10 oktober 2008

Het rooien van wijngaarden in Frankrijk

wijngaarden gerooid frankrijk 2
Corbières

Opvallend vond ik het afgelopen zomer. Nog nooit had ik het in deze mate gezien. Na acht jaar achter elkaar de Languedoc-Roussillon bezocht te hebben zag ik duidelijk een verschil met de voorgaande jaren. Overal lege plekken waar voordien wijngaarden in bloei hadden gestaan.
Bij de mooie ingang van het dorpje Vilseque-des-Corbières waar je via een prachtige platanenlaan het dorp binnenrijdt met aan weerszijden de groene wijngaarden was het dit jaar aan weerszijden een dorre zandvlakte, geen wijnstok meer te bekennen.  

Waarom wordt er eigenlijk gerooid? Om de overproductie van (weinig kwalitatieve) wijn in te dammen die men aan de straatstenen niet meer kwijt kan en om dus de Europese wijnindustrie gezonder te maken.
Dus het is of distilleren met die druiven maar dan heb je een jaar later weer druiven dus dan maar de wijnstok uit de grond. De wijnboer moet hier natuurlijk wel voor gestimuleerd worden en derhalve krijgen ze subsidie van de Europese Unie. Voor iedere hectare die uit de grond wordt getrokken krijgt men nu  6.137 Euro. Voor wijnboeren die in financiële problemen zitten is dit natuurlijk zeer verleidelijk.

Subsidie.
De Europese Unie heeft hiervoor in 2008-2009 een envelop voorzien van 464 miljoen Euro subsidie. 334 miljoen in 2009-2010 en 276 miljoen in 2011-2011. Ieder jaar minder dus. De huidige premie per hectare van 6.137 Euro wordt ook ieder jaar minder. Sommige wijn regio's doen op de EU premie zelf nog iets bovenop. Zo kon je in de Bordeaux een paar jaar geleden tot 12.000 Euro premie ontvangen per hectare.

175.000ha wijngaarden van de in totaal 3.4 miljoen moeten vrijwillig gerooid worden met hulp van deze compensatie regel over de komende drie jaar. Het vaste bedrag wat de EU ieder jaar hiervoor beschikbaar stelt staat vast en als het op is is het ook echt op voor dat jaar. Je kunt er als wijnboer maar beter vroeg bij zijn. Er bestaan wel enkele voorrangsregels:
- iemand die geheel stopt met wijnmaken krijgt voorrang voor de premies t.o.v. iemand die maar een klein gedeelte van zijn totale wijngaard oppervlak laat rooien
- hoe groter het aantal ha, hoe meer kans je maakt op subsidie
- wijnboeren ouder dan 55 jaar krijgen voorrang
- wie het eerst komt, wie het eerst maalt

De reden waarom de subsidies ieder jaar minder worden is dat de EU de overbodige subsidies af wenst te schaffen en omdat ze het EU wijnbudget meer willen gebruiken voor positieve, pro-actieve maatregelen die de concurrentie positie van Europese wijn verbeteren.

Aanvragen tot rooi subsidie dit jaar.
Ieder jaar moeten de wijnboeren die voor de subsidie in aanmerking willen komen hun dossier voor een bepaalde datum binnen geven. In 2008 was dit 15 september jongstleden. 

Volgens het Franse overheidsorgaan Viniflhor zijn er 6.600 aanvragen voor subsidie gedaan die in totaal 22.654 ha wijngaarden in Frankrijk vertegenwoordigen wat meer is dan verwacht.
viniflhor wijngaarden rooien 2008 2009
Bron Viniflhor.

65% van de aanvragen komen uit de Languedoc-Roussillon dus ook volgende zomer zullen we daar nog meer zandvlaktes tegenkomen dan dit jaar. Ook uit de Beaujolais vanwege de afname voor de vraag naar Beaujolais Primeur zijn er relatief veel aanvragen voor rooi subsidies gekomen.  Misschien niet verwonderlijk dat er in de Languedoc ook regelmatig protesten (soms geweldadig) van de wijnboeren zijn want er er blijken nogal wat wijnboeren, of moet ik hier zeggen druivenboeren, moeite te hebben hun hoofd boven water te houden. 

