04 april 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Changez! of in dit geval Scambio!

Het onderwerp van deze Vlaamse Wijnbloggers dag is: Geef een fles wijn door aan een andere wijnblogger. Twaalf Vlaamse Wijnblogs geven en ontvangen een fles wijn in de prijscategorie €10,00-20,00, proeven deze en schrijven er dan een artikel over.

Zo vond er onlangs op een zondagmiddag een uitwisseling van flessen plaats tussen drie wijnbloggers onder het genot van een glas Agrapart Champagne en een heerlijke Châteauneuf-du-Pape 2004 van Le Clos du Caillou. Ik denk dat we wat vaker flessen moeten gaan uitwisselen want dat is een goed excuus om wat lekkers te drinken en wijnbloggers te ontmoeten.

Zo kreeg ik een fles wijn van Amaronese van de wijnblog "The Orbis of Wine". Een Italiaanse witte wijn met een voor mij bekend etiket want ik had hem al zien staan bij de winkel Historic Wines in Wilrijk (ook te koop bij Divino in Dendermonde) echter nog nooit geproefd.
En laat ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok gooien en alle Italiaanse wijnliefhebbers op de kast jagen, mijn ervaring is dat als je een lekkere witte Italiaanse wijn wil, je goed moet zoeken. Ze zijn er zeker en goed ook maar in Frankrijk ligt het toch wat meer voor de hand om een kwalitatief goede witte wijn te vinden. Of is het misschien omdat de Franse wijnen beter op mijn netvlies gebrand zijn?


darion princic trebez bianco 2004


De wijn was de Bianco Trebez 2004 IGT van Dario Princic uit Venezia Giulia. Ik weet weinig van deze man en heb wat opzoekwerk moeten verrichten en Amaronese zal ook nog wel het één en ander aan kunnen vullen. Dario Princic maakt wijn op een natuurlijke manier dit wil zeggen met zo min mogelijk tussenkomst in de wijngaard en laat tijdens de vinificatie de wijn zo veel mogelijk zijn gang laten gaan met zo min mogelijk interventies.

De wijn is gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en pinot grigio. De oranje kleur komt door de gekleurde pinot gris schillen die door een lange weking hun kleur afgeven aan het druivensap. Elke druivensoort wordt apart gevinifieërd. Rijping op grote Slavoonse eiken foeders.

Om deze wijn te proeven werd er die avond speciaal rolletjes kalfsvlees klaargemaakt met daarin parmaham gerold geserveerd met een lichte roomsaus.

De Bianco Trebez 2004 heeft een oranje, roestbruine kleur en is niet geheel helder en klaarblijkelijk niet gefilterd. Er ligt een zeer fijne pareling op de spiegel alsmede tegen het glas. Lichte volatiliteit met veel rijpe appels in de neus en het geheel doet nogal aan cider denken. Ook een minerale toets. In de mond een typische smaak van een natuurlijke wijn met puur fruit van rijpe appels, peren, wilde aardbeien en vuursteen. Drinkt weg als limonade of eerder als cider en je zou denken dat er 8% alcohol in zit maar het is toch echt 13,5%. Na de zeer mooie aanzet vind het middenstuk van de wijn iets materie missen en de afdronk is wel zeer kort. Een wijn waarvan je gemakkelijk in één avond een fles van opdrinkt zonder dat je het in de gaten hebt. De wijn zal waarschijnlijk ook zeer weing sulfiet bevatten. Karaferen zal de wijn goed doen (had ik niet gedaan) en zeker niet te koud serveren maar eerder rond de 15°C.

De tweede dag is de neus veel minder intens tot zelfs ingetogen. De smaak daarentegen is veel voller dan de eerste dag en nu proef je ook dat er toch wel degelijk 13,5% alcohol in de wijn zit. Ook heeft de wijn meer structuur als de eerste dag.

Duidelijk geen wijn voor het grote publiek maar eerder een aangenaam specialleke.  Een wijn in de stijl van Radikon en Fabrizio Niccolaini (Massa Vecchia).

Met dank aan Amaronese voor deze witte (oranje) Italiaanse wijn.

Welke fles wijn ik heb doorgegeven aan wijnblogger Rick kun je zien op zijn blog chateausanspretention.

De andere deelnemende Vlaamse wijnblogs kun je hier vinden. We verwelkomen vandaag ook een nieuwe wijnblog: Stephane's blog.

Commentaren

2002 Bianco Trebez van Dario Princic Heb recentelijk ook de 2002 kunnen proeven en die had in de neus duidelijk veel meer materie als de 2004 en had ook in de mond meer te bieden.

Gepost door: Olaf | 21 mei 2009

De commentaren zijn gesloten.