01 september 2008

Massandra wijn uit de Oekraïne

Aan de oostkant van Europa ligt Oekraïne, in 1991 onafhankelijk van Rusland geworden. Met hoodstad Kiev en niet ver daar vandaan Tjernobyl wat we allemaal kennen sinds 1986 toen er een nucleaire ramp plaatsvondt.

In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië; in het noorden en oosten aan Rusland. De zuidgrens wordt bepaald door de Zwarte zee met een kustlijn van maar liefst 2782 kilometer lang.
Tweehonderd jaar geleden veroverde Rusland het gebied op Turkije. Fransen die de revolutie in hun eigen land ontvluchtte begonnen als eerste met wijngaarden in Crimea (Krim). Ze hadden de kennis en het geld om de wijnbouw op te starten. De wijnen en ook schuimwijnen die ze produceerden werden een groot succes in Rusland en het Oostblok.

massandra old bottles b
Sherry de la Frontera uit 1775 de oudste fles wijn uit de Massandra Collectie. In 2001 werd één fles bij Sotheby's verkocht for $43.500. Voor een lijst van de duurste wijnen ooit zie hier .

In de keizerlijke tijd werd er al voortreffelijke dessertwijn gemaakt voor de Russische Tsaar op het schiereiland Krim. In die tijd is men ook begonnen met de "Massandra (Массандра) Collection". Het was Golitsyn die begonnen is met de verzameling wijnen. Hij had een goede smaak en verzamelde enkel het beste vanuit de hele wereld. In een wijnkelder met 7 x 150 meter lange gangen in een berg aan de Zwarte zee waar de temperatuur constant 13-14°C is wordt de wijn bewaard.

In 1922 gaf Stalin het bevel om alle wijn uit de Russische paleizen te verhuizen naar de Massandra kelder zoals o.a. de Chateâu d'Yquem uit  1865, speciaal gebotteld voor de Tsaar dus met zijn eigen zegel. De kelder staat zelfs in het Guiness Book of Records opgenomen sinds 1988 met één miljoen flessen wijn, de grootste ter wereld.

Massandra wijn zelf is een versterkte wijn gemaakt van o.a. Muscat, Tokay en Pinot Gris. Op het hoogtepunt werden hier 28 soorten wijn gemaakt en vele imitaties zoals Port en Tokay. 

massandra collection


In 1990 zijn er voor het eerst wat flessen (13.485) uit de Massandra collectie geveild. Massandra wijn kun je ook eigenlijk alleen ter plekke kopen of op een veiling. 

Op 7 september zullen er bij het veilingshuis Sylvies in  Sint-Niklaas ook twee flessen Massandra Sherry uit 1870 onder de hamer komen. Richtprijs tussen de 290.00-490.00 Euro.
Hier heb je alvast de proefnotitie mocht je hem willen kopen: Dusty, cognac, flowery, chocolatey, almondey “Whoa!” nose. Palate is transparent to the bouquet, picking up weight in the mouth quickly. Long, smooth and balanced, but the finish gets quiet too quickly. Though the finish lingers, the diminishing volume is a disappointment because the flavors are so pretty. If the experience of tasting this could be stretched out to gain weight and decrescendo more slowly this would be a flawless wine. (96pts)

In 2012 zal Oekraïne trouwens het EK Voetbal organiseren samen met Polen. 

08:30 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (5) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ts Zouden ze daar ook Cellartracker gebruiken om hun kelder te inventariseren?

Gepost door: Amaronese | 03 september 2008

Ben nieuwe invoerder van Massandrawijnen voor Belgie en luxemburg.
Ben verrast geworden dat dit huis hier niet zo gekend is geworden; in elk geval ik hoop dit nu snel te veranderen.Echt de moeite waard iiiiiiiiiiiiiii voor alle wijnkenners.

Gepost door: kolotov vladyslav | 17 maart 2011

Hoe zou het zitten met contaminatie van de wijngronden door de ramp in chernobil ?

Gepost door: heyn | 02 mei 2011

De afstand is tussen Chernobyl en Massandra is meer dan 1000 km. Oekraine is een zeer groot land. De tijd en de afstand maken dat wijn volledig veilig. Tokai in Hongarije ligt zelfs dichter. De plaatsen in Duitsland die zich specialiseren in zoete wijnen liggen evenver als Massandra van Tjernobyl...

Gepost door: Michail Smirnov | 22 mei 2011

Gisteren (2012 12 29) bij Michael in Antwerpen binnengesprongen voor 1 fles (cadeau). Een degustatie en leerrijke 2 uren later gelukkig buitengestapt. Met de cadeaufles. En zes flessen voor mezelf. :-)
Hoewel mijn wensen op het vlak van liqoreuze wijnen vrij hoog liggen (is mijn passie, meer dan pakweg 800-1.000 referenties geproefd schat ik), lossen de Massandra-wijnen mijn wensen op het vlak van zachtheid, kracht, schoonheid, evenwicht zoet/zuur, tropisch en floraal gehalte, fruitexplosie... moeiteloos in.
Een zware aanrader, deze wijnen!!

Groetjes
Erwin

Gepost door: Erwin | 30 december 2012

De commentaren zijn gesloten.