel een adres wat ik geheim zou moeten houden). Deze sympathieke Fransman uit het Zuid-Westen verkoopt wijn vanuit zijn schuur. Van de allergrootste Cru's tot de allerfijnste kleine wijn uit b.v. de Languedoc. De dozen wijn staan hoogopgestapeld in zijn schuur en vallen soms spontaan om. De rekken liggen vol met wijn uit oudere jaargangen en alles zonder prijs. Die maakt hij ter plekke voor je en vaak 'à la tête du client'. Iedere zaterdagochtend trekt hij spontaan zijn 'trouvailles' open en dan de ene na de andere. Hier kun je ontdekkingen doen.
2) Vinikus in Merchtem (www.vinikus.be). Gerd Brabant heeft een zeer mooi gamma met voornamelijk Duitse wijn maar ook b.v. de heerlijke wijnen Mas de Libian uit de Rhône
3) Historic Wines in Wilrijk (www.historicwines.be). Bert van Praet is goede proever met kennis van zaken , een expert op het gebied van oudere Cru's en koopt kelders op van particulieren. Hier koop ik regelmatig een mooie oude fles wijn (en Gosset Champagne). Ook heeft hij een uitgebreid gamma van niet oude wijnen met diverse natuurlijke wijnen zoals Princic, Massa Vecchia en Radikon. Van een Pétrus tot een BBQ-wijn, van een Roederer Champagne tot een Cava, hij heeft het allemaal.
4) Bewine in Strombeek-Bever (www.bewine.be). Mijn overbuurman die nadat hij een franchise wijnwinkel heeft gehad voorzichzelf is begonnen omdat hij zich niet meer kon vinden in het aankoopbeleid van de franchiseketen. Is momenteel bezig met het bouwen van een wijnbar naast zijn winkel die deze zomer opengaat.
5) Chai & Bar in Brussel (www.chai-bar.be). Prachtige winkel in een monumentaal pand. Zeker niet de goedkoopste maar met een zeer groot assortiment fijne wijnen met de focus op de Grand Cru's uit Bordeaux. Absoluut de moeite om alleen al langs te gaan voor de grote wijnen die per glas te bestellen zijn in hun wijnbar.
5) Internet winkel www.vins-etonnants.com . Verkoopt enkel wijnen van buiten de mainstream. De speciallekes, kleine wijndomeinen, pure wijnen, van autochtone druivenrassen die nauwelijks meer te vinden zijn.
6) L'Odyssee des Arômes (www.truegreatwines.com) en Wijnfolie (www.wijnfolie.be) voor de natuurlijke wijnen.
7) Divino in Dendermonde (www.divino) ook voor mooie natuurlijke wijnen maar ook een aantrekkelijk gamma 'gewone' wijnen alsmede een kelder bartensvol met oudere wijnen.
8) La Buena Vida (www.labuenavida.be ) en Alhambra (www.alhambra.be) voor de Spaanse wijnen.
9) Wijnhuis Jeuris (www.wijnhuisjeuris) voor de Portugese wijnen
10) Licata Vini (www.licatavini.be) voor de Italiaanse wijnen
11) Dirk Grandy nabij Antwerpen (www.dirkgrandy.com ) die de mooiste wijnen waaronder heerlijke wijnen uit het zuiden van de Rhône vanuit zijn garage verkoopt.
12) Veilingshuis Sylvies in Sint-Niklaas (www.sylvies.be ). Tien veilingen per jaar waar je je vergaapt aan al het lekkers wat daar staat uitgestald.
13) Global Wineries in Antwerpen (www.globalwineries.com) voor hun gamma van Hongaarse (top)wijnen en nieuwe wereld wijnen
14) Pin'Art in Mechelen (www.pinart.be) waar Serge een mooi en aantrekkelijk assortiment wijnen verkoopt en zich ook in Whisky gespecialiseerd heeft.
15) Bleuzé voor de geraffineerde Lustau Almacenista sherry en Niepoort port en wijn
16) Madas in Hoboken (www.madas.be) die me Madeira hebben laten herontdekken en sindsdien staat er standaard een fles bij me open.
17) en een winkel die ik nog niet bezocht heb maar waar ik al wel regelmatig wijn van geproefd heb (Massolino....hhmmmm) is Winecity in Boechout (www.winecity.be) waar Bart & Bart, twee gepassioneerde Italofielen, kwaliteitswijnen uit.......Italië aan de man brengen.

en ik zal er nog zeker wat interessante vergeten zijn maar die kunnen jullie hierzelf aanvullen........

Gepost door: Vinama | 03 mei 2009

De commentaren zijn gesloten.