06 november 2008

Getest: bag-in-box wijn

Test Aankoop heeft 62 bag-in-box wijnen getest. Het principe van een bag-in-box is simpel. Een soepele zak in een doos die krimpt en zich aan het resterende wijnvolume aanpast naarmate er via een kraantje wijn getapt wordt. Er komt dus geen lucht bij de wijn.

Alhoewel ik een groot verbruiker van wijn ben heb ik geen cubitainers in mijn huis maar kom ik ze wel af en toe op een BBQ of feest tegen.

Het gemiddelde verbruik van wijn is in België ongeveer 26 liter per jaar per persoon waaronder ook een gedeelte bag-in-box wijnen zit. Voordelen van de bag-in-box: praktisch, handvat voor vervoer, neemt in een koelkast minder plaats in dan flessen, de wijn is goedkoper dan in flessen en in goede omstandigheden bewaart hij enkele weken aldus Test Aankoop.

De 62 geteste wijnen bestonden uit een representative selectie 20 witte, 9 rosé en 33 rode wijnen in verpakkingen van 3 of 5 liter.
Volgens Test Aankoop kan de etikettering een stuk beter met betrekking tot bewaartermijn en bewaar omstandigheden. Ook de verpakkingsdatum ontbreekt op 54 wijnen en aangezien er vaak geen jaartal op de wijn staan is dit niet onbelangrijk. Een bag-in-box wijn kun je ongeopend en afhankelijk van het verpakkingstype ongeveer acht maanden bewaren. Een stuk minder dus dan een fles wijn.

In het laboratorium zijn er technische zaken getest zoals effectieve alcoholgehalte, restsuikers, zuurheid, sulfiet en sorbinezuur. De technische analyse voor de rode en rosé wijnen waren zeer positief. Bij de wotte wijnen was dit minder positief maar niet dramatisch.

Ook vond er een smaakproef plaats door een jury van wijnliefhebbers (zijn jullie gevraagd?) en verdelers. Of dit blind gebeurde staat nergens vermeld dus ik ga er vanuit van niet.

Het resultaat? 16 wijnen krijgen de beoordeling "zeer goed", 18 "goed tot zeer goed" en 11 "goed". De andere 17 waren "redelijk", "zwak" of "slecht".
Het verdict: "Bag-in-box wijnen kunnen de vergelijking doorstaan met fleswijnen en zijn meestal goedkoper. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk, al kan de etikettering een stuk beter".

bag in box bib wijn


Beste koop kijkende naar de prijs en kwaliteit:
Wit:
- Oude Kaap chardonnay chenin blanc bij Global Wineries, Antwerpen (€12,69 voor 3L)
- Maître Olivier bij Hesby-Vins (€18,50 voor 5L)
- Domaines Vinsmoselles Rivaner bij Carrefour (€9,89 voor 3L)
- JeanJean chardonnay 2007 bij Makro (€9,99 voor 3L)

Rood:
- Domaine de Lascours merlot 2005 bij Toby Vins (€14,01 voor 5L)
- El Hidalgo bij Delhaize (€7,49 voor 3L)
- Valgrande cabernet sauvignon bij Aldi (€6,49 voor 3L)

Rosé:
- Le Tonnelet Dom Brial 2006 bij Meersseman Wine Diffusion (€16,68 voor 5L)
- Cora grenache gris bij Cora (€14,99 voor 5L)

Zo nu weet je wat je je familie of kennissen moet aanraden als ze je om advies vragen voor een bag-in-box wijn voor het feest waar jij waarschijnlijk ook uitgenodigd wordt. Of neem zelf een fles wijn mee als cadeau en trek die meteen open om zelf op te drinken.

07:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (9) |  Facebook | |  Print

Commentaren

BIB Heel zelden koop ik een BIB, maar in de zomer, bij een BBQ bvb, als je wat volk verwacht dat niet echt interesse heeft voor betere wijn, zou ik wel durven. De verwachtingen zijn nooit hoog gespannen en ik moet zeggen dat mijn beste ervaring "gewoon drinkbaar" was, veelal "eerder zwak" tot "zeer zwak" zelfs. En als je dan de pech hebt dat de gasten niet alles hebben leeggezopen mag je de komende dagen zelf verder van die bucht drinken...al is het reeds gebeurd dat de rest (soms nog liters) in de gootsteen terechtkwam.
Maar goed, als ik de kans krijg om er eerst van te proeven, dan misschien nog wel, als ik in een milde bui ben.

