30 december 2008

Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008

Voor de eindejaarsfeesten heeft Test-Aankoop (De Consumentengids) 19  Champagnes en 5 schuimwijnen (uit Luxemburg, Spanje, Italië en Australië) getest. Alle komen uit de reguliere supermarkten met een prijsvork tussen de 7.00 en 33.00 Euro.

Het resultaat:

 Naam Score PrijsSuperSoort wijnTest Aankoop beoordeling smaak
  
1Taittinger Brut Réserve 9131.00DiverseChampagnevlezig en complex, levendig, met een zeer fijne zuurstructuur; lange, zuivere afdronk met een fijne citrustoets
2Raphaël Villard Carte Blanche Brut 9013.25CarrefourChampagnevol, frisfruitig en levendig, met een zeer fijne zuurstructuur en een frisse afdronk
3Lanson Black Label Brut 8827.00DiverseChampagnezeer frisse smaak, met een fijne zuurstructuur en een lange afdronk met een frisse toets
4Moët & Chandon Brut Impérial8831.00DiverseChampagnevol en levendig, met een fijne zuurstructuur en een lange, frisse afdronk met een vleugje citrus
5Pommery Brut Apanage 8831.00DiverseChampagnekrachtige en intense smaak met geroosterde toetsen; lange, kruidige afdronk
6Veuve Clicquot Ponsardin Brut 8833.00DiverseChampagnekrachtig en levendig, frisfruitig; fijne zuivere afdronk met een citrustoets
7Comte D'Estenac Cuvée Spéciale Brut8714.59MatchChampagnerijk en complex, met een fijne citrustoets in de afdronk
8Louis Veillé Brut 8714.95SparChampagneromig en complex; fijne afdronk met een honingtoets
9Vranken Demoiselle Grande Cuvée Brut8724.89DiverseChampagneverfijnd en complex; zuivere afdronk met een fijne citrustoets
10Bernard-Massard Sélection Brut878.39DiverseSchuimwijnromig, met een fijne zuurstructuur; frisse afdronk met een fijne citrustoets
11Jacob's Creek Brut Cuvée 868.99DiverseSchuimwijnvol, fruitig en levendig; lange afdronk met een fijne citrustoets
12J. Contet Père Et Fils Brut8512.99ColruytChampagneromig, vol, levendig en licht; frisse afdronk met een citrustoets
13Meiter Brut 8515.05DelhaizeChampagnefrisfruitig; mediumlange afdronk met een citrustoets
14G. H. Mumm Cordon Rouge Brut 8529.00DiverseChampagnefris, volwassen en krachtig; mediumlange, frisse afdronk
15Charles Vincent Sélection Réservée Brut 8413.99ChampionChampagnevol en levendig met frisse zuren; lange, levendige afdronk
16Piper-Heidsieck Brut8328.00DiverseChampagnelevendig en fris, maar met een nogal korte afdronk
17Veuve Durand Brut Réserve 8212.99AldiChampagnelevendig, met veel appel; eerder korte afdronk
18Martini Brut Cuvée Spéciale827.21DiverseSpumantefrisfruitig, met een fijne zuurstructuur; correcte afdronk met een citrustoets
19Freixenet Cordon Negro 828.32DiverseCavalicht en levendig, frisfruitig; eerder korte afdronk
20Comte De Brismand Brut Réserve8113.99LidlChampagneevenwichtig, levendig en fris, maar eerder korte afdronk
21Comte Martin De Laval Brut Cuvée Réservée 8013.99MakroChampagneevenwichtig en frisfruitig, eerder korte afdronk
22Laurent-Perrier Brut L-p8029.00DiverseChampagnefris en vlezig, maar wat vegetaal; medium lange afdronk met een citrustoets
23Henri Favre Tradition Brut 7714.95IntermarchéChampagnelicht en levendig, nogal vegetale afdronk
24Codorníu Selección Raventós 738.49DiverseCavavrij dun, discreet fruitig, met een korte afdronk


In 2007 had Test-Aankoop 12 goedkope Champagnes uit de grootdistributie vergeleken met 11 schuimwijnen. Dit jaar dus een andere opzet.

Wat wel opvalt zijn de resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten. Bijvoorbeeld de Veuve Durant Brut Réserve uit de Aldi, vorig jaar de grote winnaar met 90 punten en nu slechts 82 punten (de prijs is wel  hetzelfde als in 2007). Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of ligt het misschien aan het proefpanel?

De Raphaël Villard Carte Blanche Brut uit de Carrefour krijgt er dit jaar twee punten bij en gaat van 88 naar 90 punten. De prijs vandaag is identiek hetzelfde als die in 2007 namelijk 13,25 Euro.

