30 juli 2008

De preparaten 500 t/m 507 - Biodynamische wijnbouw deel 4

Zie eerst: De preparaten - Biodynamische wijnbouw deel 3

De spuitpreparaten (hoornpreparaten)
De reden dat ze ook hoornpreparaten genoemd worden is, omdat ze in koehoorns gestopt worden voordat ze begraven worden. Als de preparaten lange tijd in in koehoorns begraven liggen zullen de krachten erin geconcentreerd worden door een lang gistingsproces. Dit proces leidt tot een natuurlijke, uiterste concentratie van bacteriën, groeihormonen en enzymen. De hoorns kunnen drie tot vier keer gebruikt worden voordat ze hun kracht verliezen.

koemes preparaatSteiner zag in deze preparaten de tegengestelde uiteinden zoals bijvoorbeeld warm en koud, positief en negatief. Koemest werkt op calciumprocessen, kiezel op siliciumprocessen. Kalk werkt in het donker, kiezel in het licht. 

 

 

 

Nr. 500 Koemest preparaat
De koemest wordt in de koehoorn gedaan en in de aarde begraven. Meestal in september als de dagen korter worden en de energie zich meer richt op het binnenste van de aarde. In de lente wordt het dan opgegraven en is de mest helemaal vergaan tot een fijne massa. Uit analyses blijkt dat dit preparaat spectaculaire concentraties bevat van de meest levensnoodzakelijke mineralen en oligo-elementen. Daardoor kunnen deze preparaten ook toegepast worden in zeer fijne verdunningen. Er wordt maar 2 à 100 gram gebruikt (opgelost in water) per hectare wijngaard en 40/50 liter water per hectare. De grond moet wat vochtig zijn en de temperatuur minimaal 7-8 C°. Vaak wordt er driemaal per jaar gesproeid (minimaal twee maal) , in de herfst voordat de aarde bevriest om de aarde te ondersteunen in de winter, begin van de lente als de aarde ontdooid is en later in de lente als de droogte begint.

horn
De koeienmest voor preparaat 500 na een winter onder de grond.

Dit preparaat neemt een zeer blangrijke plaats in, want zij werkt rechtstreeks op de aarde en de wortels van de wijnstok. Het preparaat wordt in grove druppels ‘s avonds op de aarde gespoten en werkt dus ook in op de aarde, bevordert groei en lichtheid, stimuleert het ontkiemen en versterkt de groei van micro-organismen in de aarde en wortelgroei (dikker en langer) van de wijnstokken. Versterkt dus ook de vorming van humus. Hoornmest regelt ook het gehalte aan kalk en stikstof, alsmede het vrijgeven van sporenelementen. Het is een basisremedie die al het werk dat er nog gedaan moet worden ondersteunt.

Nr. 501 Kiezel preparaat
Fijngemalen kwartskristallen worden gemengd met water zodat er een pasta ontstaat die in de koehoorn wordt gestopt. Preparaat 501 wordt in de lente gemaakt, zodat de hoorn tijdens de zomer in de warme aarde ligt en licht opneemt. Hij wordt in de herfst weer opgegraven. Wordt 's morgens (ochtendkiezel) in een fijne nevel over het gewas gespoten. Het kiezelpreparaat kan ook worden gespoten om de houdbaarheid van de oogst te verbeteren. In dit geval wordt het preparaat in de namiddag of 's avonds gespoten (avondkiezel). Voor 1 hectare wordt 10 gram opgelost in water.

 Dit preparaat werkt in op de atmosfeer boven de aarde. Het bevordert de groei door de krachten licht en warmte door te geven, de wijngaard gevoeliger te maken en klaar om de krachten van de kosmos te ontvangen. Het versterkt het vermogen van de wijnstok om licht te metaboliseren, stimuleert de fotosynthese en de vorming van chlorofyl en verhoogt de weerstand tegen ziekten en insecten. Het heeft ook een positieve invloed op de smaak en de voedingswaarde van de druiven. Het kiezelpreparaat kan het beste verspoten worden wanneer de druiven tot vorm komen, wanneer de druiven gaan rijpen.

