04 oktober 2008

Vlaamse wijnblogdagen: Wijnfestivalitis

Ieder jaar tegen september begint het weer te kriebelen bij vele wijnliefhebbers. De wijnfestivals komen er weer aan. Het moment om je kelder aan te vullen met de wijnen die de wijnmakers juist uit hun kelder willen hebben om plaats te maken voor de volgende oogst, althans dat was de oorspronkelijke gedachte achter de "Foire aux Vins". Normaliter zijn er dan ook koopjes te doen op zo'n wijnfestival daar de wijnen met een leuke korting aangeboden worden.

Het zijn vooral de grote supermarktketens die voor dit moment een enorme hoeveelheid wijn inslaan en deze door middel van een speciale brochure en proeverijen aan de man proberen te brengen. In België zijn het vooral Carrefour, GB en de Delhaize die een groot aanbod hebben. Ja natuurlijk ook nog andere supermarkten maar de eerst genoemden spelen toch de grootste rol in België.
Daarnaast zijn er in Frankrijk de Franse Hypermarchés zoals Auchan, Carrefour, Leclercq en Monoprix. Laten we ook de (vooral Franse)  on-line wijnwinkels zoals chateauonline en wineandco niet vergeten.    

Het assortiment van de wijnfestivals is  voornamelijk toegespitst op de Bordeaux wijnen. Van kleine AOC's  tot de allergrootste Grand Cru's, het is er allemaal. Helaas is de Rhône regio zeer slecht vertegenwoordigd en de Bourgogne staat er al ietsje beter voor maar bij lange na niet op het niveau van het Bordeaux assortiment. Gelukkig zijn er toch genoeg andere zaken te vinden uit andere regio's van Frankrijk en zelfs ook uit van daar buiten.

Voor dat je wijn gaat kopen op een wijnfestival bepaal je het beste van te voren het budget wat je wil besteden. Doe je dit niet dan zul je zeker verleid worden in de winkels zelf en veel meer kopen dan dat je eigenlijk had willen doen. Helaas kom je er pas achter als het te laat is.

Bepaal ook van te voren welke wijnen je wilt kopen of hoeveel flessen je uit welke regio wilt aanschaffen. Dit alles natuurlijk laten afhangen van wat je op dat moment al in je kelder hebt liggen.

Lees op het internet naar de proef ervaringen van andere wijnliefhebbers omtrent wijnen die aangeboden worden tijdens het wijnfestival. Vooral op de wijnblogs zoals deze en andere geven ook lezers je wijntips over de te kopen wijnen.

wijnfestivals foire aux vins auchan carrefour chai & bar
De jaarlijkse wijnfestival folders

De valkuilen van het wijnfestival:
In realiteit is niet alle wijn in de folders ook daadwerkelijk in de winkel te verkrijgen. De supermarkten zetten (waarschijnlijk heel bewust) wijnen die nog moeilijk te verkrijgen zijn in hun brochure om kopers te lokken. Wat ze er niet bijzetten is de hoeveelheid die ze van een wijn in voorraad hebben en in welke winkel hij te verkrijgen is want echt niet iedere supermarkt krijgt alle wijnen uit de brochure. Ook zetten ze enkele interessante wijnen aan een zeer lage prijs en soms aan een dusdanige lage prijs dat ze het later een 'drukfout' noemen zoals de Mazeyres in de Carrefour folder dit jaar. Ondertussen hebben ze wel de interesse van de koper opgewekt die naar de winkel komt en  de kans is groot dat als hij ziet dat zijn wijnen niet voorradig is hij als alternatief toch andere flessen koopt. Ondertussen rinkelt de kassa.

Zo was ik dit jaar naar de Carrefour gegaan met onder mijn arm de wijnbrochure waarin aangeduidt de wijnen die ik wou kopen. Wat bleek, het merendeel lag niet in de rekken. Ik laat de verantwoordelijke voor de wijn komen en vraag hem of hij de wijnen van mijn lijstje nog heeft. « Ik heb ze nooit binnengekregen » was zijn antwoord. Volgens hem had hij 1/3 van de wijnen uit de Carrefour brochure niet ontvangen. Hij adviseerde me om naar een grotere Carrefour te gaan want de wijnen worden namelijk verdeeld naar gelang de omvang van de winkel. 
Ook even bij de GB binnen gelopen en daar identiek hetzelfde, het merendeel van de wijnen niet aanwezig.

