25 februari 2009

Côtes de Bordeaux Saint-Macaire en Ribera del Duero

In de streek van Entre-deux Mers ligt de vrijwel onbekende AOC Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire (1933). Gelegen ten zuidoosten van Cadillac, Loupiac en Sainte-Croix-du-Mont. Deze appellatie van slechts 55ha brengt uitsluitend zoete witte wijnen voort. De wijngaarden groeien op hellingen die evenwijdig lopen aan de Garonne. Men verbouwt hier sémillon (55%), sauvignon (33%), muscadelle en ugni blanc. Je zult de zoete wijnen uit deze appellatie niet vaak tegenkomen want ze worden helaas steeds meer verdrongen door de rode die enkel de AOC Bordeaux of Bordeaux superieur mogen gebruiken en de droge witte. Deze wijnen zijn namelijk een stuk gemakkelijker te verkopen dan de zoete witte.

Thierry Bos van Domaine de Bouillerot maakt hier een uitzonderlijke zoete witte wijn van 100% gebotryseerde sémillon druiven van wijnstokken die 70 jaar oud zijn. Vier achtereenvolgende Coup de Coeur in de Guide Hachette met meerdere sterren en Bettane et Desseauve klasseren deze wijn op het niveau van de Premiers Cru Sauternes en gaven deze 2003 een 9 op 10.

2003 was een moeilijk jaar voor zoete wijnen in de Bordeaux en Thierry Bos heeft een drastische selectie moeten doen op zijn druiven waardoor het rendement maar 7hl per hectare was. 

Le Palais d'Or 2003, Domaine de Bouillerot, Côtes de Bordeaux Saint-Macaire: 100% sémillon, 150gr/l restsuikel, 50cl fles. Intens gele kleur, vette textuur in het glas. Mooie frisse botrytis neus met overrijpe kweeperen,geconfijte citroen en hazelnoten. Je ruikt uiteraard dat het een zoete wijn is maar hij komt niet plomp over, eerder fris met witte bloemen. Deze wijn heeft een rijke zoete, fruitige aanzet met ananas en  abrikozen, een mooie structuur en voor een 2003 zijn de zuren zeer mooi gevormd. Marsepein en noten in de afdronk. Knap gemaakt. Een ongelooflijke prijs/kwaliteits verhouding want deze fles (50cl) kost slechts 10.00 Euro. Vinama: 16-17pnt.

prado rey 2001ribera del duero Palais d or cotes de bordeaux saint-macaire 2003


0ok nog een mooie Ribera del Duero opengetrokken vorige week die ik in supermarkt El Corte Ingles in Madrid had gekocht.

Prado Rey Reserva 2001 van Real Sitio de Ventosilla, Ribera del Duero: 
95% tinto fino, 3% cabernet sauvignon, 2% merlot, 14mnd barrique en 6mnd op foeders van 20.000L en dan nog 28 maanden lagering op fles.
Eén en al finesse en complexiteit in de neus. Hele fijne geroosterde toetsen, mokka, cederhout en blauwe bessen. Dit beloofd veel. Elegante aanzet van medium rood fruit met versmolten tannine. Subtiel zacht, fijn en ondersteund door zijn zuren waardoor het geheel fris overkomt. Zeer mooi glas wijn waar de fles zo van leeg is. 18,70 Euro in Madrid (in België ongeveer 27.00 Euro), Vinama 16,5pnt. 

Op het rugetiket staat een grafiek met jaartallen waarop de evolutie van de wijn is uitgebeeld zodat je precies weet wanneer hij op zijn top is en hoelang je hem nog kan drinken. Zeer informatief.

22 februari 2009

Sommelier Joe Satake

Ken je Joe Satake, een zeer getalenteerde Japanse sommelier die in Parijs woont? Waarschijnlijk niet want het is namelijk een stripfiguur in de Japanse manga reeks 'Sommelier'.

