28 september 2008

Haal blind de grote Bordeaux wijn eruit

Het concept:
Iedereen neemt een rode Bordeaux wijn of "Bordeaux alike" wijn mee, gemaakt van de Bordeaux druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Het mag dus bijvoorbeeld ook een Amerikaanse of Australische wijn zijn. De wijn moet uit het jaar 2000, 2001 of 2002 zijn. De maximale aankoopprijs is 15.00 Euro, geen minimum.
Daartussen zetten we één grote Bordeaux en gaan we alles volledig blind proeven en proberen we om de grote Bordeaux te vinden. Oftewel, zal de Bordeaux met een prijs die een veelvoud is van 15.00 Euro, er ook kwalitatief duidelijk uit springen?

We waren met acht wijnliefhebbers en aangezien we bij F. thuis uitgenodigd waren zorgde hij ook voor de grote Bordeaux en wij voor de zeven andere wijnen. De eerste ronde wordt er volledig blind geproefd en geeft iedereen elke wijn een individuele score op een schaal van 20. Ook moet iedereen de wijn aanwijzen van wie hij/zij denkt dat het de grote Bordeaux is (dit is niet noodzakelijk de wijn met de meeste punten).
Daarna zonder de wijnen te onthullen verteld iedereen welke wijn ze hebben meegenomen. Met deze informatie proeven we de wijnen nog een keer, half blind dus, en schrijft ieder op welke wijn ze in welk glas denken te hebben.

Daarna hebben we één voor één de flessen onthuld en kwamen de aaahh's en ooohh's uit onze mond. Het bleek dat na de eerste ronde maar één persoon (bravo L.) de grote Bordeaux, een Clos Fourtet 1e Grand Cru Classé B Saint-Emilion, juist had geraden. Na de tweede ronde waren dit twee personen (bravo L. en R.) Zes mensen, waaronder ikzelf, hebben de Clos Fourtet er niet uitgehaald.

De resultaten op basis van de totale individuele scores. Maximaal haalbare score is 160 punten:

Resultaat

Totaal
score

Naam wijn

Jaar

AOC

Prijs

1

121

Château Saint Robert, Cuvée Poncet-Deville

2000

Graves

10,00

2

113.5

Château Malescasse, Cru Bourgeois

2000

Haut-Médoc

13,00

3

113

Clos Fortet, 1e Grand Gru Classé

2001

Saint-Emilion

41,00

4

110.5

Château La Tour-Carnet, 4e Grand Cru Classé

2001

Haut-Médoc

14,50

5

110

Château Cantegrive

2002

Côtes de Castillon

7,90

6

106

Château Les Roches Blanches, Grand Cru

2001

Saint-Emilion

14,50

7

102.5

Château Haut-Vigneau

2002

Pessac-Léognan

8

8

90.5

L'Ermitage de Chasse Spleen

2000

Haut-Médoc

14,99


De Clos Fourtet is op de derde plaats geeïndigd, slechts een halve punt minder dan de wijn op de tweede plaats.

clos fourtet 2001 saint emilion grand cru classe

De verrassing op de eerste plaats was de Château Saint Robert, Cuvéé Poncet-Deville 2000 uit de Graves à 10,00 Euro. In de neus verleidelijke aroma's van mokka en gebrandde toetsen. Een aanzet van pruimen in de mond met tabak en een grote complexiteit. Zeer fijnen rijpe tannines en frisse zuren maar mist net iets lengte in de afdronk. Vooral de neus heeft indruk op me gemaakt. 16,5-17pnt.

Op de tweede plaats de Château Malescasse 2000, Cru Bourgeois Haut-Médoc, een typische Bordeaux neus met veel finesse. Wat gerookte en hout aroma's. In de mond doet hij wel iets groenig aan en heeft hij een stevige dosis tannines. Het rode fruit geeft een zeer jonge indruk. 13pnt.

Clos Fortet, 1e Grand Gru Classé Saint Emilion, 2001. Dit is het eerste jaar onder de nieuwe eigenaar Philippe Cuvelier en dat Stéphane Deroncourt de vinificatie op dit château voor zijn rekening nam.  85 % Merlot 10 % Cabernet Sauvignon 5 % Cabernet-Franc, 33hl p/ha. Zeer donkere, ondoorzichtige kleur. In de neus vol heerlijk zwart fruit met wat peper en eucalyptus. Geeft een hele zwoele indruk. Ook in de mond een volle stevige aanzet van dat volle zwarte fruit met chocolade maar met strenge tannines die zeer droogtrekken en het geheel geeft de indruk dat het hier om een jonge wijn gaat. Nog wel veel potentieel. Vinama  15,5pnt. Parker 91.

