31 maart 2009

Loire verslag, deel 5: Ontmoeting met Mark Angeli, Domaine La Ferme de la Sansonnière

Mark Angeli is één van de markantste wijnboeren die ik het afgelopen jaar ontmoet heb. Twee keer heb ik hem gesproken en de eerste keer was op zijn Domaine La Ferme de la Sansonnière in Thouarcé, Loire. Aangezien hij normaal enkel op zaterdagochtend bezoekers ontvangt heb ik een beetje moeten aandringen om toch een afspraak te kunnen maken op een maandag en dus stond ik om 17:00uur voor zijn wijnkelder waar ik begroet werd door een rustige man in een lange regenjas met een soort alpinopet.  

De man Angeli
Wat moet je weten van Mark Angeli? Dat hij vroeger metselaar is geweest in de Provence, dat hij oenologie heeft gestudeerd in de Sauternes op de wijnbouwschool van Château La Tour Blanche waar hij geleerd heeft hoe je juist geen wijn moet maken aldus Angeli. In 1990 vertrekt hij naar de Loire en koopt hij 7ha wijngaarden daar waar de zoete wijnen Bonnezeaux en Layon gemaakt wordt. Mark Angeli heeft de eerste jaren zoete wijn gemaakt maar is zich toen compleet gaan toeleggen op droge Loire wijnen waarin hij een grootmeester is geworden.

Hij werkt volledig biodynamisch (ooit een paar dagen stage gelopen bij Nicolas Joly van La Coulée de Serrant in Savennières) en is één van de meest fanatieke bio wijnboeren die ik ben tegengekomen met een zeer uitgesproken mening over alles wat hiermee en ook met het milieu te maken heeft. Hij is niet alleen een wijnboer maar wil ook de mensen bewust maken van de gevaren in onze samenleving om zodoende tot een betere wereld te komen.

Volgens Angeli zijn er vier grote zaken die een enorme zware hypotheek op onze kinderen en dus de toekomst leggen:
1. de nucleaire afvalberg
2. het genetisch gemanipuleerd materiaal
3. het (overvloedig) gebruik van pesticiden
4. de klimaatsverandering

Mark Angeli heeft veel moeite met datgene wat er om zich heen gebeurd in de wereld. Zoals de petrochemie die miljarden euro's verdiend maar het milieu verpest en de mensen afzet. De leerlingen van de landbouwschool uit Angers die bij hem op bezoek komen met de leraar en die tegen hem zeggen 'Ik ga toch wijn maken zoals mijn vader het doet, met pesticiden' waarop de leraar hem bevestigd dat zijn leerlingen niet geëngageerd zijn en niet openstaan voor bio. Het internet waardoor de mensen  door een overvloed van informatie nog nooit zo slecht geïnformeerd zijn als voorheen. Er weegt een zware last op schouders als je hem hoort spreken maar hij vindt zichzelf geen pessimist.

Ik moest absoluut de documentaire 'The world according to Monsanto' eens gaan bekijken (is te downloaden van het internet). In deze film komen de misdaden van de grootste chemiereus aan het licht, die begaan zijn tegen het leefmilieu of de gezondheid. Monsanto past dictatoriale praktijken toe om zijn standpunt op te leggen aan consumenten, landbouwers en zelfs regeringen en is aanwezig op alle machtsniveaus als het gaat over voeding, veevoeder of zaden. De film staat inmiddels op mijn PC en zal binnenkort met een glas wijn bekeken worden.
 
Angeli schrijft ook regelmatig brieven aan al zijn klanten met zijn opinie over bepaalde zaken. Zo bood hij aan om de kosten voor de aanschaf van het boek "Pesticides, révélations sur un scandale français" van François Veillerette terug te betalen aan al zijn klanten. Enige brieven later schrijft hij dat hij teleurgesteld is dat maar twee klanten dit cruciale boek hebben aageschaft.  

Deze brieven zijn nu gebundeld in een soort schrift van 35 bladzijden wat de moeite waard is om te lezen. Zo kreeg hij ooit eens bezoek van de douane die hem een boete ging geven omdat Angeli zijn chaptalisatie niet gemeld had. Ja maar ik ben tegen chaptalisatie en doe het dus niet zei Angeli waarop de douane ambtenaar hem verbaasd aankeek en zei "maar u maakt toch Bonnezeaux".

Mark Angeli Domaine La Ferme de la Sansonnière


Enkele uitspraken van Mark Angeli:

"Bio duurder dan conventionele wijnbouw? Niet als je de vervuiling door conventionele wijnbouw op onze planeet meetelt en de medische kosten die hierdoor veroorzaakt worden. 55% van de kanker komt van de milieuvervuiling. Het aantal kankerpatiënten verdubbeld iedere 20 jaar."

"Er is in wijn 1000x meer 'roundup' pesticide toegestaan dan in water. Waarom?"

"De politiek heeft niks meer te vertellen. De multi-nationals hebben het voor het zeggen.
Het zijn de consumenten die de wereld kunnen veranderen door bepaalde producten niet meer te kopen en andere juist weer wel."

"Bordeaux maakt "du vin trafiqué" door de rendementen van 60-70hl per hectare. Enkel met een rendement van +/-30hl/ha rijpt de druif optimaal. Ze zouden beter het rendement wat moeten terugdraaien."

"Waarom zijn er zoveel bio wijnboeren in de Loire? Omdat de grondprijs hier nog acceptabel is. Aangezien veel van deze wijnboeren van buiten de Loire komen en de grond in Bourgogne en Bordeaux te duur is om zich daar als nieuwe wijnboer te vestigen."