Manga betekent zoveel als "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl van de typische Japanse striptekenstijl . Binnen de Japanse cultuur heeft manga een belangrijkere positie dan strips binnen de westerse cultuur. Manga wordt gerespecteerd als een kunstvorm of zelfs een vorm van populaire literatuur. De striptekenaars in Japan hebben een vergelijkbare status als een popidool in het Westen.
Mede door (voornamelijk kinder-) series op tv en verspreiding via het internet werd de Japanse strip na 2000 geleidelijk ook in het Westen populairder.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori

Stripboeken over wijn kom je niet vaak tegen maar nu is er dus een hele serie Japanse manga's over wijn waarin het hoofdpersonage Joe Satake van alles meemaakt en waarin hij natuurlijk de held is. Uiteraard staat er altijd een wijn in het middelpunt van het verhaal waarvan er tien in één manga staan.

In deel 2 werkt Joe Satake in het Parijse restaurant Le Monceau waar zijn baas na een slechte culinaire kritiek overweegt de zaak te sluiten. Kan Joe dit voorkomen?
Enkele wijnen die in dit deel naar voren komen: Bollinger Champagne, Petaluma 1993 (Coonawarra), Clos Vougeot, een valse Romanee Conti 1789, Château Coutet 1983 Sauternes, Calon Segur 1990 Saint-Estephe en nog vele meer.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori 2Een manga lees je van achteren naar voren en van rechts naar links. Van mij hadden ze de Europese versie wel gewoon mogen maken eerlijk gezegd dus van voren naar achter en van links naar rechts want het is wel even wennen om achterstevoren te lezen.

Ontspannende lectuur over een interessant onderwerp en men probeert ook nog een didactisch tintje in het verhaal mee te geven.

De Sommelier manga is geschreven door Ken-Ichi Hori en is nu ook verkrijgbaar in België in de Franstalige boekhandels zoals de Fnac voor €8.00.

17:05 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (1) | Tags: sommelier, joe satake |  Facebook | |  Print

19 februari 2009

Lavinia: wijnbar, wijnwinkel, wijnwalhalla in Parijs

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel

Vlakbij de Opera in Parijs ligt de grootste wijnwinkel waarin ik ooit voet heb gezet, Lavinia. Onlangs was ik er voor de derde keer en ik blijf me iedere keer weer verbazen over wat voor fantastische dingen er allemaal in één winkel bij elkaar liggen. Wat een assortiment, om van te watertanden.  

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel 2

Op 1500m² verdeeld over drie etages vindt je wijn uit alle streken van de wereld (met natuurlijk de nadruk op Frankrijk). Maar liefst 6.000 referenties uit 43 landen en daarnaast ook nog 500 boeken en wijnaccessoires.

Wat wil je nog meer dan heerlijk slenteren door deze winkel, flessen herkennen, nieuwe zaken ontdekken, prijzen bekijken en vergelijken (Parijs is duur kan ik je zeggen) en van de ene binnensmondse ooooh... naar de volgende aaaah....  Er is ook een degustatie hoek waar die dag onder andere Talbot, Haut-Brion, Sassicaia en vele wijnen meer te proeven waren.

Bij binnenkomst in de winkel zijn we eerst even langs het restaurant op de eerste etage gegaan om een tafeltje te reserveren en daarna terug de winkel in om onze wijn voor bij het eten uit te zoeken. Je kunt namelijk iedere wijn uit de winkel uitkiezen en zelf meenemen naar het restaurant waar hij dan aan de winkelprijs geserveerd wordt.
Je loopt je dan dus niet alleen te vergapen aan al die mooie wijnen in de winkel je weet namelijk ook dat je er zo één gaat drinken die jezelf nu gaat kiezen en dat maakt het winkelen nog leuker dan dat het al is.

pur sang siles loire didier dagueneau 2005

Hierboven de wijnen van de onlangs overleden sauvignon blanc 'koning' uit de Loire, Didier Dagueneau. Sinds zijn dood zijn de prijzen van zijn wijnen aanzienlijk gestegen en is aan de cuvée Pur Sang of Silex nog maar moeilijk te komen.