Ook Delhaize kan er wat van zij het dan toch een stuk minder dan Carrefour. Op de dag dat Delhaize begon met hun wijnfestival ben ik op hun website delhaizewineworld gegaan om Château Haut-Brion 2001 en Branas Grand Poujeaux 2005 te bestellen. U raadt het al, beide waren niet meer te verkrijgen. Dan maar de telefoon gepakt en geprobeerd om zo verder te geraken maar niets mocht baten want van een suffe telefoniste van Caddy Home waar de telefoontjes van delhaizewineworld terecht komen ben ik niet wijzer geworden. Dan maar even bellen met de aardige man die in mijn lokale Delhaize de wijn verzorgd. Tja, die Haut-Brion zou niet lukken maar de Branas Grand-Poujeaux dat was geen probleem en hij zou een kist voor me opzij zetten.   

Ook blijken er professionele opkopers de wijnfestivals af te schuimen op de eerste dag om zoveel mogelijk kisten topwijnen mee te nemen om ze daarna met een leuke winst door te verkopen. Waarom worden er geen quota per wijn door de supermarkt opgelegd. Zo van maximaal zes flessen aankopen van deze wijn en van deze topper maar drie. Het zal de supermarkt natuurlijk een worst wezen dat er proffesionel opkopers kopen zolang zij de flessen maar kwijt zijn.

Als je niet de eerste dag van het wijnfestival gaat riskeer je achter het net te vissen voor sommige wijnen die door iedereen gezocht worden. Aan de andere kant wordt er bijvoorbeeld bij Auchan in Roncq regelmatig opnieuw stock aangeleverd.  Reken wel op een grote drukte tijdens de eerste dag en soms zelfs wat chaotische tafrelen van mensen die hun wijn zo snel mogelijk proberen te vinden. Ik heb dit jaar op het internet gelezen dat dat soms zelfs niet zonder slag of stoot gaat. Misschien moet ik toch eens de eerste dag gaan om dat tafereel te aanschouwen. In Auchan Roncq ben ik dit jaar op de derde dag geweest om 14:00uur en het was heerlijk rustig, weinig mensen dus en alle gelegenheid om mijn keuzes te kopen. De voorgaande jaren ben ik op een zaterdag geweest maar dan liep je over de koppen en was het dringen om de etiketten op het rek te kunnen lezen, laat staan dat je er  met de winkelwagentje door de mensenmassa kwam.

Als je wat begeleiding wilt hebben bij het kopen van de wijnen kun je altijd de diverse wijngidsen erop na slaan zoals de Guide Hachette, Bettane en Desseauve, Revue de vins de France, Parker en vele andere.  Als je op het internet gaat kijken wat internationale wijnjournalisten voor punten aan een wijn geven let dan goed op want sommige sites vermelden hogere scores voor een wijn dan dat ze in werkleijkheid gekregen hebben want dat verkoopt natuurlijk beter.

De toekomst van het wijnfestival ?
De prijzen van de grotere wijnen waren dit jaar aan de hoge kant. Er waren minder koopjes dan vorig jaar maar toch was er wel het één en ander de moeite waard. Toen destijds de Bordeaux primeurs 2005 op de markt kwamen heb ik ze initieel niet willen kopen vanwege de hoge prijs. Uiteindelijk na een paar maanden ben ik toch gezwicht en heb ik voorzichtig wat in primeur gekocht en ik ben blij dat ik dat gedaan heb als ik vandaag de dag de prijzen zie.
Waar gaat dat in de toekomst naar toe? Als de prijzen blijven evolueren zoals nu dan zullen de wijnfestivals minder succes hebben dan de afgelopen jaren. Zou de nakende economische recessie een positieve invloed op de wijnprijzen gaan hebben?
Gelukkig was er dit jaar in het gamma van 5.00 tot 10.00 Euro weer een hele grote keuze en waren er leuke dingen te koop. 
 wijnfestival foire aux vins vlaamse wijnblogdagen

En wat heb ik dit jaar allemaal gekocht tijdens het wijnfestival? Veel te veel, ik heb me dus behoorlijk laten gaan. Van een rode Bordeaux à 4,50 EUR tot een Château Clarke of een Châteauneuf du Pape. Van een Cheverny van 4,50 EUR tot een Château Chalon. Van een Quincy à 6,55 EUR tot een Château Guiraud 2005 waarvan ik hier nog zo van onder de indruk was. Van een Klevener de Heiligenstein tot een Maury.

