03 maart 2009

Een reis in de wereld van Châteauneuf-du-Pape

Terugkijkend naar 2008 heb ik nog in herinnering enkele zeer mooie degustaties. Zoals ieder jaar kwam de De Union des Grand Crus de Bordeaux  weer naar Brussel om hun laatste jaargang voor te stellen. Van de linker- t/m de rechteroever van de Gironde waren er 130 Grand Crus te proeven. Alle zeer jong natuurlijk maar iedere keer weer een leerrijke ervaring. Het geeft je een zeer compleet beeld van het in dit geval 2006 jaar in de Bordeaux.

De meest interessantste proeverij van 2008 was er wellicht één waarover ik zelfs nog geen woord heb geschreven op mijn wijnblog. Tja, het is niet altijd even simpel om de tijd te vinden om te schrijven en dan ondertussen heb ik weer andere onderwerpen in mijn hoofd om over te schrijven en dan komt het er niet van. Tot vanavond want nu moet het echt uit mijn pen, te mooi om niet over te schrijven. 

chateauneuf du pape domaine de pegau
Châteauneuf-du-Pape waaronder Domaine du Pegau en Domaine Giraud

Tijdens de winter van 2008 ben ik naar een Châteauneuf-du-Pape proeverij gegaan. En niet zo maar één. Ongeveer een half jaar eerder had ik de uitnodiging al ontvangen om een 100tal Châteauneuf-du-Pape's te komen proeven. Het zal je niet verwonderen dat ik daar meteen op ingegaan ben want zoiets kom je niet iedere dag tegen. Organisator Harry Karis uit Nederland is een gewezen restaurateur en dokter die zich tegenwoordig full-time bezighoudt met het schrijven van een boek over.... jawel de Châteauneuf-du-Pape.
Na eerst verliefd te zijn geweest op de wijnen uit Bordeaux werd dat liefje eind jaren negentig gewisseld voor de Châteauneuf-du-Pape. Die liefde werd zo intens dat hij alles wou weten over de streek en zich beetje bij beetje realiseerde dat de informatie over Châteauneuf-du-Pape (CDP) zeer gefragmenteerd, niet compleet en niet up-to-date was. Het was op dat moment dat hij besloot om zelf een boek te gaan schrijven over CDP. Het zou het meest gedetailleerde boek moeten worden over deze appellatie met 500 pagina's informatie inclusief beschrijvingen van 200 wijndomeinen, dit alles zelf door extensieve research ter plekke verzameld.

Harry karis chateauneuf du pape
Harry Karis, schrijver van "The Châteauneuf-du-Pape wine book".

Harry had dus een 100tal witte en rode Châteauneuf-du-Pape bijeen weten te brengen (het bleken er in realiteit een 130 te zijn) voor een geprivilegeerd groepje liefhebbers. Ook waren er diverse wijnmakers naar het noorden gekomen om zelf hun wijn voor te stellen. De organisatie was perfect en vooral niet te druk dus gelukkig geen geen ellebogen werk bij de proeftafels. Het degustatie boekje waarin alle wijnen in stonden met daarbij de exacte verhoudingen van druivenrassen en welke opvoedig de wijn had gehad was een welkome leidraad tijdens de proeverij.
Na een vijftal witte Châteauneuf-du-Pape waarvan vooral de Domaine du Vieux Télégraphe 2007 me is bij gebleven vond ik het tijd om aan de rode te beginnen. In Châteauneuf-du-Pape hebben ze de laatste jaren alleen goede wijnjaren gekend hebben en dat was ook duidelijk te proeven.

