22 januari 2009

Einde wijnjaar??

Onlangs was ik in de supermarkt Delhaize waar ik een boodschappenkar vol met flessen wijn zag staan met daarop het plakkaat "einde wijnjaar" . Even kijken dacht ik, je weet nooit of er iets leuks tussen zit want dat is me hier al eerder overkomen. En dit zag ik toen liggen:

chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

Château Branas Grand Poujeaux 2005 uit Moulis. Jawel, een topper uit de Bordeaux van de Belgische eigenaars Justin en Carmen Onclin bijgestaan voor deze jaargang door de oenoloog Michel Rolland. Vanaf 2006 werken ze trouwens samen met Stéphane Dérenoncourt.

Op de website van Delhaize (delhaizewineworld.com) kost deze wijn 30,90 Euro en in september tijdens het wijnfestival was hij even in de aanbieding voor 24,72 Euro maar ook zeer snel uitverkocht. Nu lag hij daar tussen de "einde wijnjaar" flessen voor slechts 17,52 Euro en dus meteen daarna in mijn boodschappenwagentje. 
Waarom had deze wijn deze wijn een foute prijs?  De Château Branas Grand Poujeaux uit het jaar 2003  was in promotie met 20% korting en de 2005 zal er per ongeluk tussen zijn gekomen.

Einde wijnjaar? Nog lange niet, ik zal zelfs nog enkele jaren moeten wachten voordat deze wijn op dronk is en hij zal nog een hele tijd mee gaan. Dank u Delhaize voor deze korting van 43%!

chai chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (15) | Tags: moulis, bordeaux, delhaize |  Facebook | |  Print

Commentaren

Tja, je moet de fouten er maar kunnen uithalen hé! Kwestie van een uitgebreide encyclopedische wijnkennis!

Gepost door: Peter VdV | 22 januari 2009

Mooi Zo zie je maar, mijn lijfspreuk komt weeral uit : Slechte mensen gaat het altijd goed ;-)

P.S. Das ni waar hoor, twas maar voor te lachen. Veel geluk met je fles, alleen spijtig da ge diene achterlijke afprijssticker dan wel op uw fles plakken hebt. Boontje komt om zijn loontje zeker...

Gepost door: Carl | 22 januari 2009

kennis en en Peter...blijven proeven en genieten hè ;-) daar doen we het voor!

Gepost door: Vinama | 22 januari 2009

Klevig goedje Dank je Carl. En je hebt gelijk, die sticker is er ook niet vanaf te kijgen maar het gaat uiteindelijk om wat er in de fles zit. Als ik je zou uitnodigen om hem ooit samen open te trekken dan zou de sticker je toch niet storen?

Gepost door: Vinama | 22 januari 2009

Toegegeven, die sticker is maar een detail en daar zouden we boven moeten kunnen staan.
Wat betreft dat voorstel : Ik zal me dan de moeite getroosten om een wijn van hetzelfde jaar uit dezelfde regio mee te brengen maar dan wel zonder sticker. Deal :-)

Gepost door: Carl | 22 januari 2009

@Carl Deal. Ik zal als geheugensteuntje alvast op de gele sticker schrijven "drinken met Carl".

Gepost door: Vinama | 22 januari 2009

Handig toch, zulk een sticker op een fles :-)

Gepost door: Carl | 22 januari 2009

Klein verschil... dacht ik als je wijn het ene jaar door Michel Rolland gevinifieerd wordt en het volgende jaar door Stéphane Dérenoncourt. Geef mij maar het mooie, zachte fruit van de tweede.

Gepost door: Stef | 23 januari 2009

@ Stef Idd, onze goede vriend Herr Herwig schreef er een stukje over :

Een uniek experiment op château Branas Grand Poujeaux bracht duidelijkheid.

Twee identieke partijen druiven van 40 hl elk, van hetzelfde perceel, op

dezelfde dag geoogst en verder behandeld met vaten van identiek origine,

werden anders behandeld, met een dramatisch smaakverschil.

De eerste partij werd na een zeer lichte kneuzing met het nodige geweld

geëxtraheerd na een maceratiestap vóór de fermentatie, om de kleur nog

verder op te drijven. De gistkuip werd vervolgens flink omgeroerd en de

schillenkoek voortdurende gebroken. Daarop volgde nóg een maceratie. Zeg

maar de procedure Michel Rolland. De kleur van de wijn is zeer donker met

een verse nuance en de neus draagt een opvallend fijne presente bovenbouw.

Tot daar is alles goed, maar in de smaak verschijnt de gevreesde naakte

bitterstaart.

De tweede partij werd onmiddellijk vergist en met zachtheid geëxtraheerd:

roeren en onderdompelen zonder geweld, niet met de bedoeling om er het

absolute maximum uit te halen. Kortom, de procedure Stéphane Derenoncourt.

De resulterende wijn mist de fijne bovenbouw aan de neus, maar heeft vooral

met een veel betere smaaksequens: geen bitterstaart, maar volkomen

evenwichtig met rijpe vulling tot en met het einde.