Als hommage aan Didier Dagueneau besloot ik om een een fles Blanc Fumé de Pouilly 2006 mee te nemen voor de bij lunch.

mouton rothshild pauillac bordeaux grand cru lavinia paris

Een rijtje Château Mouton-Rothshild in de aparte extra gekoelde 'kelder' waar je tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger wel even toestemming moet vragen aan de verkopers voor ze de electrische schuifdeuren voor je openen.

romanee conti bourgogne leroy lavinia parisEn dan staan er in diezelfde ruimte ook nog een paar kistjes..... De prijzen per kist waren, afhankelijk van het jaar, tussen de 21.000 en 45.000 Euro. Je hebt dan een mix kistje met de verschillende Grand Cru's van het domein Romanee-Conti.

Eenmaal aangekomen in het restaurant van Lavinia met de fles Blanc Fumé de Pouilly en aan tafel gezeten, neemt de ober je fles wijn mee en gaat deze in een supercooler. Binnen vijf minutes was de wijn gekoeld en werd hij netjes gekaraffeerd geserveerd zoals het hoort voor deze wijn. Voor de Vinama proefnotitie zie hier.

Lekker gegeten maar vooral zeer genoten van de mooie witte wijn van Didier Dagueneau. Gelukkig zet zijn zoon het werk van zijn vader voort.
 
wijnbar restaurant lavinia paris didier dagueneau fume de pouilly 2005

Lavinia, een omweg waard zou ik zeggen en met de Thalys trein ben je tegenwoordig vanaf Brussel in 1,25uur in Parijs? En mocht je op zoek zijn naar een hotel op steenworp afstand van Lavinia dan kan ik je het Inter-Continental Hotel 'Le Grand' van harte aanbevelen.

LAVINIA
3, boulevard de la Madeleine
75001 Paris
Tél. 01 42 97 20 20
www.lavinia.fr
Open maandag-zaterdag 10:00-20:00uur.
Bar-degustatie non-stop tijdens winkeluren.
Restaurant open van 12:00 tot 15:00uur.

Lavinia is er ook in Madrid, Barcelona, Genève en Kiev.

00:07 Gepost door Vinama in Wijnbar | Commentaren (5) | Tags: didier dagueneau, loire, wijnwinkel, parijs |  Facebook | |  Print

15 februari 2009

Grand Cru's uit Chablis en Saint-Emilion op tafel

Een verjaardag vieren samen met vrienden aan tafel voor een heerlijk diner en met dito wijnen is altijd een succesformule. Dat weten ze ook bij de Vlaamse Wijngilde waar afgelopen zondag 410 wijnliefhebbers uit heel Vlaanderen aanschoven voor een onvergetelijke middag ter ere van de 40e verjaardag. 

pierre lurton 2 chateau cheval blanc saint emilion chateau d'yquem sauternesPierre Lurton (foto P.Doomen)

De lunch werd verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur. De wijnen kwamen van de leden van de Union des Grands Crus de Chablis  en de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion. Van ieder domein was er iemand persoonlijk aanwezig zoals bijvoorbeeld de zeer sympathieke Pierre Lurton van Château Cheval Blanc die ook PDG van Château d'Yquem is.  

We gingen van start met een heerlijk aperitiefhapje 'Semi freddo & Molotov cocktail Pina Colada met handgepelde garnaaltjes en shots van limoen' (geserveerd op een leisteen). Dit werd vergezeld door de Champagne Henriot Brut millésimé 1996 geserveerd uit magnum.  Een volle mature Champagne met een krachtige mooie neus van hazelnoten, boter, lichte oxidatieve toetsen en een autolyse aroma. In de mond een mooie volle rondeur met citrus in de afdronk. Jammer dat er maar één glas werd geschonken.

IMG_1827


Daarna volgden twee voorgerechten waarbij tweemaal een reeks Grand Crus uit de Chablis van 2006 werden geschonken. Per tafel konden de wijnen trouwens verschillen want er waren 13 Grand Crus uit de Chablis aanwezig.

