29 oktober 2008

Hoe wijnetiketten gegarandeerd van de fles halen?

Vroeger ging het nog vrij gemakkelijk om wijnetiketten van de fles af te weken door ze een tijd in warm water te leggen. Tegenwoordig worden er andere lijm- en papier soorten gebruikt die het soms onmogelijk maken om het etiket van de fles te halen. Zeker bij de duurdere flessen wijn die fraude met hun wijn(etiketten) willen voorkomen is het een haast onmogelijke klus om ze er ongeschonden vanaf te halen.

Nu in plaats van die fles weg te gooien is er nu een reddingsmiddel. De Franse firma Albert l'Astucieux stuurde me een mapje met 20 "adhésifs". Dit zijn transparante plastieke etiketten waarmee je volgens hun ieder wijnetiket van de fles krijgt. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. 

wijnetiketten van fles halen 1

Allereerst plak je de stevige transparante plastieke sticker op de fles door een randje van het beschermings papier af te halen. Daarna haal je het overige beschermings papier eraf zodat je de plakkende binnenkant van de sticker helemaal op de fles kunt plakken en er daarna met een hard voorwerp (bijvoorbeeld een pen) over kunt wrijven om te zorgen dat er geen lucht tussen zit en alles goed plakt. Even laten zitten en dan rustig het etiket van de fles af trekken. Het etiket blijft aan het plakband kleven en het onderste stuk wit papier van het etiket blijft op de fles zitten. Het werkt inderdaad perfect, snel en gemakkelijk.
wijnetiketten van fles halen 2

Hierna kun je het etiket op meteen een stuk papier plakken omdat er nog plakkende randen om heen zitten en in een map steken.

Hoe vaak heb ik wel niet flessen weggegooit waarvan ik absoluut het etiket wou bewaren maar het niet van de fles kreeg. Dat is dus verleden tijd nu. Misschien ook wel handig als je op restaurant het etiket wilt meenemen. Omdat je niet echt met een fles door het restaurant wilt sleuren loop je dus vaak zonder etiket naar buiten (of de sommelier moet zo vriendelijk zijn hem proberen af te weken maar wil je hem daarmee echt lastig vallen?). Een idee voor de betere restaurants, geef je klanten het wijnetiket mee naar huis van de wijn die ze gedronken hebben door middel van dit product.   
  
Instructie filmpje:


Te koop bij: www.decollage-etiquette.com

07:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (12) | Tags: wijnetiketten, video |  Facebook | |  Print

26 oktober 2008

Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc - verticale proeverij

Meer dan een half jaar geleden kreeg ik van Serge Dewaele van Wijnen Pin'Art uit Mechelen te horen dat hij in oktober een verticale degustatie ging organiseren van het bekende Château Sociando-Mallet uit de Haut-Médoc, Bordeaux

Serge gaat er prat op dat zijn wijnselectie bij Pin'Art bestaat uit karakterwijnen met een eigen identiteit, met een ziel, geproduceerd door wijnpersoonlijkheden, die hij allemaal persoonlijk kent, mannen (en vrouwen) die ondanks de Franse en mondiale wijncrisis 'goed' bezig zijn. Waarom ? Omdat ze prioriteit geven aan kwaliteit, die ze bereiken door kleine rendementen en vakkennis en veel werk in de wijngaard, want daar vinden goeie wijnen hun oorsprong! Bij die zoektocht houdt hij fundamenteel rekening met het basisprincipe: "Zou ik zelf deze wijn kopen en drinken aan de aangeduide prijs ?" Indien het antwoord negatief is, dan komt de wijn er bij Serge niet in ... !

Deze keer was Serge in zijn eigen privé kelder gedoken en had hij een mooie reeks Château Sociando-Mallet samengesteld.

pin art serge dewaele sociando degustatie

Serge Dewaele van Pin'Art

Château Sociando-Mallet is een begrip in de wijnwereld. Het is gelegen op de linkeroever van de Gironde in de Haut-Médoc in Bordeaux. De naam Sociando komt van een baskische edelman uit de 17e eeuw en de naam Mallet komt van een Marine kapitein die beide ooit het domein in bezit hebben gehad. In 1969 kwam het domein in handen van Jean Gautreau, de huidige eigenaar.  Jean Gautreau was een wijnhandelaar in Bordeaux wijnen die voor één van zijn Belgische klanten een wijndomein zocht om te kopen. Toen hij Sociando-Mallet bezocht was hij meteen verliefd en kocht het domein van 5ha voor zichzelf voor 250.000 FFR. Jean Gautreau nam het wat vervallen domein onder handen en zorgde er eerst voor dat de wijngaarden weer in goede staat optimaal druiven konden produceren waarna hij de gebouwen ging renoveren. Na het bijkopen van extra hectare wijngaarden beslaat de totale oppervlakte nu 90ha (48% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot en 5% Cabernet Franc, 8.333 wijnstokken per ha) en maakt hij 500.000 flessen per jaar. 
De tweede wijn, La Demoiselle de Sociando-Mallet, krijgt 25% nieuw hout gedurende 12 maanden. Sociando-Mallet zelf gaat 18 maanden op nieuw eikenhouten vaten. 