Van kwantitatief naar kwalitatief.
Laat ze die wijngaarden waarmee men lage kwalitatieve bulkwijnen maakt die ze niet verkocht krijgen ook maar rooien. Weg er mee. De huidige consument wil kwaliteit die bij een prijs past en geen slechte kwaliteit voor een te hoge prijs. De consument heeft kennis gemaakt met wijnen uit andere delen van de wereld en heeft nu dus een grotere keuze van wijnen ten opzichte van vroeger. Vele wijnboeren moeten de lat kwalitatief hoger gaan leggen willen ze nog een toekomst hebben. Geen gemakkelijke opgave voor sommige maar gelukkig zijn er velen die dit wel lukt. Het kaf wordt van het koren gescheiden.

Er gaat in ieder geval in 2009, 1.291.278 hectoliter minder wijn geproduceerd worden in Frankrijk.

wijngaarden gerooid frankrijk

Commentaren

BBQ Ooit al ge-BBQ'd met hout van gerooide druivenstokken? Ruikt en smaakt héérlijk!!!

Gepost door: Peter VdV | 10 oktober 2008

Europese subsidies... ...gaan nogal eens samen met gesjoemel en maffia praktijken. Hoe zit dat bij deze zaak? Heb je daar weet van? Wat met het rooien van een wijngaard om met de verkregen centen dan 100m verder een nieuwe te beginnen? Ik wil maar zeggen, waar zitten de addertjes onder het gras???

Gepost door: Peter VdV | 10 oktober 2008

Heel interessant Vinama. Daar hebben we allemaal eens wat van bijgeleerd. Nu weten we tenminste waar we over zitten te foeteren als we ons weer eens opjagen over die rooisubsidies ...

Gepost door: Amaronese | 10 oktober 2008

souche de vigne Zo'n heelijke lokale boerenworst van een meter of 1,5 opgerold als een spiraal en dan op een vuur van wijnstokken dat komt steevast op het programma als ik in Zuid-Frankrijk ben. Heerlijk gewoon, smaakt veel beter dan op houtskool.

De maffia praktijken mbt de subsidies? Geen idee maar er zal allicht wel wat zijn.
Ze vertelde me daar deze zomer dat sommige wijnboeren rooien, subsidie opstrijken en dan het stuk (landbouw)grond proberen te verkopen als bouwgrond aan een vette prijs. De nieuwe eigenaar (vaak een achteloze buitenlander)komt er dan achter dat hij er geen huis op mag bouwen en dat er in Frankrijk maar één keer in de X jaar gekeken wordt door de gemeente of landbouwgrond omgezet mag worden naar bouwgrond.

Naast rooien is dit ook nog een oplossing en het verdient zelfs nog beter:
http://cgi.ebay.fr/Exceptionnel-Souche-de-vigne-de-50ans-en-pot-Rare_W0QQitemZ320304244194QQihZ011QQcategoryZ115097QQcmdZViewItem

Gepost door: Vinama | 10 oktober 2008

Ik woon in de Corbieres op een aantal kilometers van het dorpje dat je aanhaalt. Zelf ben ik ook werkzaam in de wijngaarden hier, en het is inderdaad een feit dat er enorm veel gerooid wordt momenteel, maar er wordt ook enorm veel nieuw aangeplant. Verleden maand is er heel veel uitgetrokken tussen Vilseque en Portel, maar het is niet altijd de subsidie die hieraan ten grondslag ligt; het is vier jaar erg droog geweest, en dat had tot gevolg dat er veel bacterie's kwamen die sommige gaarden hebben aangetast. Dan is rooien de enige oplossing. Momenteel ben ik bezig op twee enorme gaarden die net aangeplant zijn (drie jaar oud), en ook wordt er hier in de Corbieres veel olijven aangeplant.
Het rooien en aanplanten gebeurt trouwens ook al door de eeuwen heen.
Een huis bouwen op een uit getrokken wijngaard is extreem zeldzaam, en kan alleen maar onder bepaalde omstandigheden en met de nodige smeergeld.

Gepost door: Cor Corbieres | 27 april 2009

Dank je voor de toelichting Cor. Zie je dat er bepaalde druivenrassen specifiek worden gerooid en andere er specifiek voor in de plaats komen?

Gepost door: Vinama | 27 april 2009

rooien van wijngaarden Beste,
Ik ben op zoek naar grote hoeveelheden gerooide druivenstokken voor de verwerking in decoratie.
Kan er mij iemand aan adressen bezorgen van druivenboeren in Frankrijk die rooien?

Gepost door: Bart Van den Broeck | 28 mei 2009

Hallo wat zijn de 3 grootste wijngaarden van frankrijk weten julie dat??

Later

Gepost door: anne | 02 juli 2009

De commentaren zijn gesloten.