Chablis heeft zeven Grand Crus namelijk: Blanchot, Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Preuses en Bougros. Allen gelegen op een naar het zuidoosten gerichte wijnhelling op een hoogte van tussen de 130 en 215 meter. In de mergel- en kalkhoudende bodem vindt je nog oesterfossielen alsook zeesterfossielen.

img_1835ca'Insalata Caprese '09 van buffelmozerella en coeur de bouef tomaat met gebakken langustines. Thaise basilicum, gelei van melasse en opgelegde komkommer'.

Op onze tafel allereerst de Grand Cru Vaudésir 2006 van Domaine des Malandes. Wijnen van Vaudésir worden als de meest volmaakte in de Chablis beschouwd en daar was deze wijn van Malandes een voorbeeld van. Een volle zwoele neus met boter, biscuit, licht hout en mooi mineralig. Top. In de mond een volle aanzet met fijne jonge zuren en citrus. Het hout moet zich in de toekomst nog wat verweven in de wijn. Als dit de standaard zet voor de rest van de wijnen dan wordt het een leuke middag. Vinama 17pnt.

Daarnaast stond de Grand Cru Les Clos 2006 van Domaine  Louis Moreau. Nogal ingetogen in de neus en een grote tegenstelling met de eerste Chablis. Lichte minerale toetsen kan ik nog ontwaarden maar daar blijft het bij. Ook in de mond geeft hij niet veel bloot, wat ananas zuurtjes. Na een tijdje in het glas komt hij wel ietsje meer open met frisse citrus aroma's. Laten liggen. Vinama 14pnt.  

IMG_1828


Bij het volgende voorgerecht was er een reeks van drie Grand Crus uit Chablis  waarvan twee van de GC Les Preuses.

IMG_1836aJonge geroosterde tarbot met citroengras, grove couscous, kokkels, wortelmousseline met komijn en ras-al-hanout saus.

Het eerste glas was de Grand Cru Les Preuses 2006 Domaine William Fèvre. Vettige neus met licht hout en mooie fruittoetsen van abrikozen en citrus. Sappige frisse aanzet met limoen waarna de mineralen naar boven komen met ananas en je de vettige textuur in de mond gewaar wordt. Lange afdronk. Uitstekend. Vinama: 17pnt.

Grand Cru Les Balnchots 2006 Château de Viviers. Wat groenig in de neus, citrus en verder ingetogen. Frisse aanzet maar weinig diepte. Is nog ok maar meer ook niet. Wat alcohol in de afdronk. Vinama 13pnt.

Als laatste Chablis weer een Grand Cru Les Preuses 2006 deze keer van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre. Mineralen in de neus met Petit Lu koekjes en licht hout. Volle aanzet van wit fruit, peren en citrus. Mist een beetje lengte maar toch een aangenaam glas wijn. Vinama: 15pnt 

img_1829A
William Fèvre van het gelijknamige domein en Nathalie Fèvre van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre


IMG_1830aDan was het tijd voor de rode wijnen bij het Lamsnootje met tapenade van taggiasche olijven, venkelzalf en munt.

Tweemaal een Premiers Grands Crus Classé reeks uit de Saint-Emilion van elk drie wijnen en we gingen van start met Château Belair 1998. Dit was samen met de Canon en de Troplong Mondot de oudste wijn van de avond en het werd tijd dat hij gedronken werd. Ik had waarschijnlijk het laatste beetje uit de fles want de wijn had wat zwevende deeltjes in het glas. Meteen valt de geëvolueerde neus op en zou je zelfs blind weten dat dit een wat oudere wijn is. In de neus leer van een paardenzadel, gedroogde pruimen, champignons en  bos aroma's zoals nat hout. Eigenlijk wel aangenaam. Ook in de mond de geëvolueerde toetsen met een fraaie zachte aanzet en rondheid. Een belegen wijn die perfect op dronk is en je niet meer moet laten liggen. Na een tijdje in het glas ging deze wijn echter wel achteruit en heb ik mijn score nog twee keer naar beneden aangepast waardoor hij uiteindelijk 13.5pnt kreeg.