De compostpreparaten 
Het grote verschil tussen organisch en biodynamisch composteren zit in het gebruik van speciale kruidenremedies. Alle kruiden die Steiner gebruikte als remedies waren al algemeen bekend in de kruidengeneeskunde en in sommige oude culturen werden ze toegeschreven aan verschillende planeten. Sommige biodynamici gaan ervan uit dat elk preparaat verbonden is met een andere planeet en zo de krachten van die planeet in de wijngaard brengt.

Het duizendblad- (502), kamille- (503), brandnetel- (504), eikenschors- (505), paardebloempreparaat (506) worden begraven in diverse dierlijke organen. Dit zijn respectievelijk een hertenblaas, koeiendarm, zonder omhulling, een koeien- of schapenschedel en runderdarmscheil. Ze worden na het prepareren ingebracht in de mest- of composthoop. Het vloeibare valeriaanprepararaat (507) wordt over de composthoop gegoten. Het prepareren van de mest of compost wordt gedaan om de vertering te sturen en te bevorderen en de mest of compost ontvankelijker te maken voor de inwerking van kosmische krachten. De preparaten worden veelal ingebracht nadat de hoop is omgewerkt. De compostpreparaten geven richting aan de chaos die dan is ontstaan.

Nr. 502 Duizendblad
duizendblad,%20gewoonDuizendblad is verbonden met kalium en zwavel en zou de krachten van het licht in de aarde brengen. Het wordt gebruikt om wijnstokken te helpen sporenelementen aan te trekken en de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Een hertenblaas wordt gevuld met duizendbladbloemen, in de zomer in de zon opgehangen en in de winter in de vruchtbare aarde begraven. Als ze de volgende zomer opgegraven worden, hebben de atmosferische krachten er een jaar lang op in kunnen werken. Waarom in de blaas van een hert? Dit dier vangt al de elementen en krachten uit de atmosfeer op via zijn gewei en vandaar naar zijn blaas. Dit is dus een epicentrum van vitaliteit. Duizendblad staat in relatie tot Venus.

 Nr. 503 Kamille
camomilleDit preparaat stabiliseert de stikstof in de composthoop en stimuleert ook het microleven waardoor de planten beter groeien. Kamille zorgt voor een verhoging van het kalkgehalte, alweer via wisselwerking met zwavel. Kamille is een medicinale plant, die vooral focust op de ingewanden. De bloemen worden in de dunne darm van een koe gedaan. De darm wordt in kleine worstjes gedraait en tijdens de winter in vruchtbare aarde begraven, bij voorkeur op een zonnig plekje waar smeltwater van de sneeuw komt. Rond Pasen wordt de darm opgegraven. Door de gunstige invloed van kamille op de spijsvertering wordt kamille gezien als de maag van de composthoop. Kamille staat volgens Maria Thun in relatie tot Mercurius.

 Nr. 504 Brandnetel
fleure-ortie-dioiqueBrandnetel wordt gebruikt om de aarde te vitaliseren en nieuw leven in te blazen. De brandnetels worden geplukt als ze in bloei staan en een jaar lang in de aarde begraven. Steiner geloofde dat er voor al zijn planten alternatieven te vinden waren, behalve voor de brandnetel.  

Dit preparaat brengt een dosis ijzer in de grond. Ijzer is in de wijnstok net zo belangrijk als in ons bloed. Het sterkt de groei van de wijnstok wanneer deze door droogte of vorst verstoord is. Stimuleert de bladvorming en dus de fotosynthese. Dit element wordt niet gemaakt via een dierlijk orgaan. Het volstaat een armvol iets verwelkte netels onder de composthoop te mengen.  Brandnetel staat in relatie tot Mars en de zon.

