26 oktober 2008

Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc - verticale proeverij

Meer dan een half jaar geleden kreeg ik van Serge Dewaele van Wijnen Pin'Art uit Mechelen te horen dat hij in oktober een verticale degustatie ging organiseren van het bekende Château Sociando-Mallet uit de Haut-Médoc, Bordeaux

Serge gaat er prat op dat zijn wijnselectie bij Pin'Art bestaat uit karakterwijnen met een eigen identiteit, met een ziel, geproduceerd door wijnpersoonlijkheden, die hij allemaal persoonlijk kent, mannen (en vrouwen) die ondanks de Franse en mondiale wijncrisis 'goed' bezig zijn. Waarom ? Omdat ze prioriteit geven aan kwaliteit, die ze bereiken door kleine rendementen en vakkennis en veel werk in de wijngaard, want daar vinden goeie wijnen hun oorsprong! Bij die zoektocht houdt hij fundamenteel rekening met het basisprincipe: "Zou ik zelf deze wijn kopen en drinken aan de aangeduide prijs ?" Indien het antwoord negatief is, dan komt de wijn er bij Serge niet in ... !

Deze keer was Serge in zijn eigen privé kelder gedoken en had hij een mooie reeks Château Sociando-Mallet samengesteld.

pin art serge dewaele sociando degustatie

Serge Dewaele van Pin'Art

Château Sociando-Mallet is een begrip in de wijnwereld. Het is gelegen op de linkeroever van de Gironde in de Haut-Médoc in Bordeaux. De naam Sociando komt van een baskische edelman uit de 17e eeuw en de naam Mallet komt van een Marine kapitein die beide ooit het domein in bezit hebben gehad. In 1969 kwam het domein in handen van Jean Gautreau, de huidige eigenaar.  Jean Gautreau was een wijnhandelaar in Bordeaux wijnen die voor één van zijn Belgische klanten een wijndomein zocht om te kopen. Toen hij Sociando-Mallet bezocht was hij meteen verliefd en kocht het domein van 5ha voor zichzelf voor 250.000 FFR. Jean Gautreau nam het wat vervallen domein onder handen en zorgde er eerst voor dat de wijngaarden weer in goede staat optimaal druiven konden produceren waarna hij de gebouwen ging renoveren. Na het bijkopen van extra hectare wijngaarden beslaat de totale oppervlakte nu 90ha (48% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot en 5% Cabernet Franc, 8.333 wijnstokken per ha) en maakt hij 500.000 flessen per jaar. 
De tweede wijn, La Demoiselle de Sociando-Mallet, krijgt 25% nieuw hout gedurende 12 maanden. Sociando-Mallet zelf gaat 18 maanden op nieuw eikenhouten vaten. 

"Ni classé, ni bourgeois...Sociando-Mallet, tout simplement", aldus Jean Gautreau himself. Château Sociando-Mallet is in 1855 niet geklasseerd geweest als Grand Cru terwijl hij vandaag de dag wel deze kwaliteiten bezit. In 1932 werd Sociando wel geklasseerd als Cru Bourgeois. Soms wordt de kwaliteit van Sociando-Mallet gelijk gesteld met die van een 3e of zelfs 2e Grand Cru Classé. In 2003 toen er een nieuw Cru Bourgeois klassement gemaakt werd was Sociando-Mallet er bewust niet bij. Jean-Gautreau wou niet in dit klassement opgenomen worden omdat dit de standing van zijn domein naar beneden zou halen en hij was ook wars van alle politiek die met deze klassering gepaard ging.

De verticale degustatie:
Niet vaak krijg je de gelegenheid om een verticale degustatie (verschillende jaargangen van dezelfde wijn) van Château Sociando-Mallet bij te wonen dus ging ik recentelijk met F. naar Pin'Art in Mechelen. In de mooie sfeervolle ruimte boven de winkel waar normaal kleine kunst exposities gehouden worden ontvingen Serge en zijn hartelijke echtgenoot het beperkte groepje proevers. De degustatie werd van commentaar voorzien van een maître Sommelier wiens naam mij ontgaan is.
 
Na een schuimwijn van pinot noir en chardonnay uit de Languedoc om de mond op gang te brengen zijn we begonnen met een La Demoiselle de Sociando-Mallet 2000 waarna het echte werk begon.

De volgende 12 jaargangen van Sociando-Mallet kwamen die avond voorbij: 2000, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1988, 1987, 1985 en 1982. Voor het bepalen van de proef volgorde was er vooraf contact geweest met Château Sociando-Mallet zelf, die het advies gaf de 1981 voor de 1988 te proeven en al de rest in de gebruikelijke volgorde van jong naar oud te proeven.
chateau sociando-mallet vertikaal oct08 3

Proefnotities:
Over de La Demoiselle de Sociando Mallet 2000 kan ik vrij kort zijn: passé. Zeer brede waterrand, vegetale neus en geen fruit te bekennen. In de mond veel te ver geëvolueerd met een bittere afdronk. Voor de gootsteen. Nog maar eens het bewijs dat veel tweede wijnen uit de Bordeaux jong gedronken moeten worden?