Château Pavie-Macquin 1999, waarschijnlijk het mooiste rood wat ik die dag in mijn glas heb gehad. Een neus met cassis en grote finesse en zelfs frisheid, super. Blind zou je dit eerder een grote syrah vinden uit de Noordelijke Rhône dan een Bordeaux. In de mond veel rood fruit zoals kersen. Deze 1999er doet zelfs nog jong aan en heeft nog potentieel wat niet echt typisch is voor dit jaar. Soepele tannine die licht droogtrekt met frisse zuren. Wat rokerig in de afdronk en zelfs na een hele tijd in het glas blijft deze wijn schitterend overeind. Vinama: 18pnt.

IMG_1831

Vervolgens Château Cheval Blanc 2001 met een grote dosis cabernet franc. Zeer donker en geconcentreerd van kleur. In de neus eerst ingetogen en na goed walsen wat rood of eerder zwart fruit, caissis, kersen en kruiden. In de mond een volle en krachtige aanzet, ,wat hout en rood fruit. Heeft nog veel potentieel. Tannine nog niet gestructureerd. Deze Cheval Blanc is nog jong en heeft nog enkele jaren nodig. In de karaf er mee of wegleggen en afblijven. Ging trouwens wel mooi samen met het lamsvlees. Vinama:17.5pnt 

De laatste reeks wijnen begon met een Château Canon uit 1998. In de neus zeer verleidelijk en charmant licht rood fruit, eucalyptus en wat geëvolueerde toetsen, na een tijdje vooral tertiare geuren, een bos met natte bladeren. Medium aanzet met zacht rood fruit, wat drop, laurier en tannine die mooi geintegreerd is. Heel mooi op dronk, nu drinken. Vinama: 17pnt.

IMG_1833

Van de Château Troplong Mondot uit 1998 had ik eigenlijk meer verwacht. In de neus cederhout, kersen, grafiet en bos. Mooi en licht. Een volle aanzet met meteen een tanninerijke push die de overhand heeft en alles domineerd. Vinama: 15pnt.

Als laatste wijn de Château Figeac 2000. Diep donker rode kleur, bijna ondoorzichtig. Een ongelooflijke storende en onaangename geur van gekookte groente en groene paprika. In de mond vol rood fruit, hout en evolutie. Gebrande koffie maar ook weer iets groenigs. Geen score.

Met de laatste twee gerechten die geserveerd werden waren diverse mensen aan tafel waaronder ook ik volledig het culinaire spoor bijster. Wat was de bedoeling van chef want wij begrepen het  niet. Hinkelspel, mini pizza van hinkelspel, kwartelei en rucola. Daarna het nagerecht: Olijven & Perzik & San Simon, extra virgin olijfolie cake met perzik, groene olijven en San Simon.  Wat die oude geschaafde kaas op dat zoete dessert deed, wie het weet mag het zeggen?  

Een heerlijke middag, culinair ietsje minder verfijnd dan vorig jaar maar we hebben wel heerlijk gegeten en vooral genoten van de prachtige wijnen uit de Chablis en Saint-Emilion die de Vlaamse Wijngilde weer op tafel had getoverd.
    
Voor de volledige lijst van de aanwezige wijndomeinen waren klik hier.

07 februari 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Zelfde druif, andere wijn: Chardonnay

Het druivenras chardonnay is waarschijnlijk het meest bekende witte druivenras bij het grote publiek. Overal, in de gehele wereld, kom je tegenwoordig wijngaarden met chardonnay tegen. In bijna alle wijnstreken in Frankrijk (b.v. Champagne, Bourgogne, Elzas, Rhône, Loire, Languedoc, en de Jura. In Italië (b.v. Piemont, Friulli,...), in Spanje voor de Cava, in Burgenland Oostenrijk, in Murfatlar Roemenië, in Californië USA, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland, Australie, Zuid-Afrika en ga zo maar verder.
Het is zelfs zo dat men in Bordeaux waarschijnlijk gedurende acht jaar gaat testen met chardonnay die daar nu niet toegestaan is. Het INAO ( L'Institut national de l'origine et de la qualité ) zal hier eind februari een beslissing over nemen.  