"Ni classé, ni bourgeois...Sociando-Mallet, tout simplement", aldus Jean Gautreau himself. Château Sociando-Mallet is in 1855 niet geklasseerd geweest als Grand Cru terwijl hij vandaag de dag wel deze kwaliteiten bezit. In 1932 werd Sociando wel geklasseerd als Cru Bourgeois. Soms wordt de kwaliteit van Sociando-Mallet gelijk gesteld met die van een 3e of zelfs 2e Grand Cru Classé. In 2003 toen er een nieuw Cru Bourgeois klassement gemaakt werd was Sociando-Mallet er bewust niet bij. Jean-Gautreau wou niet in dit klassement opgenomen worden omdat dit de standing van zijn domein naar beneden zou halen en hij was ook wars van alle politiek die met deze klassering gepaard ging.

De verticale degustatie:
Niet vaak krijg je de gelegenheid om een verticale degustatie (verschillende jaargangen van dezelfde wijn) van Château Sociando-Mallet bij te wonen dus ging ik recentelijk met F. naar Pin'Art in Mechelen. In de mooie sfeervolle ruimte boven de winkel waar normaal kleine kunst exposities gehouden worden ontvingen Serge en zijn hartelijke echtgenoot het beperkte groepje proevers. De degustatie werd van commentaar voorzien van een maître Sommelier wiens naam mij ontgaan is.
 
Na een schuimwijn van pinot noir en chardonnay uit de Languedoc om de mond op gang te brengen zijn we begonnen met een La Demoiselle de Sociando-Mallet 2000 waarna het echte werk begon.

De volgende 12 jaargangen van Sociando-Mallet kwamen die avond voorbij: 2000, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1988, 1987, 1985 en 1982. Voor het bepalen van de proef volgorde was er vooraf contact geweest met Château Sociando-Mallet zelf, die het advies gaf de 1981 voor de 1988 te proeven en al de rest in de gebruikelijke volgorde van jong naar oud te proeven.
chateau sociando-mallet vertikaal oct08 3

Proefnotities:
Over de La Demoiselle de Sociando Mallet 2000 kan ik vrij kort zijn: passé. Zeer brede waterrand, vegetale neus en geen fruit te bekennen. In de mond veel te ver geëvolueerd met een bittere afdronk. Voor de gootsteen. Nog maar eens het bewijs dat veel tweede wijnen uit de Bordeaux jong gedronken moeten worden?

Château Sociando-Mallet 2000: Donker rood/paarse ondoorzichtige en geconcentreerde kleur. Zwart fruit zoals cassis, vanille, hout en mooie finesse in de neus. Een volle aanzet van jong zwart fruit met fijne tannines en mooi in evenwicht. Kruiden en kersen in de afdronk. Heeft duidelijk nog veel potentieel en heeft nog wat tijd nodig. Vinama: 15,5pnt, Parker: 93pnt (in 2003).

Château Sociando-Mallet 1998: Medium intens rood. Verleidelijke neus met zacht zoet rood fruit, cederhout en kaneel. Een wijn die nu perfect op dronk is met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Geëvolueerde toetsen in de afdronk. Zeer goed. Niet lang meer laten liggen dus nu drinken. Vinama:15pnt, Parker: 88pnt (in 2001).

Château Sociando-Mallet 1997: Vrij ingetogen neus, lichte reductie, kersen op alcohol. In de mond versleten, droge tannines, zuur en bitter. Duidelijk te ver heen. Vinama:11pnt, Parker 87pnt (in 2000).

Château Sociando-Mallet 1996: Nog een donker rode kleur. Een neus van nat karton, muffig, een over de top neus. In de mond zeer scherpe zuren, volledig uit balans en uitdrogend. Passé. Vinama:11pnt, Parker 90pnt (in 2002). Parker adviseerd deze wijn pas te drinken vanaf 2009 tot 2025.

Château Sociando-Mallet 1995: Aan de kleur zie dat dit geen jonge wijn meer is, brede waterrand. Warme verleidelijke neus met wel een lichte alcohol toets. Nog wat rood fruit en lekker zoethout. In de mond een charmeur en gedistingeerd, rood fruit en een frisse afdronk van kersen. Zeer goed glas. Vinama: 16pnt, Parker: 90pnt (in 2002).

