10 april 2009

Een vakantie zonder wijn maar wel met Kermit Lynch

rode zee egypte deadalus duiken

Als ik op vakantie ga dan is dat vaak (heel toevallig) naar een streek waar ook wijn gemaakt wordt en dan het liefste met mijn auto zodat er ook nog het één en ander ingeslagen kan worden. Nu komt het toch ook wel eens voor dat ik op vakantie ga daar waar geen druivenstok te bekennen is. Zo dobberde ik vorige week een week lang op de Rode Zee in het zuiden van Egypte om te diepzeeduiken. Een week lang met zestien duikers op een yacht de verschillende 'top spots' van de Rode Zee aangedaan (Brothers, Deadalus, Elphinstone...). Prachtig weer met de eerste dagen wel veel wind wat het duiken nogal avontuurlijk maakte en natuurlijk ook zeer mooie dingen onder water gezien.
Van tevoren had ik de artikels al geschreven voor mijn wijnblog en geprogrammeerd want gedurende die week op zee had ik geen telefoon, geen internet verbinding en dus ook geen e-mail. Heerlijk, eventjes een week volledige afzondering van de buitenwereld, ik zou het vaker moeten doen.

Nu is er op zo'n boot wel een Egyptische pint te verkrijgen van het merk Stella (niet te verwarren met het Belgische merk) en alle duikers hadden zelf het één en ander voor het aperitief van de taxfree op de luchthaven meegenomen maar wijn is er niet te bekennen. Dus niet alleen geen wijnboeren bezoeken op je vakantie maar gewoon een week lang geen wijn in je glas.
Drie jaar geleden was het nog iets erger toen ben ik namelijk gaan duiken in het streng Islamitische Saoedi-Arabië waar zelfs geen druppel alcohol geschonken mag worden. Ik zat daar toen op de boot mijn Revue du Vin de France te lezen terwijl ze de vers gevangen vis als sashimi serveerde voor het aperitief en had toen wel zin in een koud glas witte wijn maar helaas het bleef bij dromen. Geen druppel wijn, zelfs geen druppel alcohol gedurende tien dagen. Ook voor mijn lever was het toen dus vakantie.

p4300004b
Deze ongevaarlijke witpunt haai kwam even polshoogte nemen bij de Brothers eilanden.

Op de boot zaten ook 14 Fransen. Vroeger (heel vroeger) dacht ik altijd dat alle Fransen geinteresseerd waren in wijn en dat ze ontzettend veel van wijn wisten want dat kon toch niet anders als je in dat land woont. Tegenwoordig weet ik echter wel beter en ken ik meer Fransen die helemaal geen verstand hebben van wijn dan wel. Ze drinken het vrijwel allemaal maar daar houdt het vaak ook bij op. Ook zijn er die denken dat ze iets van wijn kennen en doen alsof ze Michel Rolland zelf zijn maar als je ze vraagt van welke druiven een witte Bordeaux gemaakt wordt dan is het ineens stil.

Zo was er een duiker op de boot die me vertelde dat hij een Chassagne-Montrachet uit 1991 in zijn kelder had liggen en dat hij die 25 jaar zou laten liggen. Ik heb hem toen voorzichtig uitgelegd, zonder hem in zijn trots te krenken omdat hij zooo'n mooie fles wijn had, dat 1991 niet echt een groot jaar was geweest in die streek en dat dat wel eens een grote teleurstelling zou kunnen worden en dat het verstandiger zou zijn de wijn nu al te drinken (als hij überhaupt nog te drinken is?). Maar ja, een buitenlander die een Fransman gaat vertellen hoe die zijn wijn moet drinken, je kunt wel voorstellen dat dat niet erg gewaardeerd werd . Ik moet er wel bij zeggen dat hij niet wist dat ik Sommelier ben.
Zijn zus, zo vertelde hij, had ook nog enkele zeer mooie wijnen in de kelder liggen die ook nog zeer lang konden blijven liggen. Die kelder bleek dus het trappegat te zijn. Toen hij me vertelde dat een Pommard niet kon verouderen en die jong gedronken moest worden heb ik nog een poging gewaagd en hem het tegenovergestelde uitgelegd maar het kwam blijkbaar niet aan. Toen ben ik maar ergens anders gaan staan want ik had er genoeg van. Zo was er ook iemand die ergens in de Var woonde en zijn buurman was wijnboer en de wijnranken stonden op tweehonderd meter van zijn huis maar zelf dronk hij geen wijn, tja dat kan natuurlijk maar een Fransman die geen wijn drinkt?

Voor deze vakantie had ik het boek "Avonturen op de wijnroute - een wijnkoper reist door Frankrijk" van Kermit Lynch meegenomen. Al geschreven in 1988 maar ik had hem onlangs pas aangeschaft. Wat een heerlijk boek is dat zeg. Kermit Lynch is een Californische wijnimporteur die zijn bezoeken aan Franse wijnboeren beschrijft die hij in de jaren tachtig heeft ondernomen.
Het leest als een warm mes in de boter. Zo makkelijk geschreven dat je het boek maar moeilijk weg kunt leggen. Met zoveel passie en grondigheid schrijft hij over de verschillende wijnstreken in Frankrijk en vooral over de personnages die hij ontmoet en de wijnen die hij in het glas krijgt.