Nr. 505 Eikenschors
Vullen Schedel met eikenschorsEikenschors bevat plantaardige kalk en tannine die beschermen tegen schimmelziektes en insecten. Dit preparaat heeft dus een sterk helende kracht en helpt ziekten te voorkomen. Het wordt gemaakt van de schors van levende eikenbomen die verpulverd wordt en in de schedel van een dier wordt gestopt. Bij voorkeur van een koe, maar een schaap of geit kan ook. De schedel wordt heel de winter begraven in aarde die voortdurend vochtig is en wordt de volgende lente opgegraven. Eikenschors staat in relatie met de maan.

 

Nr. 506 Paardebloem
paardenbloemGedroogde paardebloemen bevatten kalium en silicium en worden in het darmvlies van een koe gestopt en van de herfst tot de volgende lente begraven. Paardebloemen staan in relatie met Jupiter.

 

 

 

 

Nr. 507 Valeriaan
ValeriaanDit preparaat wordt gemaakt van het sap van de valeriaanbloemen. Fosfor is nodig om licht aan te trekken voor de fotosynthese. Het stimuleert het gebruik van fosfor door de aarde. De bloemen worden gemalen, in water opgelost, en vervolgens in het donker bewaard. Voor gebruik worden de preparaten gedynamiseerd. Het vloeibare valeriaanpreparaat wordt over de composthoop uitgesproeid. De compost is klaar als alle resten zijn verteerd en de compost fris ruikt. Valeriaan staan in relatie met Saturnus en Mars.

 


Zie ook:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw
Deel 3 Biodynamische wijnbouw

28 juli 2008

"Icewine" voor op het terras in de blakende zon

wijnijs wine ice sorbet

IJswijn of liever gezegd wijnijs, heerlijk voor huidige zomerse dagen. Lijkt me heerlijk zo'n verfrissende bol Champagne of Cabernet Sauvignon....... 

Ook Mercers in New York maakt wijnijs met een alcohol percentatge van 5% met als resultaat dat de Gouverneur David Paterson nu een  wet getekend heeft waardoor de New Yorkers nu officieel een wijnijsje mogen eten, mits ze kunnen bewijzen dat ze boven de 21 jaar door hun identiteitsbewijs te laten zien.

Ook verkrijgbaar in verpakkingen van 5,5 en 13 liter, ja op z'n Amerikaans uiteraard.

ice wine wijnijs

In Amerika zijn er al diverse producenten van wijnijs maar helaas is hun "ice cream" nog niet gespot in de Benelux.

21:45 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

23 juli 2008

Paulée.....oftewel Bring Your Own

Het jaarlijkse kapittelbanket van de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde is een jaarlijks happening die het gildejaar afsluit en waar de intronisaties plaatsvinden. Dit jaar vond het plaats in Restaurant Hof ter Imde in Imde-Meise. Deze avond wordt ook wel de Paulée genoemd. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Dus nemen we onze eigen wijn mee naar het restaurant. Van te voren delen we de tafels in zodat je met je tafelgenoten af kunt spreken wie welke wijn meeneemt afgestemd op het menu.
We hadden besloten dit jaar wat minder flessen wijn mee te nemen want vorig jaar in Restaurant Terborght was het goed dat ik zelf niet meer hoefde te rijden want we hadden heel veel flessen te proeven......