Wil je nog wijn gaan kopen dan kan dat want de meeste festivals zijn nog niet afgelopen echter het aanbod zal al sterk minder zijn behalve bij de Cora want daar beginnen ze pas op donderdag met het wijnfestival. Klik hier voor enkele tips. Het afgelopen weekend heb ik nog een aantal wijnen bij Delhaize geproefd en wat je zeker NIET moet kopen is de Pomerol Haut Cloquet 2003 die helemaal versleten is. Waar ik wel meteen een kist van gekocht heb is de Château Haut Bages Monpelou 2005 Pauillac, Cru Bourgeois Supérieur, 14,40 Euro. De Château Branas Grand Poujeux 2005, Moulis en Médoc, heb ik toen ook kunnen proeven en ik was zeer blij dat er al een kist van in de kelder ligt, zeer mooie wijn met een enorm potentiël.

Ook op de Delhaize website delhaizewineworld vindt je deze week nog mooie toppers tussen de 50 buitengewone Bordeaux wijnen in promotie waarvan het aanbod steeds wordt geactualiseerd. Wat dacht je van een mooie Sauternes die bijna nergens meer te koop is maar nog wel enige tijd rust in de kelder nodig heeft: Château Lafaurie-Peyraguey 2001, 1e Grand Cru Classé Sauternes die een indrukwekkende reeks beoordelingen achter zijn naam heeft staan: Revue de vin de France 5/5, Winespectator 95, Parker 96, Gault Millau 96-98, Le Point 18/20, Bettane et Desseauve 9/10. Aan een prijs bij Delhaize waarvoor je hem nergens anders zult vinden.

Veel plezier met de wijnfestivals en pas op dat je het het virus niet te pakken krijgt, festivalitis.

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

00:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: wijnfestival, foire aux vins |  Facebook | |  Print

Commentaren

'Gelukkig was er dit jaar in het gamma van 5.00 tot 10.00 Euro weer een hele grote keuze en waren er leuke dingen te koop.' Tja, maar dit lijkt me niet het segment waarin je zelf heel actief bent geweest! ;-)

Gepost door: Peter VdV | 08 oktober 2008

Schijn bedriegt Toch wel Peter maar de dozen staan achter de kisten dus je ziet ze niet :-). Bijvoorbeeld Château de la Cour d'Argent, AOC Bordeaux 4,50 EUR, een Quincy van Valéry Renaudat aan 6,55 EUR,een Cour-Cheverny (Romorantin druif) aan 4,55 EUR etc....

De Haut-Condissas en de Croix de Bois had ik al voor de Foire aux vins gekocht want laat het wel duidelijk zijn je kan ook koopjes doen het hele jaar door en hoeft niet te wachten op de wijnfestivals.

Zo heb ik onlangs bij een wijnhandelaar waar ik regelmatig kom een Chapoutier Ermitage "De L'Orée" gekocht voor 80% minder dan de huidige markt waarde..... Ook dezelfde dag daar een Château Chalon 1966 gekocht voor identiek hetzelfde bedrag als de Ermitage.
Een vriend die later die dag ook bij dezelfde wijnhandelaar een leuke affaire heeft gedaan betaalde voor een totaal andere wijn...... identiek hetzelfde bedrag als de Ermitage en de Chalon. We hebben beide het vermoeden dat alle wijnen die dag bij deze handelaar voor dezelfde prijs de deur uit gingen.

Of wat dacht je van Chasse-Spleen 2005 aan 19,95 bij de plaatselijke GB enkele maanden geleden.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 08 oktober 2008

Château Lafaurie-Peyraguey 2001 Aan die prijs heb ik hem inderdaad niet kunnen vastkrijgen want met de verzendkosten bij komt hij op 37,90 € maar moest ik een beetje korter bij Luxemburg gewoond hebben had ik hem voor slechts 32,90 € gewonnen op eBay.
Een gelukje, maar dat mag ook wel eens. En is dat ook niet iets wat je afdwingt? Onze rode duivels kunnen er tegenwoordig ook over meespreken.

Gepost door: Carl | 12 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.