Château La Tour-Carnet 2001, 4e Grand Cru Classé, Haut-Médoc : Mooie potlood neus met finesse en hout en vanille. Medium aanzet bramen en kersen, mooi in balans, ronde tannines. Lange afdronk met retro bramen. 16pnt,  WineSpectator 90pnt.

cantegrive bordeaux


L'Ermitage de Chasse-Spleen 2000, Haut-Médoc : Van deze tweede wijn van Chasse-Spleen zeg ik altijd dat je hem op zijn fruit moet drinken, jong dus. Ik heb al vele malen een te oude jaargang van deze wijn gedronken die over de top was. Zo ook met deze 2000. In de neus laurier en eucalyptus. Doet ook vegetaal aan, groene paprika. In de mond vegetaal, niet rijpe druiven, groene tannines en een bitter afdronk. 10pnt en dat is eigenlijk nog te veel, weggieten die wijn.

Château de Cantegrive 2002, Côtes de Castillon : Vrij licht van kleur en de neus doet eerder denken aan de neiuwe wereld dan aan een Bordeaux wijn. Ook wat zoet rood fruit zoals aardbeien in de neus. En licht alcoholisch. In de mond wat te scherp,nogal wat tannines,  doet monotoom aan, veel alcohol en niet echt in evenwicht. 11,5pnt

Château Les Roches Blanches 2001, Grand Cru Saint-Emilion:  Gesloten neus die een eenvoudige indruk geeft. Wat geranium in de neus en ook alcohol. Te warm geserveerd, alcohol op de voorgrond. Daar achter wel sappig rood fruit wat aangenaam wegdrinkt. No-nonsense drinkwijn. 13pnt.

Château Haut-Vigneau 2002, Pessac-Léognan:  Vrij ingetogen neus met gebrandde toetsen. Een geconcentreerde mond die me een jammy indruk geeft door al het volle zwarte fruit. Een lichte laurier toets en wat paprika. 14pnt.

Opvallend was trouwens dat iedereen een fles uit de Bordeaux streek had mee genomen. Niemand had zich gewaagd een iets meer exotisch.

Kunnen we uit deze test nu de conclusie trekken dat een duurdere Bordeaux wijn zijn geld niet waard is?
Nee, dat zou wat te kort door de bocht zijn. We hebben hier wijnen van drie veschillende jaargangen geproefd en met elkaar vergeleken. De Clos de Fourtet was nog altijd niet op zijn hoogtepunt en deed zeer jong aan en beloofd nog veel goeds voor de toekomst. De Saint-Robert daarentegen was perfect op dronk en gaf nu het grootste drinkplezier van de wijnen die op tafel stonden. De conclusie die je misschien wel kunt trekken is dat het niet altijd veel geld hoeft te kosten om een mooi moment van wijnplezier te beleven.

Na deze proeverij ging F. nog even zijn kelder in waarna we ook weer blind de volgende twee wijnen in het glas kregen:

sociando-mallet 1990 en ducru-beucaillou 1997

Voor de Château Ducru-Beaucaillou 1997, 2e Grand Cru Classé Saint-Julien, was het echt hoog tijd om gedronken te worden. Een zachte en bijna lichte wijn die duidelijk een heel eind geëvalueerd is en beter tot zijn recht was gekomen als hij jonger op zijn fruit gedronken was.

Gelukkig is F. in 1990 getrouwd want daarom heeft hij enkele mooie flessen uit 1990 in zijn kelder liggen zoals Lafite-Rothshild, Cheval Blanc en ook deze Haut-Médoc, Château Sociando-Mallet. Wat een dijk van een wijn is dit. 18 jaar oud maar in het glas is het een nog jong ding (eerder begin 2000!). Zeer veel finesse in de neus met tabak en gerookte toetsen. In de mond krachtig, nog rijp fruit en vol. Wat een evenwicht, alles klopt in deze wijn. Weer zo'n fantastische '90er zoals die Montrose enige maanden geleden (zie hier). Bewijst nog maar eens wat een fantastisch Bordeaux jaar dat is. F. had de Sociando-Mallet destijds in 1993 gekocht voor 10.00 Euro. Goeie investering!

Commentaren

Bravo voor de proeverij en zéker voor je conclusie!

Gepost door: vinejo | 28 september 2008

interessant ... ... proefexperiment!

Gepost door: patrick | 28 september 2008

Heel interessant stukje! Sociando Mallet voor 10 Euro, the times they are changing...

