20 augustus 2008

In het land der blinden......

Twee flessen wit helemaal blind en acht rode half blind, we weten van de rode welke druif en welk land er op tafel staat maar dat is ook alles. Zet ze maar op de juiste plaats. Na deze 10 wijnen wordt er vaak nog iets speciaals uit de kelder getoverd.
Dat is de formule die we iedere maand met een groepje vrienden weer met veel plezier herhalen.

Normaliter nemen we als budget +/- 6 tot 12 Euro per fles. Aangezien het deze avond een speciale avond was had ik de formule van de avond en het budget uitzonderlijk een beetje aangepast.  Er waren drie flights:
1. Twee witte wijnen
2. Vijf rode wijnen: Een Tinto Fino uit Spanje, Touriga Nacional uit Portugal, Barbera uit Italië, Syrah uit de Noordelijke Rhône en een Syrah uit de zuidelijke Rhône.
3. Drie Bordeaux Grand Cru's uit Margaux, St-Emilion en St-Julien.

De wijnen werden per flight in willekeurige volgorde geserveerd. Iedereen zou ook score geven aan de geproefde wijnen om zo de sterren van de avond te kunnen bepalen.
De witte wijn sla ik even over want daar schrijf ik nog een apart artikel over dus op naar de rode.  

cornas arenes sauvages 2003 valdouero ribera del duero 2Arènes Sauvages 2003, Cornas, Cave de Tain: Rood paarse kleur. Een tamelijk aromatische neus met nog al wat mineralen en ijzer (na een dag openstaan was dit weg en had de neus een veel grotere finesse en complexiteit), rood fruit zoals cassis. Gebrande toetsen en tabak. Ook een heel licht, aangenaame zoetige toets. In de mond een scherpe aciditeit die het zwarte fruit ondersteund, ook hier weer de cassis. Mooie tannines die beginnen te ronden en het geheel geeft een stevige en iets versmolten indruk. Nog een jaartje laten liggen. Vinama 15pnt eerste dag, 16pnt tweede dag. WineSpectator 90pnt. 22.50 Euro op domein.     

Valduero Reserva 1999, Ribera del Duero: 30 maanden op hout en 18 maanden op de fles. Een brede waterrand en wat evolutie in de kleur. Tertiare aroma's, aards, cederhout, pruimen en vanille. Mooie complexe neus. Hele fijne aanzet in de mond van zacht rood fruit zoals rode bessen en daarnaast pruimen. Geëvolueerde toetsen zoals en komt wel vrij droog over. Tanninerijk. Nu drinken. Vinama 15.5pnt. Parker 94. 13.00 Euro op vliegveld Madrid (normaal 24.00 Euro).

barbera d alba persia fondreche massolino


Follies 2005, Avelada, Bairrada, Portugal: 100% Touriga Nacional. Ondoorzichtige paarse kleur. Tabak, leer,thym en geconcentreerd zwart fruit. Fijne specerijen zoals peper en vooral kruidnagel dringen je neus binnen. Een volle aanzet van zwarte zoete bessen, cassis en meteen daarna de rijpe en al iets versmolten tannines. Wat groene paprika in de afdronk en ook een licht bitterje. Vinama 15pnt, 15.50 Euro.

Persia 2005, Domaine de Fondrèche, Côtes du Ventoux: 90% syrah. Paarse ondoorzichtige kleur met een dikke densiteit. Zwoele, verleidelijke en intense neus met krachtig zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen. In de mond komt dit zwarte fruit terug met het lijkt wel een licht zoete toets. Heel mooi in evenwicht en zeer goed gemaakt. Een mond vol fruit met zachte tannines en een lange afdronk. Enkele uren van te voren karaferen. Vinama 16.5pnt. 16.00 Euro. Zie hier voor meer info over de witte wijn van Fondrèche in een eerder artikel op deze blog.

Barbera d'Alba, Gisep 2004, Massolino: Wat een fantastische neus met elegant en fris fruit en toch geconcentreerd ook. Frambozen, kersen en cederhout. In de mond één en al finesse en een evenwicht waar je stil van wordt. Zuren nog goed aanwezig maar zo perfect verweven met de ronde tannines. Alles klopt in deze wijn, puur genot in het glas. Achterover zitten en maar genieten. Is deze wijn nog ergens te koop want ik heb er te weinig van gekocht? Vinama 17pnt, 21.00 Euro.