"We hebben werelwijd een groot energie probleem en de machtige mulinationals verhinderen energie besparende maatregelen te nemen".


"Een schuimwijn maken volgens de méthode traditionelle hier in de Loire zoals in de Champagne is volslagen idioot."

"Het is gemakkelijker wijnen zonder sulfiet in Japan te verkopen dan in Frankrijk zelf."

"Je hebt acht jaar biodynamie nodig om tien jaar chemische onkruidverdelging te repareren".

Ook heeft hij een goed gevoel voor humor: "Ik heb een hernia en mag dus geen zware zakken suiker dragen. Sowieso, als chenin goed getrieërd wordt dan is chaptalisatie echt niet nodig." 

Mark Angeli zei dat een naburige wijnboer de diagnose kreeg dat hij veel te weinig witte bloedlichaampjes in zijn lichaam had wat volgens de dokter te wijten was aan de pesticide die hij gebruikte. Hij heeft toen meteen een cabine op zijn tractor laten installeren.
Een andere wijnboer, 32 jaar, waar kanker was geconstateerd was daarom begonnen met de overstap naar bio maar na negen maanden is hij er mee gestopt want hij vond het allemaal te gecompliceerd. In de plaats heeft hij nu iemand in dienst genomen die voor hem de wijngaard bewerkt zodat hij zelf niet meer met de giftige pesticiden in aanraking hoeft te komen....

Hij ziet het als een missie om de mensen in te lichten over alle milieu bedreigende zaken en te strijden tegen al deze zaken. Om hier tijd voor vrij te maken heeft hij 2.5ha van zijn wijngaarden verhuurd aan drie andere wijnboeren waarvan twee vrouwen. Deze hadden hem in 2005 en 2006 meegeholpen met de oogst en wisten nog niks van wijnmaken. Nu trekken ze hun plan in de gehuurde wijngaard en maken ze na een opleiding bij Mark Angeli zelf hun eigen wijn. Angeli adviseert daarnaast nog een negental andere jonge wijnboeren.

Angeli is een wijnboer voor wie de tijd het liefste stil had mogen staan maar dan 50 jaar geleden voordat er pesticiden werden uitgevonden. Hij heeft uit principe ook geen internetverbinding en alle communicatie gaat dus nog gewoon via de post en telefoon. Ik ben echter overtuigd dat als de rebel Mark Angeli het internet zou gebruiken voor zijn maatschappelijke boodschap met betrekking tot het verbeteren van de wereld, hij een veel grotere groep mensen aan kan spreken dan nu het geval is en natuurlijk ook veel sneller.

Mark Angeli vertikale pers Domaine La Ferme de la Sansonnière


De wijngaard:
Het merendeel van zijn wijngaarden bestaat uit chenin met daarnaast  cabernet franc, cabernet sauvignon en wat grolleau gris.

In de jaren 70 en 80 zijn veel wijngaarden in Frankrijk aangeplant met kwalitatieve slechte Amerikaanse onderstokken die veel te veel produceren en zo ook in de wijngaarden die Angeli had gekocht. Geleidelijk aan heeft hij deze wijnstokken vervangen en hij gebruikt enkel riparia onderstokken. Ook is een gedeelte van zijn wijngaard zonder 'porte-greffe', niet geënt dus.

Het biodynamische preparaat 500 wordt in het algemeen eenmaal per jaar gebruikt en de 501 een- à tweemaal maar dit hangt allemaal van het weer af. Ook gebruikt hij een brandnetel aftreksel in het begin van het seizoen. Ooit was Mark Angeli voor 07:00uur 's ochtend in het donker preparaten in zijn wijngaard aan het sproeien en zijn buurman vroeg daarna hem of hij pesticide aan het spuiten was in het donker zodat niemand hem kon betrappen.....
Er zijn vier koeien op het domein die voor de compost zorgen plus decoratie en een paard die in de wijngaard gebruikt wordt. Gaat nooit kapot en stinkt niet naar de benzine. Ploegen vindt plaats van begin november tot eind december en in april.

Het rendement is 25-30hl per ha voor alle wijnen. De vraag naar zijn wijn overstijgt het aanbod en als hij zoete wijnen zou maken zou dit nog minder flessen betekenen.

Mark Angeli chai Domaine La Ferme de la Sansonnière

De wijnen van Angeli
Hij maakt zowel witte, rosé en rode Anjou die allemaal als tafelwijn op de markt komt alsmede in het verleden (2004,2005 en 2006) wat schuimwijn volgens de méthode ancestrale die hij jaren sur lattes laat liggen. Nu heeft hij niet genoeg wijngaarden meer en wordt er geen schuimwijn meer gemaakt. Er wordt geen enkele zoete witte wijn zoals Bonnezaux of Coteaux de Layon meer gemaakt. 

Volgens Angeli gaf een oneven jaar tot op heden altijd een demi-sec wijn en een even jaar een droge wijn. Hij wist zelf ook niet waarom en ik moest vooral niet zoeken waarom dit zo was. Hij wil het liefste geen demi-sec maken want deze wijn drinkt de consument minder gemakkelijk en combineert ook minder goed bij gerechten en de Elzasser hebben deze markt toch al ingenomen. Daarnaast zei Angeli, hou ik ook veel van vis (hij is vegetariër) en daar wil ik een droge witte wijn bij.

