28 augustus 2008

The return of Château Potensac

Eerder dit jaar schreef ik niet zo positief over Château Potensac 2001 (zie hier), de Cru Bourgeois Exceptionnel uit Medoc. Deze fles gaat dan ook zeker nog een herkansing krijgen want slechts één fles proeven van een bepaalde wijn dat is ook maar een momentopname en is geen garantie dat alle flessen zo slecht of goed zijn (slechte opslag bij de wijnhandelaar waar je hem gekocht hebt, de wijn zit in een gesloten fase, niet ideale proefcondities, etc.....).

Maar nu niets dan lof over Château Potensac en wel de 1998. Ik had er nog één van liggen en die is voor de bijl gegaan en met veel plezier want hier lust ik wel pap van. In 2003 gekocht voor 16,50 Euro tijdens de Foire aux Vins.
Je ruikt duidelijk dat dit geen jonge wijn is met leer, pruimen en licht hout in de neus. Alles doet heel zacht aan met finesse. Na een tijdje in het glas komen er kersen op alcohol naar voren. Na de 2001 is dit een aangename verrassing. In de mond een zijdezachte aanzet met veel finesse. Heel mooi geëvolueerd met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Peper, drop, pruimen en iets hout. Iets zoet rood fruit in de afdronk en perfect op dronk. Nu op zijn hoogtepunt. 16pnt, nee ik geef hem zelfs 16.5pnt.

chateau potensac 1998 medoc
      

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: potensac, medoc, bordeaux, cru bourgeois |  Facebook | |  Print

25 augustus 2008

Er is een tijd om te oogsten.....

Momenteel is men in diverse wijngebieden in Frankrijk bezig met het oogsten van de druiven die de wijn van het jaar 2008 zullen voortbrengen.

In augustus begint de Languedoc-Rousillon met oogsten waar dit jaar in Rivesaltes de allereerste druiven werden geplukt voor de vin de table . Ook in Corsica en de Provence gaat men in augustus aan de slag. Begin september volgen de Beaujolais en de Zuidelijke Rhône. Midden september de Noordelijke Rhône, Bordeaux, Bourgogne, Savoie, Jura, het Zuid-Westen en de Loire. Eind september sluiten de Elzas en Champagne de rij.

Er is een tijd om te oogsten maar er is gelukkig ook een tijd om te drinken...... zoals onlangs toen de nieuwbakken sommelier-conseils bij mij thuis kwamen. Dit was het resultaat:

alion 96 mercues cahors 1994 champagne fallet-prevostat

We zijn begonnen met een heerlijke extra brut Grand Cru Blancs des Blancs Champagne van Fallet-Prévostat die 8 jaar "sur lattes" heeft gelegen ( of was het nog meer Marc?). Heerlijk gewoon waarna ik de eerste rode blind geserveerd heb. Het was de Château de Mercues uit Cahors 1994. Na een rondje raden bleek dat men deze wijn eerder begin jaren 2000/2001 schatte en ik kan alleen maar beamen dat hij nog een zeer jeugdige indruk gaf. Kruidig, zwarte olijven en zoethout in de neus met ook die kruidigheid in de mond met iets zoetig fruit en perfect in evenwicht. Niemand zat in de Cahors en bij de onthulling van zijn leeftijd vielen de monden open.

Daarna de tweede wijn blind. Alion 1996, Ribera del Duero van Bodegas Vegas Sicilia die ik 3 uur van te voren had gekaraffeerd. Deze keer zaten er wel een paar mensen boven op de juiste druivensoort, tempranillo, en Marc had zelfs het jaartal goed. Een ongelooflijk goed glas wijn, een neus waar je niet genoeg van krijgt en in de mond vol en fluweelachtig, perfect in evenwicht en ook nog een potentieël. Kopen dus als je hem tegenkomt.


tokaji aszu 1977 madeira barbeito verdelho 1965 emperatriz eugenia oloroso lusteau sherry

