19 september 2008

Didier Dagueneau is overleden

Didier Dagueneau
Dat was even slikken toen ik dit las. Didier Dagueneau is op 52 jarige leeftijd overleden in een vliegtuig ongeluk in de Dordogne. De motor van het vliegtuig waarmee hij net was opgestegen hield er mee op en samen met een medepassagier zijn ze van 50 meter hoogte neergestort.

Didier Dagueneau uit het kleine dorpje Saint-Andelain werd in de wijnwereld gezien al één van meest gerenommeerde sauvignon blanc wijnmakers uit de Loire en zelfs van de wereld. Hij stond ook bekend als een "enfant terrible" die niet schroomde voor krasse uitspraken tegen andere wijnmakers die in zijn ogen geen respect voor terroir tonen en of overproduceerden. Lage rendementen, vinificatie op hout en alles bio-dynamisch, dat was Didier Dagueneau.

Voor zijn top cuvées Silex en Pur Sang 2005 betaal je helaas al gemakkelijk tussen de 40.00 tot 70.00 Euro en het zal me niet verbazen dat deze prijzen nu na dit nieuws verder de hoogte in gaan. Nooit meer zullen deze wijnen door Didier Dagueneau gemaakt worden. Hopelijk zetten zijn kinderen waaronder Benjamin het werk van hun vader voort.

didier Dagueneau-Blanc-Fume-etiket
Eerder dit jaar heb ik zijn Blanc Fumé de Pouilly 2006 nog in het glas gehad en dit was mijn proefnotitie: In de neus de typische aroma's van sauvignon blanc zoals grassig, kattenpis en buxus. Zeer puur met een frisse neus die blijft evolueren, exotisch, ananas. Een volle en rijpe aanzet met citrus en een mooie mineraliteit. Wat hout, zeer complex en vooral zeer goed. Romige, zalvende textuur met frisse zuren. Lange afdronk. 17pnt. +/- 30.00 Euro. Een grote sauvignon blanc van een grote wijnmaker!

 

 


Veel te jong, veel te vroeg, een groot verlies voor zijn familie en voor iedereen die ooit zijn terroir wijnen heeft geproefd.

20:18 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (8) | Tags: sancerre, loire, pouilly fume |  Facebook | |  Print

Commentaren

Familie Ik denk , ook ietwat als Loire-liefhebber, in deze tijden toch vooral aan zijn familie. Het moet een kwelling zijn om een dierbaar iemand zo vroeg te moeten afgeven. Stel je voor dat je op die moment ook moet bezig zijn met oogstmomenten en dergelijke.... Helaas

Gepost door: Carl | 19 september 2008

Katenpis Worden de aroma's van kattenpis in Sauvignon Blanc niet als een fout beschouwd?

Gepost door: Francis | 21 september 2008

@Francis In "Van Dale" woordenboek staat bij kattenpis: enigerlei slechte, nare drank.

Echter kattenpis oftewel "pippi de chat" als aroma in wijn afkomstig van de sauvignon blanc druif wordt niet als een fout beschouwd. Al hebben de meeste wijnboeren er geen plezier in als je tegen hun zegt dat hun wijn naar kattenpis ruikt.

Kattenpis is een grassig, groen aroma. Er is ook wetenschappelijk vastgesteld dat de moleculaire vorm van kattenpis ook in de sauvignon blanc druif voorkomt.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 22 september 2008

kattepis De geur die sommigen omschrijven als 'kattepis' wordt door anderen de naam 'buxusgeur' toebedeeld. Afhankelijk van de context waar je zelf het beste mee vertrouwd bent...Ik heb gelukkig géén kat, maar wel een buxus plant in mijn tuin! Deze term is ook veel makkelijker te verkopen aan de wijnmaker/handelaar :-)

Gepost door: Peter VdV | 23 september 2008

Jullie hebben het allemaal over pyrazines in alle vormen en maten.
Lees hier: http://www.ikwilwijn.be/nl/thomas.cfm?artid=6

Gepost door: Amaronese | 23 september 2008

La père de Sauvignon Blanc Spijtig genoeg vernam ik het nieuws toen ik zelf in de regio Pouilly-Fumé op doortcht was. Net één week voor de vendange gebeurde dit trieste accident, want deze week starten ze op het domein met oogsten. Zoon Benjamin zal proberen de taak en het levenswerk van zijn dierbare vader voort te zetten. Didier Dagueneau was en is nog altijd 'la père de Sauvignon Blanc!

By the way: In de wijnen van Dagueneau heb ik nog nooit geuren van katenpis tegengekomen, dit is namelijk een oxidatiefout en geen eigenschap van Sauvignon Blanc of zoals Dagueneau het altijd zei Le Blanc Fumé de Pouilly...

Gepost door: Wouter | 29 september 2008

@wouter Het kattepis aroma (indien niet overmatig) wordt niet als een fout aanzien in sauvignon blanc wijn en heeft met oxidatie zeker niks te maken.

Gepost door: John | 30 september 2008

Juist John. Kattenpis heeft in de verste verte niets met oxidatie te maken. 't Is trouwens een aroma dat zeer snel overschaduwd geraakt door oxidatieve toetsen.

Gepost door: Amaronese | 06 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.