28 november 2008

Kaas en wijn, rood of wit?

Toen ik deze zomer op vakantie in Zuid-Frankrijk naar Narbonne reed kreeg ik een telefoontje van Hans Dusselier van de natuurlijke wijnwinkel Wijnfolie te Aalter. Of ik geintereseerd was om bij de wijnclub te komen die hij aan het oprichten was? Iedere maand één keer bij elkaar komen met een groep wijnliefhebbers rond een themadegustatie in het restaurant en wijnbar (met enkel natuurlijke wijnen) NZET in Gent. Ik had er wel oren naar maar ja, ik ben al bij een andere wijnclub en daarnaast heb ik met vrienden ook nog iedere maand een proeverij en daarnaast moet het ook nog te combineren zijn met mijn drukke werk plus Gent is niet naast de deur voor me dus ik was wat terughoudend.

Uiteindelijk heb ik toch besloten om deel te nemen en inmiddels heb ik drie mooie avonden in NZET de proeverijen van Pure Winelovers mogen meemaken. De eerste avond die ik bijwoonde was het thema "karaferen" of niet. Een vijftal wijnen waren 24uur van tevoren gekaraffeerd en daarnaast werd dezelfde fles gezet die net was opengemaakt. Welke was beter, degene die al 24uur lucht had gehad of degene die net om de hoek kwam kijken. Het resultaat was wisselend. Bij de ene wijn had de 24uur in de karaf deugd gedaan en bij de andere wijn was de kwaliteit achteruit gegaan maar 24uur karaferen bleek in het algemeen toch iets te veel van het goede. 

Alhoewel het niet enkel natuurlijke wijnen zijn die er geproefd worden hebben de degustaties over het algemeen wel een zeer hoog gehalte natuurlijke wijnen. Iedere avond organiseert één van de leden de degustatie en Steve Bette van Wineconsult, een Sommelier die nu full-time met zijn eigen wijnbedrijf bezig is, had als onderwerp Kaas en wijn gekozen.

Het concept van de avond: Eén witte wijn en één rode wijn bij zes verschillende kazen proeven. Dus iedere keer identiek dezelfde witte en rode wijn. Daarnaast werd bij iedere kaas een derde wijn en soms vierde wijn geschonken die bij iedere kaas anders was. Dus drie à vier wijnen per kaas, kun je nog volgen? Alle wijnen werden blind geproefd en werden pas aan het einde van de avond onthult. En dan moesten we uiteraard kiezen welke van de wijnen, rood of wit, er het beste bij de verschillende kazen ging.

Waarom drinkt eigenlijk bijna iedereen rode wijn bij kaas? Historisch gezien at men na de hoofdmaaltijd namelijk kaas en dronk men daarbij de restjes rode wijn van bij het hoofdgerecht op en dat is nu nog altijd zo. Daarnaast gaan we als we eenmaal rode wijn gedronken hebben niet meer terug naar witte wijn want dat is uit den boze zoals in alle (oude) leerboekjes staat. Men begint met wit en daarna pas rood.

Eerst een vragenrondje rond de tafel: Wat drink je thuis bij kaas, witte of rode wijn? Dertien van de vijftien kiezen witte wijn. Heel opmerkelijk. De wijnliefhebbers prefereren dus wit bij kaas terwijl het overgrote deel van de bevolking altijd rood drinkt bij kaas.  

Voor we de wijnen en kazen gaan proeven legt Steve nog het één en ander uit over wat smaakbepalende elementen van wijn: aciditeit of zuren, het zoet of fruitigheid, tannines en/of bitter, opwarming/alcohol en rijkheid van de wijn. Bij kaas zijn het:
- Melk (soort/verwerking of niet)
- Textuur (filmend, hard, halfhard, zacht....)
- Ouderdom of rijping
- Zoutgehalte
- Korst
- Vetgehalte

Dezelfde witte en rode wijn die we bij elke kaas geproefd hebben bleken achteraf een chardonnay en een bordeaux te zijn. De chardonnay was vrij a-typisch en ik zat eerder in de richting van een sauvignon-blanc die zijn malolactische gisting had gehad. Medium intens van kleur met wat zwevende deeltjes in het glas. De neus geeft meteen een natuurlijke wijn aan met wat vluchtige zuren, wel een volle neus met rijp geel fruit van o.a. golden delicious appels. In de mond een volle aanzet, pittig, frisse zuren maar ook een zekere vettigheid in het glas. Dikke tectuur met een lichte oxidatieve toets en citrus die wat agressief overkomt. In het glas hadden we  de biologische Domaine de la Cadette, Saulniers 2006, AOC Bourgogne uit Vezelay, 12.00 Euro. Vinama: 13pnt. Verder in dit artikel wordt er gerefereerd naar deze wijn als wijn nr. 1.

De enige rode wijn had een lichte doorzichtige kleur en had een intens medicinale neus. Eenmaal in glas evolueerde hij zeer positief en zwakt het medicinale iets af, veel vluchtige zuren. Een verrassend evenwichtige wijn met een fluwelen zachtheid en fruit van kersen en frambozen. Lichte frisse ondersteunende zuren. Het was Château Mirebeau 2000, Pessac-Leognan, 17,33 Euro. Vinama: 14,5pnt. Verder in dit artikel wordt er gerefereerd naar deze wijn als wijn nr. 2.

Dan is het tijd om proefondervindelijk te gaan testen of witte of rode wijn het beste bij kaas gaat. 

wijn en kaas wit of rood 1

Kaas 1: Saint Maure, een zachte geitenkaas
uit de Loire met veel zuren en een relatief laaf zoutgehalte. 
De witte wijn blijft overeind bij deze kaas en de zuren komen sterker naar voren. Je blijft de kaas goed proeven. Met de rode wijn is de wijn uit balans alsook de kaas.
Er werd een derde wijn bij deze kaas geserveerd een Oestrich 2004 van PJ Khün, Qba Rheingau uit Duitsland. Aromatische neus van muskaat en geeft een zoete indruk, een charmeur. In de mond droog met toch ook iets zoets van de muskaat. Mooi in balans, wat restsuiker maar de zuren persen er in de afdronk door. Zowel kaas en deze riesling wijn zijn mooi in evenwicht en van de drie wijnen gaat deze het beste bij deze kaas.

