01 december 2008

Het decanteren van vintage Port

Mocht je met Kerstmis een fles oude vintage Port open willen trekken decanteer hem dan eerst want er kan 1-2cm bezinksel in zitten. Is de fles Vintage Port eenmaal open dan is hij net zolang houdbaar als een open fles wijn en moet dus binnen enkele dagen gedronken worden wat met een goede Port waarschijnlijk geen enkel probleem zal zijn.


Met de "souplesse" van de Engelse Tim Stanley-Clarke van Decanter


vintage port niepoort 1985

21:34 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (9) | Tags: port, video |  Facebook | |  Print

Commentaren

Het ziet er naar uit dat deze 5 flessen alvast de kerst niet zullen halen! ;-)
By the way, welke was de beste? Ben wel benieuwd naar de Passadouro.

Ikzelf heb mijn zinnen alvast gezet op een Niepoort Vintage 1982 voor deze kerst...

Gepost door: Peter VdV | 02 december 2008

Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2005 Deze wijn stond op nr 2 of 3 in de Wine Spectator top 100 van dit jaar. Het personeel van de winkelketen die deze wijn verkoopt in deze streek heeft de ganse stock opgekocht! Rest er nog ofwel de 2006, ofwel hun andere wijnen. Waaronder dus ook Vintage Port, die naar het schijnt fantastisch zou zijn. Iemand al ervaring met Vintage Port van deze jongens?

Gepost door: Peter VdV | 02 december 2008

Niepoort De Niepoort vintage 1985 was super. De Passadouro (ook van Niepoort) halve flesjes en uit 1995 is lekker maar moet nu gedronken worden.
De Osborne LBV is een ontzettende meevaller. Ooit eens een doos van 12 in 2003 gekocht voor 11€ de fles en die is nu heerlijk.

Quinta do Crasto 1999 heb ik in 2002 gedronken en dit was mijn commentaar: 25feb02,donkerpaars, neus nog gesloten, mooi, nog veel potentieel, in december nog eens proberen.

Quinta do Crasto maakt ook Port en daar heb ik nog enkele halve flesjes LBV uit 1994 van liggen die ik lang geleden voor 6,80€ gekocht heb.

Het probleem met een vintage Port is dat je het eigenlijk een tijd moet laten liggen voor je hem opentrekt en daar zit nu net het probleem want ook jong is vintage port al zo ontzettend lekker dat het een hele klus is om er van af te blijven.

Gepost door: Vinama | 03 december 2008

Vintage Port enkele dagen houdbaar Ik wist niet dat een vintage Port -eenmaal open- zo kort houdbaar is. Geldt dit ook voor een open fles Tawny, Ruby of witte port? In ieder geval bedankt voor dit weetje, een goed excuus om een vintage port op dezelfde dag op te drinken :-)

Gepost door: Michael | 08 december 2008

@Michael - Port Tawny en Ruby kun je een week of 3 tot 4 open laten staan. Daarna kun je hem ook nog drinken maar gaat de kwaliteit wel verder achteruit.

Hoe zat het ook al weer met al die verschillende soorten port? De meest voorkomende soorten:

1)Ruby(betekend robijn rood): assemblage (verschillende jaren) port van jonge port met korte houtlagering (max 2 jaar), jong drinken

2) Late Bottled Vintage (LBV): van één oogstjaar en gebotteld na 4-6jaar op fustlagering. Is dus meteen op dronk eenmaal op de fles en evolueerd niet verder op fles.

3)Vintage Port: port van één uitzonderlijk goed oogstjaar die na twee jaar op fles gaat en daar verder ontwikkeld. Of meteen na het bottelen dus heel jong drinken of tussen de 10 à 20 jaar wachten.

4)Tawny (betekend roestkleurig): assemblage port die een langere tijd op hout rijpt(6-7 jaar). Oudere Tawny krijgt op het etiket de gemiddelde leeftijd mee b.v. 10,20,30 of 40 jaar.

5)Colheita:Tawny port van zeer goede kwaliteit uit één oogstjaar met minimaal 7 jaar fustlagering.

Rode Port ook niet te warm serveren want dan komt de alcohol te sterk op de voorgrond. Drinken dus rond de 14 graden.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 08 december 2008

Niepoort 1978 Ik drink morgen in beperkt gezelschap een Vintage '78 (geboortejaar). Kijk er al serieus naar uit; nu enkel nog zien bij wat we hem zouden serveren of hem zo zonder iets proeven, suggesties?

Gepost door: Olivier H. | 23 januari 2009

1978 Olivier je verjaardag was toch al geweest of is het bij altijd feest?

Ik ben benieuwd hoe hij is want 1987 is een vrij middelmatig jaar voor vintage Port maar positieve uitschieters heb je natuurlijk altijd ook in zo'n jaar.

Eerst zo proeven en dan een stukje Stilton erbij misschien?

Gepost door: Olaf | 23 januari 2009

De Niepoort Vintage 1978 was een waar plezier!!
Reeds bij het decanteren viel me op dat hij nog maar relatief weinig evolutie had. De kleur ging naar die van een jonge Bourgogne.
Zijn eerste neus was die van rood fruit (framboos, kersen) en na enige tijd kwam er een aangename kruidigheid, aangevuld met een toets van munt.
In de mond was het de frisheid die zorgde voor een aangename verrassing. Ook hier in eerste instantie rood fruit maar een kruidigheid die duidelijker aanwezig was. Na enige tijd begon hij zijn ware aard te laten zien, een veel breder palet (zowel in neus als in mond) dan in het begin. En een veel grotere diepgang. Het was alsof de port ons wou laten weten dat het moment was aangebroken om de Stilton te serveren (samen met noten en dadelbrood en een lichte confituur van vijgen en port). Er is inderdaad geen betere kaas bij een oude port dan een Stilton.
Voor de zoete-bekjes had ik nog een chocolademousse gemaakt (77% cacao) met een klein beetje chocolade met munt, dit gaf een mooie frisse toets en ook een heel klein beetje rum van Jamaïca (gekend bij chocolatiers als de ideale begeleider).
De port was een ware beleving, maar ik denk dat hij nog beter gaat worden. Gelukkig heb ik nog een flesje, misschien doe ik die wel open voor mijn 40ste of 50ste verjaardag.
Groeten,
Olivier

Gepost door: Olivier H. | 26 januari 2009

Niepoort '78 Niepoort bewijst zich maar weer eens, ook in een moeilijk jaar. Dank je voor de mooi proefnotitie Olivier en over 10 of 20 jaar dus weer!

Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Jubilée pinot noir 2003 van Hügel uit de Elzas (jou welbekend zeker?) en ik was zeer onder de indruk, prachtige wijn. Jammer alleen dat hij een prijskaartje heeft van een Grand Cru uit b.v. Gevrey-Chambertin.

Gepost door: Olaf | 26 januari 2009

De commentaren zijn gesloten.