Château Sociando-Mallet 2000: Donker rood/paarse ondoorzichtige en geconcentreerde kleur. Zwart fruit zoals cassis, vanille, hout en mooie finesse in de neus. Een volle aanzet van jong zwart fruit met fijne tannines en mooi in evenwicht. Kruiden en kersen in de afdronk. Heeft duidelijk nog veel potentieel en heeft nog wat tijd nodig. Vinama: 15,5pnt, Parker: 93pnt (in 2003).

Château Sociando-Mallet 1998: Medium intens rood. Verleidelijke neus met zacht zoet rood fruit, cederhout en kaneel. Een wijn die nu perfect op dronk is met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Geëvolueerde toetsen in de afdronk. Zeer goed. Niet lang meer laten liggen dus nu drinken. Vinama:15pnt, Parker: 88pnt (in 2001).

Château Sociando-Mallet 1997: Vrij ingetogen neus, lichte reductie, kersen op alcohol. In de mond versleten, droge tannines, zuur en bitter. Duidelijk te ver heen. Vinama:11pnt, Parker 87pnt (in 2000).

Château Sociando-Mallet 1996: Nog een donker rode kleur. Een neus van nat karton, muffig, een over de top neus. In de mond zeer scherpe zuren, volledig uit balans en uitdrogend. Passé. Vinama:11pnt, Parker 90pnt (in 2002). Parker adviseerd deze wijn pas te drinken vanaf 2009 tot 2025.

Château Sociando-Mallet 1995: Aan de kleur zie dat dit geen jonge wijn meer is, brede waterrand. Warme verleidelijke neus met wel een lichte alcohol toets. Nog wat rood fruit en lekker zoethout. In de mond een charmeur en gedistingeerd, rood fruit en een frisse afdronk van kersen. Zeer goed glas. Vinama: 16pnt, Parker: 90pnt (in 2002).

Château Sociando-Mallet 1994: Licht rode kleur, Gebrande aroma's zoals mokka en koffie. Heel mooi. Fruit vindt je er niet in maar wel peper en leer. Medium aanzet met wat hoekige tannines die domineren en droogtrekken. Frisse zuren. Vinama 13,5pnt, Parker: 89pnt (in 1997).

Château Sociando-Mallet 1993: Een paardestal in de neus, wat reductie, putteke. Gedrooge pruimen, krenten, hout en wat alcohol. Lichte fijne aanzet, doet zelfs zacht aan. Zeker geen krachtpatser en zeer aangenaam. Licht droogtrekkend. Vinama 14pnt, Parker: 87pnt (in 1998).

Château Sociando-Mallet 1992: Zeer lichte doorzichtige kleur. Veel evolutie in de neus, vrij monotoom. Doet niet veel goeds vermoeden. De mond bevestigt het vermoeden, over de top. Vinama: 10pnt, Parker: 87pnt (in 1994).

Château Sociando-Mallet 1981: Lichte doorzichtige kleur. Een neus van natte bladeren, kersen op kriek, hout en leer. Doet wat port-achtig aan. In de mond ver geëvolueerd maar niet kapot, wel duidelijk ver op zijn retour. Heeft nog maar weinig structuur en doet wat slap aan. Vinama: 12pnt, WineSpectator 88pnt (in 1994).

Château Sociando-Mallet 1988: Intens rode kleur voor deze twintigjarige. Intense neus, viandé en gerookt. Pruimen en ook nog wat rood fruit en leer. De neus is veelbelovend. In de mond wordt dit helemaal waar gemaakt. Een volle aanzet van mooi rood fruit en rijpe tannines, sappig. Lange afdronk, heerlijk gewoon. Deze wijn geef je absoluut geen 20 jaar. Vinama 17pnt, Parker: 93pnt (in 1987).

Château Sociando-Mallet 1987: Ingetogen neus met wat alcohol. In de mond monotoon, niet passé maar ver op zijn retour en geeft wijnig plezier. Lichte smaak maar voor het moeilijke jaar 1987 niet slecht dat het nog enigzins te drinken is. Vinama: 12,5pnt, WineSpectator 88pnt (in 1990)

Château Sociando-Mallet 1985: Lichte kleur en een mooie neus. Tertiaire toetsen, bos en specerijen. Medium aanzet met zelfs nog iets van fruit en vooral kruiden. Nog stevige tannines. Vinama 15pnt, WineSpectator 91pnt (in 1994).   

Château Sociando-Mallet 1982: Helaas heeft dit grote jaar niet voor de wijn van de avond gezorgd, integendeel zelfs. De neus geeft al de indruk dat deze wijn misschien wel eens te ver geëvolueerd gaat zijn oftewel passé zal zijn. In de mond was dit echter niet het geval maar veel zat er niet meer in. Vinama: 12pnt, Parker: 92pnt (in 2002).  
 