Helaas is er nergens een uitleg te vinden van hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, nergens details.

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)?

champagne bubbles
(Photo-Collection CIVC)

10:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: champagne, schuimwijn, cava, spumante, cremant |  Facebook | |  Print

28 december 2008

De lach van de dag

Het feit dat Vinama een wijnblog is wil niet zeggen dat we af en toe niet eens om iets anders kunnen lachen wat helemaal niks met wijn te maken heeft.

Wat te doen met die vervelende telemarketeers die je ongevraagd thuis opbellen om iets te verkopen? Hier is het antwoord:

16:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

24 december 2008

Een koude Kerst en Nieuwjaar?

kerstkaart 3 wijn 2008-2009

Champagne wijngaard besproeid met water zodat er een isolerend laagje ontstaat wat voorkomt dat de wijnstok bevriest (Photo-Collection CIVC).

07:15 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

21 december 2008

Wijnscheurkalender 2009

De wijnscheurkalender van Hubrecht Duijker kennen we nu onderhand wel dus wijnliefhebbers het is tijd voor iets anders, tijd voor iets beters. Geen 'ordinaire' zwart/wit kalender op goedkoop papier maar een kleuren wijnkalender op glossy en kwalitatief papier.

Dat is de "Tous les vins en 365 jours" wijnscheurkalender geschreven door wijnschrijver Jean-Paul Ballon van uitgeverij Les Almaniaks . Sinterklaas heeft hem bij me onder de schoorsteen gelegd en hij heeft er verstand van moet ik zeggen want het is een hele mooie en informatieve kalender.

wijnscheurkalender 2 2009

Een kalender waar op elke dag een specifieke wijn wordt beschreven. Nee, geen regio of soort wijn, ik bedoel dus één fles wijn van één bepaald jaar en van één wijndomein. Op iedere dag staat een korte uitleg van de wijn met proefnotitie, combinatie met gerechten en zelfs een richtprijs. Op de kalender is zelfs wat plaats voorzien om bijvoorbeeld afspraken te noteren. Op de achterkant van iedere dag staan 'de wijn weetjes' of een verdere uitleg over de wijn op de voorkant.

wijnschercalender 2009 domaine cauhapeDe kalender is zo gemaakt dat hij op je bureau of kast kan staan maar hij kan ook tegen de muur gehangen worden. Helemaal achterin staat een index van de wijnen per A.O.C. en op welke dag je die in de kalender kunt vinden.

Welke wijnen staan er allemaal in? Dat gaat van een Dom Perignon 1985, Silex van Dagueneau, Les Forts de Latour, Charmes-Chambertin, Bandol tot en met de Vin de Pays d'Oc of en Vin de Table toe.

Ongetwijfeld de mooiste wijnscheurkalender die ik ken.

Te verkrijgen voor 12,90 Euro in de Franstalige boekwinkels of te bestellen op het internet bij Les Almaniaks.    

17:18 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: wijncadeau |  Facebook | |  Print

15 december 2008

Kissed by the grape

Een nieuwe en zelfs Nederlandse film over wijn van Fred van Dijk (voormalig VPRO filmer) heeft het daglicht gezien. Op zich altijd al een goede zaak want zo vaak verschijnt er geen film over wijn en al helemaal niet over biologische/biodynamische wijn.
cd hoes

Hier de beschrijving van de sr. editor van Perswijn, Rene van Heusden:

"Op 28 november is de documentaire Kissed by the Grape in Amsterdam in première gegaan. De documentaire met als subtitel The Story behind Organic Wine is een hommage aan de biologische wijnbouw. Hij is gemaakt door filmmaker Fred van Dijk op initiatief van zijn schoonzoon Derrick Neleman, directeur van het in biologische wijn gespecialiseerde importbedrijf Lovian. Een hoofdrol erin wordt gespeeld door bekende wijnproducenten als de Spanjaard Miguel Torres, de Chileen Alvaro Espinoza en het Italiaanse duo Natalino en Amadio Fasoli. Met deze producenten komen tegelijk drie verschillende vormen van biologische wijnbouw aan bod. De Fasoli's volgen hun 'boerenverstand', Espinoza is de overtuigde aanhanger van de biodynamie, terwijl de 'grote' Torres de rationele zakenman is.

De documentaire is gedraaid in wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Daarmee ontbreekt dus het land waar de meeste biologische en biodynamische wijnmakers te vinden zijn, Frankrijk. Niettemin krijg je als kijker een goede indruk van het hoe en waarom van biologische wijnbouw. En wat een verademing is de louter positieve toonzetting van de documentaire!