Château Sociando-Mallet 1994: Licht rode kleur, Gebrande aroma's zoals mokka en koffie. Heel mooi. Fruit vindt je er niet in maar wel peper en leer. Medium aanzet met wat hoekige tannines die domineren en droogtrekken. Frisse zuren. Vinama 13,5pnt, Parker: 89pnt (in 1997).

Château Sociando-Mallet 1993: Een paardestal in de neus, wat reductie, putteke. Gedrooge pruimen, krenten, hout en wat alcohol. Lichte fijne aanzet, doet zelfs zacht aan. Zeker geen krachtpatser en zeer aangenaam. Licht droogtrekkend. Vinama 14pnt, Parker: 87pnt (in 1998).

Château Sociando-Mallet 1992: Zeer lichte doorzichtige kleur. Veel evolutie in de neus, vrij monotoom. Doet niet veel goeds vermoeden. De mond bevestigt het vermoeden, over de top. Vinama: 10pnt, Parker: 87pnt (in 1994).

Château Sociando-Mallet 1981: Lichte doorzichtige kleur. Een neus van natte bladeren, kersen op kriek, hout en leer. Doet wat port-achtig aan. In de mond ver geëvolueerd maar niet kapot, wel duidelijk ver op zijn retour. Heeft nog maar weinig structuur en doet wat slap aan. Vinama: 12pnt, WineSpectator 88pnt (in 1994).

Château Sociando-Mallet 1988: Intens rode kleur voor deze twintigjarige. Intense neus, viandé en gerookt. Pruimen en ook nog wat rood fruit en leer. De neus is veelbelovend. In de mond wordt dit helemaal waar gemaakt. Een volle aanzet van mooi rood fruit en rijpe tannines, sappig. Lange afdronk, heerlijk gewoon. Deze wijn geef je absoluut geen 20 jaar. Vinama 17pnt, Parker: 93pnt (in 1987).

Château Sociando-Mallet 1987: Ingetogen neus met wat alcohol. In de mond monotoon, niet passé maar ver op zijn retour en geeft wijnig plezier. Lichte smaak maar voor het moeilijke jaar 1987 niet slecht dat het nog enigzins te drinken is. Vinama: 12,5pnt, WineSpectator 88pnt (in 1990)

Château Sociando-Mallet 1985: Lichte kleur en een mooie neus. Tertiaire toetsen, bos en specerijen. Medium aanzet met zelfs nog iets van fruit en vooral kruiden. Nog stevige tannines. Vinama 15pnt, WineSpectator 91pnt (in 1994).   

Château Sociando-Mallet 1982: Helaas heeft dit grote jaar niet voor de wijn van de avond gezorgd, integendeel zelfs. De neus geeft al de indruk dat deze wijn misschien wel eens te ver geëvolueerd gaat zijn oftewel passé zal zijn. In de mond was dit echter niet het geval maar veel zat er niet meer in. Vinama: 12pnt, Parker: 92pnt (in 2002).  
 
De 1990 ontbrak helaas maar gelukkig hadden we die enkele weken eerder kunnen proeven want die is helemaal top (zie verslag hier).

Er werden tijdens de degustatie ook enkele pauzes ingelast waarin we genoten hebben van de heerlijke gerechten die Serge en zijn vrouw gemaakt hadden.

Het was een mooie avond waarin goed een vergelijking gemaakt kon worden tussen de diverse jaargangen in de Haut-Médoc. De mooiste wijn van de avond was voor mij de 1988 waarna de 1995, 1985, 1998 en de 2000.  

Pin'Art organiseerd regelmatig proeverijen en als je een sterkere drank fan bent zoals van whisky dan kun je in het whisky assortiment van 200+ merken vast iets lekkers vinden of wat dacht je van een Calvados uit de jaren '70 of '80: www.pinart.be.

Château Sociando-Mallet 1988 de grootste wijn van de avond.
chateau sociando-mallet 1988

14:04 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (9) | Tags: sociando-mallet, bordeaux, haut-medoc |  Facebook | |  Print

18 oktober 2008

Historic Wines

historic wines grand crus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historic Wines bekend van de mooie en vaak oudere Grand Cru's heeft ook een zeer aantrekkelijk gamma van jonge wijnen met een prijs voor iedere beurs.

Bert Van Praet  doet dit weekend zijn deuren open en ontvangt jullie allemaal voor een degustatie van een 40-tal verschillende wijnen. Er zullen ook hapjes geserveerd worden in de winkel op de Bist in Wilrijk nabij Antwerpen. Dit alles gratis en zonder aankoop verplichting. Mocht je toch met je handen vol wijn naar huis willen gaan dan krijg je per aankoopschijf van €50 een waardebon van €5. 

Historic Wines Openflesdagen: zaterdag 18 en zondag 19 oktober van 10:00 - 18:00 uur.