Kaas 2, Brie de Meaux (zachte witschimmelkaas, rauwe koemelk):
Met wijn 1: Wijn blijft mooi overeind maar overheerst op de kaas.
Met wijn 2: Zowel wijn als kaas blijven niet overeind, complete smaak vervorming.
Wijn 3 die bij deze kaas werd geserveerd had een licht oranje kleur, intense neus van oxidatieve appels en abrikozen. Een kolfje naar mijn hand. Beendroog maar met een hele fijne oxidatieve toets en iets van zoete frambozen. Vinama 16,5pnt. Dry Botrytis Semillon 1993 van De Bortolli, South Eastern Australia, 15,72 Euro. De laatste wijn is de beste combinatie bij de kaas. De wijn komt mooi door de kaas heen, de kaas smaak wordt rijper, frambozen en clementines en wat ziltigheid, fruit wordt geaccentueerd door de combinatie wijn/kaas.    

wijn en kaas wit of rood 3Kaas3: Livarot (zacht gewassen korstkaas, rauwe koemelk):
Wijn 1: doet de kaas geen recht en wijn domineert volkomen
Wijn 2: kaas krijgt een medicinale, chemische smaak in combinatie met de rode wijn.
Wijn 3: Ook hier en licht oranje kleur met frisse zuurtjes en geuze in de neus. Vluchtige zuren en licht oxidatief. Een heerlijke volle fruitige aanzet van een mand vol overrijp fruit. Perziken, rijpe appels en ik vindt er zelfs wat tannines in. Vettig. Vinama 16,5pnt. L'Alternative 1998, Vin de voile, Julien Meyer, Elzas, 18.50 Euro. Een hele mooie combinatie met de Livarot. De wijn blijft mooi overeind en er komen toetsen van appelsien naar voren. De smaak van zowel de wijn als de kaas worden voller. Top.
Wijn 4: Werd geserveerd in een zwart glas en had een schuimkraag. Zurige neus en doet me meteen aan geuze denken. Dit is vast geen wijn. Zeer mousserend in de mond en zurig, beendroog met een bittere afdronk. Het was een oude Geuze (april 2004) van 3 fonteinen.

 


Kaas 4: Cantal:
Wijn 1: Wijn is compleet weg, blijft niks van over.
Wijn 2: Geen top combinatie maar voor de rode wijn wel de best tot nu toe.
Wijn 3: Intens geel en zelfs iets licht oranje van kleur. Oxidatieve neus met noten. In de mond ook mooi oxidatief met walnoten, droog en een fikse dosis frisse zuren.  Vinama 14pnt. Tokaij Szamorodni 2000, Tolscva, Hongarije, 10.00 Euro. Wijn blijft overeind maar van de kaas blijft niks van over.
Wijn 4: Licht oranje troebele kleur.  Scherpe, pittige oxidatieve aroma's. Overweldigende smaakexplosie in je mond na één seconde, lijkt veel op een sherry, eindeloze afdronk. Vinama 15pnt. De kaas maakt de wijn te zacht. Vin Jaune 1996, Domaine Forêt.

Kaas 5: Cheddar (jong):
Wijn 1: Vanwege de zuren blijft de wijn overeind maar de kaassmaak is weg.
Wijn 2: Mooie combinatie, zachte indruk, het fruit en de zachte tannines van de wijn heel mooi, door het zout worden de tannines zachter.
Wijn 3: Bruine kleur met in de neus noten, gedroogde vruchten, krenten en wat zoetig. Dit kan wel eens een Madeira zijn. In de mond dezelfde indrukken als de neus met wat alcohol. Voor een Madeira heeft hij weinig zuren. Vinama 15pnt. Madeira, malvasia 15jaar van Bobal, 36,30 Euro.
Heel opvallend bij deze kaas en wijnen was dat degene die kaas MET korst hadden gekregen de Madeira als best combinatie kozen. Ik had kaas zonder korst en vond wijn twee de best combinate, de rode wijn.

wijn en kaas wit of rood 2


Kaas 6, Artisanale Roquefort:
Wijn 1: Geen slechte combinatie, Kaas en wijn blijven overeind.
Wijn 2: Als een tang op een varken. Zuur, bitter, verschrikkelijk.
Wijn 3: (geen proefnotitie). Zeer mooie combinatie, De zoetigheid van de botrytis komt mooi door de kaassmaak. Eerst de wijnsmaak en dan komt de kaassmaak. Mooi. Noble One 2004, De Bortolli, New South Wales, Australië.

Zoals Michael Broadbent ook al zei: Cheese and red wine do NOT match

Uiteraard waren er gelukkig ook geanimeerde discussies deze avond want niet iedereen kon zich vinden in de commentaren die werden gegeven. Echter waar iedereen het wel over eens was deze avond: witte wijn gaat beter bij kaas dan rode wijn.

Deze avond heeft zelfs proefondervindelijk bewezen dat rode wijn in het algemeen zeer slecht met kaas samengaat. Dit wil niet zeggen dat per definitie alle witte wijn goed gaat bij kaas of dat er geen enkele rode goed bij kaas gaat. Ga in het algemeen bij voorkeur voor de wat geprononceerde, eventueel oudere, vollere witte wijnen. Uitzonderingen nagelaten want bij een geitekaas ga je het beste voor een frisse sauvignon blanc of een Duitste riesling wat deze avond een goede combinatie bleek.
 
Met dank aan Steve Bette van Wineconsult voor deze interessante avond.

01:06 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) |  Facebook | |  Print

24 november 2008

Schaamt Frankrijk zich voor z'n wijn?

Er is een nieuwe wet in de maak in Frankrijk waardoor het verboden zal zijn om gratis en ongelimiteerd alcoholische dranken ter promotie aan te bieden. De minister van Gezondheid, Roselyne Bachelot, is met deze wet bezig die de projectnaam Hôpital, patient, santé et territoires heeft.

Deze maatregel heeft als doel om het drankmisbruik bij jongeren en vooral studenten een halt toe te roepen (een zeer goede zaak) maar zoals gewoonlijk is ook deze wettekst niet nauwkeuring genoeg geschreven met als resultaat dat het dus ook verboden zal zijn om wijn ter degustatie aan te bieden op wijnproeverijen, wijnbeurzen en zelfs ter plaatse op het wijndomein! 

cave de ferrals corbieres
Wijn proeven op het domein Cellier de Graffan in Ferrals, Corbières.