Toen naar een cadeau van B., de Tokaij Aszu uit 1977. Deze wijn leek meer op een Pedro Ximenez dan een Tokaij en had beter iets eerder gedronken kunnen worden.  De Gran Reserva Sherry 'Very Rare Oloroso' Emperatriz Eugenia van Lusteau kon blijkbaar iedereen bekoren want de fles ging helemaal leeg. Zeer elegant en rijk van smaak met pruimen, noten en een zeer lange afdronk. Nog maar eens een bewijs hoe toonaangevend Lusteau in de Sherry wereld is. 
Daarna de Madeira uit 1965 die ik de vorige keer al besproken heb (zie hier).

chateau de beaulon cognac 1976 madeira malvazia 1945 barbeito

Na de 1965 was het tijd voor het toch wel historische jaar 1945, Barbeito Madeiro Malvazia. Een mooie medium zoete aanzet met karamel en gedroogd fruit. In de mond vooral pruimen, gerookt en gegrild. Typisch voor zo'n Madeira is dat je na enige seconden in de mond een smaakexplosie krijgt. Eindeloos lang in de afdronk, minuten later proef je hem nog. 63 jaar oud en zo fantastisch lekker.

Tot slot een millésimé Cognac van Château de Beaulon 1976. Een Cognac uit een specifiek jaar dat is eerder een uitzondering dan regel want Cognac is veelal een assemblage van diverse wijngaarden en zelfs van verschillende jaren. Deze Cognac komt van één enkele wijngaard uit het jaar 1976 en is gemaakt van de Folle Blanche, Colombard en de Montils druif en  heeft 20 jaar op hout gelegen alvorens in 1996 in de fles te zijn gaan.
Hoe beter de Cognac hoe zachter en fijner hij van smaak is en dat merk je duidelijk bij dit glas. Zeer zacht, elegant en complex in de mond met wat kaneel, nootmuskaat, toffee, geconfijt fruit en zelfs meloen en vanille in de afdronk. Ook wat fluwelen hout toetsen. Absolute top Cognac. Normaal doe ik vrij lang met een fles Cognac maar van deze fles zal het moeilijk worden om er vanaf te blijven. 

Oftewel een top avond met top vrienden en dito wijnen. Het was ook tevens de laatste avond dat we nog eens lekker buiten hebben kunnen zitten tot 01:00uur 's nachts want met het huidige weer is dat helaas niet meer mogelijk.

20 augustus 2008

In het land der blinden......

Twee flessen wit helemaal blind en acht rode half blind, we weten van de rode welke druif en welk land er op tafel staat maar dat is ook alles. Zet ze maar op de juiste plaats. Na deze 10 wijnen wordt er vaak nog iets speciaals uit de kelder getoverd.
Dat is de formule die we iedere maand met een groepje vrienden weer met veel plezier herhalen.

Normaliter nemen we als budget +/- 6 tot 12 Euro per fles. Aangezien het deze avond een speciale avond was had ik de formule van de avond en het budget uitzonderlijk een beetje aangepast.  Er waren drie flights:
1. Twee witte wijnen
2. Vijf rode wijnen: Een Tinto Fino uit Spanje, Touriga Nacional uit Portugal, Barbera uit Italië, Syrah uit de Noordelijke Rhône en een Syrah uit de zuidelijke Rhône.
3. Drie Bordeaux Grand Cru's uit Margaux, St-Emilion en St-Julien.

De wijnen werden per flight in willekeurige volgorde geserveerd. Iedereen zou ook score geven aan de geproefde wijnen om zo de sterren van de avond te kunnen bepalen.
De witte wijn sla ik even over want daar schrijf ik nog een apart artikel over dus op naar de rode.  

cornas arenes sauvages 2003 valdouero ribera del duero 2



Arènes Sauvages 2003, Cornas, Cave de Tain: Rood paarse kleur. Een tamelijk aromatische neus met nog al wat mineralen en ijzer (na een dag openstaan was dit weg en had de neus een veel grotere finesse en complexiteit), rood fruit zoals cassis. Gebrande toetsen en tabak. Ook een heel licht, aangenaame zoetige toets. In de mond een scherpe aciditeit die het zwarte fruit ondersteund, ook hier weer de cassis. Mooie tannines die beginnen te ronden en het geheel geeft een stevige en iets versmolten indruk. Nog een jaartje laten liggen. Vinama 15pnt eerste dag, 16pnt tweede dag. WineSpectator 90pnt. 22.50 Euro op domein.     