Na het Champagne aperitief en de intronisaties waar ik als "Gezel" werd geïntroniseerd konden we met z'n tienen aan onze tafel aanschuiven. Hieronder de getuigenissen van deze avond. Spijt heb ik nu dat ik die avond geen proefnotities heb gemaakt maar ja, af en toe heb je gewoon zin om eens lekker te genieten en dat notieblokje even te vergeten.

paulee vlaamse wijngilde 2008 kreeft
Medaillon van baby-kreeft met stukjes asperges op Vlaamse wijze

paulee vlaamse wijngilde 2008 voorgerecht kreeft 3


De witte wijnen waarmee we gestart zijn. De Malartic Lagraviere 2002 zat nog goed in zijn hout, de Meusault Les Meix Chavaux van Gilles Lafouge 2002 charmeerde bij de kreeft en de Chablis Grand Cru Les Clos 2003 van Louis Moreau was top en zelfs nog ietsje jong dus nog enkele jaren laten liggen.

paulee vlaamse wijngilde 2008 chateau simone 2005 palette 2

F. had een Château Simone 2005 uit Palette meegenomen, mineralig, vettig en rond, heel mooi. Nu kopen en wegleggen in je kelder en de eerste paar jaar niet naar om kijken.  Revue du Vin de France heeft Simone eerder dit jaar uitgeroepen als beste witte wijn uit de Mediterannee.


paulee vlaamse wijngilde 2008 kwartel met foie gras
Ontbeend kwarteltje met ganzenlever " à la Périgueux ". Dit gerecht vond ik persoonlijk zeer geslaagd.

 

 

 

 

 

 

 


Het hoofdgerecht: Zachtgegaarde lamsnootjes in een korstje van fijne tuinkruiden en primeurgroentjes
paulee vlaamse wijngilde 2008 lam


Met de begeleidende wijnen:
paulee vlaamse wijngilde 2008 lascombes 2002 Leoville las cases 2001 chateau 2

Niet op de foto (de bediening had de lege fles al meegenomen) een super Corbierès de Nr. 3 de Castelmaure (2002?) van Embres et Castelmaure gemaakt door Laurent en Tardieu.
N. had een Château Leoville Las Cases 2001 meegenomen wat een dijk van een wijn is met zeer fijne tannines. Wat een potentieël zit hier nog in, zo fris, zo jong. In de kelder laten liggen en over 2-3 jaar nog eens proberen.
Daarna een Bordje hoevekaas van " Michel van Tricht " met vijgenbrood.

paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert en champagne 2


Een heerlijk Rosé Grand Cru Champagne van Egly-Ouriet met een Krokante crumble met mascarpone-ijs en mengeling van rode vruchten

Als tweede dessert:
paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert sauternes en jurançon 2

Zie hier voor een proefnotitie van de Symphonie de Novembre.

Het was dus een zeer geslaagde avond. Qua eten was het OK maar zeker geen "Wauw" ervaring. Het diner in de Kijk Uit in Vilvoorde was dat zeker wel (zie hier) maar ik moet ook eigenlijk een diner voor 70+ personen niet vergelijken met een à la carte diner voor twee.
Natuurlijk werd er ook links en rechts bij de andere tafels geproefd en zo is er een hele reeks mooie wijnen die avond mijn glas gepasseerd maar het was vooral een hele gezellige avond. Volgend jaar weer paulée bij de Commanderij Brussel!

20 juli 2008

Wijn drinken met een Sommelier

"Drinking wine with a sommelier is like making love to a gynaecologist: it's better if they don't tell you everything they know."

Jennifer Rosen's: The Cork Jester

wijngaard in Corbieres

23:27 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

kurk

 

 

L'économie du marché du liège : un avenir bouché ?

Les forêts de chêne-liège peuplent tout le bassin méditerranéen : Portugal (670 000 ha), Espagne (480 000 ha), Maroc et Algérie (400 000 ha chacun) et Tunisie (100 000 ha). 
Beaucoup de producteurs portugais ont diversifié leurs sources d'approvisionnement pour maintenir leur domination sur un secteur d'activité florissant, pesant 900 millions d'euros par an. 