De totaal score van de hele groep wees uit dat de Barbera en de Persia overduidelijk de winnaars waren, gevolgd op de derde plaats door de Cornas, de Valduero en als laatste de Follies.

Toen tijd om te kijken of de Grand Cru's ook zo'n indruk konden maken als de Barbera en de Persia.

chateau lagrange 2001 grand cru bordeaux b


Château Lagrange 2002, 3e Grand Cru Classé, Saint-Julien:
In de neus veel tabak en gerookte toetsen met leer en pruimen. Intens zwart fruit in de mond en heel mooi in balans. Rijpe tannines en zeer complex en een lange afdronk. Nog wel iets jong dus nog even wat jaartjes laten liggen. Vinama 17.5pnt, WineSpectator 92pnt, Parker 89pnt. In primeur gekocht voor 17.00 Euro, huidige prijs 30.00 a 40.00 Euro.


chateau dauzac 1995 margaux d assault 1998 st emilion b

Château Dauzac, 5e Grand Cru, Margaux: Gezien zijn leeftijd verbazen de geëvolueerde toetsen in de neus me niet, veel leer, bos en hout. Medium aanzet van licht maar toch rijp rood fruit. Nog stevige tannines en dito zuren maar alles laat een nogal droge indruk achter. Ik geloof niet dat dit nog verder naar de positieve kant gaat evolueren dus nu drinken. Na een tijdje in een glas was er eerder een negatieve evolutie. Vinama 14pnt, WineSpectator 92pnt.

Château Dassault 1998, Grand Cru Classé Saint-Emilion: Iets ingetogen neus die later mooi open gaat naar overrijpe frambozen en kersen met wat zoetigs. In de mond komt het mooie rode fruit zoals bramen je tegemoet met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Deze Dassault heeft ons positief verrast. Vinama 16pnt, WineSpectator 91pnt.

De hoogste score van de hele groep ging naar de Lagrange met op de tweede plaats de Dassault en als laatste de Dauzac.

madeira barbeito verdelho 1965 en gelnglassaugh 1995

Als afsluiter van de avond een Madeira van Barbeito 1965 van de Verdelho druif. Een licht bruine kleur, vette textuur en zeer intense complexe neus met o.a. karamel, , geconfijt abrikozen, sinasappelschil, hout, noten en wat alcohol. In de mond een krachtige explosie van smaken zoals gegrilde amandelen toast die maar blijft duren. De typische stevige zuurgraad van de Madeira brengt een mooi evenwicht naast het zoete. Een afdronk die eindeloos is. Hier zeg ik U tegen. 1965 mag dan een desastreus wijnjaar zijn geweest, op Madeira hebben ze er duidelijk geen last van gehad. Vinama 18.5pnt.

Een tip voor wie ooit eens een fles Madeira even wat koelt in de koelkast: Veeg de condens op de fles er daarna niet af want de witte tekst op de fles is van een soort verf die je dus zo wegveegd zoals op de foto ook te zien is.

Frédéric had een prachtige Single Malt  Whisky Glenglassaugh uit 1965 meegenomen die de fantastisch mooie en vooral gezellige avond definitief afsloot. Over een maand weer een afspraak!

Commentaren

2 flessen uit mijn geboortejaar op 1 avond, man man
Enkele andere dronk ik al: De Valduero 98(ook van t vliegveld)--id zoals je beschreef, herinner me ook wat gekonfijt fruit, De Persia, is top pq, de Lagrange 2002 fantastisch, blij dat je hem 17 geeft, is het ook waard,Dauzac dronk ik de 99 ooit, was niet erg onder de indruk, en heel toevallig, gisterenavond een Dassault 2001 die we allen TOP vonden (we dronken hem blind na een....Haut Brion, m'n eerste ooit, was schitterend--Dassault kon mooi volgen...)--uw bevindingen over de verrassende kwaliteit van deze wijn worden dus bevestigd.
Die Madeira en whisky, enig idee waar je ze kan kopen?

