22 februari 2009

Sommelier Joe Satake

Ken je Joe Satake, een zeer getalenteerde Japanse sommelier die in Parijs woont? Waarschijnlijk niet want het is namelijk een stripfiguur in de Japanse manga reeks 'Sommelier'.

Manga betekent zoveel als "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl van de typische Japanse striptekenstijl . Binnen de Japanse cultuur heeft manga een belangrijkere positie dan strips binnen de westerse cultuur. Manga wordt gerespecteerd als een kunstvorm of zelfs een vorm van populaire literatuur. De striptekenaars in Japan hebben een vergelijkbare status als een popidool in het Westen.
Mede door (voornamelijk kinder-) series op tv en verspreiding via het internet werd de Japanse strip na 2000 geleidelijk ook in het Westen populairder.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori

Stripboeken over wijn kom je niet vaak tegen maar nu is er dus een hele serie Japanse manga's over wijn waarin het hoofdpersonage Joe Satake van alles meemaakt en waarin hij natuurlijk de held is. Uiteraard staat er altijd een wijn in het middelpunt van het verhaal waarvan er tien in één manga staan.

In deel 2 werkt Joe Satake in het Parijse restaurant Le Monceau waar zijn baas na een slechte culinaire kritiek overweegt de zaak te sluiten. Kan Joe dit voorkomen?
Enkele wijnen die in dit deel naar voren komen: Bollinger Champagne, Petaluma 1993 (Coonawarra), Clos Vougeot, een valse Romanee Conti 1789, Château Coutet 1983 Sauternes, Calon Segur 1990 Saint-Estephe en nog vele meer.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori 2Een manga lees je van achteren naar voren en van rechts naar links. Van mij hadden ze de Europese versie wel gewoon mogen maken eerlijk gezegd dus van voren naar achter en van links naar rechts want het is wel even wennen om achterstevoren te lezen.

Ontspannende lectuur over een interessant onderwerp en men probeert ook nog een didactisch tintje in het verhaal mee te geven.

De Sommelier manga is geschreven door Ken-Ichi Hori en is nu ook verkrijgbaar in België in de Franstalige boekhandels zoals de Fnac voor €8.00.

17:05 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (1) | Tags: sommelier, joe satake |  Facebook | |  Print

Commentaren

Japan Zo is de President van de 'Association de la Sommellerie Internationale' ook een Japanner, dhr Kazuyoshi Kogai.

Gepost door: Frank | 24 februari 2009

De commentaren zijn gesloten.