De wieg van de chardonnay staat in de Bourgogne. De naam chardonnay komt zelfs van het gelijknamige Franse dorp in de Maconnais streek. In de Côte de Beaune worden van chardonnay topwijnen gemaakt zoals Montrachet, Meursault, en Corton-Charlemagne. In Chablis op de fossiele kalkgronden worden er eveneens pareltjes van gemaakt.

Wat mag je van een wijn gemaakt van chardonnay verwachten? De druif chardonnay is vrij neutraal en moet zijn aroma's halen van de terroir, het klimaat en de vinificatietechnieken.

In een koel klimaat zoals Champagne en Chablis krijg je wijnen met een hoge aciditeit, aroma's van groene appels, groene pruimen en biscuit. Het is hier dan ook gebruikelijk om na de alcoholische gisting ook de malolactische gisting (het omzetten van appelzuur in melkzuur) te laten plaatsvinden wat de wijnen wat ronder en aangenamer maakt en de wijn aroma's geeft zoals boter en hazelnoot.

In warmere regio's krijg je er meer citrus bij. In een heet klimaat krijgen de wijnen een overrijp fruit karakter van perziken en exotisch fruit zoals mango en ananas. Indien de wijn op hout heeft gelegen komt daar ook nog vanille bij en uiteraard hout bij. 

Chardonnay kent veel synoniemen. De meest bekende zijn Weisser Burgunder in Oostenrijk en Duitsland (of Weisser Clevner), gamay blanc, beaunois en rousseau.

Het is een druivenras wat vroeg rijpt en geeft in de noordeljke wijngebieden goede resultaten mits hij een langzame rijping krijgt. Dit betekent ook dat hij vroeg in de knop zit en dus gevoelig is voor vorstschade in het voorjaar.  Chardonnay geeft de voorkeur aan een bodem van kalk en krijt.

Enkele jaren geleden was er een echte chardonnay hype bij de consumenten, het was niet aan te slepen. Alles en iedereen moest chardonnay drinken als witte wijn (vooral uit de Nieuwe Wereld) met als resultaat dat je in veel bars en restaurants ook niks anders kon drinken. Toen is er een tijdje de ABC houding geweest (Anything But Chardonnay), oftewel het maakt niet uit welke wijn zolang het maar geen chardonnay is en nu is alles gelukkig weer genormaliseerd.

Lise-marie nadine ferrand 2004 Pouilly fuisse Lindaflor 2006 mendoza argentina Bodega Monteviejo


Twee wijnen van dezelfde druif maar toch twee compleet verschillende wijnen. De eerste wijn is van Nadine Ferrand die weduwe is en samen met haar zwager een klein wijndomein runt in de Chalonnais. De cuvée Lise-Marie is genoemd naar haar twee dochters.

Domaine Ferrand, Cuvée Lise-Marie 2004, Pouilly-Fuissé, Bourgogne: Bleekgele kleur. Fruitige, frisse aroma's in de neus van citrus, appels en iets van stenen. In de aanzet komt de frisheid van limoen en en grapefruit naar voren zonder agressief te zijn, mooie finesse. Wel een mooie zuurgraad voor een chardonnay. In de afdronk wat ananas. Vinama 14pnt, €11,20 op domein. 

De andere wijn, ook van chardonnay, komt uit Argentinë. Warmer klimaat dan Frankrijk en dat proef je ook duidelijk in de wijn. De druiven voor de Lindaflor worden zeer rijp geplukt, gaan op de sorteertafel en na licht gekneust te zijn rechtsreeks in eiken houten vaten voor de alcoholische gisting en daarna 18 maanden in nieuwe Franse eik. Het domein Bodega Monteviejo is in handen van Catherine Péré-Vergé, die eigenares is van o.a. Château Le Gay en Château Montviel in Pomerol. Aan de voet van het Andes gebergte zwaait Michel Rolland hier de scepter in de kelder en dat proef je.

