29 oktober 2008

Hoe wijnetiketten gegarandeerd van de fles halen?

Vroeger ging het nog vrij gemakkelijk om wijnetiketten van de fles af te weken door ze een tijd in warm water te leggen. Tegenwoordig worden er andere lijm- en papier soorten gebruikt die het soms onmogelijk maken om het etiket van de fles te halen. Zeker bij de duurdere flessen wijn die fraude met hun wijn(etiketten) willen voorkomen is het een haast onmogelijke klus om ze er ongeschonden vanaf te halen.

Nu in plaats van die fles weg te gooien is er nu een reddingsmiddel. De Franse firma Albert l'Astucieux stuurde me een mapje met 20 "adhésifs". Dit zijn transparante plastieke etiketten waarmee je volgens hun ieder wijnetiket van de fles krijgt. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. 

wijnetiketten van fles halen 1

Allereerst plak je de stevige transparante plastieke sticker op de fles door een randje van het beschermings papier af te halen. Daarna haal je het overige beschermings papier eraf zodat je de plakkende binnenkant van de sticker helemaal op de fles kunt plakken en er daarna met een hard voorwerp (bijvoorbeeld een pen) over kunt wrijven om te zorgen dat er geen lucht tussen zit en alles goed plakt. Even laten zitten en dan rustig het etiket van de fles af trekken. Het etiket blijft aan het plakband kleven en het onderste stuk wit papier van het etiket blijft op de fles zitten. Het werkt inderdaad perfect, snel en gemakkelijk.
wijnetiketten van fles halen 2

Hierna kun je het etiket op meteen een stuk papier plakken omdat er nog plakkende randen om heen zitten en in een map steken.

Hoe vaak heb ik wel niet flessen weggegooit waarvan ik absoluut het etiket wou bewaren maar het niet van de fles kreeg. Dat is dus verleden tijd nu. Misschien ook wel handig als je op restaurant het etiket wilt meenemen. Omdat je niet echt met een fles door het restaurant wilt sleuren loop je dus vaak zonder etiket naar buiten (of de sommelier moet zo vriendelijk zijn hem proberen af te weken maar wil je hem daarmee echt lastig vallen?). Een idee voor de betere restaurants, geef je klanten het wijnetiket mee naar huis van de wijn die ze gedronken hebben door middel van dit product.   
  
Instructie filmpje:


Te koop bij: www.decollage-etiquette.com

07:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (12) | Tags: wijnetiketten, video |  Facebook | |  Print

Commentaren

Foto's ik trek altijd foto's van de etiketten. Eens zo snel, en direct digitaal opgeslagen.

Gepost door: chateaubrys | 29 oktober 2008

En hoe was de Vega Sicilia 1996?

Gepost door: Peter VdV | 29 oktober 2008

wat in 9 op de 10 gevallen ook goed werkt : leg ze in een koude oven en laat opwarmen tot 180°. Dan wordt de lijm van het etiket zacht en kan je ze er zo aftrekken (met fijn mesje hoekje lospeuteren en dan de rest gewoon erafhalen, wel opletten voor verbranding), ook de lijm komt mee en blijft plakken, dus je kan ze gewoon op een blad papier plakken. (werkt niet voor oude etiketten met 'col', die kan je nog afweken)

Gepost door: Peter | 30 oktober 2008

bedankt voor de tips Ik laat de flessen hier soms uren weken en moet dan meestal ze toch weggooien omdat het etikket niet mee wil

Gepost door: jeroen | 30 oktober 2008

Die Vega had ik al een jaar geleden geproefd Peter maar de fles had ik nog gehouden want ik wist dat het me ooit toch zou lukken om het etiket er van af te halen!

Gepost door: Vinama | 30 oktober 2008

Ook een manier om zelfklevende etiketten los te krijgen is ze verwarmen met een haardroger: de lijm wordt week en met een breekmes kan je onder het etiket gaan en het zo langzaam verwijderen. Ik heb er op deze manier al honderden los gekregen.

Gepost door: Hoffelinck Jean-paul | 14 maart 2011

Dank je voor de tip Jean-paul. Wel geduld hebben zeker met die haardroger?

Gepost door: Vinama | 16 maart 2011

T ebestellen op: http://www.serisport.fr/ en dan 'bon de commande'

Gepost door: Vinama | 26 juli 2011

kan je na het verwijderen van het etiket dit ook loskrijgen van het adhesif?

Gepost door: mr.L.H.P. Sins | 11 februari 2012

Nee dat is niet mogelijk.

Gepost door: Vinama | 11 februari 2012

Geachte,
Ben op zoek naar wijnetiket-ontklevers. Las hierboven uw tip. Waar kan ik deze kopen en wat kosten ze? Bvd en m.vr.gr.,

Gepost door: hans vermunt | 12 januari 2014

Je kunt ze hier bestellen Hans: http://www.albertlastucieux.com/en/

Gepost door: Vinama | 12 januari 2014

De commentaren zijn gesloten.