In 2007 heeft Frankrijk voor 9,34 miljard Euro wijn en alcoholische dranken geëxporteerd en daarmee is dit het tweede exportproduct van Frankrijk. Dat doet de economie wel goed maar blijkbaar interesseerd ze dat niet want het lijkt wel of er aan alle kanten sinds enige jaren een anti-wijn lobby bezig is in Frankrijk.  

Eerst is er de wet "Evin" uit 1991 die de publiciteit m.b.t. alcoholische dranken reglementeert. Deze wet heeft er voor gezorgd dat in januari vorig jaar de krant Le Parisien een boete heeft gekregen van de rechter omdat ze een artikel geschreven hadden over Champagne. Volgens de rechter werd er indirect reclame gemaakt voor de consumptie van Champagne. Ook de website van Heineken in Frankrijk moest uit de lucht die kon namelijk ook niet door de beugel.

Tegenwoordig zie je dus regelmatig gezondheidswaarschuwingen bij artikels over wijn in bijvoorbeeld kranten. Te zot voor woorden. Het feit dat President Sarkozy geen wijnliefhebber is en zelfs geen druppel alcohol drinkt zal het zeker ook niet verbeteren. Echter er wordt gezegd dat Sarkozy aangeschoten was na een gesprek met de toenmalige Russische President Poetin. Kijk en oordeel zelf maar......  

18:56 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

23 november 2008

Winter in de wijngaard

winter 2 in de wijngaard neige vignoble winter vineyard in  Champagne
Wijngaard in Champagne (Photo-Collection CIVC)

17:59 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (0) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

20 november 2008

Loire, verslag deel 2: Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire.

Op weg naar de Loire in de auto moesten we nog beslissen waar we zouden gaan eten die avond. Er was een "shortlist" met twee namen, Restaurant Le Favre d'Anne in Angers en Les Tonnelles in Behuard, beide met één Michelin ster. Le Favre d'Anne was dichterbij onze chambre d'hôtes dus die eerst maar gebeld. Volzet voor die avond wat natuurlijk te verwachten was voor een zaterdagavond voor een restaurant met die kwaliteit. Toen contact opgenomen met Les Tonnelles en die had nog net een tafeltje vrij, oefff..... Plezierige bijkomstigheid was dat Les Tonnelles in de boeken geprezen werd vanwege zijn uitmuntende wijnkaart.

Behuard, een klein oud typisch Frans gehucht met een kerk en een paar straten, ligt op een eiland in de Loire naast Savennières. Na een zeer vriendelijke ontvangst kregen we een tafeltje pal voor de open haard (gelukkig lag er niet teveel hout te branden want ik heb het nogal snel warm). Het restaurant heeft twee ruimtes. Eén aan de voorkant in het historisch pand en eentje wat moderner er aan de achterkant tegenaan gebouwd. Beide zijn vrij klein waardoor het een intieme indruk geeft. Qua interieur decoratie mogen ze nog wel wat professioneel advies vragen maar de kunst tegen de muur (met allemaal als onderwerp wijn) was heel passend.

restaurant les tonnelles behuard externDe wijnkaart is een lijvig boekwerk van een anderhalve centimer dik. Zeer overzichtelijk en natuurlijk met een grote en schitterende keuze aan lokale Loire wijnen met namen zoals Jo Pithon, Richard Leroy, Clos Rougeard, Mark Angeli, Baumard en Nicolas Joly. Volgens Gault Millau heeft Les Tonnelles één van de mooiste kelders in de Loire. Eigenaresse Catherine Bossé is tevens ook sommelière. Haar man Gérard is de chef in de keuken.

De menukaart bevat menu's vanaf 42.00 Euro. We zouden ons eens lekker laten verwennen en gingen voor het Menu dégustation van 70.00 Euro bestaande uit vijf gangen met daarbij een assortiment Loire wijnen voor 25.00 Euro. Voor het hoofdgerecht kon men kiezen uit drie gerechten. 

Als apéritief een Crémant de Loire brut van Richou waarbij heerlijke amuses geserveerd werden van gerookte paling uit de Loire en makreel. Wat een smaak zat er in!


Het eerste voorgerecht waren warme oesters op een galette de sarrazin (pannekoekje van blé noir) met een émulsion de vin blanc. Daarbij werd een witte Anjou Effusion 2005 van Patrick Baudouin geserveerd die een mooie fijne fruit smaak van limoen had en ook mineralig met vuursteen overkwam, complexe Anjou. Vinama: 15,5pnt.

St  Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus

Vervolgens St Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus. Daarbij een Clos du Papillon 2001 van Domaine de Baumard, Savennières waar de lychees uit het glas sprongen, zeer aromatisch neus van overrijp fruit en een stevige ronde terroir smaak afgerond door mineralen. Vinama: 15pnt. 

Foie 2 gras poelée sur son pain d'epices met gezoete zuurkool

Toen foie gras poêlé sur son pain d'épices met gezoete zuurkool erbij wat een zeer geslaagde combinatie was. Bij dit gerecht mochten we kiezen welke wijn we wilde drinken. De droge Rouchefer 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse (Vinama 16pnt) of de zoete Les Bruandières 2003 Coteaux du Layon van Patrick Baudouin (Vinama: 16,5pnt). Ik heb ze beide geproefd en ze gingen allebei zeer goed bij het gerecht maar de Coteaux du Layon was duidelijk de allerbeste combinatie wijn/gerecht. Verrukkelijk gewoon.  

Rouchefer 2 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse Les Bruandières 2003 Coteaux de Layon van Patrick Paudouin

Het hoofdgerecht was een kalfszwezerik, licht gecarameliseerd met een Coteaux du Layon op een bedje van groene kool en boschampignons. Daarbij een Domaine de Bellivière, Vieilles vignes éparses 2002, Coteaux de Loir van Eric Nicolas (Vinama: 14pnt).

Als dessert hebben we voor het kaasplateau gekozen met heerlijke rijpe kazen en een glas Clos le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières, gemaakt door drie wijnboeren: Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Claude Papin van Château Pierre Bise.