Lindaflor Chardonnay 2006, Bodega Monteviejo, Mendoza, Argentinië: Intens gele kleur, zelfs naar het goudgele toe. Dikke tranen en zelfs een wat vettige textuur. Zeer aromatische neus van vanille, nog duidelijk hout, exotisch fruit zoals overrijpe ananas, lekkere Petit Lu boterkoekjes, alcohol en boter. In de mond valt meteen de alcohol op die een warm gevoel in de mond geeft. Een zeer intense en geconcentreerde smaak van exotisch fruit en appelsienen, rozijnen, citrus en zelfs botrytis. Een krachtpatser. Zuren zijn mooi verweven. Jammer van ietsje alcohol in de afdronk. Desalniettemin een mooi glas wijn. Vinama: 15,5pnt, €13.50. 

Ik heb beide wijnen gisteren bij een mooi zalmhaasje geserveerd wat even was aangebakken en nog licht rauw van binnen was. Daarnaast wortelen en kleine aardappels in de schil met wat botersaus. De Pouilly-Fuissé ging daar zeer mooi bij maar de Lindaflor overheerste alles en de smaak van het eten werd naar de achtergrond gedrukt.

Precies een jaar geleden heb ik ook een fles Lindaflor 2006 opengetrokken en het doet me plezier om nu een positieve evolutie te proeven. Het hout is veel minder dominant aanwezig en alles is beter geintegreerd. Over zes maanden nog eens proberen.

En wil dit nu zeggen dat de Argentijnse chardonnay beter is? Nee niet per se, het is vooral een andere stijl van wijn. Eigenlijk had ik van Domaine Ferrand de Cuvée Prestige open moeten trekken die houtrijping heeft gehad want die zou meer zijn mannetje gestaan hebben tegenover de Argentijn.

Conclusie: Zelfde druif, ander werelddeel, ander klimaat, andere terroir, andere wijnmaker = andere wijn. En juist dat maakt wijn zo boeiend.

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs. 

06 februari 2009

Top wijnmakers op verjaardag van de Vlaamse Wijngilde

vlaamse wijngilde logoDe Vlaamse Wijngilde mag veertig kaarsjes uitblazen en dat zal gevierd worden dit weekend.

De Vlaamse Wijngilde is een vereniging van wijnproevers die over heel Vlaanderen actief is. Ze verkoopt geen wijn, ze maakt geen wijn, ze proeven wijn. Zo eerlijk en objectief mogelijk. Met aandacht voor alle streken van de wereld, voor alle druiven die een noemenswaardige wijn maken, en in zeer uiteenlopende prijsklassen. De Vlaamse Wijngilde onderscheidt zich door een unieke cocktail van op het eerste gezicht misschien tegenstrijdige ingrediënten. Nationale samenhang en lokale autonomie. Leren in alle ernst en toch ontspannen genieten. Een niet commercieel beleid en een optimale verstandhouding met wijnproducenten en wijnhandelaars.

De Vlaamse Wijngilde organiseert evenementen waar de leden, los van elke druk om iets te kopen, wijn kunnen ontdekken, proeven, kritisch bespreken, er over van gedachten wisselen met de wijnmaker, leren over de eigenhied van wijnlanden en wijnstreken, over de stijlkenmerken en diversiteit van druivenvariëteiten, over het vak van wijnbouw en vinificatie. En dat alles in een ontspannen sfeer, onder geestesgenoten.

vlaamse wijngilde 4b
Château eigenaresse bij de laatste Saint-Emilion Grand Cru Classé degustatie van de Vlaamse Wijngilde (foto P.Doomen)

Er bestaan  39 lokale verenigingen oftewel commanderijen in de taal van de Vlaamse Wijngilde waar een 3000 leden bij zijn aangesloten. De commanderijen die ieder hun eigen programma samenstellen (degustaties, bezoeken aan en van wijnproducenten, wijnbeurzen, inhuldigingen van personaliteiten, feestmaaltijden met aangepaste wijnen) zijn verspreid over het hele Vlaamse en Brusselse land, van Heusden-Zolder tot in de Westhoek. Elke commanderij heeft een lokaal bestuur met een voorzitter, ondervoorzitter, wijnmeester, secretaris, penningmeester en pr-verantwoordelijke.
 
