24 maart 2009

Gepocheerde eieren met rode wijnsaus-Oeufs pochés en meurette

Eieren in welke vorm dan ook gaan in het algemeen niet super goed samen met wijn want de wijn wordt er een beetje metaalachtig door en soms zelf bitter. Maak je ze echter klaar met een rode wijnsaus dan omzeil je dat probleem en vormt de saus de ideale link tussen de eieren en de wijn in het glas.

Zo kreeg ik onlangs 'Oeufs pochés en meurette' voorgeschoteld. Een gepocheerd ei met een rode wijn saus en daarin spekjes, champignons en echalotjes. Geserveerd op een stuk geroosterd brood wat was ingewreven met knoflook. Het gepocheerde ei moet maar net gaar zijn zodat het eigeel nog zeer vloeibaar is.

Het was de eerste keer dat ik dit at en het was meteen van "dat wil ik nog eten in de toekomst". Een overheerlijk gerecht met mijn complimenten aan de kok. De geconcentreerde maar zachte smaak (door de boter) van de wijnsaus, het bosachtige van de champignons en het gerookte van het spek ging ook zeer goed samen met de rode Bourgogne wijn die we erbij dronken.

oeufs poches en meurette

De wijnsaus maak je normaliter van de wijn die je bij het gerecht gaat drinken maar aangezien ik nog een halve fles Corbières Château Lastours, Cuvée Simone Descamps 2004 open had staan die een mooie dosis fruit had is die in de saus gegaan en dat leverde een uitermate goed resultaat. 

De Bourgogne die we erbij gedronken hebben was de Cuvée Andrew 2006 van Leymarie, AOC Bourgogne. De laatste fles 2005 had ik een week eerder opengetrokken en toen meteen terug naar de winkel, be wine,  gegaan om te kijken of ze er nog van hadden liggen. Dat bleek helaas niet het geval te zijn en toen maar één 2006 meegenomen om te proberen. Maar een 2006 is in Bourgogne natuurlijk niet hetzelfde als het prachtige jaar 2005, desalniettemin is het een mooie fles pinot noir.
In de neus veel gerookte, stal, hout en leer aroma's en het fruit werd naar de achtergrond gedrukt. Ook dezelfde toetsen in de mond met een medium volle aanzet en wel aardig wat materie voor een pinot noir. De tweede dag was dat gerookte en stallucht er een heel stuk vanaf en kwam er mooi rood fruit om de hoek kijken. Leuke pinot noir, 11,20 Euro. 

Als hoofdgerecht een heerlijke lamskroon met daarbij een Rasteau van Domaine Beurenard gelegen in Châteauneuf-du-pape, Les Argiles Bleues 2003. 80% grenache, 20% syrah, 15 maanden houtrijping op nieuwe vaten. Zeer mooi pure cassis in de neus met een stevige dosis mineraliteit. Ook in de mond veel materie, rood fruit, tannine wat droogtrekkend en een heerlijke lange afdronk. 18,50 Euro bij Espacevin Pirard.  

cuvee andrew bourgogne leymarie en domaine de beaurenard rasteau cuvee les argiles bleues

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bourgogne, rhone, rasteay, pinot noir, syrah, grenache |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ik mag niet oordelen aangezien ik het nog nooit heb geproefd, en ik geloof gerust dat heel lekker is, maar puur visueel vind ik oeufs pochés en meurette geenszins aantrekkelijk.

Gepost door: Peter VdV | 25 maart 2009

uiterlijk bedriegt Tja, zeggen ze niet altijd dat het uiterlijk niet belangrijk is maar het innerlijk wel. Wacht totdat je dit in je mond hebt, delicious....

Gepost door: Vinama | 25 maart 2009

@Peter "puur visueel vind ik oeufs pochés en meurette geenszins aantrekkelijk": ooit al eens bvb een oester goed bekeken? ook niet echt aantrekkelijk, but I love it!
PS we zullen het maar houden bij voedsel, zeker...

Gepost door: Frédéric | 26 maart 2009

Wat een prachtig Bourgondisch voorgerecht, met dito wijnen.
Het lijkt wel of ik weer op het pleintje in Beaune ben mmmmmmm.
De wijnsaus gebruikt van de coq au vin.
Aanbevolen

Gepost door: jan v holstein | 01 september 2011

De commentaren zijn gesloten.