25 augustus 2008

Er is een tijd om te oogsten.....

Momenteel is men in diverse wijngebieden in Frankrijk bezig met het oogsten van de druiven die de wijn van het jaar 2008 zullen voortbrengen.

In augustus begint de Languedoc-Rousillon met oogsten waar dit jaar in Rivesaltes de allereerste druiven werden geplukt voor de vin de table . Ook in Corsica en de Provence gaat men in augustus aan de slag. Begin september volgen de Beaujolais en de Zuidelijke Rhône. Midden september de Noordelijke Rhône, Bordeaux, Bourgogne, Savoie, Jura, het Zuid-Westen en de Loire. Eind september sluiten de Elzas en Champagne de rij.

Er is een tijd om te oogsten maar er is gelukkig ook een tijd om te drinken...... zoals onlangs toen de nieuwbakken sommelier-conseils bij mij thuis kwamen. Dit was het resultaat:

alion 96 mercues cahors 1994 champagne fallet-prevostat

We zijn begonnen met een heerlijke extra brut Grand Cru Blancs des Blancs Champagne van Fallet-Prévostat die 8 jaar "sur lattes" heeft gelegen ( of was het nog meer Marc?). Heerlijk gewoon waarna ik de eerste rode blind geserveerd heb. Het was de Château de Mercues uit Cahors 1994. Na een rondje raden bleek dat men deze wijn eerder begin jaren 2000/2001 schatte en ik kan alleen maar beamen dat hij nog een zeer jeugdige indruk gaf. Kruidig, zwarte olijven en zoethout in de neus met ook die kruidigheid in de mond met iets zoetig fruit en perfect in evenwicht. Niemand zat in de Cahors en bij de onthulling van zijn leeftijd vielen de monden open.

Daarna de tweede wijn blind. Alion 1996, Ribera del Duero van Bodegas Vegas Sicilia die ik 3 uur van te voren had gekaraffeerd. Deze keer zaten er wel een paar mensen boven op de juiste druivensoort, tempranillo, en Marc had zelfs het jaartal goed. Een ongelooflijk goed glas wijn, een neus waar je niet genoeg van krijgt en in de mond vol en fluweelachtig, perfect in evenwicht en ook nog een potentieël. Kopen dus als je hem tegenkomt.


tokaji aszu 1977 madeira barbeito verdelho 1965 emperatriz eugenia oloroso lusteau sherry

Toen naar een cadeau van B., de Tokaij Aszu uit 1977. Deze wijn leek meer op een Pedro Ximenez dan een Tokaij en had beter iets eerder gedronken kunnen worden.  De Gran Reserva Sherry 'Very Rare Oloroso' Emperatriz Eugenia van Lusteau kon blijkbaar iedereen bekoren want de fles ging helemaal leeg. Zeer elegant en rijk van smaak met pruimen, noten en een zeer lange afdronk. Nog maar eens een bewijs hoe toonaangevend Lusteau in de Sherry wereld is. 
Daarna de Madeira uit 1965 die ik de vorige keer al besproken heb (zie hier).

chateau de beaulon cognac 1976 madeira malvazia 1945 barbeito

Na de 1965 was het tijd voor het toch wel historische jaar 1945, Barbeito Madeiro Malvazia. Een mooie medium zoete aanzet met karamel en gedroogd fruit. In de mond vooral pruimen, gerookt en gegrild. Typisch voor zo'n Madeira is dat je na enige seconden in de mond een smaakexplosie krijgt. Eindeloos lang in de afdronk, minuten later proef je hem nog. 63 jaar oud en zo fantastisch lekker.

Tot slot een millésimé Cognac van Château de Beaulon 1976. Een Cognac uit een specifiek jaar dat is eerder een uitzondering dan regel want Cognac is veelal een assemblage van diverse wijngaarden en zelfs van verschillende jaren. Deze Cognac komt van één enkele wijngaard uit het jaar 1976 en is gemaakt van de Folle Blanche, Colombard en de Montils druif en  heeft 20 jaar op hout gelegen alvorens in 1996 in de fles te zijn gaan.
Hoe beter de Cognac hoe zachter en fijner hij van smaak is en dat merk je duidelijk bij dit glas. Zeer zacht, elegant en complex in de mond met wat kaneel, nootmuskaat, toffee, geconfijt fruit en zelfs meloen en vanille in de afdronk. Ook wat fluwelen hout toetsen. Absolute top Cognac. Normaal doe ik vrij lang met een fles Cognac maar van deze fles zal het moeilijk worden om er vanaf te blijven. 

Oftewel een top avond met top vrienden en dito wijnen. Het was ook tevens de laatste avond dat we nog eens lekker buiten hebben kunnen zitten tot 01:00uur 's nachts want met het huidige weer is dat helaas niet meer mogelijk.

Commentaren

Jammer dat ik er niet bij kon zijn!

Heb zelf dank zij B. de Alion '98 gedronken en vond hem ook even fanastisch!!

Die Madeira's lijken me ook wel de moeite. Ik zal volgende keer toch beter mijn best moeten doen om er toch bij te kunnen zijn...

Gepost door: Peter VdV | 25 augustus 2008

Fallet-Prévostat onlangs gedronken in Piemonte, Serralunga d'Alba of all places. Daar is er aan de voet van het kasteel een kleine wijnbar (centro storico) geleid door Alessio. En deze jongeman is een grote champagnefreak. Ik had het geluk daar te zijn met een paar andere champagneliefhebbers en zo hebben we een tweetal avonden toch een 7tal schitterende champagnes geproefd waaronder Aubry, Philipponnat en Egly-Ouriet, Prevost en Bollinger. Ja, ja, dat allemaal in het kloppend hart van Barologebied.

Gepost door: Bart | 25 augustus 2008

Tijd om te drinken @Peter
Kom maar een keer langs wanneer je wilt (wel een lekkere fles meenemen natuurlijk), de Madeira's staan er nog.

@Bart
Fantastisch, helemaal naar het Barolo gebied gaan en daar Champagne proeven. Toevallig dat je de Fallet-Prévostat in je glas hebt gehad.
Hopelijk ben je die Barolo'sook nog tegengekomen!

Cheers,

Gepost door: Vinama | 25 augustus 2008

Ik zal een langskomen met een Zin...

Gepost door: Peter VdV | 26 augustus 2008

Tokaji Ik denk dat je met die Tokaji eerder hebt mogen ervaren wat er tijdens de Sovjets onder wijn maken verstaan werd ... dan dat je ze te laat opengetrokken hebt. Een Aszu 5 puttunyos kan er immers wel even tegen.
Tokaji van voor 1989 vormt altijd een groot risico: meestal vind je compleet geoxideerde rommel in de fles terug die niets, maar dan ook niets met echte Tokaji te maken heeft (allez, 't is te zeggen: wat we nu verstaan onder echte Tokaji, want het is nog altijd niet met zekerheid geweten hoe hij dan wel echt traditioneel gemaakt werd voor de Sovjetoverheersing).
Je moet er maar eens wat over lezen van de hand van Hugh Johnson. Die heeft per slot van rekening Tokaji zo ongveer op zijn eentje terug vanonder het stof uitgehaald met het mee oprichten van de Tokaji Royal Wine Company.

Gepost door: Amaronese | 29 augustus 2008

Even vergeten Hier vind je bv. zeer correcte info:
http://tokaji.directinfo.hu/Tortenelem-2.html

Gepost door: Amaronese | 29 augustus 2008

De commentaren zijn gesloten.