Vergelijk dit eens met het zwartgallige Mondovino dat zogenaamd ook een lans wilde breken voor de 'ware' wijnproducent. Nergens in Kissed by the Grape wordt gepreekt, drammerig gedaan of worden niet-biologische producenten gedemoniseerd. Nee, de betrokkenen leggen gewoon op overtuigende manier waarom ze een bepaalde manier van werken gekozen hebben. Ook humor ontbreekt niet. Betere reclame voor biologische wijnen is nauwelijks denkbaar.

Wellicht de meest fascinerende van de geportretteerde producenten is Miguel Torres. Vreemd genoeg spreekt die in Spanje Spaans, maar in Chili Engels. Dit echter terzijde. Zijn motivatie om biologische teelt te bedrijven hangt nauw samen met een mogelijke opwarming van het klimaat. Torres legt uit aan dat de investeringen in een duurzame wijnbouw niets met vaag idealisme te maken hebben, maar ingegeven worden door zakelijke overwegingen. Alleen een duurzame wijnbouw kan op termijn overleven. Je moet dat alleen wel willen inzien. Maar aan visie heeft het Torres nooit ontbroken. En, heel interessant, hij durft ook bepaalde biologische dogma's ter discussies te stellen.

Een bijrol in Kissed by the Grape is weggelegd voor Derrick Neleman en Harold Hamersma. Ze leveren allebei een statement af. Neleman is al sinds jaar en dag een fervent pleitbezorger voor biologische wijnen. Hij ziet wel graag dat zulke wijnen gekocht worden om het lekker en niet alleen om het biologische. Terecht, een goede smaak is een overtuigender verkoopargument dan orthodoxe ideologie. Maar het 'verhaal' achter dit soort wijnen impliceert wel een meerprijs. Harold Hamersma is in wijnland tegenwoordig zo'n beetje onvermijdelijke marketinggoeroe en doet in die hoedanigheid zijn zegje over biologische wijnen. Maar hij heeft een markante filmkop - hij zou zowel voor held als snoodaard kunnen doorgaan -, dus daar doen we niet moeilijk over. Niet in beeld maar wel te horen is saxofoniste Candy Dulfer. Zij verzorgde de muziek voor Kissed by the Grape.

De op dvd uitgebrachte documentaire wil zich niet alleen op wijnprofessionals richten, maar ook op de 'kritische consument'. In hoe verre dat tweede succesvol zal blijken, valt nog te bezien. Voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn is Kissed by the Grape echter een absolute aanrader. Je krijgt er een goed gevoel bij én je steekt er het nodige van op. Kortom, een regelrechte aanrader!"

alvaro espinoza chilie
De Chileen Alvaro Espinoza, voor mij de meest interessante wijnmaker uit de documentaire.(foto:Kissed by the grape)

Derrick Neleman van de biologische wijnimportfirma Lovian was zo vriendelijk mij een exemplaar op te sturen. Gisteren ben ik eens onderuit gaan zitten met een glas wijn en heb ik de film bekeken. Het is een mooie documentaire geworden over drie wijnproducenten uit Spanje, Italië en Chili. Het beeldmateriaal is prachtig en het is alsof jezelf tijdens een bezoek aan de desbetreffende wijndomeinen  met de wijnmakers aan het praten bent zo gemakkelijk en gemoedelijk is het allemaal op beeld gezet. Dat is misschien ook wel de reden waardoor er geen echt begin en einde aan de documentaire zit wat ik wel miste. Vanaf de eerste seconde zit je midden in de documentaire en hij houdt na een uur ook weer vrij onverwachts op. Er had wat meer structuur in mogen zitten, wat meer uitleg over bijvoorbeeld wat biologisch/biodynamisch nu precies inhoudt. Wat mag wel, wat mag niet. Hierdoor is het ook geen film voor de gewone eindconsument van wijn geworden maar eerder voor de wijnamateur en professional. Ik had op het einde een gevoel van: is het nu al afgelopen, er is nog zo veel te vertellen over dit onderwerp en wat heeft de filmmaker precies willen bereiken met deze film? Jammer dat er geen Franse wijnmakers in de film voorkomen want ik heb toch wel wat moeite om de gigant Torres uit Spanje als voorbeeld te zien voor biologische wijnbouw.
Maar zoals met alle films en boeken is de beleving heel persoonlijk dus raad ik je dan ook aan om de film zelf eens te gaan bekijken en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Van mij krijgt de filmmaker in ieder geval een pluim omdat hij over dit onderwerp een film heeft gemaakt en alles zo mooi in beeld brengt.
De film wordt trouwens begeleid door heerlijke muziek van Candy Dulfer op haar saxofoon.      

