15 februari 2009

Grand Cru's uit Chablis en Saint-Emilion op tafel

Een verjaardag vieren samen met vrienden aan tafel voor een heerlijk diner en met dito wijnen is altijd een succesformule. Dat weten ze ook bij de Vlaamse Wijngilde waar afgelopen zondag 410 wijnliefhebbers uit heel Vlaanderen aanschoven voor een onvergetelijke middag ter ere van de 40e verjaardag. 

pierre lurton 2 chateau cheval blanc saint emilion chateau d'yquem sauternesPierre Lurton (foto P.Doomen)

De lunch werd verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur. De wijnen kwamen van de leden van de Union des Grands Crus de Chablis  en de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion. Van ieder domein was er iemand persoonlijk aanwezig zoals bijvoorbeeld de zeer sympathieke Pierre Lurton van Château Cheval Blanc die ook PDG van Château d'Yquem is.  

We gingen van start met een heerlijk aperitiefhapje 'Semi freddo & Molotov cocktail Pina Colada met handgepelde garnaaltjes en shots van limoen' (geserveerd op een leisteen). Dit werd vergezeld door de Champagne Henriot Brut millésimé 1996 geserveerd uit magnum.  Een volle mature Champagne met een krachtige mooie neus van hazelnoten, boter, lichte oxidatieve toetsen en een autolyse aroma. In de mond een mooie volle rondeur met citrus in de afdronk. Jammer dat er maar één glas werd geschonken.

IMG_1827


Daarna volgden twee voorgerechten waarbij tweemaal een reeks Grand Crus uit de Chablis van 2006 werden geschonken. Per tafel konden de wijnen trouwens verschillen want er waren 13 Grand Crus uit de Chablis aanwezig.

Chablis heeft zeven Grand Crus namelijk: Blanchot, Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Preuses en Bougros. Allen gelegen op een naar het zuidoosten gerichte wijnhelling op een hoogte van tussen de 130 en 215 meter. In de mergel- en kalkhoudende bodem vindt je nog oesterfossielen alsook zeesterfossielen.

img_1835ca'Insalata Caprese '09 van buffelmozerella en coeur de bouef tomaat met gebakken langustines. Thaise basilicum, gelei van melasse en opgelegde komkommer'.

Op onze tafel allereerst de Grand Cru Vaudésir 2006 van Domaine des Malandes. Wijnen van Vaudésir worden als de meest volmaakte in de Chablis beschouwd en daar was deze wijn van Malandes een voorbeeld van. Een volle zwoele neus met boter, biscuit, licht hout en mooi mineralig. Top. In de mond een volle aanzet met fijne jonge zuren en citrus. Het hout moet zich in de toekomst nog wat verweven in de wijn. Als dit de standaard zet voor de rest van de wijnen dan wordt het een leuke middag. Vinama 17pnt.

Daarnaast stond de Grand Cru Les Clos 2006 van Domaine  Louis Moreau. Nogal ingetogen in de neus en een grote tegenstelling met de eerste Chablis. Lichte minerale toetsen kan ik nog ontwaarden maar daar blijft het bij. Ook in de mond geeft hij niet veel bloot, wat ananas zuurtjes. Na een tijdje in het glas komt hij wel ietsje meer open met frisse citrus aroma's. Laten liggen. Vinama 14pnt.  

IMG_1828


Bij het volgende voorgerecht was er een reeks van drie Grand Crus uit Chablis  waarvan twee van de GC Les Preuses.

IMG_1836aJonge geroosterde tarbot met citroengras, grove couscous, kokkels, wortelmousseline met komijn en ras-al-hanout saus.

Het eerste glas was de Grand Cru Les Preuses 2006 Domaine William Fèvre. Vettige neus met licht hout en mooie fruittoetsen van abrikozen en citrus. Sappige frisse aanzet met limoen waarna de mineralen naar boven komen met ananas en je de vettige textuur in de mond gewaar wordt. Lange afdronk. Uitstekend. Vinama: 17pnt.

Grand Cru Les Balnchots 2006 Château de Viviers. Wat groenig in de neus, citrus en verder ingetogen. Frisse aanzet maar weinig diepte. Is nog ok maar meer ook niet. Wat alcohol in de afdronk. Vinama 13pnt.

Als laatste Chablis weer een Grand Cru Les Preuses 2006 deze keer van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre. Mineralen in de neus met Petit Lu koekjes en licht hout. Volle aanzet van wit fruit, peren en citrus. Mist een beetje lengte maar toch een aangenaam glas wijn. Vinama: 15pnt 

img_1829A
William Fèvre van het gelijknamige domein en Nathalie Fèvre van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre


IMG_1830aDan was het tijd voor de rode wijnen bij het Lamsnootje met tapenade van taggiasche olijven, venkelzalf en munt.