Nu zat ik daar midden op de Rode Zee prachtige verhalen over wijn te lezen zonder dat ik even naar mijn kelder toe kon lopen om er iets lekkers uit te halen. Dat was natuurlijk wat minder maar stiekem begon ik al te denken welke fles ik boven zou halen als ik weer thuis zou zijn. Dit varieërde nogal naar gelang ik de hoofdstukken in het boek las. Het ging van een Savennières naar een Bandol waarna een Hermitage, en zo verder....

kermit lynch avonturen op de wijnroute

Hier een stukje van zijn ontmoeting met Paul Tardieu van Domaine de la Gautière in de zuidelijke Rhône:
"Als zijn opbrengst 40 hectoliter per hectare haalt, is Paul tevreden zegt hij. Voor een goedkope landwijn is dat een lachwekkend lage  opbrengst. In een topjaar als 1979 gaven de wijngaarden van Meursault in de Bourgogne twee keer zoveel per hectare en kost de wijn vijn à zes keer zoveel als die van La Gautière. Ik vroeg hoe anderen het voor elkaar krijgen om van een wijngaard met dezelfde oppervlakte twee tot drie keer zoveel sap te halen.
'Niks aan. Je snoeit de uitloper minder kort. Je gebruikt kunstmest. Dat is alles. Het is wat ze faire pisser la vigne noemen, de wijnrank laten plassen. Moet je horen, toen ik een bottelcursus volgde aan de wijnschool van Vaison-la-Romaine, zat er een vent naast me die ergens in de buurt van Montpellier wijn maakt. Kom raad voor de grap eens hoeveel hij produceerde per hectare?' Ik raadde 120 hectoliter per hectare, drie keer de opbrengst van Paul. Hoewel er niemand bij was, leunde Paul naar me over en fluisterde in mijn oor: 'Die vent zwoer dat hij tweehonderddertig hectoliter af haalde. Makkelijk zat. Kwestie van mesten en water geven. Wat een oogst hè? Tweehonderddertig hectoliter. Door shitwijn te maken verdient hij zes keer zoveel als ik. En die kerels blokkeren hier de wegen en demonstreren om nog meer los te peuteren van de regering. Het is niet eerlijk'. "


Iedere wijnliefhebber zou dit boek moeten lezen, een grote aanrader. En wat smaakte de wijn weer lekker toen ik thuis was. Deze zomer weer lekker met de auto op vakantie....

18:33 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

Commentaren

About Kermit: 100% akkoord.
Schitterende foto van het boek trouwens.

Gepost door: vinejo | 10 april 2009

in een iets fijnere omgeving ,-) hmm, ik heb lynch gelezen in piemonte vorige zomer ... en inderdaad een boek om van te genieten!
btw: duiken gewijs - een vroegere schoolvriendin van mij heeft dit: http://www.submergeproductions.com/

cu

Gepost door: kaat | 11 april 2009

Kermit's boek is inderdaad één van de beste wijnboeken van de wereld ! Mijn broertje is ook een fanatiek duiker (hij woont in Vancouver dus daar is het tussen de robben en de walvissen !)

Gepost door: Rick | 11 april 2009

K. Lynch Ik vraag me af of Lynch nog meer van die boeken geschreven heeft. Dadelijk even googelen.

@Rick, dat water bij Vancouver zal wel een stuk kouder zijn dan in de Rode Zee, meer zoals in Zeeland zou ik denken.

@Kaat
Daar waar je toen dagen over die fantastische Barbera d'Alba Gisep 2004 van Massolino gedaan hebt zeker?

En je vriendin (Liesbeth?) en vrienden dat zijn Tech duikers zie ik op de website, heb even wat fimpjes bekeken. Dat is nog iets anders dan sport duikers zoals ik. Ik ga niet dieper dan 50meter maar zij gaan met aangepast materiaal zo naar de 100+ meter.

@Vinejo
Thanks!

Gepost door: Vinama | 11 april 2009

Nog een boek van Lynch Lees op het internet dat hij een tweede boek heft geschreven: Inspiring Thrist en hij heeft nu ook een eigen wijndomein:

"In 1998 he purchased the historic Domaine Les Pallières in Gigondas in partnership with his friends the Bruniers of Vieux Télégraphe.

With his wife, photographer Gail Skoff, and their two children, he lives part of the year in Berkeley, and part in Provence, "near enough to Domaine Tempier that I can fill up the trunk of my car whenever I need to."

Gepost door: Vinama | 11 april 2009

op de vragen 2 keer ja, da's dus 10/10 ,-)
en niet voor maar 5 minuten...
en dat 2de boek wil ik ook wel een keer lezen, volgende vakantie misschien (al zal dat geen italiê zijn op dringende vraag van mijn echtgenoot - ach nog wel meer landen met wijn :-) )

Gepost door: kaat | 11 april 2009

"Avonturen ..." ligt thuis ook te wachten om gelezen te worden (zal ook voor op verlof zijn)

Gepost door: nco | 14 april 2009

wijn in Egypte Dat je geen wijn kreeg op zee is normaal zeker. Maar er is wel degelijk Egyptische wijn op het vaste land te verkrijgen. wit, rood en rosé, gemaakt door Fransen in het noorden van Egypte. ik vermoed uitsluitend voor de hotels bestemd. Eenvoudige wijntjes natuurlijk, maar wel correct. Die wijn is wel niet te verkrijgen in de gewone handel.

Gepost door: Frédéric | 15 april 2009

andere boek lynch dat andere boek bestelde ik direct na even enthousiast als jullie adventures on the wineroute verslonden te hebben. helaas is het tweede boek slechts een bundeling mailings van zijn wijnimportbedrijf (en van veel later datum) zonder het fantastische sfeertje van boek 1...
groet van allard

Gepost door: allard | 24 april 2009

@Allard Dank je, goed om te weten en voorkomt dus een teleurstelling.

Gepost door: Vinama | 26 april 2009

De commentaren zijn gesloten.