Mark Angeli cremant Domaine La Ferme de la SansonnièreIn 1992 heeft hij geëxperimenteerd met vijf nieuwe barriques maar dat was geen succes. Chenin is volgens hem geen druif om op nieuw hout op te rijpen. In 2007 en 2008 heeft hij last gehad van de vorst en heeft hij van sommige wijngaarden slechts een rendement van 6hl.
De rode wijn krijgt nooit sulfiet en de rosé en witte wijnen zo min mogelijk. Vroeger maakte hij één witte wijn zonder sulfiet maar enkel omdat het een kleine productie was en hij de handelaars/particulieren kende die hem kochten en waarvan hij zeker was dat deze de wijn koel konden opslaan. In 1992 en 1993 heeft hij het gehad dat de wijn weer ging gisten op fles en werd het een niet rendabele zaak. Tegenwoordig is hij hiermee dus gestopt. Angeli vindt het zeer moeilijk lees vrijwel onmogelijk om witte wijn te maken met minder dan 50mg sulfiet.  

Na eerst vaten van 225 liter te hebben gebruikt is hij in 1995 overgestapt op 600 liter vaten omdat de wijn er veel harmonieuzer van wordt.

Les Jeunes Vignes des Gélinettes 2006, Vin de table de France: Druiven van een jonge wijngaard (6 jaar) en op een speciale onderstok die zeer weinig voor CS gebruikt wordt maar die volgens Angeli het beste resultaat geeft. Deze 100% cabernet sauvignon wat op zich al een rariteit zit nog in zijn kinderjaren. Zeer geconcentreed, paars, veel materie maar omdat de druiventrossen niet ontsteeld zijn geweest zit er nu nog een giga hoeveelheid tannine in. Heeft volgens Angeli zeer weinig pigeage gehad. Niet om nu te drinken maar duidelijk een bewaarwijn met veel potentieël, wegleggen en over drie jaar nog eens proberen.

Mark Angeli les jeunes vignes des genilettes 2006 Domaine La Ferme de la Sansonnière

La Lune 2007, Vin de France: Op het etiket staat: Mark Angeli, paysan solidaire à Thouarcé quelque part en France. Composition: jus de raisins fermenté, 64mg de souffre volcanique.
Van het vat geproefd. Deze witte wijn is gemaakt van voornamelijk chenin en een beetje grolleau gris, 3gr restsuiker en heeft een malolactische gisting gehad.  In 2007 een droge wijn wat één op de twee jaar voorkomt, na het persen meteen op oude barriques van vier jaar en de gisting duurt een jaar. Na een jaar soutirage en als er meer dan 2,5gram suiker in zit wordt er gefilterd om de gist te verwijderen en dus te voorkomen dat hij nog verder gist op fles.  Frisse maar nog ingetogen neus. In de mond een volle aanzet puur fruit  van kweeperen, abrikozen met een mooie dosis mineralen en zuren. Is nog zeer jong en heeft nog iets tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. Karaferen. Vinama: 15,5pnt

Angeli probeert om zijn wijnen te maken met zo weining mogelijk restsuiker zodat er helemaal niet gefilterd hoeft te worden om zo de aroma's en smaak volledig te behouden. Al zijn witte wijnen hebben een malolactische gisting ondergaan. Echter deze gisting vindt niet plaats op 20°C en na de alcoholische gisting zoals we uit de boeken leren maar in december en tijdens de laatste fase van de alcoholische gisting en begint als er nog 30gr suiker in de most aanwezig is.

Les Fouchardes 2007: 67gr vulkanische sulfiet. Van het vat geproefd. Chenin waarvan de helft op eikenhouten vaten van één jaar en de andere helft van twee jaar. Witte bloemen in de neus met een licht oxidatieve toets en vooral mineralen. Een volle krachtige terroir wijn met een goede dosis geconcentreerd fruit en duidelijke aanwezige zuren. Citrus in de afdronk. De wijn komt zeer jong over en deze Grand Cru heeft nog tijd nodig. Les Fouchardes geeft na vijf jaar een mooie mineraliteit bloot. Vinama: 16-17pnt

Tien jaar geleden toen Angeli een bodemonderzoek had laten doen op het perceel waar nu Les Fourchardes van gemaakt wordt was het oordeel: niet geschikt voor chenin. Gelukkig heeft hij zich niks laten wijsmaken en komt er nu een prachtige chenin vanaf.

Mark Angeli Les Fouchardes 2007 Domaine La Ferme de la Sansonnière


Rose d'un jour:
Angeli over zijn rosé: "C'est de la grenadine, une gourmandise terrible!" Ik kan dat alleen maar bevestigen. Deze halfzoete rosé is gewoon verukkelijk. Angeli heeft er zoveel vraag naar dat hij besloten heeft om voorlopig geen rode wijn meer te maken maar de druiven voor zijn rosé te gebruiken om aan de vraag van zijn klanten te kunnen voldoen. Als apéritief of bij de exotische keuken.

Ik wist niet dat er zulke kwaliteit in de Anjou gemaakt wordt. Wat Angeli klaarspeelt in Anjou is groots. Zijn wijnen liggen voortaan in mijn kelder alhoewel op het moment dat ik zijn wijn ter plekke wou kopen vertelde Angeli dat hij enkel nog zijn rode wijn op voorraad had en zijn witte zou morgen pas op fles gaan. Was dat even een teleurstelling. Zulke mooie witte wijnen en niks te koop op het domein.

De wijnen worden helaas maar in kleine hoeveelheden geproduceerd en sinds een tiental jaar heeft Angeli geen probleem om zijn wijn te commercialiseren. Binnen enkele maanden nadat de wijn op fles gaat is alles al verkocht. Er zijn Japanse importateurs die een bod op zijn totale productie gedaan hebben maar gelukkig heeft Angeli hun koopdrang weten te beperken. De wijnen van Angeli zullen in de toekomst ook alleen nog verkocht mogen worden door wijnhandels die enkel bio wijn verkopen. Jawel, bio 'all the way'.