Gepost door: vinejo | 20 augustus 2008

Dauzac Altijd een beetje door geïntrigeerd en tegelijkertijd toch steeds wat door teleurgesteld. Als hij jong is komt ie altijd enorm gespierd en gestructureerd over zodat je hem bijna de 100 jaar zou geven, maar na een tijdje kelder gaat ie dikwijls de verkeerde kant uit.
Heb een tijdje geleden met foodfan nog eens een 1990 opengetrokken en die kwam ook verbazingwekkend flets (niet onevenwichtig of zo hoor) uit de hoek. Heel anders dan ik verwacht had.

Gepost door: Amaronese | 20 augustus 2008

Massolino Barbera Gisep De 2004 is al een tijdje uitverkocht, maar van 2005 hebben we nog wat.

Het doet me deugd dat je deze wijn zo lekker vindt :-)

Gepost door: Bart | 20 augustus 2008

misschien een keer lezen op www.commanderij.org
ik heb 1 van de laatste flessen bij massolino in serralunga zelf gekocht...
en er 5 avonden van genoten ;-)

Gepost door: kaat | 20 augustus 2008

@Vinejo Dan zijn we allebei van hetzelfde geboortejaar! Het was die avond ook mijn verjaardag dus vandaar.

De Madeira vindt je bij de grootste Madeira specialist in Europa: Madas in Hoboken.

Voor de whisky kan Frédéric misschien even reageren (als hij van vakantie terug is).

En hoe was de Haut-Brion? Welk jaar?

Cheers,

Gepost door: Vinama | 20 augustus 2008

Barbera Gisep @Bart, hoe is die 2005 t.o.v. de 2004?

@Kaat
Wat drink jij langzaam, vijf avonden met 1 fles. Of was het een magnum.

Gepost door: Vinama | 20 augustus 2008

Glenglassaugh 1965 http://www.thewhiskyexchange.com : daar hebben ze hem nog; mijn fles kwam uit Duitsland (ebay-winkel). ik heb toen( begin 2008) de voorlaatste fles gekocht.
de moeite waard, zeker als je van dat wijnrampjaar 65 bent.

Gepost door: Frédéric | 20 augustus 2008

alleen met de kinderen in serralunga d'alba leek het mij niet aangeraden om zat te worden...
en ja, ik ben een trage genieter ,)
om heel eerlijk te zijn sta ik meestal na 2 glazen op mijn kop, niet te snappen dat ik bij een wijnclub ben ,))

Gepost door: kaat | 20 augustus 2008

Barbera d'Alba en Persia heb ik er ook nog in mijn kelder. Als ik je commentaren lees Vinama, zal ik er zeker nog van kunnen genieten!

Gepost door: Kate | 21 augustus 2008

Ach vinama ik wist niet dat jij ook al zo' n ouwe zak was...
;-)
Thx Fré voor de tip.

Gepost door: vinejo | 21 augustus 2008

Met vertraging, maar alsnog gefeliciteerd met je verjaardag!

Gepost door: Peter VdV | 21 augustus 2008

@ Vinama - Massolino Gisep Nog op voorraad bij Pin'Art / Mechelen.
Veel te lekker blijkbaar om te suprimeren -prijs: 25€ ondertussen per fles.

Gepost door: Kate | 21 augustus 2008

Asjemenou.. @Vinejo. Ja en die "ouwe zak" is net zoals wijn, nog niet op zijn hoogtepunt maar al wel goed te drinken en nog lang niet op zijn retour.

Thx Peter.

@Kate. Daar heb ik hem destijds ook gekocht. Dat is trouwens wel een fikse prijsstijging van bijna 20% in 1,5jaar. Asjemenou....zeker teveel naar de Bordeaux prijzen gekeken.

Gepost door: Vinama | 21 augustus 2008

hoor een keer bij wineroute zelf/ ik kocht de barbera gisep bij massolino zelf voor 20€ / maar ja, ik moest er maar een afstand van zo'n 300 meter mee doen ,))

Gepost door: kaat | 22 augustus 2008

De commentaren zijn gesloten.