Valduero Reserva 1999, Ribera del Duero: 30 maanden op hout en 18 maanden op de fles. Een brede waterrand en wat evolutie in de kleur. Tertiare aroma's, aards, cederhout, pruimen en vanille. Mooie complexe neus. Hele fijne aanzet in de mond van zacht rood fruit zoals rode bessen en daarnaast pruimen. Geëvolueerde toetsen zoals en komt wel vrij droog over. Tanninerijk. Nu drinken. Vinama 15.5pnt. Parker 94. 13.00 Euro op vliegveld Madrid (normaal 24.00 Euro).

barbera d alba persia fondreche massolino


Follies 2005, Avelada, Bairrada, Portugal: 100% Touriga Nacional. Ondoorzichtige paarse kleur. Tabak, leer,thym en geconcentreerd zwart fruit. Fijne specerijen zoals peper en vooral kruidnagel dringen je neus binnen. Een volle aanzet van zwarte zoete bessen, cassis en meteen daarna de rijpe en al iets versmolten tannines. Wat groene paprika in de afdronk en ook een licht bitterje. Vinama 15pnt, 15.50 Euro.

Persia 2005, Domaine de Fondrèche, Côtes du Ventoux: 90% syrah. Paarse ondoorzichtige kleur met een dikke densiteit. Zwoele, verleidelijke en intense neus met krachtig zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen. In de mond komt dit zwarte fruit terug met het lijkt wel een licht zoete toets. Heel mooi in evenwicht en zeer goed gemaakt. Een mond vol fruit met zachte tannines en een lange afdronk. Enkele uren van te voren karaferen. Vinama 16.5pnt. 16.00 Euro. Zie hier voor meer info over de witte wijn van Fondrèche in een eerder artikel op deze blog.

Barbera d'Alba, Gisep 2004, Massolino: Wat een fantastische neus met elegant en fris fruit en toch geconcentreerd ook. Frambozen, kersen en cederhout. In de mond één en al finesse en een evenwicht waar je stil van wordt. Zuren nog goed aanwezig maar zo perfect verweven met de ronde tannines. Alles klopt in deze wijn, puur genot in het glas. Achterover zitten en maar genieten. Is deze wijn nog ergens te koop want ik heb er te weinig van gekocht? Vinama 17pnt, 21.00 Euro.

De totaal score van de hele groep wees uit dat de Barbera en de Persia overduidelijk de winnaars waren, gevolgd op de derde plaats door de Cornas, de Valduero en als laatste de Follies.

Toen tijd om te kijken of de Grand Cru's ook zo'n indruk konden maken als de Barbera en de Persia.

chateau lagrange 2001 grand cru bordeaux b


Château Lagrange 2002, 3e Grand Cru Classé, Saint-Julien:
In de neus veel tabak en gerookte toetsen met leer en pruimen. Intens zwart fruit in de mond en heel mooi in balans. Rijpe tannines en zeer complex en een lange afdronk. Nog wel iets jong dus nog even wat jaartjes laten liggen. Vinama 17.5pnt, WineSpectator 92pnt, Parker 89pnt. In primeur gekocht voor 17.00 Euro, huidige prijs 30.00 a 40.00 Euro.


chateau dauzac 1995 margaux d assault 1998 st emilion b

Château Dauzac, 5e Grand Cru, Margaux: Gezien zijn leeftijd verbazen de geëvolueerde toetsen in de neus me niet, veel leer, bos en hout. Medium aanzet van licht maar toch rijp rood fruit. Nog stevige tannines en dito zuren maar alles laat een nogal droge indruk achter. Ik geloof niet dat dit nog verder naar de positieve kant gaat evolueren dus nu drinken. Na een tijdje in een glas was er eerder een negatieve evolutie. Vinama 14pnt, WineSpectator 92pnt.