In België worden zijn wijnen verkocht door Laurent Menotte van L'Odyssée des Arômes die enkele weken geleden Mark Agneli samen met Didier Chaffardon in België had uitgenodigd voor een debat m.b.t. biologische wijnbouw met degustatie. De zaal zat stampvol wat blijkt dat er meer mensen zijn zoals ik die zijn wijnen kunnen appreciëren.

Mark Angeli, een zeer vriendelijke rebel met een missie om de wereld te verbeteren maar die vooral fantastische wijnen maakt op een manier zoals men ze meer dan zestig jaar geleden ook maakte. 

"L'humanité ne finit par marcher droit qu'après avoir essayé de toutes les manières possibles de marcher de travers" (H.Spencer). 

Mark Angeli
Domaine La Ferme de la Sansonnière

La Sansonnière
49380 Thouarcé
Telefoon: +33 (0) 2 41 54 80 80

De vorige delen van het verslag:
proloog
deel 1 : Château de Villeneuve, Saumur 
deel 2 : Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire
deel 3: Ontmoeting met Nicolas Joly op Château de La Roche aux Moines, La Coulée de Serrant in Savennières
deel 4: Cheval Joly, Paardenkracht in de wijngaard

08:00 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (5) | Tags: loire, anjou, chenin |  Facebook | |  Print

28 maart 2009

Le Salon des vins naturels

Om alvast in je agenda te noteren: Op 17, 18 et 19 april 2009 vindt on Olne nabij Luik een wijnbeurs plaats van natuurlijke kwaliteits wijnen. 35 wijnboeren zullen zelf hun wijn voorstellen en er staan een paar interessante domeinen zoals Pierre Frick uit de Elzas en Rene Mosse uit de Loire en eigenlijk nog veel meer. Wil je zelf eens praten met de man/vrouw achter de wijn die je drinkt dan kan dat gedurende die dagen. salons des vignerons olne 2009

Alsace
Jean-Pierre et Chantal Frick - Domaine Pierre Frick
Alsace - Crémant d'Alsace - Alsace Grands Crus Steinert, Vorbourg, Eichberg - Alsace Vendanges Tardives et Sélections de Grains Nobles


Beaujolais
Michel Guignier - Domaine Michel Guignier
Beaujolais - Moulin à Vent - Fleurie


Bourgogne
Thomas Pico - Domaine Pattes Loup
Chablis

Vincent Thomas - Domaine de la Chappe
Bourgogne Tonnerre

Agnès et Sébastien Paquet - Domaine Paquet
Auxey-Duresses

Céline et Laurent Tripoz - Domaine Tripoz
Macon - Pouilly-Loché


Bordeaux
Corinne et Jean-Michel Comme - Château du Champ des Treilles
Sainte-Foy Bordeaux


Corse
Nicolas Mariotti Bindi - Domaine Nicolas Mariotti Bindi
Patrimonio


Jura
Alice Bouvot et Charles Dagand - Domaine de l'Octavin
Arbois


Languedoc
Alban Michel - Les Sabots d'Hélène
Corbières

Michèle et Frédéric Palacios - Le Mas de mon Père
Malepère - Vin de Pays d'Oc
 

Clément Mengus - Domaine de Cazaban
Cabardès

Pierre Fabre et Marc Bertrand - Château de Gaure
Limoux

R. Forbes et J.-M. Rieux - Domaine de Gressac
Vin de Pays du Gard

Luc Lybaert - Domaine Lous Grèzes
Duché d'Uzès


Loire
Agnès et René Mosse - Domaine Mosse
Anjou

Isabelle et Hervé Villemade - Domaine du Moulin
Cheverny - Cour Cheverny

Damien Delecheneau - Domaine de la Grange Tiphaine
Touraine - Touraine Amboise - Montlouis

Philippe Peulet - Domaine de la Perrière
Côte Roannaise
 


Normandie
Julien Frémont - Domaine de Fortmanel
Calvados - Pommeau - Cidre - Poiré


Provence 
Françoise Dutheil de la Rochère - Château Sainte-Anne
Côtes de Provence - Bandol 

Dominique Hauvette - Domaine Hauvette
Baux de Provence


Rhône
Romain Corbin - Domaine le Pré Neuf
Côtes du Rhône - Vinsobres

Gilbert Clusel et Brigitte Roch - Domaine Clusel-Roch
Côte-Rôtie - Condrieu

Matthieu Dumarcher - Domaine M. Dumarcher
Côtes du Rhône


Roussillon
Vincent Parcé - Domaine de la Rectorie
Banyuls - Collioure
 

 ... et Domaine de la Préceptorie
Côtes du Roussillon - Maury

Jean-Philippe Padié et Guillaume Jouquet - Domaine Padié
Côtes du Roussillon - Vin de Pays des Côtes Catalanes
 

Lucien Salani - Domaine des Balmettes
Vin de Pays des Côtes Catalanes - Muscat de Rivesaltes



Savoie
Véronique Dupasquier - Domaine Dupasquier
Roussette de Savoie



Sud-Ouest
C. Maisonneuve et M. Cosse - Domaine Cosse-Maisonneuve
Cahors

Patrice Lescarret - Domaine de Causse Marines
Gaillac

Stéphanie Roussel - Château Lassolle
Côtes du Marmandais
 

Laurent Cazottes
Eaux de Vie - Liqueurs



Chili
Matthieu de Genevraye - Clos Ouvert


 Meer informatie op www.salondesvignerons.be  

11:42 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) | Tags: bio, biodynamisch, natuurlijk |  Facebook | |  Print

26 maart 2009

Rode wijn en het vrouwelijke libido

Die Italianen verzinnen toch ook van alles om de verkoop van rode wijn te stimuleren of om.......