De dvd is te bestellen via www.bol.com voor € 19,99 
Meer informatie inclusief een trailer is te vinden op: www.kissedbythegrape.com

23:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: film |  Facebook | |  Print

10 december 2008

Broeikaseffect meetbaar in wijn


broeikaseffect meetbaar in wijn telegraaf 3dec08
broeikaseffect 2 meetbaar in wijn telegraaf 3dec08Bron: Telegraaf

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

06 december 2008

Vlaamse Wijnblogdagen: Alternatieven voor Champagne

De feestdagen staan weer voor de deur en dan wordt er in menig gezin wat vaker bubbels gedronken dan in de rest van het jaar. Voor veel mensen is Champagne enkel iets voor feestelijke gelegenheden, als er iets te vieren is. Is ergens ook wel begrijpelijk als je naar de prijs van een fles Champagne kijkt. Ik ben echter een grote voorstander om Champagne of andere schuimwijn juist ook buiten de feestelijke gelegenheden te drinken. Geniet zolang je nog kan is mijn motto. 

Toen we als Vlaamse wijnbloggers het onderwerp "Alternatieven voor Champagne" voor ons volgende artikel gekozen hadden vroeg ik me eigenlijk het volgende af: Kan dat wel een echt alternatief voor Champagne? Waarom zoekt iemand überhaupt een alternatief voor Champagne? De meest voor de hand liggende reden is natuurljik de prijs. Het gaat dus vooral om een goedkoper alternatief. Nu is het de vraag of je voor Kerstmis wel voor een alternatief moet gaan want het is tenslotte maar éénmaal per jaar Kerstmis dus waarom dan geen echte Champagne? Anders wordt het als je een feest op 31 december geeft je je krijgt 50 vrienden over de vloer dan is een goedkoper alternatief voor Champagne natuurlijk welkom.  

In deze tijd van Sinterklaas ligt het een beetje te voor de hand om een Cava uit Spanje als Champagne alternatief voor te stellen dus dat doe ik niet.  

Afgelopen maand ben ik in de Loire in Frankrijk geweest en ben daar positief verrast door sommige schuimwijnen van de appellatie Crémant de Loire en van Saumur. Beiden worden identiek gemaakt zoals de Champagne (méthode traditionelle) maar met andere druivensoorten. Aangezien Champagne een beschermde herkomstbenamig is mag deze naam niet op de fles van deze schuimwijnen staan. Een ander belangrijk verschil zijn de druivenrassen. In de Champagne wordt er gebruik gemaakt van voornamelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Voor de Crémant de Loire en de Saumur zijn dit o.a. chenin, chardonnay, grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon en de pineau d'aunis.

Schuimwijn uit Saumur brut blijft minimaal 9 maanden "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 9 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100l druivensap te bekomen worden er 130kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard: max 66hl per ha.  

De Louis de Grenelle, Grande Cuvée van Cave de Grenelle uit Saumur heeft i.p.v. 9 maanden maar liefst 36 maanden sur lattes gelegen en is gemaakt van chenin (80%) en chardonnay  (20%). Het is een volle rijpe schuimwijn en ik stond te kijken van de hoge kwaliteit voor deze prijs namelijk 9,25 Euro op het domein. 
Proefnotitie van het domein: La robe jaune aux nuances or paillées est flatteuse. Le nez, dense et complexe, développe des arômes de fruits blancs caramélisés (pêche, coing), de fruits secs (noisettes, amandes) et de miel d'acacia. La bouche livre délicatement sa richesse aromatique de pain brioché, de caramel au lait, de fruits secs...L'harmonie est superbe.
Guide Hachette 2008: 2 sterren. Presentatie en de vorm van de fles zien er ook verzorgd uit.  

cremant 2 de loire langlois brut saumur brut grenelle grande cuvee


Crémant de Loire blijft minimum 12 "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 12 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100 druivensap te bekomen worden er 150kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard is max 50hl per hectare. Theoretisch gezien is de Crémant de Loire dus van een betere kwaliteit dan de Saumur schuimwijn.

Crémant de Loire Langlois brut van Langlois Château heeft i.p.v. 12 maanden 24 maanden sur lattes gelegen en is bestaat uit Chenin (60%) waarvan 10% van oudere jaargangen, Cabernet franc (20%) en Chardonnay (20%). De wijngaarden zijn allemaal gelegen op een krijtbodem zoals in de Champagne. Er is 160kg druiven gebruikt om 100l druivensap te verkrijgen. Een zeer aangename, firsse en florale schuimwijn met citrus toets en heerlijk voor het aperitief. Rond de 10.00 Euro.
Op diverse plaatsen in België en Nederland verkrijgbaar zoals b.v. bij Cinoco.  