Château Dassault 1998, Grand Cru Classé Saint-Emilion: Iets ingetogen neus die later mooi open gaat naar overrijpe frambozen en kersen met wat zoetigs. In de mond komt het mooie rode fruit zoals bramen je tegemoet met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Deze Dassault heeft ons positief verrast. Vinama 16pnt, WineSpectator 91pnt.

De hoogste score van de hele groep ging naar de Lagrange met op de tweede plaats de Dassault en als laatste de Dauzac.

madeira barbeito verdelho 1965 en gelnglassaugh 1995

Als afsluiter van de avond een Madeira van Barbeito 1965 van de Verdelho druif. Een licht bruine kleur, vette textuur en zeer intense complexe neus met o.a. karamel, , geconfijt abrikozen, sinasappelschil, hout, noten en wat alcohol. In de mond een krachtige explosie van smaken zoals gegrilde amandelen toast die maar blijft duren. De typische stevige zuurgraad van de Madeira brengt een mooi evenwicht naast het zoete. Een afdronk die eindeloos is. Hier zeg ik U tegen. 1965 mag dan een desastreus wijnjaar zijn geweest, op Madeira hebben ze er duidelijk geen last van gehad. Vinama 18.5pnt.

Een tip voor wie ooit eens een fles Madeira even wat koelt in de koelkast: Veeg de condens op de fles er daarna niet af want de witte tekst op de fles is van een soort verf die je dus zo wegveegd zoals op de foto ook te zien is.

Frédéric had een prachtige Single Malt  Whisky Glenglassaugh uit 1965 meegenomen die de fantastisch mooie en vooral gezellige avond definitief afsloot. Over een maand weer een afspraak!

15 augustus 2008

Mag het ook ietsje minder alcohol zijn?

Toen ik vorige week aan de verantwoordelijke van het wijnrayon in de Delhaize vroeg of hij nog interessante nieuwe dingen had wees hij me op het nieuwe gamma van Lindemans Early Harvest en wel de Shiraz 2007 uit Australië. Normaal heeft een Shiraz tussen de 14-15% alcohol maar deze Early Harvest heeft slechts 9% alcohol. Ongeveer 30% minder en ook nog minder calorieën. Soft en smooth zoals er op het etiket staat.

De laatste jaren zijn vrijwel alle wijnen in alcoholgraad toegenomen en vooral de rode. Er is nu een vraag ontstaan naar wijnen van rond de 12,5% alcohol in plaats van 14,5%. Lindemans heeft hier op ingespeeld en is zelfs nog lager tot 9% gegaan.
De Early Harvest Shiraz wordt gemaakt van vroegrijpe druiven uit de Murry Valley en tijdens het vinificatie proces wordt er alcohol aan de wijn onttrokken door omgekeerder osmose.

De Shiraz zit in een witte fles met schroefdop.  Het etiket aan de achterkant van de fles heeft aan de binnenkant een druivenmotief wat enkel zichtbaar is als je al een paar glazen gedronken hebt.

De wijn heeft een diep rode/paarse kleur en is in de neus zeer aromatisch. De typische zware kruidigheid van de shiraz is ook hier aanwezig als ook het zoete zwarte fruit. In de mond een lichte en zeer fruitige aanzet met daarna een zoetig ondertoontje en ongelooflijk veel laurierdrop, zakken vol. De afdronk doet duidelijk lichter en korter aan dan een wijn met meer alcohol en is fruitig met iets heel licht bitters. De lichte zoetheid van het fruit gaat na verloop van tijd wel vervelen. Opvallend dat je een wijn met zo weinig alcohol zo aromatisch en smaakvol kunt maken. Gekoeld serveren rond de 16 graden.