Gepost door: Frédéric | 06 november 2008

nee nee nee, ik ben geen fan van bibs! er is zoveel moois en lekkers te koop - en als je je wijnhandelaar vertrouwd en die een beetje smaak heeft vind je ook daar wijn die qua prijs niet moet onderdoen voor een bib - qua lekkergehalte daarentegen... trouwens, "geen schroefdop want we willen de plop van de kurk horen"... uit een kraantje tappen kan dan wel?
ik drink nog liever water dan bib dan

Gepost door: kaat | 06 november 2008

BIB er is maar één reden om BIB te drinken en dat is de alcohol...en dat is de foute reden om wijn te drinken...

Gepost door: Rick | 06 november 2008

wat een negatieve reacties! Het valt me op hoe negatief de reacties zijn. Eerst en vooral er bestaan wel degelijk kwaliteitswijnen in BIB's. Toen we afgelopen zomer in de Rhone bij het huis Rabasse Charavin Couturier op bezoek waren, kon je nagenoeg al hun wijnen uit Cairanne en Rasteau in BIB kopen. En ten tweede, en dat is het belangrijkste argument, is de bewaarbaarheid. BIB's zijn denk ik nog steeds de beste manier om bv 's avonds een glaasje te drinken, zonder een ganse fles soldaat te moeten maken. De bewaarbaarheid is bij correct gebruik, aldus de mensen van Rabasse-Charavin, verschillende weken! Dat alleen al justifieert het bestaan van BIB's. Nu alleen nog zorgen dat er voldoende andere kwaliteitsproducenten hun producten ook in BIB aanbieden.

Gepost door: Peter VdV | 06 november 2008

negatief ... of een kwestie van anders willen omgaan met wijn :-)
ik ken ook wel een paar wijnen die ze in BIB verkopen en best kunnen bekoren; van dirk wurtz is een lekkere riesling (potate) in bib te koop bv maar het 'bewaarbaarheid' excuus vind ik niet zo kloppen, de fles met kurk in de ijskast geeft zelfs voor een paar dagen een goed resultaat (helemaal als je een goede wijn te pakken hebt; lees http://www.commanderij.org/index.php/2008/08/10/bedenkingen-in-piemonte-is-wijn-zijn-geld-waard/) en om nu weken dezelfde wijn te "moeten" drinken... want mijn tempo ligt meestal inderdaad niet hoger dan 1à2 glazen per avond, dat is ook weer niet mijn ding!

Gepost door: kaat | 06 november 2008

over bewaarbaarheid besproken ... zoek eens even het sulfietgehalte van een BIB op en vergelijk dat naar verhouding met een wijn op fles ... je gaat ogen opentrekken.
Geen wonder dat BIB's goed bewaren!
Zoals Rick het formuleert: alcohol als voornaamste drijfveer of anders gezegd 'kwantiteit' aan een lage prijs ... dat is geen al te mooi voorwendsel om wijn te gaan drinken.

Gepost door: Amaronese | 07 november 2008

Er zijn enorm veel slechte wijnen in flessen verkrijgbaar, waarmee ik niet wil zeggen dat alle BIBS goede wijn bevatten, maar ik proefde reeds verscheidene bibs van Drosdty-hof en two oceans die toch zeer goed waren prijs kwaliteit, natuurlijk vind je deze niet in supermarkt maar in de wijnhandel, zeker een aanrader als je een feestje of bbq geeft: drosdty hof steen!!!

Gepost door: Jan | 17 augustus 2009

Het kan echt lekkerder Ik zie bijna geen Italiaanse wijnen terug komen in het onderzoek, terwijl wij juist kwaliteits wijnen aanbieden in Bag in Box. Ideaal voor op feestjes of bij de barbeque.

Gepost door: Rodewijnhandel | 26 maart 2010

Bag in Box Wijnen Persoonlijk vindt ik het een uitkomst voornamelijk voor bbq's en feestjes. Bij etentjes is een fles nog steeds het leukste. Alhoewel een mooie karaf ook een leuke oplossing is.

Gepost door: Eefje | 26 mei 2010

De commentaren zijn gesloten.