Comme pour la vigne, le chêne-liège nécessite un degré de maturité avant d'entrer en production (25 ans d'âge minimum). Le liège n'est prélevé qu'une fois tous les 10 ans et ce jusqu'à un âge avancé de l'arbre d'environ 170 ans.
La moyenne de prélèvement annuel d'une exploitation forestière se situe autour de 230 Kg par hectare. Seuls 15 % de la matière peuvent être habilités à se transformer en bouchons de vins fins, ce qui représente les 2/3 des revenus d'un propriétaire terrien.

Le volume de bouchons-liège est estimé entre 13 et 14 milliards d'unités. D'où des tensions sur les approvisionnements en matière première qui ont incité les producteurs à intensifier les prélèvements, à raccourcir les temps de développement et de maturité, à incorporer des matières plus poreuses, moins souples, moins denses.

 

 

16:41 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 juli 2008

De preparaten - Biodynamische wijnbouw deel 3

Volgens goed biodynamisch gebruik moet je aan de grond teruggeven wat je genomen hebt. Een landbouwkundige zou zeggen: je moet aanvullen wat er verbruikt is. Bij de wijnbouw zitten nuttige voedingsstoffen in takken, schillen en pitten. Deze worden dan ook bij de biodynamisch compost gebruikt als koolstofbron. Dierenuitwerpselen zijn de stikstofbron.

Een druivenstok kan circa 80 tot 85% van de voedingsstoffen uit de lucht opnemen, de resterende 15 tot 20 % neemt de druivenstok op uit de bodem (mineralen/zouten).
In de biologisch-dynamische landbouw worden speciale preparaten gebruikt om de vitaliteit van de bodem en van de gewassen te ondersteunen. Er zijn ook preparaten voor een betere vertering van mest of compost. De werking van de preparaten is ook geestelijk of spiritueel van aard. Ze zijn geen vervanging voor normale landbouwkundige maatregelen, zoals rassenkeuze en bemesting, een juiste opzet en samenstelling van de composthoop en dergelijke. De preparaten kunnen juist dieper werken als ál deze zaken in orde zijn.

In 1923 heeft Rudolf Steiner het recept voor de preparaten aan zijn medewerkers gegeven zonder enige verdere uitleg, gewoon "doe dit en dan dat". In 1924 werden de eerste resultaten opgegraven in Arlesheim in Zwitserland in het bijzijn van Steiner. Ter plekke heeft Steiner ook uitgelegd hoe het preparaat gedynamisserd moest worden door middel van het roeren in lauw water waar hij toen de wandelstok van één van zijn medewerkers voor gebruikte. De preparaten werden uitgebreid behandeld in de Landbouwcursus die Rudolf Steiner in 1924 gaf (zie hier).

Preparaten werken als het ware homeopathisch: men probeert niet een aantal symptonen te behandelen, maar alle krachten die op een wijngaard en zijn bodem inwerken. Men maakt geen gebruik van stoffen die ziektes veroorzaken maar van plantaardige, minerale en dierlijke stoffen die de groei stimuleren en de aarde doordrenken met positieve krachten.

Enkele van deze preparaten dienen uitsluitend voor de voeding en dynamisering van de grond en de plant, andere worden aangewend voor ziektevoorkoming, uitroeiing van onkruid en parasieten.

Sommige preparaten worden gebruikt om de gisting van de compost te regulariseren, in harmonie met het universum. Andere bij de aanplantingen, om de wortelontwikkeling te bevorderen en later de groei van de wijnstok. Nog andere om de fotosynthese en de chlorofylwerking te bevorderen. De bladstructuur van de planten wordt hiermee immers beïnvloed o.a. met een verruiming van de poriën. Hierdoor worden het zonlicht en vocht beter opgenomen en de suikerproductie in de druif bevorderd.