Heel correct maar uiteraard ook zeer commercieël gemaakt. Dit is een allemansvriend die het grote publiek gaat bekoren en hier gaat Lindemans zeker mee scoren. Ook Delhaize zal hun huidige 3,5% verkoopsaandeel van  Australische wijn wel omhoog zien gaan.

Er is ook een Lindemans Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc en net als de Shiraz kost ook deze 5.99 Euro.

lindemans early harvest shiraz

06:58 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: delhaize, alcohol, lindemans, shiraz, australie |  Facebook | |  Print

13 augustus 2008

Een gedachte, een droom, een wijnavontuur van Rolf en Heleen

Je huidige baan vaarwel zeggen, je huis verkopen, verhuizen naar een ander continent en helemaal iets anders gaan doen...... bijvoorbeeld een wijnbedrijf beginnen.  Hoeveel mensen hebben hier al eens aan gedacht, eerder van gedroomd misschien maar nooit die stap kunnen of durven zetten.

Het is natuurlijk ook geen kleine stap, vooral als je getrouwd bent en ook nog kinderen hebt. De zekerheid van een goede baan en een maandelijks salaris omruilen voor de onzekerheid, voor het onbekende, voor de zullen we wel slagen gedachte, voor het grote avontuur.

okanagan wineyard canada












Okanagan Valley, British Columbia

Rolf en Heleen hebben ook hun droom maar hebben die grote stap ook daadwerkelijk gezet. Ze hebben hun hectische leven met jobs  als  VP bij Capgemini en als Manager Credit Risk bij Postbank Zakelijk achter zich gelaten om een wijnbedrijf te gaan starten in Canada. In 2005 hebben ze de wel doordachte beslissing genomen en deze zomer zijn ze met hun nog geen tweejarige dochter vertrokken naar de Okanagan Valley.

Ze hebben hun eigen website waar je kunt lezen hoe het allemaal tot stand is gekomen en waarom het Canada is geworden. Hier kun je hun wijnavontuur volgen. Zij hebben de stap gezet. Veel succes!

rolf en heleen

08:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 augustus 2008

Handig met kurk

23:42 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

04 augustus 2008

Wijntip: Château Haut-Condissas Prestige 2001

Deze garagewijn waar per jaar slechts 2.400 flessen van gemaakt worden is momenteel in de aanbieding. Volgens Le Grand Jury Européen behoord Château Haut-Condissas van Jean Guyon ( heeft ook Château Rollan de By ) op de derde plaats van hun algemene klassement van de beste Grand Cru's uit de Bordeaux, net na Ausone en Mondotte en voor wijnen zoals Pape-Clément, Valandraud en Angélus (onlangs nog besproken op Vinama zie hier). En dat terwijl deze wijn geen Grand Cru is maar een Cru Bourgeois AOC Médoc. 

chateau haut-condissas 2001 medoc



Parker: 88-90
The 2001 Haut-Condissas Cuvée Prestige possesses density, layers, opulence, and intensity. It should age for a decade or more. This is one of the first vinifications done by Umbrian oenologist, Riccardo Cotarella. Not surprisingly, the wine reveals more fruit, glycerin, and completeness than previous vintages.

Grand Jury Européen: 91.14pnt

WineSpectator: 87pnt (volgens sommige bronnen 89-91pnt)
Aromas of flowers, blackberries and a tiny hint of tobacco. Medium-bodied, with velvety tannins and a ripe fruit and toasted oak aftertaste. Not as good as from barrel, but delicious. Best after 2004

Gault-Millau:
90-91pnt
Elevé à la manière d'un cru de garage, Haut-Condissas est un vin splendide, de très forte concentration. Une propriété à suivre de près.