"Red wine increases the female libido, research has found.

According to a study carried out by the Santa Maria Nuova Hospital in Florence, drinking one to two glasses of red wine a day increases female sexual desire.
The study investigated 789 Italian women aged between 18 and 50.

Drinking red wine not only helps to release inhibitions, but also has a direct effect on sexual activity.
Women who drink one to two glasses of wine a day were found to be more sexually active than those who abstain.

Dark chocolate, which is rich in antioxidants, has a similarly positive effect on the female libido."  (Bron: Decanter 24 maart)

Dit commentaar op het bericht deed me eens goed lachen:

Interesting news and, just to be on the safe side, will feed my wife a glass of port with a piece of black chocolate every evening. Who knows?! Does it work for over 50?
João Filipe Clemente, Sâo Paulo, Brasil
 

jap_wn_manga_carafe

21:23 Gepost door Vinama in Wijn en gezondheid | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

24 maart 2009

Gepocheerde eieren met rode wijnsaus-Oeufs pochés en meurette

Eieren in welke vorm dan ook gaan in het algemeen niet super goed samen met wijn want de wijn wordt er een beetje metaalachtig door en soms zelf bitter. Maak je ze echter klaar met een rode wijnsaus dan omzeil je dat probleem en vormt de saus de ideale link tussen de eieren en de wijn in het glas.

Zo kreeg ik onlangs 'Oeufs pochés en meurette' voorgeschoteld. Een gepocheerd ei met een rode wijn saus en daarin spekjes, champignons en echalotjes. Geserveerd op een stuk geroosterd brood wat was ingewreven met knoflook. Het gepocheerde ei moet maar net gaar zijn zodat het eigeel nog zeer vloeibaar is.

Het was de eerste keer dat ik dit at en het was meteen van "dat wil ik nog eten in de toekomst". Een overheerlijk gerecht met mijn complimenten aan de kok. De geconcentreerde maar zachte smaak (door de boter) van de wijnsaus, het bosachtige van de champignons en het gerookte van het spek ging ook zeer goed samen met de rode Bourgogne wijn die we erbij dronken.

oeufs poches en meurette

De wijnsaus maak je normaliter van de wijn die je bij het gerecht gaat drinken maar aangezien ik nog een halve fles Corbières Château Lastours, Cuvée Simone Descamps 2004 open had staan die een mooie dosis fruit had is die in de saus gegaan en dat leverde een uitermate goed resultaat. 

De Bourgogne die we erbij gedronken hebben was de Cuvée Andrew 2006 van Leymarie, AOC Bourgogne. De laatste fles 2005 had ik een week eerder opengetrokken en toen meteen terug naar de winkel, be wine,  gegaan om te kijken of ze er nog van hadden liggen. Dat bleek helaas niet het geval te zijn en toen maar één 2006 meegenomen om te proberen. Maar een 2006 is in Bourgogne natuurlijk niet hetzelfde als het prachtige jaar 2005, desalniettemin is het een mooie fles pinot noir.
In de neus veel gerookte, stal, hout en leer aroma's en het fruit werd naar de achtergrond gedrukt. Ook dezelfde toetsen in de mond met een medium volle aanzet en wel aardig wat materie voor een pinot noir. De tweede dag was dat gerookte en stallucht er een heel stuk vanaf en kwam er mooi rood fruit om de hoek kijken. Leuke pinot noir, 11,20 Euro. 

Als hoofdgerecht een heerlijke lamskroon met daarbij een Rasteau van Domaine Beurenard gelegen in Châteauneuf-du-pape, Les Argiles Bleues 2003. 80% grenache, 20% syrah, 15 maanden houtrijping op nieuwe vaten. Zeer mooi pure cassis in de neus met een stevige dosis mineraliteit. Ook in de mond veel materie, rood fruit, tannine wat droogtrekkend en een heerlijke lange afdronk. 18,50 Euro bij Espacevin Pirard.  

cuvee andrew bourgogne leymarie en domaine de beaurenard rasteau cuvee les argiles bleues

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bourgogne, rhone, rasteay, pinot noir, syrah, grenache |  Facebook | |  Print

19 maart 2009

Interactieve wijnkaarten van Frankrijk

De 'Gouden Gids' voor wijndomeinen in Frankrijk met 20 interactieve wijnkaarten van de wijnstreken in Frankrijk, 11.000 wijndomeinen, sorteren op gemeente, wijnen, bio, etc..... Probeer het zelf uit en klik op de kaart hieronder.

gouden gids wijnkaarten

00:08 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: wijnkaarten |  Facebook | |  Print

16 maart 2009

Geen shiraz maar syrah uit Australië

syrah druifShiraz wijn uit Australië moet je niet wegleggen in je kelder want daar zijn ze niet voor gemaakt. Ze zijn gemaakt voor onmiddelijk drinkplezier en niet om stof te vergaren. Zo dacht ik er lang over maar dit moet ik onherroepelijk herzien.

Er wordt gezegd dat de druif uit de stad Sjiraz in het toenmalige Perzië (nu Iran) komt en dat hij tijdens kruistochten in 1224 is meegenomen door de ridder Stérimberg die hem in Hermitage heeft aangeplant. Andere zeggen dat de Romeinen hem 2500 jaar geleden hebben meegenomen uit Iran en volgens nog andere bestond hij al sinds de derde eeuw in Frankrijk. We zullen de waarheid waarschijnlijk nooit exact weten.