De 1990 ontbrak helaas maar gelukkig hadden we die enkele weken eerder kunnen proeven want die is helemaal top (zie verslag hier).

Er werden tijdens de degustatie ook enkele pauzes ingelast waarin we genoten hebben van de heerlijke gerechten die Serge en zijn vrouw gemaakt hadden.

Het was een mooie avond waarin goed een vergelijking gemaakt kon worden tussen de diverse jaargangen in de Haut-Médoc. De mooiste wijn van de avond was voor mij de 1988 waarna de 1995, 1985, 1998 en de 2000.  

Pin'Art organiseerd regelmatig proeverijen en als je een sterkere drank fan bent zoals van whisky dan kun je in het whisky assortiment van 200+ merken vast iets lekkers vinden of wat dacht je van een Calvados uit de jaren '70 of '80: www.pinart.be.

Château Sociando-Mallet 1988 de grootste wijn van de avond.
chateau sociando-mallet 1988

14:04 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (9) | Tags: sociando-mallet, bordeaux, haut-medoc |  Facebook | |  Print

Commentaren

Dit is straf Ik ben NU een SM 1999 aan het drinken en mijn volgende post zou dus ook over SM gaan.
Ik post m alsnog (morgen), met indrukken over de jaargangen die ik van deze wijn al dronk. Met de 1997 ben ik het alvast totaal niet eens, onlangs met gerten gedronken en hij was schitterend (animaal maar zeker niet passé, moet er wel bij zeggen dat hij pérfect bewaard was)

Gepost door: vinejo | 26 oktober 2008

verhuizende SM Dat is inderdaad straf! Geniet maar van de '99.

Serge had ons verteld dat de flessen SM verre van ideaal opgeslagen waren en dat ze diverse privé verhuizingen achter de rug hadden gehad. Dit zal zeker een invloed hebben gehad.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 26 oktober 2008

SM Ik ben nog aan het sparen, maar ik zal ook eens een demoiselle 2000 opendoen om te vergelijken. ik sla ze voorlopig ver weg van hier op, in ideale bewaaromstandigheden. Was inderdaad ook wat teleurgesteld door deze resultaten en kijk uit naar die vinejo. Maar ben ook een socMal fan hoor ! (een SM fan gaat me wat te ver...)

Gepost door: Rick | 27 oktober 2008

Voor sommige wijnliefhebbers is Bordeaux drinken tegenwoordig SM hé Rick...
;-)

Dronk al:
1997: Zéér lekker, stond mooi naast een Tempier (en leek er verrassend genoeg zelfs op)
1999: Top!!
2001: al geregeld gedronken(ooit nog kist gekocht aan 20 euro/fles), toonde zich al in veel gedaanten maar nog nooit in topvorm, heeft nog tijd nodig.
2002: Eén maal gedronken, was wel onder de indruk, stevig en compact.
2004: Complex, lang, krachtig én geraffineerd. Spijt dat ik slechts 2 flesjes liggen heb...

Gepost door: vinejo | 27 oktober 2008

Demoiselle 2000 Na deze degustatie heeft N. ook meteen een Demoiselle 2000 uit zijn kelder gehaald en deze was helaas ook passé.

Ik ben benieuwd naar jouw fles Rick.

@Vinejo. SM 2001 heb ik ook nog liggen en ik dacht in 2010 de eerste open te trekken maar dat is misschien nog te vroeg als ik je commentaar lees.

Gepost door: Vinama | 27 oktober 2008

SM 94-97-01 Ik heb recent nog SM 94, 97 en 01 gedronken.
De 94 was al zijn fruit kwijt, enkel nog tertiare aroma's. Moest eigenlijk al gedronken zijn.
De 97 was mooi versmolten, aangename zuren, perfect op dronk. Niet meer laten liggen.
De 01 was nog te gesloten. Laten liggen.

Gepost door: LC | 28 oktober 2008

Voor mij bleven 1990, 1995 en 2002 echt bij in een verticale. In ze alledrie die typische "foursquare" stijl: een wijn die zich schrap zet en zich niet gemakkelijk laat kennen. Love that.

Gepost door: Amaronese | 29 oktober 2008

helaas voor 2000 maar het was een Demoiselle 2002 die ik nog had liggen. Schitterende fles, hele mooie neus met rijp fruit en een mooie vlezige rokerigheid met een greep drop; een mooie fraîcheur, beetje hoekig maar op dronk, verzachte tannines, duidelijke tertiaire elementen maar vervlochten met het fruit; licht storende bittere zuurtjes op de rand, maar een goed glas wijn, zeker niet te oud, mooi zuiver fruit in de afdronk

Gepost door: Rick | 30 oktober 2008

Gelukkig was het een 2002 Rick en geen 2000 ;-)

Bedankt voor de proefnotitie.

Gepost door: Vinama | 30 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.