La Revue du Vin de France::
4/5

Guide Hachette 2005:
**, Coup de Coeur. "Avec cette cuvée prestige, Jean Guyon a placé la barre très haut. Le succès est au rendez vous si l’on en juge par le 2001 dans lequel 25 % de petit verdot épaulent 25 % de Cabernet Sauvignon et 50 % de Merlot. D’une superbe robe rouge, celui - ci séduira les amateurs les plus exigeants par l’équilibre de son bouquet de fruits rouges, d’épices et de vanille comme par la concentration du palais que met parfaitement en valeur un bois très bien dosé. Dotée d’un beau potentiel de garde, cette bouteille possède suffisamment de personnalité et d’harmonie pour envisager un accord avec un gigot d’agneau à la ficelle".

Bettane et Desseauve:"Jean Guyon a cree, dans son vignoble de Begadan, deux marques au caractere bien distinct. Haut-Condissas est issu d'un vignoble superieur en qualite et cultive de facon plus exigeante. L'objectif du proprietaire, Jean Guyon, l'une des personnalites les plus entreprenantes du Bordelais, est de produire ici le meilleur vin du Medoc et il a souvent reussi son pari depuis quelques annees.

Op het internet ben ik een grote verscheidenheid van prijzen voor deze fles tegen gekomen: beginnend vanaf 40.00 Euro tot 84.00 Euro, en zelfs een uitschieter van 139.90 Euro.

Volgens Le Grand Jury Européen ligt de louter theoretische prijs van Haut-Condissas gebaseerd op de behaalde plaats en de score in hun degustatie ver boven de 100 Euro.

Momenteel in de aanbieding bij Delhaizewineworld.be met 35% korting van 39.90 Euro voor 25.94 Euro. Met dank aan Marc voor de tip.

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: cru bourgeois, medoc, delhaize |  Facebook | |  Print

01 augustus 2008

Vlaamse wijnblogdagen: Wijndomeinen te bezoeken tijdens je vakantie

Frankrijk het vakantieland bij uitstek, ze hebben er zon, bergen, zee, een fantastisch mooi binnenland, een rijke geschiedenis en cultuur en daarbovenop ook nog een heerlijke gastronomie en als kers op de taart de meest fantastische wijnen. Ver hoef je dus eigenlijk niet te gaan om een vakantie op maat te vinden. Een geluk dus dat wij er zo dichtbij wonen en dat je binnen een dag tot in Zuid-Frankrijk kunt rijden.  Dus mocht je in augustus nog op weg gaan richting Frankrijk dan zijn hier een aantal adressen waar je beslist moet stoppen als je er in de buurt komt. 

Misschien eerst nog enkel tips voor je een wijndomein gaat bezoeken:
- Maak van te voren een afspraak dan weet je zeker dat je niet voor een gesloten deur komt te staan en de wijnboer zal dan tijd voor je inplannen in plaats van dat bijvoorbeeld een nietswetende jobstudent je te woord staat.
- Doe je meerdere domeinen per dag, plan ze dan ruim want soms willen de bezoeken wel eens wat uitlopen.
- Als je je welgemeende interesse tijdens het bezoek toont dan komt de wijnboer zelf wel op gang en zal hij je enthousiast met zijn producten kennis laten maken
- Behoedt jezelf voor (te grote) impulsaankopen ter plekke. Vele wijnen zijn thuis ook verkrijgbaar en het prijsverschil is tegenwoordig niet meer zo groot of zelfs onbestaand. Scheelt je ook een hoop ruimte in de auto.
- Je kunt vrijwel overal met je Belgische bankkaart betalen dus cash geld of een krediet kaart is niet nodig.
- Als je een wijn proeft die niet jouw smaak is, kraak deze dan niet te bot af maar doe dit tactisch of geef gewoon geen feedback. Je moet niet vergeten dat de wijnboer met zijn familie het hele jaar geploeterd heeft om deze wijnen te produceren.
- Let op! De beste wijn volgens de wijnboer zelf is de wijn die hij op dat moment wil/moet verkopen dus ga goed af op je eigen smaakpalet.

