05 januari 2009

Schaatsen en icewine uit Canada

Ieder jaar als het begint te vriezen dan krijg ik weer de kriebels. Zal het hard genoeg gaan vriezen om op natuurijs te kunnen gaan schaatsen? Van jongs af aan heb ik regelmatig op de schaats gestaan. Nou ja regelmatig, ik schaats enkel op natuurijs dus de laatste tien jaar is dat maar een keer of twee geweest. Op 1 januari jongstleden was het dan na vijf jaar weer zo ver. Na een heerlijke oudejaarsnacht met vuurwerk, overgoten met Champagne en natuurlijk laat in bed schaatsten we 's middags op een groot bevroren meer. Even wennen in het begin want het was toch weer een tijdje geleden maar na een tijdje kwam de slag er weer in.

Zo ook gisteren weer heerlijk genoten op een bevroren ven in een natuurreservaat net over de grens bij onze Noorderburen. Vorige week was ik daar nog aan het wandelen naast het water en was er nog geen ijs te zien. Vier dagen later was het helemaal dicht gevroren.
Schilderachtige taferelen van schaatsende mensen tussen het riet, sommige al lerend achter een stoel schaatsend, kinderen op de slee en honden op het ijs. Het ijs was prima, geen water op de baan en vooral ruimte zat voor iedereen. Mijn noren waren uit het vet gehaald en het was heerlijk toeren op het ijs. Tegen de wind in was het even zwoegen en met de wind mee ging ik als een 'kampioen' (nou ja...een mens mag eens dromen).

En wat drink je nu als je een paar uur op het ijs staat? Wijn? Nee, ik dacht het niet. Voornamelijk water, want je krijgt het bloedheet van het schaatsen. Zelfs de thermos koffie ging niet op want dat was te warm. Een vriend die mee was had duidelijk beter nagedacht dan ikzelf want hij had het kruidenbitter Underberg meegenomen (gelukkig genoeg flesjes) en ik moet zeggen dat dat de perfecte combinatie was daar op het ijs. 

schaatsen op de flaes iceskating ijsbaan
Het bevoren natuurreservaat De Flaes op 4 januari 2009 (foto gemaakt met mijn telefoon)

Toen ik daar mijn rondjes aan het schaatsen was dacht ik met al dat ijs om me heen aan een fles wijn die ik in 2008 cadeau had gekregen van R. Hij was namelijk naar Canada geweest en had daar een winery bezocht en voor mij een fles icewine meegenomen. Die moest vanavond maar eens open zo dacht ik om een dag vol ijspret af te sluiten.

IJswijn is wijn waarvan de druiven zeer laat geoogst worden bij een temperatuur van minimaal -7 à -8 °C. Ze worden dus geoogst in bevroren toestand en ook bij het persen zijn ze nog bevroren. De druiven hebben geen edele rotting gehad zoals bijvoorbeeld bij de Sauternes wel het geval is. De druiven zijn dus nog helemaal intact. Het waterige sap van de druif is dus bevroren waardoor het bij het persen gescheiden wordt en er enkel een grote suikerconcentratie overblijft met veel aroma- en smaakstoffen. Een ijswijn is dus ook zeer zoet. De suikerconcentratie kan oplopen tot ongeveer 300 gram. Toch is deze wijn door zijn flinke dosis aanwezige zuren niet te plomp. 

De opbrengst is dus zeer laag wat de prijs de hoogte in drijft en derhalve wordt ijswijn ook in halve flesjes verkocht. Er zijn trouwens ongeveer twee wijnstokken nodig om dat halve flesje vol te krijgen. Ijswijn is geen wijn die je vaak tegen zult komen maar is eerder een rariteit. Halve flesjes 'ijswijn' van 9,00 Euro bij de supermarkt zijn dan ook niet het echte spul maar gemaakt van druiven die gewoon (dus niet bevroren) geplukt zijn en nadien in grote vriezers kunstmatig bevroren worden. Cryo-extractie heet dit en dit wordt trouwens ook toegepast in de Sauternes als ze een slechte oogst hebben gehad om een grotere suiker concentratie van de most te verkrijgen. Reken voor een half flesje echte ijswijn ongeveer een prijs vanaf 20,00 Euro (de goedkoopste) tot 60.00 Euro en meer.

De meest voorkomende landen waar ijswijn gemaakt wordt zijn Duitsland (eiswein van voornamelijk de riesling), Oostenrijk en Canada (icewine). Canada is vandaag de dag marktleider qua ijswijn en ze hebben er zelfs een "sparkling icewine".