Bij de rode wijnen was het voornamelijk 2006 wat op tafel stond en wat 2005. Enkele domeinen hadden ook voor vatstalen van hun 2007 gezorgd. Zo was er (slechts één fles) van de Cuvée Da Capo 2007 van Pegau en gelukkig heb ik deze kunnen proeven.
Wat een kwaliteit zat er die dag in het glas. Zelden heb ik op een proeverij zoveel  hoge scrores genoteerd.

chateauneuf du pape chateau de la nerthe 2005 les cadettes


Gezien het aantal wijnen dat mijn revue is gepasseerd die dag deze keer geen gedetailleerde proefnotities maar een overzicht van mijn toppers van de dag:

19-20 punten:
- Château la Nerthe, Cuvée des Cadettes 2005
- Domaine du Pegau, Cuvée du Capo 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Laurence 2004
- Tardieu-Laurent Vieilles Vignes 2006
- Clos Saint Jean Deus Ex Machina 2006

chateauneuf du pape pierre usseglio17-18 punten: 
- Domaine de Beaurenard, Boisrenard 2006
- Domaine Grand Veneur, Vieilles Vignes 2006
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2005
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2007
- Domaine Chante Cigale, Extrait 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Réserve 2006
- Domaine Roger Sabon, Réserve 2006
- Domaine Pierre Usseglio, Mon Aïeuil 2006
- Clos Saint Jean La Combe des Fous 2006
- Domaine la Barroche, Pure 2006 & 2007
- Château de Beaucastel 2006
- Domaine du Banneret 1989
- Clos des Papes 2006


16+ punten:
- Domaine Pierre Usseglio 2006
- Domaine Giraud , Les Gallimardes 2005 & 2006
- Domaine Giraud, Les Grenaches de Pierre 2006
- Château la Nerthe 2005
- Clos du Caillou, Les Quartz 2006
- Clos du Caillou, Les Safres 2006
- Domaine Paul Autard, Côte Rond 2005
- Clos Saint-Jean 2006
- Château de Vaudieu, Val de Dieu 2005
- Le vieux Donjon 2006
- Domaine du Banneret 2007, 2006 & 2005
- Domaine de la Janasse, Chaupin 2006

Interessant was ook het rijtje van  6 wijnen van Domaine du Banneret waar je mooi de evolutie van een Châteauneuf-du-Pape zag van jong naar oud t/m jaartallen zoals 1999 en 1989.

Het was een TOP proeverij van wijnen met een dominant gehalte aan grenache en eventueel aangevuld met wat syrah, mourvèdre, cinsault of de andere negen druiven rassen die in de Chateauneuf-du-Pape toegestaan zijn. Het jaar 2007 heeft trouwens nogal wat in petto in de Châteauneuf-du-Pape. Opletten dus wanneer die op de markt gaan komen.

Helaas kon ik niet voor het diner blijven want voor de wijnen die daar geserveerd werden ( andere jaargangen zoals de Pegau 1990, Rayas 2000 & 2004, Clos du Papes 2003 ,....) had ik graag nog even willen blijven.

Een grote pluim voor Harry Karis. En nu maar wachten totdat zijn boek nog voor deze zomer uitkomt. Voor een preview of een primeur bestelling kun je naar de website van The Châteauneuf-du-Pape wine book.
*** Update augustus 2009: ondertussen is het boek gepubliceerd, voor meer details zie
hier ***

Als ik aan de proeverij terugdenk kan ik er weer van genieten, wat een kwaliteit komt er uit deze streek. Châteauneuf-du-Pape I love you.

chateauneuf du pape
De wijnmaker van Domaine Giraud.

00:04 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (12) | Tags: rhone, chateauneuf-du-pape, wijnboeken |  Facebook | |  Print

Commentaren

Pauselijke wijn Het was weer hard werken zie ik. Prachtige degustatie. Wat was je favoriet bij de 19-20 punten wijnen?

Gepost door: John | 03 maart 2009

Wow! Indrukwekkende proeverij!! Ik heb zelf één maal 'les cadettes' gedronken, van 1993, en ik moet zeggen, ik vond hem fantastisch.