In Frankrijk is deze druif het belangrijkste druivenras in de Noordelijke Rhône streek (Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas en de wat minder dure Crozes-Hermitage en Saint-Joseph) waar hij syrah heet. Hier wordt hij veelal tot monocépage wijn verwerkt in tegenstelling tot de Australiërs die er bijvoorbeeld graag cabernet sauvignon aan toevoegen. Ook in de zuidelijke Rhône (Châteauneuf-du-Pape, Gigondas) komen we de syrah tegen maar dan gemengd met voornamelijk grenache. Naast de Rhône kom je syrah tegenwoordig ook tegen in de Provence en Languedoc-Rousillion. Vroeger (19e eeuw) werd er in de slechte wijnjaren in de Bordeaux zelfs syrah toegevoegd uit de Rhône om de wijnen te verbeteren. Buiten Frankrijk is syrah o.a. te vinden in Italië, Zwitserland, Californië en Argentinië.

Syrah/shiraz is een druif die laat rijpt er daarom ook warme regio's verkiest om optimaal rijp te worden. Door de dikke schil (=veel tannine) en kleine bessen kunnen ze ook goed tegen hoge temperaturen. Een rotsachtige goed afwaterende bodem heeft zijn voorkeur.

Alhoewel er wordt gezegd dat de shiraz en de syrah identiek zijn is de wijn die er van gemaakt wordt zeker niet hetzelfde. De Australische shiraz is meer geconcentreerd van kleur (alhoewel een Cornas ook zwart kan zijn), zeer aromatisch met een smaak van zoet zwart fruit, rijpe pruimen, bessen, zelfs 'jammy' en peperigheid. Shiraz is ook jong zeer toegankelijk, soepel en charmant.
Door het overvloedige fruit verdraagt shiraz uitstekend lagering op eikenhouten vaten. Het alcoholgehalte kan oplopen tot 16% vandaar dat ik een jonge shiraz ook altijd iets gekoeld drink.

In de Franse syrah vindt je eerder cassis, viooltjes, bramen, specerijen, mineralen, gerookte toetsen, terroir en redelijk wat tannine. In 1958 was er trouwens in Frankrijk slechts 1.603 hectare syrah en in 2006 was dit opgelopen tot 67.800ha.

Tussen Frankrijk en Australië zijn er uiteraard ook verschillen in het klimaat, terroir alsmede in het vinificatieproces. Zo zullen de Fransen hun wijnen op barriques laten rijpen van Franse origine terwijl men in Australië hout uit Amerika gebruikt. 

Rosemount Balmoral syrah 1994 1992 australië

Syrah, shiraz, dezelfde druif maar met een totaal verschillende smaakstijl. Althans dat dacht ik,  todat ik enkele maanden geleden een oude Australiër had gekocht. Eén fles om eens te proberen.
Toen ik de Syrah Balmoral 1994 van Rosemount Estate in mijn glas had had ik een wow ervaring. Dit was fantastisch, alsof ik een Côte Rotie of een Hermitage in het glas had maar dat kon toch niet. Kwam dit uit Australië en is dit 15 jaar oud?? Waanzinnig gewoon. Hoezo een shiraz kan niet verouderen? Waarom had ik maar één enkele fles gekocht? Wie zegt dat die Australiërs geen topwijn kunnen maken?

Deze syrah is gemaakt van 50-100 jaar oude wijngaarden gelegen in de zuidelijke Mc Laren Vale, rijpt bijna 2 jaar in nieuwe Amerikaanse eiken vaten en is de top cuvée van Rosemount.

Een doorzichtige rode kleur met een brede waterrand. Ik had meer kleur evolutie naar het bruine toe verwacht van deze 15jarige Australiër maar daar was geen spoor van te bekennen. Wel duidelijk een neus van een wat oudere wijn met tertiare aroma's maar zelfs ook nog aromatisch rood fruit, wat grafiet en leer. Ook theebladeren. Deze neus staat na 15 jaar nog mooi overeind, nam in intensiteit na 4 uur wel wat af. Ook in de mond nog rood fruit van kersen en een hele mooie finesse. Een oude dame met klasse. Zijdezachte tannine perfect in balans met de zuren en zelfs nog fruit in de afdronk.
De fles heeft een typische Rhône fles vorm en er staat geen shiraz maar syrah op het etiket, het is duidelijk met wie ze hier de concurrentie aangaan en ik had hier graag blind een even zo oude wijn uit de Noordelijke Rhône naast willen zetten.  Een top Australiër, jawel ze bestaan. 17,5-18pnt.

Mijn lot was me goed gezind want ik heb vorige maand op een veiling nog een lot kunnen kopen van deze Syrah Balmoral met de jaren 1992, 1993, 1994 en 1996. De '92 is inmiddels ook al opengegaan en deze kwam in de buurt van de 1994, 16,5pnt.

Op het etiket staat "This wine will greatly reward cellaring" en ik kan dat alleen maar beamen.

00:29 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: syrah, shiraz, australie |  Facebook | |  Print

11 maart 2009

Goede vrienden zijn lastig te vinden, moeilijk te verlaten en onmogelijk te vergeten.

Het leuke aan een kelder vol met wijn is dat je weet dat je die flessen ooit op gaat drinken. Het leukste is natuurlijk om dit samen met vrienden te doen. Samen genieten geeft altijd meer plezier en zo ook afgelopen zaterdag toen er enkele vrienden bij me over de vloer kwamen voor een diner met daarnaast enkele flessen uit mijn kelder of was het misschien eerder vooral wijn dus kunnen waarderen maar zonder vinofielen te zijn. Het waren niet de wijnen die centraal stonden die avond maar de vriendschap. 