Het resultaat  is een druif met een sterkere concentratie aan mineralen. Naast een verbeterd effect op de gezondheid,  heeft dit ook een rechtstreekse invloed op de aroma's, op de structuur, en de smaakconcentratie van de wijn. De kwaliteit van een druivenstok  bestaat voornamelijk uit lichtenergie.

biodynamie Preparaten Horens


Veel van de preparaten die gebruikt worden in de biodynamische teelt worden gemaakt in koehoorns.  Heeft dat zin? Tegenstanders van de biodynamische praktijken - of zeggen we misschien beter verdedigers van de conventionele praktijken met overvloedig gebruik van chemische hulpmiddelen -lachen dergelijke zaken weg. Deze praktijk steunt nochtans op wetenschappelijke gronden. Voor de koe is de hoorn niet zomaar een ornaat (zoals bij het hert b.v.), maar een werktuig dat de externe en interne stromen naar het verteringsstelsel voert. De hoorns zijn een verlengstuk van de huid waar op geïntensifieerde manier alle indrukken uit de omgeving naar het middelpunt van het lichaam gevoerd worden. De hoorn is dus een essentieel orgaan van de koe, waarlangs alle astrale en etherische krachten opgevangen worden.

De preparaten zijn genummerd van 500 t/m 508. Elk preparaat wordt van de grondstof gemaakt waarnaar het genoemd is, koemestpreparaat wordt van koemest gemaakt. De grondstoffen worden preparaat door ze op een bepaalde manier te bewerken. Meestal door de grondstoffen in een dierlijke omhulling een half jaar te begraven. Dit begraven gebeurt op bepaalde momenten in het jaar.

biodynamie PreparatenKistNa het prepareren worden de preparaten in een speciale kist in turfmolm bewaard, zodat ze hun kracht behouden.

Nadat de preparaten uit deze beschermende bewaarplaats zijn gehaald, is de houdbaarheid beperkt en kunnen ze het best binnen enkele dagen worden gebruikt. Grotere hoeveelheden zijn wat langer houdbaar buiten de turfmolm.

Potentiëren/dynamiseren van biodynamische preparaten

biodynamie dynamiseren van preparatenDit is één van de meest cruciale momenten van het proces. Een kleine hoeveelheid van het preparaat wordt een uur lang in een emmer (koper, glas of hout) lauw regenwater van ongeveer 37°C geroerd. Het doel hiervan is een draaikolk te doen ontstaan. Door deze draaikolk wordt een maximale hoeveelheid water blootgesteld aan de lucht en door de lucht ook aan de krachten van de kosmos. Door het herhaalde roeren (ook bruusk in tegenovergestelde richting roeren is fundamenteel) en de diepe draaikolken die ontstaan, komt er meer water in contact met de lucht dan bij een glad oppervlak en krijgen de kosmische krachten meer gelegenheid om het water te potentiëren cq versterken. Het water dat in het midden snel en aan de buitenkant trager draait, imiteert de baan van de planeten rond de zon. Planeten die dicht bij de zon staan draaien veel sneller dan planeten die verder weg staan.

Sommige wijnbouwers voeren het dynamiseren nog manueel uit, anderen hebben hiervoor een gemechaniseerd elektrisch systeem maar men moet er wel bijblijven om het te superviseren. Na het dynamiseren moet het preparaat binnen de twee uur over de wijngaard verspreid worden.

champagne francis boulard 9Het sproeien van de preparaten bij Francis Boulard, Champagne.              

Volgende keer in detail de verschillende preparaten.

Hier:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw

16:30 Gepost door Vinama in Biodynamische wijnbouw | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

06 juli 2008

Classificatie beste Grand Cru's uit de Bordeaux

chateau margaux bordeaux france

Le Grand Jury Européen proeft ieder jaar de Grand Cru's uit Bordeaux. Met proevers zoals Michel Bettane, Bernard Burtschy, Stéphane Derenoncourt, Olivier Poussier, Louis Havaux en Dirk van der Niepoort is dit dus een gerenommeerd degustatie "clubje".

Aangezien ze dit al een aantal jaren doen hebben ze de resultaten van 7  afgelopen jaargangen eens naast elkaar gezet en gekeken welk Château de beste performance heeft over 7 jaargangen.