Gepost door: NCO | 29 september 2008

Leuk experiment. Ik heb geprobeerd één en ander naast de scores van Wine Spectator te leggen, en zie toch een zekere correlatie tussen jullie scores en die van WS! (tenminste, voor die wijnen die ze hebben gequoteerd)

Château Saint Robert, Cuvéé Poncet-Deville geen score (voor andere jaren waren de scores tussen 79 en 89)
Château Malescasse WS 90ptn
Clos Fourtet 2001 geen score
Château La Tour-Carnet 2001 WS 90ptn
Cantegrive 2002 geen score
Les Roches Blanches 2001 geen score
Haut-Vigneau 2002 WS 80-84
L'Ermitage de Chasse Spleen WS 87ptn

Gepost door: Peter VdV | 30 september 2008

Ermitage de Chasse-Spleen 2000 Chasse-Spleen (verder: CS) heeft 2 "tweede wijnen": l'Oratoire de CS en l'Ermitage/l'Héritage de CS. de eerste is een Moulis (jongere stokken), de tweede ligt buiten de appelatie Moulis en is een Haut-Médoc (de naam van de Haut-Médoc varieert, ik heb de twee in de kelder). Oratoire en Héritage/Ermitage de CS worden op dezelfde wijze gevinifieerd.
Om terug te komen op de "ontgoocheling" van de 2000 (toch een groot jaar) en op het commentaar van Vinama kan ik enkel bevestigen dat alle tweede wijnen van CS die ik geproefd heb mij enkel in hun jeugd bekoord hebben. Het lijkt trouwens een koerswijziging voor hun grote wijn zelf, die vroeger uitstekend verouderde, nu heel wat minder, zo mocht blijken uit een proeverij in de Vlaamse wijngilde van een tweetal jaar geleden.
Om terug te komen op hun tweede wijnen, vanavond even de proef op de som met een Oratoire 2004: fris fruit, best lekker, maar niet het minste bewaarpotentieel. een paar weken geleden een Héritage 2005 geproefd, en die was schitterend, met alles erop en eraan, behalve een mooie toekomst.
Volledig eens met Vinama: kopen en snel van genieten!

Gepost door: Frédéric | 30 september 2008

Chasse-Spleen Frédéric, ik ben benieuwd wat de verticale degustatie van Chasse-Spleen binnenkort in december gaat geven. Ik haal mijn proefnotities van twee jaar geleden vast boven om te vergelijken.

Heb trouwens eerder dit jaar nog Chasse-Spleen 2005 kunnen komen voor 19,99 Euro bij de GB. Hoezo alleen korting tijdens wijnfestivals?

Gepost door: Vinama | 30 september 2008

Saint-Robert is inderdaad een vaste waarde, zo goed als elk jaar weer héél lekker, sympathiek geprijsd en heel aangenaam. Ik koop er elk jaar een paar van (heel oud worden ze niet ;-)) en ze blijven me verrukken. Je vindt ze makkelijk in de Cora's. Voor de rest onthoud ik vooral de woordjes "grootste drinkplezier", woordjes die wij bij CSP nogal geregeld bezigen over wijnen in die prijsklasse.

Gepost door: Rick | 30 september 2008

Ducru-Beaucaillou Recent nog Ducru-Beaucaillou 1993 gedronken. De conclusie voor dit op zijn zachtst gezegd moeilijk jaar was quasi identiek, maar zeker nog best te pruimen! Hij werd bovendien blind nog een stuk jonger ingeschat.

Gepost door: Peter VdV | 01 oktober 2008

Ermitage de chasse spleen 2000 Nu moet je me toch eens proberen uit te leggen waarom iemand in godsnaam een Ermitage de Chasse Spleen voor 14-15 euro koopt, als je de eerste wijn voor 17,9 euro kon kopen????????

Gepost door: BDC | 04 oktober 2008

Spleen Terechte vraag, ik degene die hem had meegenomen eens vragen. Zouden ze hem pas onlangs gekocht hebben misschien......

Gepost door: Vinama | 04 oktober 2008

Ermitage de chasse spleen 2000 @BDC Je zou inderdaad dwaas moeten zijn om een 2de wijn te kopen voor 15 euro terwijl de 1ste wijn daarnaast ligt voor 17,90 euro. De waarheid is evenwel anders.
Voor Chasse-Spleen moet je rekenen 10-12 euro voor de 2de wijnen en het dubbele voor de 1ste wijn (rond 20-25 euro). Uiteraard als ze op de markt komen. Dat lijkt mij niet onredelijk: één 1ste wijn of twee 2de wijnen voor eenzelfde prijs. Al moet ik eraan toevoegen dat in de prijscategorie van 10-12 euro ik heelwat meer plezier beleef aan eerste wijnen zoals Puygueraud, Anthonic, zelfs Hanteillan (8 euro) en zomeer, dan aan een tweede wijn(tje).

Gepost door: Frédéric | 07 oktober 2008

Heb wijn gekregen van jaar 2000
Chateau La grange D'Orlean een Bordeaux
Kan deze nergens terug vinden op internet
Is dit nog te drinken

mvg Hugo

Gepost door: Hugo Geers | 27 februari 2011

Gewoon opentrekken Hugo dan kom je er vanzelf achter. Ik kan er in de Féret (de Bordeaux bijbel) ook niets van terugvinden.

Gepost door: Vinama | 27 februari 2011

De commentaren zijn gesloten.