Clos 2 le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Clause Papin van Château Perre Bise.

De gerechten waren allemaal eenvoudig maar verfijnd gepresenteerd en eerlijk van smaak. Geen toeters en bellen, niet te veel verschillende smaken op één bord om juist datgene waar het om gaat te laten spreken. Kwalitatief zeer, zeer goed en ik zou er zo weer naar terug gaan al is het alleen al vanwege hun wijnen. Zelden heb ik als assortiment wijnen bij een menu zulke passende wijnen gezien die ook nog kwalitatief één voor één heerlijk waren. Van tevoren was niet bekend welke wijnen er geschonken zouden gaan worden want dat bepaald de Sommelière. Ze heeft er gelukkig verstand van.  


Restaurant Les Tonnelles
12, rue du Chevalier Béhuard
49170 Béhuard
Tél : 02 41 72 21 50

Zie hier voor deel 1 van het verslag uit de Loire

19:00 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: savannieres, loire, coteaux dy layon, anjou, cremant |  Facebook | |  Print

17 november 2008

Wine Spectator Top 100 - 2008

Zoals ieder jaar heeft Wine Spectator weer hun Top 100 wijnen van 2008 samengesteld, gekozen uit de 19.500 blind geproefde wijnen die dit jaar de revue zijn gepasseerd. Kwaliteit, prijs, beschikbaarheid en de 'wauw' factor waren de beoordelings factoren. Hierdoor kan het dat een wijn met een lagere score toch hoger op de lijst staat.  

Wijn van het jaar is de Chileense Clos Apalta Colchagua Valley 2005 van Casa Lapostolle. Dit huis is opgericht door Alexandra Marnier-Lapostolle uit Frankrijk (achterkleindochter van de man die de likeur Grand-Marnier heeft uitgevonden en ook eigenaar van Château de Sancerre in de Loire) en de Familie Rabat uit Chilie. Ze maken maar liefst 2.500.000 flessen wijn per jaar. Welliswaar niet van hun top cuvée Clos Apalta die nu wijn van het jaar is. Een investering van 20 miljoen dollar, een rijpingskelder met 4.000 vaten (jawel....) en advies van Michel Rolland hebben blijkbaar resultaat gehad (??).

Na een Bordeaux, Château Rauzan-Ségla 2005 Margaux, op plaats twee nog een verrassing de Quinta do Crasto, Douro Reserva Old Vines 2005 uit Portugal op plaats drie.

Op de vierde plaats een wijn die ik vorig jaar geproefd heb tijdens de degustatie van de Union des Grand Crus de Bordeaux en waar ik een 'wauw' ervaring bij had (zie hier) en die van mijn 19 punten kreeg: Château Guiraud, 1e Grand Cru Sauternes. Tijdens het afgelopen wijnfestival in september kwam ik hem gelukkig weer tegen en heb ik er een paar flessen van kunnen kopen in Auchan.

chateau guiraud sauternes 1e cru 2005 2

Verder in de top 10 tweemaal Chateauneuf-du-Pape. Op 5 de Domaine Vieux Télégraphe Le Grau 2005 en op 8 de Château de Beaucastel 2005. Een paar maanden geleden heb nog ik samen met F. allebei een Beaucastel uit 2001 op de kop kunnen tikken voor de helft van de normale winkelprijs.

De biodynamische Château Pontet-Canet 2005 uit Pauillac staat op plaats 7. Château Puygueraud Côtes de Francs 2005 op plaats 32, vorig jaar aan 10,95 Euro in Auchan Roncq.

Hier de gehele lijst:

RANK - SCORE - PRICE - WINE

1
96 $75 Casa Lapostolle Clos Apalta Colchagua Valley 2005

2 97 $100 Château Rauzan-Ségla Margaux 2005

3 95 $40 Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2005

4 97 $57 Château Guiraud Sauternes 2005

5 95 $55 Domaine du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape La Crau 2005

6 94 $62 Pio Cesare Barolo 2004

7 96 $100 Château Pontet-Canet Pauillac 2005

8 96 $95 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2005

9 95 $90 Mollydooker Shiraz McLaren Vale Carnival of Love 2007

10 93 $24 Seghesio Zinfandel Sonoma County 2007

11 95 $57 Château Clerc Milon Pauillac 2005

12 96 $69 Concha y Toro Cabernet Sauvignon Puente Alto Don Melchor 2005

13 94 $42 Mount Eden Chardonnay Santa Cruz Mountains 2004

14 95 $65 Aldo & Riccardo Seghesio Barolo Vigneto La Villa 2004

15 96 $110 Sette Ponti Toscana Oreno 2006

16 95 $53 Elderton Ode To Lorraine Barossa 2005

17 95 $50 Argyle Extended Tirage Willamette Valley 1998

18 97 $100 Château Malescot-St.-Exupéry Margaux 2005

19 96 $83 Château Smith-Haut-Lafitte Pessac-Léognan White 2005

20 97 $95 Schrader Cabernet Sauvignon Napa Valley T6 Beckstoffer To Kalon Vineyard 2005

21 100 $260 Château L'Evangile Pomerol 2005

22 95 $63 Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano Grandi Annate Riserva 2004

23 96 $100 Jean-Paul & Jean-Luc Jamet Côte-Rôtie 2005

24 96 $125 Chappellet Pritchard Hill Estate Vineyard Napa Valley 2005

25 94 $58 Andrew Will Champoux VineyardHorse Heaven Hills 2005

26 95 $155 Domaine des Lambrays Clos des Lambrays 2005

27 97 $175 Peter Michael Les PavotsKnights Valley 2005

28 98 $206 Château Cos-d'Estournel St.-Estèphe 2005

29 96 $100 A. Clape Cornas 2005

30 93 $25 Byron Chardonnay Santa Maria Valley 2005

31 93 $28 La Massa Toscana 2006

32 92 $18 Château Puygueraud Côtes de Francs 2005

33 93 $18 Winzer Krems Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Edition Chremisa 2006