Historic Wines
Bert Van Praet
Bist 42a
B-2610 Wilrijk

T+32 (0)3 888 89 86
M+32 (0)485 177 686
bert@historicwines.be  

historic wines wilrijk bistµ
(bron foto: De Zondag)

10:20 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

15 oktober 2008

Afspraak met de Vlaamse wijnbloggers op Megavino 2008

De wijnbloggers die regelmatig voor de "Vlaamse wijnblogdagen" schrijven zijn vrijdagavond ook gezamelijk aanwezig op Megavino. Dus afspaak aanstaande vrijdag 17 oktober van 19:00 tot 24:00uur op de Heizel in Brussel (expositiehal nr. 3, zaal Tempranillo).

Daar staat een tafel van de Vlaamse wijnbloggers en uiteraard nemen we ook wijn mee. Dus heb je zin in een gezellige babbel  en om een glas met ons te drinken en dan ben je van harte welkom. Zelf zal ik van 22:00-23:00uur aanwezig zijn.

Tot vrijdagavond!

Groet,

Olaf.
Vinama

Vlaamse_Wijnblogdagen_Affiche_p01

00:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (2) | Tags: megavino, vlaamse wijnblogdagen |  Facebook | |  Print

13 oktober 2008

Château Pontet-Canet is stilletjes.....

...... en zonder veel ruchtbaarheid overgegaan op biodynamische wijnbouw. Jaargang 2005 is het eerste jaar van deze 5e Grand Cru Classé uit Pauillac, Bordeaux, wat volledig biodynamisch is gemaakt. Geprezen door wijnjournalisten als Parker en WineSpectator met 96+ punten.

In 2007 bleken de weersomstandigheden dusdanig moeilijk dat ze 1/3 van hun merlot zijn kwijtgeraakt en dat half juli de eigenaar Monsieur Tesseron  de zeer moeilijke beslissing genomen heeft om tijdelijk terug te grijpen naar de chemische bestrijdingsmiddelen. Ook voor Jean-Michel Comme de oenoloog van Pontet-Canet was dit zeer moeilijk maar hij heeft de beslissing van Tesseron destijds geaccepteerd (of moeten accepteren?).

pontet canet pauillac bordeaux biodynamique ph Herzeuil Het paard Sulky met de comfortabele ploeg met stoel. Let op de accu voor de achterlichten en de nummerplaat, hij kan zo de weg op (Foto H.Bizeul)

Uiteraard hebben ze toen meteen hun Bio certificaat verloren. Over een periode van twee weken hebben ze drie maal chemisch gesproeid. Daarna zijn ze weer terug overgestapt naar de biodynamie. J-M Comme heeft zelf het gevoel dat de chemische bestrijdingsmiddelen helemaal niks hebben bij gedragen en hij had het liever niet gedaan maar Tesseron denkt het tegenovergestelde. J-M Comme zelf weet dat hij makkelijk praten heeft en dat de eigenaar Tesseron de beslissing destijds uit financiël economische redenen heeft moeten nemen. Desalniettemin hebben ze in 2007 een zeer goede wijn gemaakt aldus J-M Comme (18pnt, Revue du Vin de France).

Ook de niet bio wijnboeren in dezelfde streek hebben dat jaar tot 10% van hun oogst verloren en bij Pontet-Canet was dit 20%. Vanaf 26 juli 2007 zijn ze officieel weer in conversie naar biodynamie. Ondertussen heeft het domein meer ervaring opgedaan en zouden ze een situatie als 2007 wel goed het hoofd kunnen bieden met biodynamische middelen. In 2007 waren ze er gewoon niet klaar voor. 

En hoe zag het er voor 2008 uit volgens J-M Comme in augustus?
"Je reviens donner des nouvelles de Pontet-Canet, ou du moins du vignoble de Pontet-Canet après une année difficile.  Ma superstition paysanne me fait penser qu'il faut être prudent car la saison n'est pas finie, loin de là et le plus dur reste encore à faire. Cependant, on peut commencer à tirer quelques enseignements de cette année « post-2007 ».

Beaucoup de choses ont changé dans notre façon de procéder et on peut dire que pour le mildiou, nous avons pu passer le cap correctement. Le vignoble est magnifique (avec mes critères qui j'en conviens sont différents de ceux de beaucoup d'autres).La seule concession à mes prévisions vient d'un rognage des merlot 4 semaines après la fleur car la situation mildiou était très tendue à la fin juin. Les cabernets bénéficient du non-rognage ce qui les rend un peu hirsutes, c'est un peu le but.Mais le rognage n'est pas notre sujet.

Donc, pour 2008, les traitements bio ont fonctionné même à Pontet-Canet ; aussi bien que les traitements chimiques chez les autres."

06:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (6) | Tags: pauillac, biodynamie, grand cru, bordeaux |  Facebook | |  Print

10 oktober 2008

Het rooien van wijngaarden in Frankrijk

wijngaarden gerooid frankrijk 2
Corbières

Opvallend vond ik het afgelopen zomer. Nog nooit had ik het in deze mate gezien. Na acht jaar achter elkaar de Languedoc-Roussillon bezocht te hebben zag ik duidelijk een verschil met de voorgaande jaren. Overal lege plekken waar voordien wijngaarden in bloei hadden gestaan.
Bij de mooie ingang van het dorpje Vilseque-des-Corbières waar je via een prachtige platanenlaan het dorp binnenrijdt met aan weerszijden de groene wijngaarden was het dit jaar aan weerszijden een dorre zandvlakte, geen wijnstok meer te bekennen.  

Waarom wordt er eigenlijk gerooid? Om de overproductie van (weinig kwalitatieve) wijn in te dammen die men aan de straatstenen niet meer kwijt kan en om dus de Europese wijnindustrie gezonder te maken.
Dus het is of distilleren met die druiven maar dan heb je een jaar later weer druiven dus dan maar de wijnstok uit de grond. De wijnboer moet hier natuurlijk wel voor gestimuleerd worden en derhalve krijgen ze subsidie van de Europese Unie. Voor iedere hectare die uit de grond wordt getrokken krijgt men nu  6.137 Euro. Voor wijnboeren die in financiële problemen zitten is dit natuurlijk zeer verleidelijk.

Subsidie.
De Europese Unie heeft hiervoor in 2008-2009 een envelop voorzien van 464 miljoen Euro subsidie. 334 miljoen in 2009-2010 en 276 miljoen in 2011-2011. Ieder jaar minder dus. De huidige premie per hectare van 6.137 Euro wordt ook ieder jaar minder. Sommige wijn regio's doen op de EU premie zelf nog iets bovenop. Zo kon je in de Bordeaux een paar jaar geleden tot 12.000 Euro premie ontvangen per hectare.

175.000ha wijngaarden van de in totaal 3.4 miljoen moeten vrijwillig gerooid worden met hulp van deze compensatie regel over de komende drie jaar. Het vaste bedrag wat de EU ieder jaar hiervoor beschikbaar stelt staat vast en als het op is is het ook echt op voor dat jaar. Je kunt er als wijnboer maar beter vroeg bij zijn. Er bestaan wel enkele voorrangsregels:
- iemand die geheel stopt met wijnmaken krijgt voorrang voor de premies t.o.v. iemand die maar een klein gedeelte van zijn totale wijngaard oppervlak laat rooien
- hoe groter het aantal ha, hoe meer kans je maakt op subsidie
- wijnboeren ouder dan 55 jaar krijgen voorrang
- wie het eerst komt, wie het eerst maalt

De reden waarom de subsidies ieder jaar minder worden is dat de EU de overbodige subsidies af wenst te schaffen en omdat ze het EU wijnbudget meer willen gebruiken voor positieve, pro-actieve maatregelen die de concurrentie positie van Europese wijn verbeteren.

Aanvragen tot rooi subsidie dit jaar.
Ieder jaar moeten de wijnboeren die voor de subsidie in aanmerking willen komen hun dossier voor een bepaalde datum binnen geven. In 2008 was dit 15 september jongstleden. 

Volgens het Franse overheidsorgaan Viniflhor zijn er 6.600 aanvragen voor subsidie gedaan die in totaal 22.654 ha wijngaarden in Frankrijk vertegenwoordigen wat meer is dan verwacht.
viniflhor wijngaarden rooien 2008 2009
Bron Viniflhor.

65% van de aanvragen komen uit de Languedoc-Roussillon dus ook volgende zomer zullen we daar nog meer zandvlaktes tegenkomen dan dit jaar. Ook uit de Beaujolais vanwege de afname voor de vraag naar Beaujolais Primeur zijn er relatief veel aanvragen voor rooi subsidies gekomen.  Misschien niet verwonderlijk dat er in de Languedoc ook regelmatig protesten (soms geweldadig) van de wijnboeren zijn want er er blijken nogal wat wijnboeren, of moet ik hier zeggen druivenboeren, moeite te hebben hun hoofd boven water te houden. 

Van kwantitatief naar kwalitatief.
Laat ze die wijngaarden waarmee men lage kwalitatieve bulkwijnen maakt die ze niet verkocht krijgen ook maar rooien. Weg er mee. De huidige consument wil kwaliteit die bij een prijs past en geen slechte kwaliteit voor een te hoge prijs. De consument heeft kennis gemaakt met wijnen uit andere delen van de wereld en heeft nu dus een grotere keuze van wijnen ten opzichte van vroeger. Vele wijnboeren moeten de lat kwalitatief hoger gaan leggen willen ze nog een toekomst hebben. Geen gemakkelijke opgave voor sommige maar gelukkig zijn er velen die dit wel lukt. Het kaf wordt van het koren gescheiden.