Het ontstane klassement bestaat uit wijnen die blind werden geproefd en dit minstens uit vijf van de volgende jaargangen  1998/1999/2000/2001/2002/2003/2004 ziet er zo uit:
 

1Ausone
1Pavie
3Haut-Condissas
4La Mondotte
5Pape Clément
6Valandraud
7Angélus
8Monbousquet
9Beau - Séjour Bécot
10Pavie Decesse
11Tertre Roteboeuf
12Le Bon Pasteur CRD
13Mouton-Rothschild
14Canon-la-Gaffelière
15Cheval Blanc
16Lafite-Rothschild
17Reignac CRD
18Margaux
19Latour
20Berliquet
21Sociando-Mallet
22Rol-Valentin
23Aiguilhe
24Pichon - Longueville Baron
25La Mission Haut-Brion
26Marojallia
27Léoville-las-Cases
28La Tour Carnet
29Montrose
30Clos Fourtet
31Léoville Poyferré
32Pavie-Macquin
33Beauregard
34Karolus
35Quinault l'Enclos CRD
36Clos de l'Oratoire
37La Couspaude
38Cos d’Estournel
39Pichon Comtesse de Lalande
40Malescot Saint-Exupéry
41Dassault
42Chasse - Spleen
43Troplong Mondot
44Kirwan
45Clarke
46Grand - Mayne
47Fontenil
48Domaine de l'A
49Cantenac-Brown
50Pontet-Canet
51Lagrange
52Lynch-Bages
53Clos Badon
54Haut-Marbuzet
55Haut-Brion
56Domaine de Chevalier
57Beychevelle
58Smith Haut Lafitte
59Giscours
60Lusseau
61Rollan de By
62Bellevue
63Malartic - Lagravière
64Du Tertre
65Clos l'Eglise (Perse)
66Citran
67Petit-Village
68Clos Puy Arnaud CRD
69Prieuré - Lichine
70Roc de Cambes
71Rauzan - Ségla
72La Lagune
73Pierre de Lune
74Lascombes
75Branaire
76Larrivet - Haut - Brion
77Clinet CRD
78Latour - Martillac
79Canon
80La Croix de Gay
81Phélan Ségur
82Fonréaud
83La Louvière
84Siran
85Poujeaux
86Marquis de Terme
87Haut - Bergey
88La Dominique
89Faizeau VV
90Larcis Ducasse
91Monbrison
92Les Carmes Haut-Brion
93Greysac
94Carbonnieux
95Beaumont
96Clerc Milon
97Bouscaut
98de France
99Picque Caillou
100de Lamarque
101D'Armailhac
102La Tour de By

Van 46 wijnen zijn maar liefst alle 7 jaargangen geproefd, van 35 wijnen 6 jaargangen.  

Als we enkel kijken naar de wijnen waarvan 7 jaargangen zijn geproefd dan is dit de top 15:

1   : Ausone 
2   : La Mondotte
3   : Haut-Condissas
4   : Pape-Clément
5   : Valandraud
6   : Angelus
7   : Monbousquet
8   : Beau-Séjour Bécot
9   : Pavie Decesse
10 : Mouton-Rothschild
11 : Canon La Gaffelière
12 : Cheval Blanc
13 : Margaux
14 : Berliquet
15 : Sociando-Mallet


Château Ausone blijft de absolute topper en dus DE kwalitatieve referentie in de Bordeaux volgens deze proefondervindelijke resultaten. Van de top 15 komen er maar liefst 10 wijnen van de rechteroever dus vanuit Saint-Emilion en Pomerol.

Verrassend staat er een "gewone" AOC Médoc, Château Haut-Condissas van Jean Guyon op de derde plaats. Een hele topprestatie.

10:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) | Tags: bordeaux, grand cru |  Facebook | |  Print

02 juli 2008

Na het examen..... een Picpoul de Pinet

Nee over het resultaat van het Sommelier examen heb ik nog niks gehoord. Ik wens P. en K. en de mannen van Gent veel succes met hun examen volgende week  in Suze-la-Rousse. Geniet van het moment dat je daar ben en je zult zien, het is een mooie afsluiting van de drie jaar avondschool.

Na Suze ben ik naar de Corbières gegaan om een weekje uit te rusten en echt vakantie te houden althans dat was de planning. Het werd echter een weekje koorts, snotverkouden, hoofdpijn, futloos en alles wat er bij zoiets komt kijken. Het moest er waarschijnlijk eens uit. Diverse afspraken bij wijnboeren afgezegd, geen diepzeeduiken en de zakdoeken niet verder dan een armlengte uit de buurt.
Tijdens de examens in Suze-la-Rousse zaten er ook al een paar te snotteren en te niezen dus daar zal ik het wel hebben opgelopen. Gelukkig was het na het examen en niet eerder.

De eerste en laatste dag van de week vakantie had ik echter nog wel smaak en heb ik gelukkig kunnen genieten van het heerlijke eten en toch nog even wat wijndomeinen bezocht om wat in te slaan want de bestellingen van vrienden en familie moest ik toch wel in orde brengen.

bassin de thau restaurant les jardins de la mer
Bassin van Thau met de oesterbanken en zicht op Sète.

Samen met Michèle Lirot van Les-bastides-de-figuerolles naar Sète geweest om daar materiaal op te halen en even in Bouzigues gestopt op te lunchen aan het Bassin van Thau.

Sète is bekend van de Joutes Languedociennes die er ieder jaar in de laatste week van augustus gehouden worden. Een soort folkloristisch steekspel met boten vol met roeiers en zelfs met muzikanten in de boot.

Het bassin van Thau is het grootste meer in de Languedoc en ligt tussen Montpellier en Beziers aan de kust. Een meer waar grote oesterbanken liggen en waar de oesters rechtreeks uit het water op je bord komen. Het restaurant "Les Jardins de la Mer" in Bouzigues is een absolute aanrader voor eenieder die van vis en schaaldieren houdt. Het ligt niet in het toeristische centrum maar net daar buiten en het is een restaurant. Aan het water, een fantastisch uitzicht op het meer met een restaurantgril gestookt met wijnranken en een menukaart met een leuke keuze en zeer schappelijke prijzen b.v. een dozijn oesters voor 10.00 Euro. 

oesters oysters huitres Les jardins de la mer bouzigues

 Aan het water, heerlijk weer en  met zo'n bord voor je neus wat wil je nog meer? Ja, je hebt gelijk daar ontbreekt nog iets. Wat dacht je van een frisse witte wijn uit de streek van het druivenras Picpoul de Pinet blanc. Een prachtige naam vind ik het, Picpoul de Pinet. De wijn was van Domaines Félines Jourdan 2007 en paste perfect bij de visgerechten. Fris, critrus, floraal in de neus en mooie zuren die goed evenwicht bieden bij de oesters.  

felines jourdan picpoul de pinet 2007

Na de oesters de "Seiche" (inktvis) gegeten die gegrild was boven het vuur van wijnranken wat toch heel anders smaakt dan b.v. houtskool. Klaargemaakt met een beetje look was dit een heel simpel gerecht maar oh zo lekker. Dit is één van mijn favoriete lunchgerechten in die streek en ook in de Rousillon zoals in Port Vendres aan de haven.  

Heerlijk genieten aan het water en dat voor 35.00 Euro pp inclusief de wijn. Duurde die vakantie maar wat langer.

seiche restaurant les jardins de la mer bouzigues 
Seiches


Een man van het restaurant die nog wat jonge oesters gaat uitzetten en terugkomt met een nieuwe lading oesters, verser kan het niet:
bassin de thau meer van

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: picpoul de pinet, languedoc |  Facebook | |  Print