Er zijn interessante en kwalitatief redelijke alternatieven voor Champagne maar je moet goed zoeken want niet iedere schuimwijn is gelijk aan een Champagne. Andersom is het ook zo dat niet iedere Champagne kwalitatief goed is. Het feit dat de naam Champagne op het etiket staat is geen kwaliteitsgarantie maar een herkomstgarantie.

Zie ook de eerdere berichten over schuimwijn op wijnblog Vinama:

Schuimwijn vergeleken met Champagne door TEST Aankoop

Welke Champagne voor de feestdagen?

Betaalbare Champagne voor de feestdagen

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

03 december 2008

Drie vrienden, driemaal syrah

Enige maanden geleden hadden we het er al eens over gehad, en als we nu eens afspreken met z'n drieën en alledrie een goede fles syrah meenemen, lekker gaan genieten en langzaam lamskoteletten laten garen voor de openhaard. Zo gezegd zo gedaan.

Op een doordeweekse avond driemaal syrah. Allemaal uit Frankrijk, twee uit de noordelijke Rhône en ik had er één meegenomen uit de Languedoc, eentje waarvan ik vermoedde dat hij de concurrentie wel aankom met zijn Rhône makkers.

"Pour mettre la bouche en route" kregen we eerst een lekkere Crozes-Hermitage Domaine Les Bruyères, La Croix in het (zwarte) glas. Ik zat er qua jaartal goed naast en schatte deze biodynamische wijn een stuk ouder dan hij was. 

De eerste fles van de flight van drie was een Cornas uit 1988, Domaine de Rochepertuis en deze was helaas passé.

De tweede wijn maakte dat echter helemaal goed want de Hermitage La Chapelle 1996 van P.Jaboulet was super. Een geëvolueerde kleur met een bruine rand. De evolutie is ook in de neus waarneembaar, geuren van bladeren, natte pels, licht gerookt en gestoofde toetsen verweven met cassis. Dit belooft wat. In de mond mooi rood fruit van kersen en cassis, gebrandde en geëvolueerde indrukken met frisse zuren en vooral veel finesse. Na een tijdje in het glas blijft de wijn enorm positief evolueren met o.a. zoethout en cantharellen in de neus. Prachtig glas wijn, 17pnt.    

hermitage paul jaboulet la chapelle 1996


De derde wijn was een vraagteken en dan letterlijk want het was Pointe d'Interrogation 2001. Een wijn van de Cave cooperative van Embres et Castelmaure uit de Corbières gemaakt door het duo gerenommeerde oenologen Michel Tardieu en Dominique Laurent. Een rendement van 12hl per ha en een vinificatie zonder sulfiet (enkel bij het bottelen), niet gefilterd. 98% syrah, 2% grenache. Vier uur van te voren karaferen.
Donker rode kleur met een paarse gloed. Intens geconcentreerde neus van confiture maar met veel finesse en absoluut niet plomp. Het zwarte fruit van bramen en bosbessen springt uit het glas. In de mond een volle geconcentreerde aanzet maar weer die finesse die er uitspringt. Wat is dit mooi gemaakt. Cassis, zoethout en zo elegant, fris en mooie rijpe tannines. Perfect in evenwicht, lange afdronk  en nu al heerljk op dronk maar met nog een enorm potentieel. Absolute top, 18pnt.

pointe d interrogation 2001 castelmaure corbiers


Dat Ferran Adria van het beste restaurant ter wereld, El Bulli, deze wijn ook op zijn kaart heeft staan verbaast me niet, grandioos gewoon. Deze wijn is trouwens enkel in 2001 gemaakt.

Als vervanger van de Cornas uit 1988 werd de Hermitage 2000 van Bernard Chave te voorschijn gehaald maar deze had helaas zeer licht kurk.
  
hermitage bernard chave 2000

23:12 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: syrah, hermitage, jaboulet, corbieres |  Facebook | |  Print

01 december 2008

Het decanteren van vintage Port

Mocht je met Kerstmis een fles oude vintage Port open willen trekken decanteer hem dan eerst want er kan 1-2cm bezinksel in zitten. Is de fles Vintage Port eenmaal open dan is hij net zolang houdbaar als een open fles wijn en moet dus binnen enkele dagen gedronken worden wat met een goede Port waarschijnlijk geen enkel probleem zal zijn.


Met de "souplesse" van de Engelse Tim Stanley-Clarke van Decanter


vintage port niepoort 1985

21:34 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (9) | Tags: port, video |  Facebook | |  Print