Er gaat in ieder geval in 2009, 1.291.278 hectoliter minder wijn geproduceerd worden in Frankrijk.

wijngaarden gerooid frankrijk

04 oktober 2008

Vlaamse wijnblogdagen: Wijnfestivalitis

Ieder jaar tegen september begint het weer te kriebelen bij vele wijnliefhebbers. De wijnfestivals komen er weer aan. Het moment om je kelder aan te vullen met de wijnen die de wijnmakers juist uit hun kelder willen hebben om plaats te maken voor de volgende oogst, althans dat was de oorspronkelijke gedachte achter de "Foire aux Vins". Normaliter zijn er dan ook koopjes te doen op zo'n wijnfestival daar de wijnen met een leuke korting aangeboden worden.

Het zijn vooral de grote supermarktketens die voor dit moment een enorme hoeveelheid wijn inslaan en deze door middel van een speciale brochure en proeverijen aan de man proberen te brengen. In België zijn het vooral Carrefour, GB en de Delhaize die een groot aanbod hebben. Ja natuurlijk ook nog andere supermarkten maar de eerst genoemden spelen toch de grootste rol in België.
Daarnaast zijn er in Frankrijk de Franse Hypermarchés zoals Auchan, Carrefour, Leclercq en Monoprix. Laten we ook de (vooral Franse)  on-line wijnwinkels zoals chateauonline en wineandco niet vergeten.    

Het assortiment van de wijnfestivals is  voornamelijk toegespitst op de Bordeaux wijnen. Van kleine AOC's  tot de allergrootste Grand Cru's, het is er allemaal. Helaas is de Rhône regio zeer slecht vertegenwoordigd en de Bourgogne staat er al ietsje beter voor maar bij lange na niet op het niveau van het Bordeaux assortiment. Gelukkig zijn er toch genoeg andere zaken te vinden uit andere regio's van Frankrijk en zelfs ook uit van daar buiten.

Voor dat je wijn gaat kopen op een wijnfestival bepaal je het beste van te voren het budget wat je wil besteden. Doe je dit niet dan zul je zeker verleid worden in de winkels zelf en veel meer kopen dan dat je eigenlijk had willen doen. Helaas kom je er pas achter als het te laat is.

Bepaal ook van te voren welke wijnen je wilt kopen of hoeveel flessen je uit welke regio wilt aanschaffen. Dit alles natuurlijk laten afhangen van wat je op dat moment al in je kelder hebt liggen.

Lees op het internet naar de proef ervaringen van andere wijnliefhebbers omtrent wijnen die aangeboden worden tijdens het wijnfestival. Vooral op de wijnblogs zoals deze en andere geven ook lezers je wijntips over de te kopen wijnen.

wijnfestivals foire aux vins auchan carrefour chai & bar
De jaarlijkse wijnfestival folders

De valkuilen van het wijnfestival:
In realiteit is niet alle wijn in de folders ook daadwerkelijk in de winkel te verkrijgen. De supermarkten zetten (waarschijnlijk heel bewust) wijnen die nog moeilijk te verkrijgen zijn in hun brochure om kopers te lokken. Wat ze er niet bijzetten is de hoeveelheid die ze van een wijn in voorraad hebben en in welke winkel hij te verkrijgen is want echt niet iedere supermarkt krijgt alle wijnen uit de brochure. Ook zetten ze enkele interessante wijnen aan een zeer lage prijs en soms aan een dusdanige lage prijs dat ze het later een 'drukfout' noemen zoals de Mazeyres in de Carrefour folder dit jaar. Ondertussen hebben ze wel de interesse van de koper opgewekt die naar de winkel komt en  de kans is groot dat als hij ziet dat zijn wijnen niet voorradig is hij als alternatief toch andere flessen koopt. Ondertussen rinkelt de kassa.

Zo was ik dit jaar naar de Carrefour gegaan met onder mijn arm de wijnbrochure waarin aangeduidt de wijnen die ik wou kopen. Wat bleek, het merendeel lag niet in de rekken. Ik laat de verantwoordelijke voor de wijn komen en vraag hem of hij de wijnen van mijn lijstje nog heeft. « Ik heb ze nooit binnengekregen » was zijn antwoord. Volgens hem had hij 1/3 van de wijnen uit de Carrefour brochure niet ontvangen. Hij adviseerde me om naar een grotere Carrefour te gaan want de wijnen worden namelijk verdeeld naar gelang de omvang van de winkel. 
Ook even bij de GB binnen gelopen en daar identiek hetzelfde, het merendeel van de wijnen niet aanwezig.