Chablis Grand Cru Les Clos 2004 chateau Mazeyres 2000 pomerol Alion 1996 ribera del duero

Na de Gosset Grande Reserve Champagne als aperitief zijn we van start gegaan met het voorgerecht wat een aparte maar zeer geslaagde combinatie was van een carpaccio van St-Jacobs schelpen met wat olie en citroensap, afgewerkt met geschaafde foie gras snippers. Hierbij een Chablis Grand Cru Les Clos 2004 van Domaine Camu (15,5pnt) die een mooie fruitigheid combineerde met mineraliteit, een zeer lichte houttoets had en een wat vettige textuur die goed met het gerecht samen ging.  

Voor het hoofdgerecht, gevulde kwartels met truffel, had ik twee rode wijnen uitgekozen waarvan een Château Mazeyres 2000 uit de Pomerol (het zijn namelijk 'klassieke drinkers' die vrienden) en een Alion 1996 uit de Ribera del Duero, Spanje (ik wil ze toch iets nieuws laten ontdekken). De Bordeaux was twee uur van te voren gekarafeerd en de Spanjaard vier uur.
Mijn proefnotitie van october 2007 voor Château Mazeyres 2000  kan zo weer uit de kast gehaald worden: Het prachtige jaar 2000 beloofd veel en meteen in de neus wordt dit al waar gemaakt. Aroma's van leer, mokka, intens koffie, champignons en wat hout. Eerder een geëvolueerde neus dan fruitig. In de mond tertiare indrukken met ook weer dat leer en hout. Vanille, tabak, zachte tannines en voldoende zuren om alles in evenwicht te brengen. Afdronk van 7 seconden, 16,5/20pt.

De Alion 1996 die gemaakt wordt door Vega Sicilia stond weer zijn mannetje die avond. De eerste  en tevens laatste keer dat ik hem dronk was in augustus 2008 en toen heb ik meteen besloten dat ik hier nog meer flessen van in huis moest halen. Een ongelooflijk goed glas wijn, een neus waar je niet genoeg van krijgt en in de mond vol en fluweelachtig, perfect in evenwicht en ook nog potentieël. Het hout is mooi in balans met het fruit.

Niepoort vintage 1982 chateau Suduiraut 1998 sauternes Pedro Jiminez 1963

Bij de kaas een Niepoort vintage 1982 die na 27 jaar het daglicht zag. Bij het decanteren van de fles kwam er al een geweldige aroma boost vrij. Medium doorzichtige rode kleur met een licht bruine schijn. Zeer aromatisch in de neus met kersen op alcohol en zoethout. Fijne geëvolueerde smaak met leder toetsen en ook weer die kersen en wat alcohol in de afdronk, 15,5pnt.

De framboisier werd begeleid door 1e Grand Cru château Suduirant 1998 uit de Sauternes. Gelukkig niet zo'n lompe Sauternes waarvan er helaas teveel gemaakt worden maar eentje met net voldoende zuren om een lekkere frisheid ten toon te spreiden. Ananas, abrikozen met citrus en peren, medium zoet, 15pnt.

En als laatste een dessert op zich en één van de weinige wijnen die van mij 20 op 20 krijgt, de Pedro Ximénez sherry van Montilla-Moriles  uit 1963. Caramel, koffie, geconfijte appelsienschil, noten en een eindeloze afdronk. De absolute top.
 
Een heerlijke manier om je zaterdagavond in te vullen en ik denk dat ik ze in het vervolg wat vaker voor een diner ga uitnodigen want dit namen ze namelijk mee als cadeau:
pichon-longville 2001 pauillac chateau labegorce-zede 1990 1995 2001 Margaux
....wordt dus vervolgd!

09 maart 2009

Wijntip van Delhaize bij Hachis Parmentier

hachis parmentier folder delhaize

 

Gespot in het tijdschrift "de Leeuw" van Delhaize.

 

 

 

 

 


Dat degene die hem kan vinden in de wijnrekken van de Delhaize hier even een seintje geeft.  

witte syrah

19:08 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: delhaize |  Facebook | |  Print

03 maart 2009

Een reis in de wereld van Châteauneuf-du-Pape

Terugkijkend naar 2008 heb ik nog in herinnering enkele zeer mooie degustaties. Zoals ieder jaar kwam de De Union des Grand Crus de Bordeaux  weer naar Brussel om hun laatste jaargang voor te stellen. Van de linker- t/m de rechteroever van de Gironde waren er 130 Grand Crus te proeven. Alle zeer jong natuurlijk maar iedere keer weer een leerrijke ervaring. Het geeft je een zeer compleet beeld van het in dit geval 2006 jaar in de Bordeaux.

De meest interessantste proeverij van 2008 was er wellicht één waarover ik zelfs nog geen woord heb geschreven op mijn wijnblog. Tja, het is niet altijd even simpel om de tijd te vinden om te schrijven en dan ondertussen heb ik weer andere onderwerpen in mijn hoofd om over te schrijven en dan komt het er niet van. Tot vanavond want nu moet het echt uit mijn pen, te mooi om niet over te schrijven. 

chateauneuf du pape domaine de pegau
Châteauneuf-du-Pape waaronder Domaine du Pegau en Domaine Giraud

Tijdens de winter van 2008 ben ik naar een Châteauneuf-du-Pape proeverij gegaan. En niet zo maar één. Ongeveer een half jaar eerder had ik de uitnodiging al ontvangen om een 100tal Châteauneuf-du-Pape's te komen proeven. Het zal je niet verwonderen dat ik daar meteen op ingegaan ben want zoiets kom je niet iedere dag tegen. Organisator Harry Karis uit Nederland is een gewezen restaurateur en dokter die zich tegenwoordig full-time bezighoudt met het schrijven van een boek over.... jawel de Châteauneuf-du-Pape.
Na eerst verliefd te zijn geweest op de wijnen uit Bordeaux werd dat liefje eind jaren negentig gewisseld voor de Châteauneuf-du-Pape. Die liefde werd zo intens dat hij alles wou weten over de streek en zich beetje bij beetje realiseerde dat de informatie over Châteauneuf-du-Pape (CDP) zeer gefragmenteerd, niet compleet en niet up-to-date was. Het was op dat moment dat hij besloot om zelf een boek te gaan schrijven over CDP. Het zou het meest gedetailleerde boek moeten worden over deze appellatie met 500 pagina's informatie inclusief beschrijvingen van 200 wijndomeinen, dit alles zelf door extensieve research ter plekke verzameld.