34 93 $34 Condado de Haza Ribera del DueroCrianza 2005

35 96 $125 Pride Cabernet SauvignonSonoma-Napa Counties Reserve 2005

36 94 $62 Bodegas y Viñedos Maurodos ToroSan Román 2004

37 93 $27 Merry Edwards Sauvignon BlancRussian River Valley 2006

38 92 $25 Bodega Colomé Malbec Calchaquí Valley 2006

39 93 $27 Perrin & Fils Gigondas La Gille 2005

40 91 $19 Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough 2008

41 93 $35 Domaine La Roquète Châteauneuf-du-Pape 2005

42 92 $25 Amavi Cabernet Sauvignon Walla Walla Valley 2005

43 92 $30 Château Pipeau St.-Emilion 2005

44 91 $12 Leasingham Riesling Clare Valley Magnus 2007

45 94 $80 Jermann Venezia-Giulia Vintage Tunina 2006

46 93 $28 Warwick Estate Reserve Simonsberg-Stellenbosch 2005

47 92 $35 Beringer Chardonnay Napa Valley Private Reserve 2006

48 93 $37 DeLille Doyenne Aix Red Columbia Valley 2005

49 92 $42 Dierberg Pinot Noir Santa Maria Valley 2005

50 91 $28 Firriato Nero d'Avola-Syrah Sicilia Santagostino Baglio Soria 2006
51 90 $17 Fattoria di Felsina Chianti Classico Berardenga 2006

52 90 $17 Bodegas LAN Rioja Reserva 2004

53 90 $18 François Pelissié Cahors Croix du Mayne 2005

54 91 $22 Robert Eymael (Mönchhof) Riesling Kabinett Mosel Ürzig Würzgarten 2007

55 91 $19 Yalumba Viognier Eden Valley 2007

56 90 $15 St.-Urbans-Hof Riesling QbA Mosel-Saar-Ruwer 2007

57 90 $16 Sogrape Dão Callabriga 2005

58 90 $20 Louis Latour Marsannay 2005

59 90 $18 Terredora Falanghina Irpinia 2007

60 91 $16 La Sauvageonne Coteaux du Languedoc Les Ruffes 2006

61 93 $30 Januik Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2005

62 93 $30 Neyers Syrah Sonoma Coast Old Lakeville Road 2006

63 93 $30 Montirius Vacqueyras Le Clos 2005
64 96 $112 Achával-Ferrer Malbec Mendoza Finca Altamira 2006

65 91 $30 Bodegas Muga Rioja Reserva 2004

66 92 $30 Altocedro Malbec La Consulta Reserva 2006

67 93 $45 Outpost Zinfandel Howell Mountain 2005

68 93 $58 Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve 2005

69 94 $85 Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford 2005

70 90 $19 Attems Pinot Grigio Collio 2007

71 90 $20 Bodegas Sierra Cantabria Rioja Crianza 2004

72 91 $24 Zind-Humbrecht Riesling Alsace 2006

73 91 $23 Cardwell Hill Pinot Noir Willamette Valley 2006

74 92 $24 Gemtree Shiraz McLaren Vale Uncut 2006

75 90 $19 Suavia Soave Classico 2007

76 90 $25 Marchesi de' Frescobaldi Chianti Rufina Castello di Nipozzano Riserva 2005
77 91 $38 Duval-Leroy Brut Champagne NV

78 90 $17 Domaine de Nizas Coteaux du Languedoc 2004

79 90 $24 Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett Mosel Piesporter Goldtröpfchen 2007

80 92 $33 Les Verrières de Montagnac Coteaux du Languedoc Clos des Soutyères 2006

81 91 $32 Querciabella Chianti Classico 2006

82 93 $35 Luca Malbec Uco Valley 2007

83 92 $35 Two Hands Shiraz McLaren Vale Angels Share 2007

84 91 $39 Stefano Farina Barolo 2004

85 93 $55 Ghost Block Cabernet Sauvignon Oakville 2005

86 90 $16 Adegas Morgadío Albariño Rias Baixas Legado del Conde 2007

87 92 $42 William Fèvre Chablis Montmains 2005

88 92 $40 Château de St.-Cosme Gigondas 2006

89 90 $18 Stadt Krems Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Sandgrube 2006

90 90 $24 Churchill Douro Churchill Estates 2006

91 90 $27 Golan Heights Cabernet Sauvignon Galilee Yarden 2004

92 90 $30 Domaine Gilles Noblet Pouilly-Fuissé 2006

93 92 $21 Meinhard Forstreiter Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Schiefer 2006

94 93 $65 Château Giscours Margaux 2005

95 96 $135 Merus Cabernet Sauvignon Napa Valley 2005

96 93 $60 Cabreo Toscana Il Borgo 2006

97 91 $50 Vincent Girardin Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2005

98 92 $32 Niepoort Douro Vertente 2005

99 93 $62 Domaine Clusel-Roch Côte-Rôtie 2005

100 94 $55 Konzelmann Vidal Niagara Peninsula Ice Wine 2006 (375ml)

 

17:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (6) | Tags: wine spectator |  Facebook | |  Print

16 november 2008

Loire, Anjou-Saumur verslag: Deel 1

saumur met kasteel en loire 2
Saumur en zijn kasteel, op de voorgrond de rivier de Loire.

In één artikel zou ik niet alles kunnen beschrijven wat ik gezien en geproefd heb in de Loire en ik realiseer me dus dat er meerdere stukken onder mijn pen vandaan zullen komen over deze streek gedurende de komende weken.   

Het lange weekend van 8 t/m 11 november zouden we naar Frankrijk gaan. Waar gaan we naar toe was de vraag? Het moet te doen zijn met de auto dus niet te ver. De volgende opties kwamen naar boven, de Elzas (nee, daar was ik in 2005 nog geweest), Bourgogne (daar ben ik de afgelopen twee jaar geweest maar het is zo divers dat het toch wel een optie blijft met name de Chablis), Champagne (nee dat kunnen we in een gewoon weekend van twee dagen ook doen) of dan de Loire.

De Loire, interessant maar is dat niet te ver? Welke kant van de Loire, kust, midden of oosten? Het is uiteindelijk Anjou-Saumur geworden in het hart van de Loire. Van de A.O.C. Anjou of Saumur zal menig wijnliefhebber niet meteen van warm lopen maar als je de verschillende AOC's binnen de streek Anjou-Saumur bekijkt zeker wel. Savennières, Coulée de Serrant, Saumur-Champigny, Côteaux de Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Crémant de Loire en Cabernet d'Anjou zijn enkele van de ruim 20 herkomstbenamingen die Anjou-Saumur omvat.