Tweemaal een Premiers Grands Crus Classé reeks uit de Saint-Emilion van elk drie wijnen en we gingen van start met Château Belair 1998. Dit was samen met de Canon en de Troplong Mondot de oudste wijn van de avond en het werd tijd dat hij gedronken werd. Ik had waarschijnlijk het laatste beetje uit de fles want de wijn had wat zwevende deeltjes in het glas. Meteen valt de geëvolueerde neus op en zou je zelfs blind weten dat dit een wat oudere wijn is. In de neus leer van een paardenzadel, gedroogde pruimen, champignons en  bos aroma's zoals nat hout. Eigenlijk wel aangenaam. Ook in de mond de geëvolueerde toetsen met een fraaie zachte aanzet en rondheid. Een belegen wijn die perfect op dronk is en je niet meer moet laten liggen. Na een tijdje in het glas ging deze wijn echter wel achteruit en heb ik mijn score nog twee keer naar beneden aangepast waardoor hij uiteindelijk 13.5pnt kreeg.

Château Pavie-Macquin 1999, waarschijnlijk het mooiste rood wat ik die dag in mijn glas heb gehad. Een neus met cassis en grote finesse en zelfs frisheid, super. Blind zou je dit eerder een grote syrah vinden uit de Noordelijke Rhône dan een Bordeaux. In de mond veel rood fruit zoals kersen. Deze 1999er doet zelfs nog jong aan en heeft nog potentieel wat niet echt typisch is voor dit jaar. Soepele tannine die licht droogtrekt met frisse zuren. Wat rokerig in de afdronk en zelfs na een hele tijd in het glas blijft deze wijn schitterend overeind. Vinama: 18pnt.

IMG_1831

Vervolgens Château Cheval Blanc 2001 met een grote dosis cabernet franc. Zeer donker en geconcentreerd van kleur. In de neus eerst ingetogen en na goed walsen wat rood of eerder zwart fruit, caissis, kersen en kruiden. In de mond een volle en krachtige aanzet, ,wat hout en rood fruit. Heeft nog veel potentieel. Tannine nog niet gestructureerd. Deze Cheval Blanc is nog jong en heeft nog enkele jaren nodig. In de karaf er mee of wegleggen en afblijven. Ging trouwens wel mooi samen met het lamsvlees. Vinama:17.5pnt 

De laatste reeks wijnen begon met een Château Canon uit 1998. In de neus zeer verleidelijk en charmant licht rood fruit, eucalyptus en wat geëvolueerde toetsen, na een tijdje vooral tertiare geuren, een bos met natte bladeren. Medium aanzet met zacht rood fruit, wat drop, laurier en tannine die mooi geintegreerd is. Heel mooi op dronk, nu drinken. Vinama: 17pnt.

IMG_1833

Van de Château Troplong Mondot uit 1998 had ik eigenlijk meer verwacht. In de neus cederhout, kersen, grafiet en bos. Mooi en licht. Een volle aanzet met meteen een tanninerijke push die de overhand heeft en alles domineerd. Vinama: 15pnt.

Als laatste wijn de Château Figeac 2000. Diep donker rode kleur, bijna ondoorzichtig. Een ongelooflijke storende en onaangename geur van gekookte groente en groene paprika. In de mond vol rood fruit, hout en evolutie. Gebrande koffie maar ook weer iets groenigs. Geen score.

Met de laatste twee gerechten die geserveerd werden waren diverse mensen aan tafel waaronder ook ik volledig het culinaire spoor bijster. Wat was de bedoeling van chef want wij begrepen het  niet. Hinkelspel, mini pizza van hinkelspel, kwartelei en rucola. Daarna het nagerecht: Olijven & Perzik & San Simon, extra virgin olijfolie cake met perzik, groene olijven en San Simon.  Wat die oude geschaafde kaas op dat zoete dessert deed, wie het weet mag het zeggen?  

Een heerlijke middag, culinair ietsje minder verfijnd dan vorig jaar maar we hebben wel heerlijk gegeten en vooral genoten van de prachtige wijnen uit de Chablis en Saint-Emilion die de Vlaamse Wijngilde weer op tafel had getoverd.
    
Voor de volledige lijst van de aanwezige wijndomeinen waren klik hier.

Commentaren

Chablis GC 2006 Voor mij werd bevestigd dat Chablis Grand Cru zo jong drinken onvoldoende die wijnen tot hun recht laat komen. Jong steken ze zeker niet met kop en schouder boven andere goede Chablis, behalve dan een paar die mij al konden charmeren.
De St Emilion wijnen waren wel op dronk, behalve de Cheval Blanc 2001.
Blij dat ik erbij was.

Gepost door: Frédéric | 16 februari 2009

Chablis Ik vond dat er toch wel duidelijk een verschil was Frédéric tussen deze Grand Crus en een andere goede Chablis. Jong moet je ze het liefste niet drinken alhoewel ik gecharmeerd was van sommige wijnen uit 2006 dat ze zo jong al zo complex en toegangkelijk waren. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt met Chablis.

Gepost door: Vinama | 16 februari 2009

De commentaren zijn gesloten.