Harry karis chateauneuf du pape
Harry Karis, schrijver van "The Châteauneuf-du-Pape wine book".

Harry had dus een 100tal witte en rode Châteauneuf-du-Pape bijeen weten te brengen (het bleken er in realiteit een 130 te zijn) voor een geprivilegeerd groepje liefhebbers. Ook waren er diverse wijnmakers naar het noorden gekomen om zelf hun wijn voor te stellen. De organisatie was perfect en vooral niet te druk dus gelukkig geen geen ellebogen werk bij de proeftafels. Het degustatie boekje waarin alle wijnen in stonden met daarbij de exacte verhoudingen van druivenrassen en welke opvoedig de wijn had gehad was een welkome leidraad tijdens de proeverij.
Na een vijftal witte Châteauneuf-du-Pape waarvan vooral de Domaine du Vieux Télégraphe 2007 me is bij gebleven vond ik het tijd om aan de rode te beginnen. In Châteauneuf-du-Pape hebben ze de laatste jaren alleen goede wijnjaren gekend hebben en dat was ook duidelijk te proeven.

Bij de rode wijnen was het voornamelijk 2006 wat op tafel stond en wat 2005. Enkele domeinen hadden ook voor vatstalen van hun 2007 gezorgd. Zo was er (slechts één fles) van de Cuvée Da Capo 2007 van Pegau en gelukkig heb ik deze kunnen proeven.
Wat een kwaliteit zat er die dag in het glas. Zelden heb ik op een proeverij zoveel  hoge scrores genoteerd.

chateauneuf du pape chateau de la nerthe 2005 les cadettes


Gezien het aantal wijnen dat mijn revue is gepasseerd die dag deze keer geen gedetailleerde proefnotities maar een overzicht van mijn toppers van de dag:

19-20 punten:
- Château la Nerthe, Cuvée des Cadettes 2005
- Domaine du Pegau, Cuvée du Capo 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Laurence 2004
- Tardieu-Laurent Vieilles Vignes 2006
- Clos Saint Jean Deus Ex Machina 2006

chateauneuf du pape pierre usseglio17-18 punten: 
- Domaine de Beaurenard, Boisrenard 2006
- Domaine Grand Veneur, Vieilles Vignes 2006
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2005
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2007
- Domaine Chante Cigale, Extrait 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Réserve 2006
- Domaine Roger Sabon, Réserve 2006
- Domaine Pierre Usseglio, Mon Aïeuil 2006
- Clos Saint Jean La Combe des Fous 2006
- Domaine la Barroche, Pure 2006 & 2007
- Château de Beaucastel 2006
- Domaine du Banneret 1989
- Clos des Papes 2006


16+ punten:
- Domaine Pierre Usseglio 2006
- Domaine Giraud , Les Gallimardes 2005 & 2006
- Domaine Giraud, Les Grenaches de Pierre 2006
- Château la Nerthe 2005
- Clos du Caillou, Les Quartz 2006
- Clos du Caillou, Les Safres 2006
- Domaine Paul Autard, Côte Rond 2005
- Clos Saint-Jean 2006
- Château de Vaudieu, Val de Dieu 2005
- Le vieux Donjon 2006
- Domaine du Banneret 2007, 2006 & 2005
- Domaine de la Janasse, Chaupin 2006

Interessant was ook het rijtje van  6 wijnen van Domaine du Banneret waar je mooi de evolutie van een Châteauneuf-du-Pape zag van jong naar oud t/m jaartallen zoals 1999 en 1989.

Het was een TOP proeverij van wijnen met een dominant gehalte aan grenache en eventueel aangevuld met wat syrah, mourvèdre, cinsault of de andere negen druiven rassen die in de Chateauneuf-du-Pape toegestaan zijn. Het jaar 2007 heeft trouwens nogal wat in petto in de Châteauneuf-du-Pape. Opletten dus wanneer die op de markt gaan komen.

Helaas kon ik niet voor het diner blijven want voor de wijnen die daar geserveerd werden ( andere jaargangen zoals de Pegau 1990, Rayas 2000 & 2004, Clos du Papes 2003 ,....) had ik graag nog even willen blijven.

Een grote pluim voor Harry Karis. En nu maar wachten totdat zijn boek nog voor deze zomer uitkomt. Voor een preview of een primeur bestelling kun je naar de website van The Châteauneuf-du-Pape wine book.
*** Update augustus 2009: ondertussen is het boek gepubliceerd, voor meer details zie
hier ***

Als ik aan de proeverij terugdenk kan ik er weer van genieten, wat een kwaliteit komt er uit deze streek. Châteauneuf-du-Pape I love you.

chateauneuf du pape
De wijnmaker van Domaine Giraud.

00:04 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (12) | Tags: rhone, chateauneuf-du-pape, wijnboeken |  Facebook | |  Print