De Vlaamse Wijngilde heeft zelfs een eigen wijntijdschrift 'Ken Wijn' wat zich naar mijn mening kwalitatief met de beste kan vergelijken. Drieduizend exemplaren, negentig bladzijden dik en dat twee keer per jaar. Artikels over wijn en wijncultuur, geschreven door de gepassioneerde leden van de Vlaamse Wijngilde. Gewikt en gewogen - en opgepoetst- door een even gepassioneerd redactieteam. Gedrukt op hoogwaardig papier, professioneel afgewerkt en ik kijk iedere keer weer uit naar de volgende editie.

In samenwerking met Syntra organiseert de Vlaamse Wijngilde een opleiding voor de leden die daar behoefte aan voelen. Dezelfde inhoud, dezelfde syllabus, dezelfde terminologie, dezelfde wjnen, over gans Vlaanderen.

vlaamse wijngilde 5
(Foto P.Doomen)

Voor degene die nog geen lid zijn wil ik nog vermelden wat ze aanstaande zondag mislopen. Op die dag vindt namelijk het Nationale Feest van de Vlaamse Wijngilde plaats,  geheel in het teken van het veertigjare bestaan van de vereniging. De lunch wordt verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur.

Deze topdomeinen  van de Union des Grands Crus de Chablis zullen aanwezig zijn:

  • DOMAINE PASCAL BOUCHARD met Pascal Bouchard
  • LA CHABLISIENNE met Hervé Tucki
  • DOMAINE JEAN COLLET & FILS
  • MAISON JOSEPH DROUHIN met Jean-Pierre Cropsal
  • DOMAINE NATHALIE & GILLES FEVRE met Nathalie Fèvre
  • DOMAINE WILLIAM FEVRE met Didier Seguier
  • DOMAINE LAROCHE
  • CHATEAU LONG DEPAQUIT met Matthieu Mangenot
  • DOMAINE DES MALANDES met Guénolé Breteaudeau
  • DOMAINE LOUIS MOREAU met Louis Moureau
  • DOMAINE GFA MOUTONNE met Matthieu Mangenot
  • DOMAINE SERVIN met François Servin
  • DOMAINE SIMONNET met Jean-Philippe Archambaud
  • DOMAINE TREMBLAY met Vincent Tremblay
  • CHATEAU DE VIVIERS met Matthieu Mangenot

Als dat nog niet genoeg is zijn er natuurlijk ook rode rakkers aanwezig waar je U tegen kunt zeggen namelijk de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion:

  • CHATEAU CHEVAL BLANC met Pierre LURTON
  • CHATEAU ANGÉLUS met Hélène et Jean-Bernard GRENIÉ
  • CHATEAU BEAUSÉJOUR (DUFFAU-LAGAROSSE) met Vincent DUFFAU-LAGARROSSE
  • CHATEAU CANON met Géraldine LEGER
  • CHATEAU LA GAFFELIERE
  • CHATEAU PAVIE met Angélique et Eric DACOSTA
  • CLOS FOURTET met Tony BALLU
  • CHATEAU BEAU-SEJOUR-BECOT
  • CHATEAU BELAIR
  • CHATEAU FIGEAC met Eric d'ARAMON
  • CHATEAU MAGDELAINE
  • CHATEAU TROTTEVEILLE
  • CHATEAU PAVIE-MACQUIN met Cyrille THIENPONT
  • CHATEAU TROPLONG-MONDOT met Stéphanie LIBREAU

Ja, niet slecht hè. Zeg maar gewoon fantastisch en drie keer raden wie daar aanwezig gaat zijn...

En wil je weten hoe ik er toe ben gekomen om lid te worden van de Vlaamse Wijngilde? Dat heb ik uit de doeken gedaan in een eerder artikel op Vinama wat hier te lezen is. Is je interesse inmiddels gewekt en wil je nog meer weten of lid worden van de Vlaamse wijngilde ga dan eens een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Wijngilde.

40 jaar, Hiep Hiep Hoera en dank aan al die vrijwilligers en bestuursleden die zich zo intensief en enthousiast inzetten voor de Vlaamse Wijngilde.

Met dank aan Peter Doomen, communicatieverantwoordelijke  van de Vlaamse Wijngilde.

00:12 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print