Kaart Anjou-SaumurAnjou-Saumur heeft in het westen een zeeklimaat en in het oosten een landklimaat. De rivier de Loire loopt dwars door het hele gebied en ten zuiden van de rivier worden kwalitatief de beste wijnen gemaakt. Deze rivier zorgt ook voor het onstaan van diverse micro-klimaten.
De meest gebruikte druivenrassen zijn de chenin blanc (pineau de Loire) en  cabernet franc. Daarna komen de cabernet sauvignon, chardonnay, gamay, pineau d'aunis en grolleau. Cot oftewel malbec komt hier zo goed als niet voor, enkel in de AOC Rosé de Loire. Er worden zowel witte, rosé als rode wijnen gemaakt.

 
Het is een autorit van ongeveer 6 uur vanuit Brussel naar Les-Rosiers-sur-Loire waar we een chambre d'hôte gereserveerd hadden in een mooie oude statige woning uit de 19e eeuw met zicht op de Loire. Diezelfde middag naar Saumur gegaan om een bezoek te brengen aan Château de Villeneuve in Souzay-Champigny. Saumur is vooral bekend vanwege zijn rode wijn (AOC Saumur en Saumur-Champigny) en zijn mousserende wijn (Crémant de Loire en Saumur brut).

Château de Villeneuve van Jean-Pierre Chevalier is gelegen op de tuffeau (kalkrijke zandsteen) bodem  van soms wel 50 meter diep net naast de Loire. Deze tuffeau werd vroeger gebruikt voor de bouw van de vele kastelen met als gevolg dat er nu in Saumur 1000km ondergrondse gangen en kelders liggen die nu dienst doen als opslagplaats voor wijn of voor de champignonteelt. 

Chateau de villeneuve
Château de Villeneuve 

In 1969 kocht Chevalier het Kasteel van Villeneuve wat dateerde uit de 18e eeuw met de bijbehorende wijngaarden. Hij renoveerde het kasteel compleet en op de 30ha wijngaarden verbouwt hij nu chenin blanc en cabernet franc. In het klassement "De grote rode wijnen van de Loire" door Revue du Vin de France is Château de Villeneuve geklasseerd op de zesde plaats (van de 80 domeinen). Bekend om zijn "vins de terroir" in zowel wit als rood die door de kalkstenen bodem een elegante finesse krijgen. 
De manuele oogst (één van de weinige in Saumur volgens Madame Chevalier) neemt ieder jaar drie weken in beslag met 28 mensen.

We werden ontvangen door de vriendelijke Mevrouw Chevalier die tegen de pensioenleeftijd aanzit en die als ze eenmaal begint te praten niet meer te stoppen is.

Van de witte wijnen hebben we de AOC Saumur 2007 geproefd (geoogst op 22 october) die floraal en mineralig overkomt met alcohol in de neus. In de mond stoorden de zuren me nogal van deze chenin. De Saumur blanc "Les Cormiers" 2006 heeft negen maanden nieuw hout gekregen en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Chenin en nieuw hout heb ik al eerder gedronken en ik vind het niet bij elkaar passen. Een overdreven hout en vanille smaak om de "wooded chardonnays" te imiteren waarschijnlijk maar die markt is volgens mij ook al grotendeels passé.

De rode gemaakt van 100% cabernet franc waren alle van 2006. Helaas hadden ze geen 2005 meer. De Saumur Champigny "Château de Villeneuve" (40hl/ha) heeft een geconcentreerde kleur met een mooie fruitige en snoep neus. In de smaak komt het fruit terug maar ook de wat harde tannines en een iets groene toets, 13pnt.
De  "Vieilles Vignes" Saumur Champigny komt van 45 jaar oude wijnstokken en zat pas net twee maanden op fles. Gevinifieërd op houten vaten van 500l van 2 en 3 wijnen. Een zeer geconcentreerde kleur met een iets zoetige, geconcentreerde neus met kersen en ook wat groene paprika en mooi in evenwicht in de mond met veel potentieel. Nu nog te jong, 14,5pnt.

Cabernet franc chateau de villeneuve saumur-champgny
8 november en er hangt nog cabernet franc in de wijngaard van Château de Villeneuve. Dit zijn de druiven van de "deuxième poussée" oftewel druiven die later in het seizoen ver na de floraison (vruchtzetting) pas zijn gaan groeien en derhalve niet geoogst worden.    

Chaptaliseren is trouwens toegestaan in Saumur tot max 12,5° mits men toestemming krijgt dus het moet wel aangevraagd worden.

De top cuvée  "Le Grand Clos", Saumur Champigny, heeft 18 maanden op vaten gelegen (30% nieuw, 70% van één wijn), 35hl/ha. Alles is zeer geconcentreerd, rijpe kersen veel fruit. Komt ook fris over wat door de kalkgronden komt aldus Madame Chevalier. Veel potentieel en nu hij zo jong is heeft hij ook nog veel tannines. Deze wijn gaat zeker 15 jaar mee en ik laat hem eerst nog een jaar of 3 in mijn kelder liggen voor er een fles opengaat. 15,5pnt.  

Enkel in 2003 hebben ze een zoete witte wijn, de Coteaux de Saumur, gemaakt. Intens gele kleur met een verleidelijke neus van honing en wat boenwas. Vette textuur met overrijpe abrikozen, krenten en honing. Mist zuren en is met 20.00 Euro per fles vele malen te duur.

chenin blanc chateau de villeneuve saumur-champgny
Chenin blanc

Die avond zijn we naar het restaurant Les Tonnelles (1 Michelin ster) gegaan op het eiland Behuard maar daar de volgende keer meer over.

Château de Villeneuve
Jean-Pierre Chevalier
49400 Souzay-Champigny
Tel: 02-41.51.14.04
www.chateaudevilleneuve.com

12 november 2008

Anjou-Saumur wat ben je mooi daar in de Loire

Maar vooral wat maak je een heerlijke wijnen. Wat dacht je van onder andere de A.O.C. Savennières, Coulée de Serrant, Saumur-Champigny, Côteaux de Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume en Crémant de Loire. De afgelopen dagen heb ik deze streken bezocht en was onder de indruk van de streek zelf, het culturele erfgoed maar vooral van de wijnen.