Icewine Trius vidal
 

Zo gezegd zo gedaan en zat ik gisteren en ook vanavond nog met een heerlijk glas icewine Trius van de Hillebrand Winery uit Niagara-on-the-Lake uit Ontario. Deze ijswijn is gemaakt van de inheemse druif vidal.
Vidal is een hybride een kruising van Europese druiven (Vitis Vinifera) en Amerikaanse druiven (Vitis Berlandieri of b.v. Vitis Labrusca). Van hybriden wordt normaal geen wijn gemaakt  omdat de Amerikaanse druiven een slechte wijnsmaak geven. Vidal is hierop echter een uitzondering net zoals bijvoorbeeld de regent die ook in België en Nederland voorkomt.

De druiven voor deze Trius wijn zijn geplukt van 12 tot 14 december 2005 bij -11°C, gisting vindt plaats op lage temperatuur en de wijn heeft zes maanden op Franse eik gelegen. 218gr suiker per liter en 13,1gr zuren p/l.

De wijn heeft een gouden kleur en is zeer aromatisch. Verleidelijke zoete aroma's zoals honing, mango, papaya en wat frisse citrus toetsen en mandarijnen. Zeer dikke, romige textuur in het glas wat flink blijft plakken aan het glas. Geconcentreerd maar slechts 11,5% alcohol. In de mond uiteraard een dikke wijn met een zeer zoete aanzet waarin abrikozen, perziken, noten en ook weer die honing. Enkele seconden later komen de frisse zuren er heel mooi doorheen met o.a. citrus in de eindeloze afdronk. Een wijn om van te nippen. Alhoewel het maar een 37,5cl flesje is zal ik er morgen voor de derde dag weer van genieten. Niks erbij eten, de wijn op zich is al een dessert.

Laat het maar lekker vriezen, dan sta ik binnenkort weer op het ijs.

23:43 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) | Tags: icewine, ontario, sauternes, ijswijn, canada, vidal |  Facebook | |  Print

Commentaren

Icewine Mmmh nog nooit geproefd - deze wijn moet zeker heel lekker zijn. Geniet er maar nog van!

Gepost door: Kate | 06 januari 2009

Schaatsen en eiswein Een leuk verhaal

Gepost door: Jeroen | 06 januari 2009

icewine Ik ben benieuwd of het verschil duidelijk is tussen een icewine "op natuurlijke wijze bevroren" en "in de diepvries bevroren". de druiven zijn tenslotte in beide gevallen overrijp bevroren, toch. het prijsverschil is wel vrij groot. de Delhaize icewine uit Oostenrijk (gruner veltliner voor 11 euro 0,375cl) vind ik al bijzonder lekker, zoet/zuren perfect in evenwicht. gezien de prijs zal het wel een diepvries icewine zijn, maar de opbrenst is toch in beide gevallen even klein en is dus de concentratie identiek, of niet? veel vind je er toch niet in de grootwarenhuizen.

Gepost door: Frédéric | 07 januari 2009

@ Frédéric - Vin de glace Blijkbaar zit er wel een kwaliteitsverschil in de druiven Frédérique.

De OIV (L'Organisation Internationale de la Vigne) geeft de volgende definitie van ijswijn:

VIN DE GLACE – ICEWINE – EISWEIN
Définition :
"Vin provenant exclusivement de raisins frais ayant subi une cryosélection dans le vignoble sans
recours à des procédés physiques (cf point d de la fiche Maîtrise de la richesse en sucre de la
vendange). Les raisins utilisés dans les productions de vin de glace doivent être gelés lors de la vendange et pressés dans cet état."

Dus wijn van kunstmatig ingevroren druiven krijgt de benaming 'vin de glace' en niet 'eiswein/icewijn'. Druiven van icewine worden meteen na het plukken bevroren gepersd terwijn kunstmatig bevroren druiven theoretisch een hele tijd in vriezer kunnen liggen wat de kwaliteit zeker niet ten goede zal komen.

Gepost door: Vinama | 08 januari 2009

ragazzi! een paar van de flesjes blind naast elkaar zetten zou ik zo zeggen ;-)

maar hey, weer iets bij geleerd - dat van dat invriezen van druiven - dat ik toch blijf verschieten van die dingen ,) naïef zekers

Gepost door: kaat | 09 januari 2009

De commentaren zijn gesloten.