13 oktober 2008

Château Pontet-Canet is stilletjes.....

...... en zonder veel ruchtbaarheid overgegaan op biodynamische wijnbouw. Jaargang 2005 is het eerste jaar van deze 5e Grand Cru Classé uit Pauillac, Bordeaux, wat volledig biodynamisch is gemaakt. Geprezen door wijnjournalisten als Parker en WineSpectator met 96+ punten.

In 2007 bleken de weersomstandigheden dusdanig moeilijk dat ze 1/3 van hun merlot zijn kwijtgeraakt en dat half juli de eigenaar Monsieur Tesseron  de zeer moeilijke beslissing genomen heeft om tijdelijk terug te grijpen naar de chemische bestrijdingsmiddelen. Ook voor Jean-Michel Comme de oenoloog van Pontet-Canet was dit zeer moeilijk maar hij heeft de beslissing van Tesseron destijds geaccepteerd (of moeten accepteren?).

pontet canet pauillac bordeaux biodynamique ph Herzeuil Het paard Sulky met de comfortabele ploeg met stoel. Let op de accu voor de achterlichten en de nummerplaat, hij kan zo de weg op (Foto H.Bizeul)

Uiteraard hebben ze toen meteen hun Bio certificaat verloren. Over een periode van twee weken hebben ze drie maal chemisch gesproeid. Daarna zijn ze weer terug overgestapt naar de biodynamie. J-M Comme heeft zelf het gevoel dat de chemische bestrijdingsmiddelen helemaal niks hebben bij gedragen en hij had het liever niet gedaan maar Tesseron denkt het tegenovergestelde. J-M Comme zelf weet dat hij makkelijk praten heeft en dat de eigenaar Tesseron de beslissing destijds uit financiël economische redenen heeft moeten nemen. Desalniettemin hebben ze in 2007 een zeer goede wijn gemaakt aldus J-M Comme (18pnt, Revue du Vin de France).

Ook de niet bio wijnboeren in dezelfde streek hebben dat jaar tot 10% van hun oogst verloren en bij Pontet-Canet was dit 20%. Vanaf 26 juli 2007 zijn ze officieel weer in conversie naar biodynamie. Ondertussen heeft het domein meer ervaring opgedaan en zouden ze een situatie als 2007 wel goed het hoofd kunnen bieden met biodynamische middelen. In 2007 waren ze er gewoon niet klaar voor. 

En hoe zag het er voor 2008 uit volgens J-M Comme in augustus?
"Je reviens donner des nouvelles de Pontet-Canet, ou du moins du vignoble de Pontet-Canet après une année difficile.  Ma superstition paysanne me fait penser qu'il faut être prudent car la saison n'est pas finie, loin de là et le plus dur reste encore à faire. Cependant, on peut commencer à tirer quelques enseignements de cette année « post-2007 ».

Beaucoup de choses ont changé dans notre façon de procéder et on peut dire que pour le mildiou, nous avons pu passer le cap correctement. Le vignoble est magnifique (avec mes critères qui j'en conviens sont différents de ceux de beaucoup d'autres).La seule concession à mes prévisions vient d'un rognage des merlot 4 semaines après la fleur car la situation mildiou était très tendue à la fin juin. Les cabernets bénéficient du non-rognage ce qui les rend un peu hirsutes, c'est un peu le but.Mais le rognage n'est pas notre sujet.

Donc, pour 2008, les traitements bio ont fonctionné même à Pontet-Canet ; aussi bien que les traitements chimiques chez les autres."

06:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (6) | Tags: pauillac, biodynamie, grand cru, bordeaux |  Facebook | |  Print

Commentaren

Interessant artikel. PC is inderdaad een kasteel 'on-the-move'. De journalisten-score's zijn de laatste jaren inderdaad enorm gestegen, maar eerlijkheidshalve haalde ook bv de 2004 vergelijkbare score's bij onze vrienden WineSpectator en Parker. Anders vrees ik dat we iets te kort door de bocht gaan door de 2 causaal aan elkaar te linken. Maar ik geef toe, het zal er alleszins mee te maken hebben. Net als alle andere kwaliteitsfactoren die wellicht worden bespeeld door de ploeg achter het kasteel.

Gepost door: Peter VdV | 13 oktober 2008

Pontet-Canet Het is niet mijn bedoeling om de uitstekende kwaliteit van Pontet-Canet te linken aan hun biodynamische manier van wijn maken.
Eerder om te onderstrepen dat een château als Pontet-Canet de stap gemaakt heeft waarvoor ik mijn pet afneem. Er zijn op dit topniveau maar weinigen die deze richting in durven te gaan.

Er zijn ook niet veel mensen die weten dat château Margaux zijn druiven biologisch teelt. Waarom zouden ze dat eigenlijk zo onder de bank steken. Bang voor het oude geitewollensokken imago wat bio had en bang voor de invloed op de verkoopcijfers, dat zal toch niet?

Bio, Biodynamisch of helemaal niet, als de wijn in je glas maar goed is, dat is wat het belangrijkste is.

Gepost door: Vinama | 13 oktober 2008

Agree!

Nu wat betreft Margaux, ik heb daar wel begrip voor. In die zin dat zij zich niet moeten profileren met zaken zoals bio of biodynamisch. Enkel de kwaliteit telt voor hen. Maar als ze morgen ervan overtuigd zijn dat ze de wijn beter kunnen maken buiten de regels van de bio, zullen ze het zeker niet nalaten.

Kwaliteit juichen we allemaal toe, en als het dan op een gezonde manier kan, des te beter! Ik vind het leuk als blijkt dat wijnen die ik goed vind bio(dyn) zijn, maar ik ga ze zelf niet bewust opzoeken.

Gepost door: Peter VdV | 14 oktober 2008

Pontet-Canet Wat zeker te betreuren is, is de prijsevolutie:
2004 35 euro, maar 2005 79 euro (Cora)!

Gepost door: Frédéric | 14 oktober 2008

@ Frédéric Of de prijsevolutie veel te maken heeft met de overschakeling in landbouwtechnieken dan wel met hypen van een jaar is toch een item waar nog eens fundamenteel zal over moeten gediscussieerd worden. Waarom niet bij een Pontet Canet 2004 of 2005, maar dan alleen als jij hem aanlevert....

Gepost door: Carl | 14 oktober 2008

@Carl En wat neem jij dan mee?

Cheers,

Gepost door: Vinama | 16 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.