Het had de afgelopen weken goed gegoten waardoor de rivier de Loire op diverse plekken uit zijn oevers was getreden. Sommige wijnboeren die hun oogst (voor de zoete wijnen) nog moeten binnenhalen zijn dan ook gespannen aan het wachten op beter weer wat normaal in de tweede helft van deze week moet komen.
Loire buiten zijn oevers getreden in november 2008 Anjou-Saumur


Binnenkort het verslag....

18:54 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (1) | Tags: anjou-saumur, loire |  Facebook | |  Print

09 november 2008

Selection de grains nobles uit de Elzas

Eén van de pareltjes die ik in 2008 gedronken heb is de Grand Cru Furstentum Riesling Selection de grains nobles 1989 van Paul Blanck uit de Elzas. Vorige maand bij Historic Wines in Wilrijk gekocht en dezelfde dag uit pure nieuwsgierigheid opengetrokken. Bert Van Praet had een aantal oudere en verschillende flessen Selection de grains nobles uit de Elzas op de kop getikt. Selections de grains nobles is gemaakt van zeer laat geoogste druiven die aangetast zijn door de edele rotting, de botrytis cinerea, ook gekend vanuit de de Sauternes streek. Resultaat is een hoog suikergehalte, weinig sap, zeer geconcentreerde druiven en een laag rendement. Derhalve is deze wijn helaas niet goedkoop en wordt hij ook vaak op halve flesjes gebotteld.

De druiven voor deze wijn worden met de hand en druif voor druif geplukt gedurende meerdere passages in de wijngaard. De suiker concentratie is minimaal 256 gram per liter.

De Grand Cru Furstentum, 30,5ha, is gelegen in de gemeenten Kientzheim en Sogolsheim op 400m hoogte en op een zuidelijke helling (37%). De bodem betsaat uit klei, stenen en kalk waardoor er een goede drainage is. Door het micro klimaat bestaat er hier een mediterane flora.

paul blanck riesling selection de grains nobles 1989

1989, het jaar dat ik in België ben komen wonen voor een jaar of drie of vier had ik destijds in gedachten. Het zijn er ondertussen 19 geworden en het zullen er nog veel meer worden. Zo oud is ook deze fantastische wijn van Paul Blanck.

Riesling Selection de grains nobles 1989 , Furstentum, van Paul Blanck, Elzas: Een oranje bruine heldere kleur. In de neus een ongelooflijke complexiteit. Na 19 jaar opgesloten te zijn geweest komt alles eruit. Als ik het blind zou proeven zou ik meteen aan een Tokaji uit Hongarije denken. Een verleidelijke zoete neus waar ook frisheid vanaf straalt. Aroma's van noten, krenten en abrikozen.
In de mond een vette, stroperige textuur met abrikozen, ananas en amandelen. Zeer mooie structuur en evenwicht. Zuren die de zoetheid mooi onderbouwen. Perfect op dronk, zo drink ik ze graag. Eindeloze afdronk. 17pnt.

Hopelijk zijn de andere flessen met druivensoorten zoals Tokay Pinot Gris (ja, toen mocht Tokay nog op het etiket staan in de Elzas) en gewürztraminer ook zulke verrassingen. Wordt vervolgd......

06 november 2008

Getest: bag-in-box wijn

Test Aankoop heeft 62 bag-in-box wijnen getest. Het principe van een bag-in-box is simpel. Een soepele zak in een doos die krimpt en zich aan het resterende wijnvolume aanpast naarmate er via een kraantje wijn getapt wordt. Er komt dus geen lucht bij de wijn.

Alhoewel ik een groot verbruiker van wijn ben heb ik geen cubitainers in mijn huis maar kom ik ze wel af en toe op een BBQ of feest tegen.

Het gemiddelde verbruik van wijn is in België ongeveer 26 liter per jaar per persoon waaronder ook een gedeelte bag-in-box wijnen zit. Voordelen van de bag-in-box: praktisch, handvat voor vervoer, neemt in een koelkast minder plaats in dan flessen, de wijn is goedkoper dan in flessen en in goede omstandigheden bewaart hij enkele weken aldus Test Aankoop.

De 62 geteste wijnen bestonden uit een representative selectie 20 witte, 9 rosé en 33 rode wijnen in verpakkingen van 3 of 5 liter.
Volgens Test Aankoop kan de etikettering een stuk beter met betrekking tot bewaartermijn en bewaar omstandigheden. Ook de verpakkingsdatum ontbreekt op 54 wijnen en aangezien er vaak geen jaartal op de wijn staan is dit niet onbelangrijk. Een bag-in-box wijn kun je ongeopend en afhankelijk van het verpakkingstype ongeveer acht maanden bewaren. Een stuk minder dus dan een fles wijn.

In het laboratorium zijn er technische zaken getest zoals effectieve alcoholgehalte, restsuikers, zuurheid, sulfiet en sorbinezuur. De technische analyse voor de rode en rosé wijnen waren zeer positief. Bij de wotte wijnen was dit minder positief maar niet dramatisch.

Ook vond er een smaakproef plaats door een jury van wijnliefhebbers (zijn jullie gevraagd?) en verdelers. Of dit blind gebeurde staat nergens vermeld dus ik ga er vanuit van niet.

Het resultaat? 16 wijnen krijgen de beoordeling "zeer goed", 18 "goed tot zeer goed" en 11 "goed". De andere 17 waren "redelijk", "zwak" of "slecht".
Het verdict: "Bag-in-box wijnen kunnen de vergelijking doorstaan met fleswijnen en zijn meestal goedkoper. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk, al kan de etikettering een stuk beter".

bag in box bib wijn


Beste koop kijkende naar de prijs en kwaliteit:
Wit:
- Oude Kaap chardonnay chenin blanc bij Global Wineries, Antwerpen (€12,69 voor 3L)
- Maître Olivier bij Hesby-Vins (€18,50 voor 5L)
- Domaines Vinsmoselles Rivaner bij Carrefour (€9,89 voor 3L)
- JeanJean chardonnay 2007 bij Makro (€9,99 voor 3L)

Rood:
- Domaine de Lascours merlot 2005 bij Toby Vins (€14,01 voor 5L)
- El Hidalgo bij Delhaize (€7,49 voor 3L)
- Valgrande cabernet sauvignon bij Aldi (€6,49 voor 3L)

Rosé:
- Le Tonnelet Dom Brial 2006 bij Meersseman Wine Diffusion (€16,68 voor 5L)
- Cora grenache gris bij Cora (€14,99 voor 5L)

Zo nu weet je wat je je familie of kennissen moet aanraden als ze je om advies vragen voor een bag-in-box wijn voor het feest waar jij waarschijnlijk ook uitgenodigd wordt. Of neem zelf een fles wijn mee als cadeau en trek die meteen open om zelf op te drinken.

07:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (9) |  Facebook | |  Print

01 november 2008

Champagne met een vraagteken

champagne blind met een vraagteken


Dit keer door enkele afzeggingen was het team bijna gehalveerd dus in een "petit comité" hebben we het thema blind schuimwijn proeven  bij N. gehouden. Als aperitief schonk N. de Rosé Grand Cru Champagne van Egly-Ouriet die we eerder dit jaar ook bij het Paulée gedronken hebben en waar we al snel overtuigd waren van de uitstekende kwaliteit van deze Champagne.  

Dan 5 flessen blind met de kousen van F.. Op de foto hierboven zie je door de flash van het fototoestel de vorm van de etiketten er door maar ik kan je verzekeren dat je absoluut niks kon zien door de zwarte mutsen. Een beetje Champagne liefhebber herkend natuurljk wel meteen de typische vorm van de laatste fles, namelijk een Ruinart.

Het programma:
- eerst blind proeven en individueel beoordelen op een schaal van 20
- dan verteld iedereen welke schuimwijn hij heeft meegenomen en proeven we nogmaals en moeten we de juiste naam op de juiste fles zetten
- dan de onthulling 

Schuimwijn 1:
Zeer fijne constante pareling. Volle rijpe neus en doet meteen eerder aan een maaltijd Champagne denken dan voor het apéritief. Licht lactisch met wat evolutie van autolyse. Lichte hout impressie(?). Wat citrus maar verder weinig fruit in de neus. In de mond een volle aanzet van rijp en exotisch fruit met een lange afdronk. 14,5pnt.

Schuimwijn 2:
Fijne constante pareling. Licht zurige neus met oxidatieve toets. In de mond zeker geen chardonnay of pinot noir en weer het oxidatieve wat zeker niet als negatief over komt. Frisse zuren en medicinale toetsen. Jura? 13pnt.

Schuimwijn 3:
Intense gele zelfs iets oranje kleur. Fijne mousse. Mooie citrus neus met noten. Volle aanzet, mooi droog met noten en wat geschilde verkleurde appels. Zeer lange afdronk. 16pnt.

Schuimwijn 4:
Medium mousse. Ingetogen neus maar toch met wat frisse aroma's zoels limoen. In de mond vrij monotoom, appels met wat vervelende zuren en een licht bittertje. Korte afdronk. 12pnt.

Schuimwijn 5:
Vrijwel geen mousse vorming in mijn glas. Finesse in de neus van citrus en wat petit-lu koekjes. Medium tot volle aanzet, fris, korte afdronk en de wijn laat een vrij platte indruk achter. Als dit een Ruinart is ben ik teleurgesteld. 13pnt.

Volgens de totale puntentelling is dit het resultaat (1=hoogte score):
1. Schuimwijn 3
2. Schuimwijn 1
3. Schuimwijn 4
4. Schuimwijn 5
5. Schuimwijn 2

En dan de onthulling die wat moelijk verliep want de het was een hele klus om de zwarte flessen hoezen er af te halen:

champagne blind onthuld 1

Schuimwijn 1: Veuve Hémard, Bland de Blancs, Grand Cru Millésime 2000. 22.00 EUR Delhaize
Schuimwijn 2: Domaine Geneletti Cuvée Prestige, Crémant de Jura. 6,50 EUR op het domein 
Schuimwijn 3: Drappier, Brut Nature-Zero dosage, 100% pinot noir. 25.00 EUR 

champagne blind onthuld 2

Schuimwijn 4: Vignobles de Agaises, Ruffus, Blanc de Blancs, België. 15.00 EUR 
Schuimwijn 5: Ruinart Brut. 32.00 EUR

De beste van de vijf was dus de 100% pinot noir van Drappier waar geen dosage aan toegevoegd is. Eigenlijk is de Champagne die N. als aperitief serveerde, de rosé Grand Cru van Egly-Ouriet, de winnaar. Zelfs na een kleine twee uur in het glas was dit nog heerlijk.
De niet Champagnes, de crémant de Jura en de Belgische schuimwijn vielen door de mand tussen de Champagnes. De Crémant de Jura heeft wel een zeer goede prijs/kwaliteits verhouding, slechts 6,50 Euro. De Belgische schuimwijn kon me niet bekoren maar daar was niet iedereen het mee eens.

De Ruinart viel echt tegen. Ik heb regelmatig de Brut van ze gedronken, heb dit Champagne huis ook bezocht en ben altijd zeer gecharmeerd van hun Champagne dus ik vermoed dat het een mindere fles is geweest (foute opslag bij de wijnhandelaar?).
 
Na dit schuimfestival hebben we genoten van de heerlijke hapjes die N. had klaar gemaakt. Daarna de kelder in waar we ons vergaapt hebben aan al dat lekkers wat N. in zijn kelder heeft liggen die een duidelijke voorkeur voor de Bordeaux heeft. Iedereen de kelder weer uit behalve N. die een fles heeft uitgezocht die we blind geproefd hebben .

chateau lascombes 1996 margaux

Het bleek een Chateau Lascombes 1996, Margaux te zijn. Donkere kleur met een lichte evolutie aan de waterrand. Mooie neus van tabak, leer en pruimen. Wat gerookte en hout toetsen. Heel complex, groots. Perfect op dronk met zachte tannines wat hout en weer de gerookte toetsen. En statige Engelsman in krijtpak met bolhoed. Nu drinken en niet meer laten liggen.  

09:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: champagne, schuimwijn, margaux, bordeaux |  Facebook | |  Print