Ook Delhaize kan er wat van zij het dan toch een stuk minder dan Carrefour. Op de dag dat Delhaize begon met hun wijnfestival ben ik op hun website delhaizewineworld gegaan om Château Haut-Brion 2001 en Branas Grand Poujeaux 2005 te bestellen. U raadt het al, beide waren niet meer te verkrijgen. Dan maar de telefoon gepakt en geprobeerd om zo verder te geraken maar niets mocht baten want van een suffe telefoniste van Caddy Home waar de telefoontjes van delhaizewineworld terecht komen ben ik niet wijzer geworden. Dan maar even bellen met de aardige man die in mijn lokale Delhaize de wijn verzorgd. Tja, die Haut-Brion zou niet lukken maar de Branas Grand-Poujeaux dat was geen probleem en hij zou een kist voor me opzij zetten.   

Ook blijken er professionele opkopers de wijnfestivals af te schuimen op de eerste dag om zoveel mogelijk kisten topwijnen mee te nemen om ze daarna met een leuke winst door te verkopen. Waarom worden er geen quota per wijn door de supermarkt opgelegd. Zo van maximaal zes flessen aankopen van deze wijn en van deze topper maar drie. Het zal de supermarkt natuurlijk een worst wezen dat er proffesionel opkopers kopen zolang zij de flessen maar kwijt zijn.

Als je niet de eerste dag van het wijnfestival gaat riskeer je achter het net te vissen voor sommige wijnen die door iedereen gezocht worden. Aan de andere kant wordt er bijvoorbeeld bij Auchan in Roncq regelmatig opnieuw stock aangeleverd.  Reken wel op een grote drukte tijdens de eerste dag en soms zelfs wat chaotische tafrelen van mensen die hun wijn zo snel mogelijk proberen te vinden. Ik heb dit jaar op het internet gelezen dat dat soms zelfs niet zonder slag of stoot gaat. Misschien moet ik toch eens de eerste dag gaan om dat tafereel te aanschouwen. In Auchan Roncq ben ik dit jaar op de derde dag geweest om 14:00uur en het was heerlijk rustig, weinig mensen dus en alle gelegenheid om mijn keuzes te kopen. De voorgaande jaren ben ik op een zaterdag geweest maar dan liep je over de koppen en was het dringen om de etiketten op het rek te kunnen lezen, laat staan dat je er  met de winkelwagentje door de mensenmassa kwam.

Als je wat begeleiding wilt hebben bij het kopen van de wijnen kun je altijd de diverse wijngidsen erop na slaan zoals de Guide Hachette, Bettane en Desseauve, Revue de vins de France, Parker en vele andere.  Als je op het internet gaat kijken wat internationale wijnjournalisten voor punten aan een wijn geven let dan goed op want sommige sites vermelden hogere scores voor een wijn dan dat ze in werkleijkheid gekregen hebben want dat verkoopt natuurlijk beter.

De toekomst van het wijnfestival ?
De prijzen van de grotere wijnen waren dit jaar aan de hoge kant. Er waren minder koopjes dan vorig jaar maar toch was er wel het één en ander de moeite waard. Toen destijds de Bordeaux primeurs 2005 op de markt kwamen heb ik ze initieel niet willen kopen vanwege de hoge prijs. Uiteindelijk na een paar maanden ben ik toch gezwicht en heb ik voorzichtig wat in primeur gekocht en ik ben blij dat ik dat gedaan heb als ik vandaag de dag de prijzen zie.
Waar gaat dat in de toekomst naar toe? Als de prijzen blijven evolueren zoals nu dan zullen de wijnfestivals minder succes hebben dan de afgelopen jaren. Zou de nakende economische recessie een positieve invloed op de wijnprijzen gaan hebben?
Gelukkig was er dit jaar in het gamma van 5.00 tot 10.00 Euro weer een hele grote keuze en waren er leuke dingen te koop. 
 wijnfestival foire aux vins vlaamse wijnblogdagen

En wat heb ik dit jaar allemaal gekocht tijdens het wijnfestival? Veel te veel, ik heb me dus behoorlijk laten gaan. Van een rode Bordeaux à 4,50 EUR tot een Château Clarke of een Châteauneuf du Pape. Van een Cheverny van 4,50 EUR tot een Château Chalon. Van een Quincy à 6,55 EUR tot een Château Guiraud 2005 waarvan ik hier nog zo van onder de indruk was. Van een Klevener de Heiligenstein tot een Maury.

