24 november 2008

Schaamt Frankrijk zich voor z'n wijn?

Er is een nieuwe wet in de maak in Frankrijk waardoor het verboden zal zijn om gratis en ongelimiteerd alcoholische dranken ter promotie aan te bieden. De minister van Gezondheid, Roselyne Bachelot, is met deze wet bezig die de projectnaam Hôpital, patient, santé et territoires heeft.

Deze maatregel heeft als doel om het drankmisbruik bij jongeren en vooral studenten een halt toe te roepen (een zeer goede zaak) maar zoals gewoonlijk is ook deze wettekst niet nauwkeuring genoeg geschreven met als resultaat dat het dus ook verboden zal zijn om wijn ter degustatie aan te bieden op wijnproeverijen, wijnbeurzen en zelfs ter plaatse op het wijndomein! 

cave de ferrals corbieres
Wijn proeven op het domein Cellier de Graffan in Ferrals, Corbières.

In 2007 heeft Frankrijk voor 9,34 miljard Euro wijn en alcoholische dranken geëxporteerd en daarmee is dit het tweede exportproduct van Frankrijk. Dat doet de economie wel goed maar blijkbaar interesseerd ze dat niet want het lijkt wel of er aan alle kanten sinds enige jaren een anti-wijn lobby bezig is in Frankrijk.  

Eerst is er de wet "Evin" uit 1991 die de publiciteit m.b.t. alcoholische dranken reglementeert. Deze wet heeft er voor gezorgd dat in januari vorig jaar de krant Le Parisien een boete heeft gekregen van de rechter omdat ze een artikel geschreven hadden over Champagne. Volgens de rechter werd er indirect reclame gemaakt voor de consumptie van Champagne. Ook de website van Heineken in Frankrijk moest uit de lucht die kon namelijk ook niet door de beugel.

Tegenwoordig zie je dus regelmatig gezondheidswaarschuwingen bij artikels over wijn in bijvoorbeeld kranten. Te zot voor woorden. Het feit dat President Sarkozy geen wijnliefhebber is en zelfs geen druppel alcohol drinkt zal het zeker ook niet verbeteren. Echter er wordt gezegd dat Sarkozy aangeschoten was na een gesprek met de toenmalige Russische President Poetin. Kijk en oordeel zelf maar......  

18:56 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Cellier de Graffan in Ferrals Met zo'n charmant onthaal in de Corbières zou je anders wel zin hebben om een glaasje te proeven, moet ik zeggen, Loi Evin of niet!

Gepost door: Frédéric | 24 november 2008

Er valt inderdaad blijkbaar meer te beleven op domein Cellier de Graffan dan alleen maar wijn proeven...

Gepost door: Peter VdV | 25 november 2008

Hoe verkoop ik al mijn wijn En dan nog zeggen dat de Fransen niet weten hoe ze hun wijn moeten verkopen en dat ze met een overschot zitten.
Bij Cellier de Graffan in ieder geval niet zeker niet :-)

Gepost door: Vinama | 25 november 2008

eengoede avond dat ze deze maar naar ons sturen graties en voor nieks
dan zijn ze ook kwijt

Gepost door: @ludwig | 27 november 2008

De commentaren zijn gesloten.