Bourgogne:
Op Domaine Ferrand in Pouilly-Fuissé zwaait de jonge weduwe Nadine Ferrand de scepter en ze wordt bijgestaan door haar zwager. Een klein domein waar zeer goede  en betaalbare chardonnay gemaakt wordt. Op afspraak krijg je er een rondleiding en natuurlijk ook een degustatie. Hun cuvée Prestige (13€) is een aanrader.

chapoutier
Chapoutier in Tain l'Hermitage.

Rhône:
Ben je op doorreis naar het zuiden van Frankrijk en kom je langs Tain l'Hermitage maak dan even een uurtje tijd vrij. Tain l'Hermitage ligt naast de snelweg dus omrijden hoeft niet. Zonder afspraak kun je naar het kwaliteitsdomein Chapoutier. Geen rondleiding maar wel een mooie degustatie van rond de 10 wijnen of meer als je ze niet tegenhoudt, je geeft zelf aan wat je wil proeven. Ze schenken hier met alle gemak ook hun top Hermitage cuvées zoals l'Ermite of Le Méal van 150+ Euro en vorige maand zelfs een oude Côte de Rôtie uit 1999.  

Iets verder in de zuidelijke Rhône is het even zoeken naar het iets meer afgelegen Domaine Viret in St. Maurice. Philippe Viret heeft hier samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen.

kelder domeine viret chai
Domaine Viret.

Een must als je in de buurt bent en ik raad je zelfs aan om er voor om te rijden indien het niet op je weg ligt. Absoluut de moeite om te bezoeken. Ik ben er in juni dit jaar zelf geweest en Philippe Viret (die zich zelf een heel mannetje vindt) heeft ons zijn manier van wijnmaken uitgelegd tijdens de rondleiding. Tijdens de degustatie daarna was hij naar mijn mening iets teveel met andere zaken bezig dan met ons maar dat neemt niet weg dat wat er in ons glas kwam de moeite waard was. Probeer de rosé Solstice soft eens, een rosé met ballen, eerder een zeer lichte rode wijn eigenlijk (5€). Zijn rose 100% bulle heeft een kurk en een kroonkurk voor de veiligheid om te voorkomen dat de kurk er niet uitvliegt. De wijn is licht parellend door zijn gisting op de fles (8€).
Een wijn die niet veel indruk maakte ter plekke was de rode wijn Energie Yin(6€). Echter thuis toen ik de gratis fles die ik had meegekregen deze week koud serveerde was het een verademing. Zo correct gemaakt en fruitig en in evenwicht, wel koud serveren en in de zomer drinken.
Dan zijn topgamma met de perceel wijnen waar Mareotis 2005 (15€) en Emergence (17€) 2004 mijn voorkeur hebben. Wat een finesse in die krachtige fruitige wijnen, alles klopt gewoon, perfect. Zijn Emergence 1999 staat vandaag nog op een voetstuk, heerlijk. Na een tijdje werd er ook nog een fles 100% mourvedre uit 2000 van zijn Trilogie open getrokken. De Trilogie zijn drie flessen uit 2000 met elk 100% Grenache, Syrah en Mourvedre (elk 33€). Het kost wat maar je krijgt er wel enorm veel voor terug.  

chai domeine viret kelder st maurice
De chai van Domaine Viret. 

Languedoc-Roussillon:
Ga je richting Spanje naar de Corbierès  dan is een bezoek aan één van de beste Caves coopérative van Frankrijk Cave d'Embres-et-Castelmaure in het gelijknamige dorp een must. Geadviseerd in de kelder door Tardieu en Laurent wordt er een hele reeks originele wijnen gemaakt van 3€ tot 51€. Het beste restaurant ter wereld El Bulli heeft er ook van op zijn wijnkaart staan (Nr.3 en Pointe d'Interrogation) dus waarom jij niet in je kelder?