Het onomstotelijke besluit: te ver doorgedreven extractie, zelfs van rijp

fruit, geeft uitgesproken bitteraccenten, vooral op het einde.

En nog iets: de wijn van château Branas Grand Poujeaux werd volgens de

tweede partij behandeld met schitterend resultaat en behoort tot de beste

van het jaar: kleur als inkt met een rijpe nuance, een ronde diepe neus van

rijpheid en een aangename, lange smakelijkheid met structuurtannines over

heel de grote smaaklengte. Grote lekkere wijn.

verder op te drijven. De gistkuip werd vervolgens flink omgeroerd en de

schillenkoek voortdurende gebroken. Daarop volgde nóg een maceratie. Zeg

maar de procedure Michel Rolland. De kleur van de wijn is zeer donker met

een verse nuance en de neus draagt een opvallend fijne presente bovenbouw.

Tot daar is alles goed, maar in de smaak verschijnt de gevreesde naakte

bitterstaart.

De tweede partij werd onmiddellijk vergist en met zachtheid geëxtraheerd:

roeren en onderdompelen zonder geweld, niet met de bedoeling om er het

absolute maximum uit te halen. Kortom, de procedure Stéphane Derenoncourt.

De resulterende wijn mist de fijne bovenbouw aan de neus, maar heeft vooral

met een veel betere smaaksequens: geen bitterstaart, maar volkomen

evenwichtig met rijpe vulling tot en met het einde.

Het onomstotelijke besluit: te ver doorgedreven extractie, zelfs van rijp

fruit, geeft uitgesproken bitteraccenten, vooral op het einde.

En nog iets: de wijn van château Branas Grand Poujeaux werd volgens de

tweede partij behandeld met schitterend resultaat en behoort tot de beste

van het jaar: kleur als inkt met een rijpe nuance, een ronde diepe neus van

rijpheid en een aangename, lange smakelijkheid met structuurtannines over

heel de grote smaaklengte. Grote lekkere wijn.

Gepost door: Carl | 24 januari 2009

Kleine rechtzetting Dit moest het dus eigenlijk zijn :

Een uniek experiment op château Branas Grand Poujeaux bracht duidelijkheid.
Twee identieke partijen druiven van 40 hl elk, van hetzelfde perceel, op dezelfde dag geoogst en verder behandeld met vaten van identiek origine,
werden anders behandeld, met een dramatisch smaakverschil.De eerste partij werd na een zeer lichte kneuzing met het nodige geweld geëxtraheerd na een maceratiestap vóór de fermentatie, om de kleur nog verder op te drijven. De gistkuip werd vervolgens flink omgeroerd en de schillenkoek voortdurende gebroken. Daarop volgde nóg een maceratie. Zeg
maar de procedure Michel Rolland. De kleur van de wijn is zeer donker met een verse nuance en de neus draagt een opvallend fijne presente bovenbouw. Tot daar is alles goed, maar in de smaak verschijnt de gevreesde naakte bitterstaart.

De tweede partij werd onmiddellijk vergist en met zachtheid geëxtraheerd: roeren en onderdompelen zonder geweld, niet met de bedoeling om er het
absolute maximum uit te halen. Kortom, de procedure Stéphane Derenoncourt. De resulterende wijn mist de fijne bovenbouw aan de neus, maar heeft vooral met een veel betere smaaksequens: geen bitterstaart, maar volkomen evenwichtig met rijpe vulling tot en met het einde.
Het onomstotelijke besluit: te ver doorgedreven extractie, zelfs van rijp fruit, geeft uitgesproken bitteraccenten, vooral op het einde.
En nog iets: de wijn van château Branas Grand Poujeaux werd volgens de tweede partij behandeld met schitterend resultaat en behoort tot de beste
van het jaar: kleur als inkt met een rijpe nuance, een ronde diepe neus van
rijpheid en een aangename, lange smakelijkheid met structuurtannines over heel de grote smaaklengte. Grote lekkere wijn.

Die zou ik toch ook zeker eens willen proeven. Wordt denkelijk iets voor volgend jaar....

Gepost door: Carl | 24 januari 2009

@Carl Interessant stukje. Over welk jaar gaat dat, 2006?

Gepost door: Olaf | 25 januari 2009

@ Olaf Inderdaad.
Branas zou dat jaar blijkbaar wel een goede prijs/kwaliteit halen. Onze vriend Herwig is niet altijd even accuraat mar meestal is zijn oordeel niet uit de lucht gegrepen.
Zolang Delhaize deze cru Bourgeois indoet hebben we die zekerheid toch nog. Maar zoals ik zei, zal eerder iets voor volgend jaar worden.

Gepost door: Carl | 27 januari 2009

Jij ook ... van harte met een welverdiende 2de plaats!

Gepost door: food fan | 29 januari 2009

Erg leuk je tweede plaats. Proficiaat!
Schrijf maar nog verder voor ons ;-)

Gepost door: @ Vinama | 29 januari 2009

Dat is mooi meegenomen!
Proficiat met je tweede plaats,
bij de awards 2008 !
Daar mag gerust een flesje bij!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 29 januari 2009

De commentaren zijn gesloten.