Wil je nog wijn gaan kopen dan kan dat want de meeste festivals zijn nog niet afgelopen echter het aanbod zal al sterk minder zijn behalve bij de Cora want daar beginnen ze pas op donderdag met het wijnfestival. Klik hier voor enkele tips. Het afgelopen weekend heb ik nog een aantal wijnen bij Delhaize geproefd en wat je zeker NIET moet kopen is de Pomerol Haut Cloquet 2003 die helemaal versleten is. Waar ik wel meteen een kist van gekocht heb is de Château Haut Bages Monpelou 2005 Pauillac, Cru Bourgeois Supérieur, 14,40 Euro. De Château Branas Grand Poujeux 2005, Moulis en Médoc, heb ik toen ook kunnen proeven en ik was zeer blij dat er al een kist van in de kelder ligt, zeer mooie wijn met een enorm potentiël.

Ook op de Delhaize website delhaizewineworld vindt je deze week nog mooie toppers tussen de 50 buitengewone Bordeaux wijnen in promotie waarvan het aanbod steeds wordt geactualiseerd. Wat dacht je van een mooie Sauternes die bijna nergens meer te koop is maar nog wel enige tijd rust in de kelder nodig heeft: Château Lafaurie-Peyraguey 2001, 1e Grand Cru Classé Sauternes die een indrukwekkende reeks beoordelingen achter zijn naam heeft staan: Revue de vin de France 5/5, Winespectator 95, Parker 96, Gault Millau 96-98, Le Point 18/20, Bettane et Desseauve 9/10. Aan een prijs bij Delhaize waarvoor je hem nergens anders zult vinden.

Veel plezier met de wijnfestivals en pas op dat je het het virus niet te pakken krijgt, festivalitis.

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

00:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: wijnfestival, foire aux vins |  Facebook | |  Print

02 oktober 2008

Megavino 2008: Win 50 toegangskaarten bij Vinama

megavino 2008 banner

Over twee weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2008 weer van start. 10.000m2 en 270 exposanten in Paleis 3 van de Heizel in Brussel.  Vorig jaar waren er 22 wijnlanden vertegenwoordigd die aan een ruime 20.000 bezoekers hun wijnen hebben laten proeven.

Megavino kan 10 kaarsjes op zijn taart uitblazen. Dit jaar is Spanje het gastland met een paviljoen van meer dan 500m2 dus dat beloofd wat. Naast de vele wijnproducenten die hun wijnen voorstellen is er ook een gevarieërd programma met o.a.:
- Verkiezing van de Beste Belgische Wijn door jury van buitenlandse wijnmakers, journalisten en sommeliers 
- Het Nieuwsblad verkiest de beste wijnproever onder zijn lezers - theoretische en praktische proef 
- Verkiezing van de Beste Spaanse wijn uit de supermarkt
- Proeverij "Nieuwe trends in wijnland Chili" 
- Becommentarieerde proeverij van de wijnen van het Italiaanse huis San Simone 
- en nog veel meer....
Ook bij de "tasting bar" van het Spaanse paviljoen en het Chileense paviljoen zijn er diverse activiteiten.

Openingstijden:
Vrijdag 17 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 18 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 19 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 20 oktober: open van 10:00 tot 18:00
 
Megavino is toegankelijk voor iedereen. Toegangsprijs 10.00 Euro inclusief degustatieglas en beurscatalogus. Dit jaar heeft Megavino ook een serieuze website waarop veel informatie te vinden is.


gratis kaarten megavino 2008Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

Hoe heet de tekenaar die in 2007 en ook weer in 2008 het Megavino wijnglas heeft ontworpen en de huiscartoonist van de krant De Morgen is? (tip: de website www.megavino.be kan je hierbij helpen)

Stuur je antwoord  uiterlijk zondag 12 october met je naam en adres naar vinamablog at hotmail.com
UPDATE 5/10/08: ALLE GRATIS TICKETS ZIJN INMIDDELS GEWONNEN, ANTWOORDEN HEEFT GEEN ZIN MEER.

Er zullen ongetwijfeld wijnmakers aanwezig zijn dit jaar die er ook vorig jaar waren dus klik  hier voor mijn aanraders van 2007.

Trek je wandelschoenen aan en kom naar Megavino 2008. Mij kun je daar op vrijdagavond tegenkomen.

Megavino_2007 glas
Megavinoglas 2007

20:01 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

01 oktober 2008

Marihuana wijn

Toen ik 18 was (of misschien ook wat eerder...) had ik wel eens van "space cake" gehoord. Een cake met daarin hasj of wiet. Maar wat er tegenwoordig allemaal met wiet gedaan wordt op culinair niveau. Wat dacht je van Holy Moly Ganja Guacamole, Asparagrass Soep, Pizza Wiet, Chili Con Cannabis, Wietboter, Wietspritsen of Space ontbijtkoek.

Bij al dat eten wil je natuurlijk ook iets lekkers drinken: 

marijuana wine wijn
Uit "A wine miscellany" van Graham Harding

21:07 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print