Nog verder richting Spanje zijn er drie domeinen interessant om te bezoeken die dezelfde stijl wijnen maken namelijk "Vin doux naturel" . Allereerst in Maury het domein Pouderoux. Een klein familiaal domein met een hartelijke ontvangst. Ze maken zowel rode wijn onder de AOC Côtes de Rousillon Villages als rode en witte AOC Maury die regelmatig hoog scoren in de diverse wijngidsen. Aan te bevelen zijn de cuvée Latour des Grès (10,50€) en Terre Brune 2004 (13,50€) alsmede de top Maury Hors d'Age van meer dan 15 jaar (17,50€).

maury pouderoux
De glazen "bonbonnes" met Maury wijn van Domaine Pouderoux die bij weer en wind buiten staan, winter en zomer.

Het tweede domein is de cave coopérative in Maury, Les Vignerons de Maury, waar je zonder afspraak kunt gaan proeven. Interessant zijn vooral de oude jaargangen die hier te koop zijn aan zeer schappelijke prijzen. Het is duidelijke dat Maury niet erg bekend is bij het grote publiek wat een positieve invloed heeft op de prijzen, koopjes dus. Aanrader: Veille Reserve 1992 (10€) en de Chabert de Barbéra 1985 (33€).

Het derde domein is iets zuidelijker gelegen tegen Spanje in een prachtige kuststreek waar de Côte d'Azur qua natuur niet tegenop kan namelijk in Banyuls het domein Celliers de Templiers.  Een enorm domein waar je geen persoonlijke ontvangst moet verwachten maar je gaat met de groep toeristen mee in de rondleiding. Waarom dan toch bezoeken? Omdat je hier een zeer duidelijke uitleg en rondleiding krijgt waarna je helemaal op de hoogte bent van hoe Banyuls gemaakt wordt. Het begint met een korte film waarna een je met een gids door het hele bedrijf gaat, zeer interessant. Daarna een proeverij waar de witte en rode droge wijnen van Banyuls (AOC Collioure) de revue passeren maar het wordt pas interessant met de witte en rode Banyuls. Miskend en oh zo lekker. Ook de oudere Grand Cru's uit de jaren '90 komen in je glas. Aanraders de Cuvée President Henri Vidal 1995 Banyuls Grand Cru (38€) en de Mas de La Serra 1998 Banyuls Grand Cru (19€). 

Zuid-Westen:
Ga je na je vakantie weer terug naar het noorden (of  ben je op weg naar het zuiden) en je rijdt langs Cahors ga dan eens van die snelweg af en neem een stuk de route national zodat je langs één van de twee Atrium winkels van Georges Vigouroux komt. De specialist van de Malbec zoals hij zichzelf noemt. Waarom hier stoppen? Deze man heeft onder andere drie wijndomeinen in de Cahors waaronder Château de Mercuès en Château de Haut-Serre en in zijn winkel is een grote keus aan oude jaargangen van deze domeinen te vinden. Oude Malbecs dus uit de jaren negentig en tachtig, een verrassing in je glas.

luc boiley voor zijn vin jaune
Luc Boiley met op de achtergrond de Vin Jaune die onder een "voile" aan het evolueren is.

Jura:
Kom je in het oosten van Frankrijk dan moet je in de Jura stoppen. Slechts een uur rijden vanaf de Bourgogne vindt je deze vrij onbekende wijnstreek die ettelijke pareltjes verborgen heeft weten te houden als we over wijn spreken. Hier vindt je nog interessante prijs/kwaliteits verhoudingen. Savagnin, poulsard, trousseau, druivenrassen die je niet iedere week tegenkomt maar die je als wijnliefhebber veel plezier schenken. Naast uiteraard de Vin Jaune heeft de Jura nog veel meer te bieden.  Maak een afspraak bij Domein Luc Boiley (ex-voorzitter van de Vins du Jura) in St Germain les Arlay waar hij me de laatste keer gedurende twee uur volledig heeft ondergedompelt in zijn Jura wijn. Zie ook hier. Bezoek ook zeker het fantastisch mooie dorp Château Chalon wat op een rots is gelegen.

Veel proefplezier tijdens je vakantie!

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.