Gepost door: Peter VdV | 03 maart 2009

Super Vorig jaar in mei naar C9P geweest en ter plekke een 16-tal domeinen bezocht. Pegau idd een topper, sympathieke vader trouwens. Maar één van de grootste teleurstellingen was La Barroche. Hypergeconcentreerde wijnen, veel zoetheid en vrij plomp. Parker is er blijkbaar fan van, maar ook de meegereisde collega's snapten het niet. Verdere ontdekkingen waren Clos du Mont Olivet (een indrukwekkend archief van oude wijnen) en Bosquet des Papes. Beide in de sector van de fijne stijl, die na vele jaren eerder Bourgogne achtig overkomen door hun extreme finesse. Tja, Châteuneuf... Je hebt gelijk Vinama, een indrukwekkende AOC...

Gepost door: Wijngerd | 03 maart 2009

Pape @John en Peter
De 19-20 punters waren allemaal top. De Château la Nerthe, Cuvée des Cadettes 2005 was er wel één die nu al zeer mooi om te drinken is. Ik ben tweemaal terug gegaan naar de proeftafel met Cuvée des Cadettes 2005 om hem nogmaals te proeven en heb toen geen spuugemmer gebruikt :-).

Een oude Châteauneuf-du-Pape kan inderdaad heel mooi zijn Peter, heeft niks te maken met zoals de wijnen jong zijn.

@Wijngerd
Ik heb er vijf van Barroche geproefd, Fiancée 2006 en 2007, Pure 2006 en 2007, Signature 2006. Ik vond ze niet plomp maar ze hadden wel een zeer grote concentratie rijp fruit.

Van Clos de Mont-Olivet heb ik Cuvée du Papet 05,06 en 07 geproefd en ze waren zeker mooi (15,5pnt) maar de 2006 had wat meer zuren mogen hebben.

Gepost door: Vinama | 03 maart 2009

Na eerst verliefd te zijn geweest op de wijnen uit Bordeaux werd dat liefje eind jaren negentig gewisseld voor de Châteauneuf-du-Pape. Dit lijkt wel de weg van velen tegenwoordig...Ik rij alvast ook al een stukje mee (maar keer nog geregeld effe terug). Die Cadettes dronk ik ooit ook op een proeverij, herinner me dat ik even moest gaan zitten.Clos des Papes 2006 ook al gedronken, was zo gesloten als wat (jammer genoeg niet gekarafeerd)

Ps: Ik vraag me af welke héééle goede reden je had om niet te blijven voor die Rayas en co...;-)

Gepost door: vinejo | 03 maart 2009

Thx Vinama voor de feedback. Voor de duidelijkheid: wij proefden op vat bij La Barroche, niet de meest ideale manier. Maar dat hij een cuvée maakt van 80 jaar oude grenache stokken met 10 jaar oude syrah sloeg ons met verstomming. Soit, bij Clos du Mont Olivet waren we onder de indruk van de middenklasse (dus niet de Cuvée du Papet die we ok maar niet uitzonderlijk vonden). Bij een volgende gelegenheid kraak ik eens een fles van die middenklasse, dan klinken we samen op deze prachtige regio.

Gepost door: Wijngerd | 04 maart 2009

Avondje Châteauneuf-du-Pape? Goed idee Wijngerd. Waarom kraken we niet met wat meer geinteresseerden enkele Châteauneuf-du-Pape flessen en maken we er een gezellige avond van?
Ieder neemt een fles CDP mee. Wie doet er nog meer mee?

Gepost door: Vinama | 04 maart 2009

Geweldig idee, ik doe mee! Kom hier spoedig op terug en verzamel enkele geïnteresseerden!

Gepost door: Wijngerd | 04 maart 2009

CDP Ik doe mee jongens!

Gepost door: Stef | 07 maart 2009

Leuk, goed geschreven verslag.
waar kan ik de chateauneuf La Nerthe, des cadettes 2005 kopen

Gepost door: martens | 19 december 2011

Leuk, goed geschreven verslag.
waar kan ik de chateauneuf La Nerthe, des cadettes 2005 kopen

Gepost door: martens | 19 december 2011

Ik heb hem destijds gezocht maar niet gevonden Martens. Mocht je hem vinden dan laat het hier maar weten.

Gepost door: Vinama | 19 december 2011

De commentaren zijn gesloten.