15 december 2008

Kissed by the grape

Een nieuwe en zelfs Nederlandse film over wijn van Fred van Dijk (voormalig VPRO filmer) heeft het daglicht gezien. Op zich altijd al een goede zaak want zo vaak verschijnt er geen film over wijn en al helemaal niet over biologische/biodynamische wijn.
cd hoes

Hier de beschrijving van de sr. editor van Perswijn, Rene van Heusden:

"Op 28 november is de documentaire Kissed by the Grape in Amsterdam in première gegaan. De documentaire met als subtitel The Story behind Organic Wine is een hommage aan de biologische wijnbouw. Hij is gemaakt door filmmaker Fred van Dijk op initiatief van zijn schoonzoon Derrick Neleman, directeur van het in biologische wijn gespecialiseerde importbedrijf Lovian. Een hoofdrol erin wordt gespeeld door bekende wijnproducenten als de Spanjaard Miguel Torres, de Chileen Alvaro Espinoza en het Italiaanse duo Natalino en Amadio Fasoli. Met deze producenten komen tegelijk drie verschillende vormen van biologische wijnbouw aan bod. De Fasoli's volgen hun 'boerenverstand', Espinoza is de overtuigde aanhanger van de biodynamie, terwijl de 'grote' Torres de rationele zakenman is.

De documentaire is gedraaid in wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Daarmee ontbreekt dus het land waar de meeste biologische en biodynamische wijnmakers te vinden zijn, Frankrijk. Niettemin krijg je als kijker een goede indruk van het hoe en waarom van biologische wijnbouw. En wat een verademing is de louter positieve toonzetting van de documentaire!

Vergelijk dit eens met het zwartgallige Mondovino dat zogenaamd ook een lans wilde breken voor de 'ware' wijnproducent. Nergens in Kissed by the Grape wordt gepreekt, drammerig gedaan of worden niet-biologische producenten gedemoniseerd. Nee, de betrokkenen leggen gewoon op overtuigende manier waarom ze een bepaalde manier van werken gekozen hebben. Ook humor ontbreekt niet. Betere reclame voor biologische wijnen is nauwelijks denkbaar.

Wellicht de meest fascinerende van de geportretteerde producenten is Miguel Torres. Vreemd genoeg spreekt die in Spanje Spaans, maar in Chili Engels. Dit echter terzijde. Zijn motivatie om biologische teelt te bedrijven hangt nauw samen met een mogelijke opwarming van het klimaat. Torres legt uit aan dat de investeringen in een duurzame wijnbouw niets met vaag idealisme te maken hebben, maar ingegeven worden door zakelijke overwegingen. Alleen een duurzame wijnbouw kan op termijn overleven. Je moet dat alleen wel willen inzien. Maar aan visie heeft het Torres nooit ontbroken. En, heel interessant, hij durft ook bepaalde biologische dogma's ter discussies te stellen.

Een bijrol in Kissed by the Grape is weggelegd voor Derrick Neleman en Harold Hamersma. Ze leveren allebei een statement af. Neleman is al sinds jaar en dag een fervent pleitbezorger voor biologische wijnen. Hij ziet wel graag dat zulke wijnen gekocht worden om het lekker en niet alleen om het biologische. Terecht, een goede smaak is een overtuigender verkoopargument dan orthodoxe ideologie. Maar het 'verhaal' achter dit soort wijnen impliceert wel een meerprijs. Harold Hamersma is in wijnland tegenwoordig zo'n beetje onvermijdelijke marketinggoeroe en doet in die hoedanigheid zijn zegje over biologische wijnen. Maar hij heeft een markante filmkop - hij zou zowel voor held als snoodaard kunnen doorgaan -, dus daar doen we niet moeilijk over. Niet in beeld maar wel te horen is saxofoniste Candy Dulfer. Zij verzorgde de muziek voor Kissed by the Grape.

De op dvd uitgebrachte documentaire wil zich niet alleen op wijnprofessionals richten, maar ook op de 'kritische consument'. In hoe verre dat tweede succesvol zal blijken, valt nog te bezien. Voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn is Kissed by the Grape echter een absolute aanrader. Je krijgt er een goed gevoel bij én je steekt er het nodige van op. Kortom, een regelrechte aanrader!"

alvaro espinoza chilie
De Chileen Alvaro Espinoza, voor mij de meest interessante wijnmaker uit de documentaire.(foto:Kissed by the grape)

Derrick Neleman van de biologische wijnimportfirma Lovian was zo vriendelijk mij een exemplaar op te sturen. Gisteren ben ik eens onderuit gaan zitten met een glas wijn en heb ik de film bekeken. Het is een mooie documentaire geworden over drie wijnproducenten uit Spanje, Italië en Chili. Het beeldmateriaal is prachtig en het is alsof jezelf tijdens een bezoek aan de desbetreffende wijndomeinen  met de wijnmakers aan het praten bent zo gemakkelijk en gemoedelijk is het allemaal op beeld gezet. Dat is misschien ook wel de reden waardoor er geen echt begin en einde aan de documentaire zit wat ik wel miste. Vanaf de eerste seconde zit je midden in de documentaire en hij houdt na een uur ook weer vrij onverwachts op. Er had wat meer structuur in mogen zitten, wat meer uitleg over bijvoorbeeld wat biologisch/biodynamisch nu precies inhoudt. Wat mag wel, wat mag niet. Hierdoor is het ook geen film voor de gewone eindconsument van wijn geworden maar eerder voor de wijnamateur en professional. Ik had op het einde een gevoel van: is het nu al afgelopen, er is nog zo veel te vertellen over dit onderwerp en wat heeft de filmmaker precies willen bereiken met deze film? Jammer dat er geen Franse wijnmakers in de film voorkomen want ik heb toch wel wat moeite om de gigant Torres uit Spanje als voorbeeld te zien voor biologische wijnbouw.
Maar zoals met alle films en boeken is de beleving heel persoonlijk dus raad ik je dan ook aan om de film zelf eens te gaan bekijken en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Van mij krijgt de filmmaker in ieder geval een pluim omdat hij over dit onderwerp een film heeft gemaakt en alles zo mooi in beeld brengt.
De film wordt trouwens begeleid door heerlijke muziek van Candy Dulfer op haar saxofoon.      

De dvd is te bestellen via www.bol.com voor € 19,99 
Meer informatie inclusief een trailer is te vinden op: www.kissedbythegrape.com

23:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: film |  Facebook | |  Print

Commentaren

Allé vooruit, gelukkig is het weer kerst. Lijkt me een goed idee voor onder de kerstboom!

Gepost door: Peter VdV | 17 december 2008

gotto check this out zin in spannend wijn-verhaal?
ga naar:
http://www.winespectator.com/Wine/Features/0,1197,4757,00.html

om te gieren...

Gepost door: Peter VdV | 17 december 2008

Lachen!

Gepost door: Vinama | 17 december 2008

De commentaren zijn gesloten.