09 november 2008

Selection de grains nobles uit de Elzas

Eén van de pareltjes die ik in 2008 gedronken heb is de Grand Cru Furstentum Riesling Selection de grains nobles 1989 van Paul Blanck uit de Elzas. Vorige maand bij Historic Wines in Wilrijk gekocht en dezelfde dag uit pure nieuwsgierigheid opengetrokken. Bert Van Praet had een aantal oudere en verschillende flessen Selection de grains nobles uit de Elzas op de kop getikt. Selections de grains nobles is gemaakt van zeer laat geoogste druiven die aangetast zijn door de edele rotting, de botrytis cinerea, ook gekend vanuit de de Sauternes streek. Resultaat is een hoog suikergehalte, weinig sap, zeer geconcentreerde druiven en een laag rendement. Derhalve is deze wijn helaas niet goedkoop en wordt hij ook vaak op halve flesjes gebotteld.

De druiven voor deze wijn worden met de hand en druif voor druif geplukt gedurende meerdere passages in de wijngaard. De suiker concentratie is minimaal 256 gram per liter.

De Grand Cru Furstentum, 30,5ha, is gelegen in de gemeenten Kientzheim en Sogolsheim op 400m hoogte en op een zuidelijke helling (37%). De bodem betsaat uit klei, stenen en kalk waardoor er een goede drainage is. Door het micro klimaat bestaat er hier een mediterane flora.

paul blanck riesling selection de grains nobles 1989

1989, het jaar dat ik in België ben komen wonen voor een jaar of drie of vier had ik destijds in gedachten. Het zijn er ondertussen 19 geworden en het zullen er nog veel meer worden. Zo oud is ook deze fantastische wijn van Paul Blanck.

Riesling Selection de grains nobles 1989 , Furstentum, van Paul Blanck, Elzas: Een oranje bruine heldere kleur. In de neus een ongelooflijke complexiteit. Na 19 jaar opgesloten te zijn geweest komt alles eruit. Als ik het blind zou proeven zou ik meteen aan een Tokaji uit Hongarije denken. Een verleidelijke zoete neus waar ook frisheid vanaf straalt. Aroma's van noten, krenten en abrikozen.
In de mond een vette, stroperige textuur met abrikozen, ananas en amandelen. Zeer mooie structuur en evenwicht. Zuren die de zoetheid mooi onderbouwen. Perfect op dronk, zo drink ik ze graag. Eindeloze afdronk. 17pnt.

Hopelijk zijn de andere flessen met druivensoorten zoals Tokay Pinot Gris (ja, toen mocht Tokay nog op het etiket staan in de Elzas) en gewürztraminer ook zulke verrassingen. Wordt vervolgd......

Commentaren

Edelrot Heb zelf ook zo'n Blanck Riesling SGN liggen. Ik ben beniewd! Niet zo lang geleden een duitse Riesling Trockenbeerenauslese opengetrokken uit 1983, en die was echt schit-te-rend! Daar konden heel wat Sauternes een poepje aan ruiken, en ik beschouw mezelf wel een Sauternes liefhebber!

Gepost door: Peter VdV | 12 november 2008

De commentaren zijn gesloten.