23 juli 2008

Paulée.....oftewel Bring Your Own

Het jaarlijkse kapittelbanket van de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde is een jaarlijks happening die het gildejaar afsluit en waar de intronisaties plaatsvinden. Dit jaar vond het plaats in Restaurant Hof ter Imde in Imde-Meise. Deze avond wordt ook wel de Paulée genoemd. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Dus nemen we onze eigen wijn mee naar het restaurant. Van te voren delen we de tafels in zodat je met je tafelgenoten af kunt spreken wie welke wijn meeneemt afgestemd op het menu.
We hadden besloten dit jaar wat minder flessen wijn mee te nemen want vorig jaar in Restaurant Terborght was het goed dat ik zelf niet meer hoefde te rijden want we hadden heel veel flessen te proeven......

Na het Champagne aperitief en de intronisaties waar ik als "Gezel" werd geïntroniseerd konden we met z'n tienen aan onze tafel aanschuiven. Hieronder de getuigenissen van deze avond. Spijt heb ik nu dat ik die avond geen proefnotities heb gemaakt maar ja, af en toe heb je gewoon zin om eens lekker te genieten en dat notieblokje even te vergeten.

paulee vlaamse wijngilde 2008 kreeft
Medaillon van baby-kreeft met stukjes asperges op Vlaamse wijze

paulee vlaamse wijngilde 2008 voorgerecht kreeft 3


De witte wijnen waarmee we gestart zijn. De Malartic Lagraviere 2002 zat nog goed in zijn hout, de Meusault Les Meix Chavaux van Gilles Lafouge 2002 charmeerde bij de kreeft en de Chablis Grand Cru Les Clos 2003 van Louis Moreau was top en zelfs nog ietsje jong dus nog enkele jaren laten liggen.

paulee vlaamse wijngilde 2008 chateau simone 2005 palette 2

F. had een Château Simone 2005 uit Palette meegenomen, mineralig, vettig en rond, heel mooi. Nu kopen en wegleggen in je kelder en de eerste paar jaar niet naar om kijken.  Revue du Vin de France heeft Simone eerder dit jaar uitgeroepen als beste witte wijn uit de Mediterannee.


paulee vlaamse wijngilde 2008 kwartel met foie gras
Ontbeend kwarteltje met ganzenlever " à la Périgueux ". Dit gerecht vond ik persoonlijk zeer geslaagd.

 

 

 

 

 

 

 


Het hoofdgerecht: Zachtgegaarde lamsnootjes in een korstje van fijne tuinkruiden en primeurgroentjes
paulee vlaamse wijngilde 2008 lam


Met de begeleidende wijnen:
paulee vlaamse wijngilde 2008 lascombes 2002 Leoville las cases 2001 chateau 2

Niet op de foto (de bediening had de lege fles al meegenomen) een super Corbierès de Nr. 3 de Castelmaure (2002?) van Embres et Castelmaure gemaakt door Laurent en Tardieu.
N. had een Château Leoville Las Cases 2001 meegenomen wat een dijk van een wijn is met zeer fijne tannines. Wat een potentieël zit hier nog in, zo fris, zo jong. In de kelder laten liggen en over 2-3 jaar nog eens proberen.
Daarna een Bordje hoevekaas van " Michel van Tricht " met vijgenbrood.

paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert en champagne 2


Een heerlijk Rosé Grand Cru Champagne van Egly-Ouriet met een Krokante crumble met mascarpone-ijs en mengeling van rode vruchten

Als tweede dessert:
paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert sauternes en jurançon 2

Zie hier voor een proefnotitie van de Symphonie de Novembre.

Het was dus een zeer geslaagde avond. Qua eten was het OK maar zeker geen "Wauw" ervaring. Het diner in de Kijk Uit in Vilvoorde was dat zeker wel (zie hier) maar ik moet ook eigenlijk een diner voor 70+ personen niet vergelijken met een à la carte diner voor twee.
Natuurlijk werd er ook links en rechts bij de andere tafels geproefd en zo is er een hele reeks mooie wijnen die avond mijn glas gepasseerd maar het was vooral een hele gezellige avond. Volgend jaar weer paulée bij de Commanderij Brussel!

Commentaren

Cuvée n°3 Castelmaure De Cuvée n°3 de Castelmaure was van 2001, subliem jaar. Bij Michel Delattre (Koekelberg) liggen nog een aantal magnums van 2003 (rond 34 euro). ééntje ligt in mijn kelder. Niet alleen in mijn kelder liggen Cuvées n°3, ook bij El Bulli (zie Vinama artikel over de 100 beste restaurants). Ik ben alleszins fan geworden van die Cave coopérative de Castelmaure.

Gepost door: Frédéric | 23 juli 2008

Corbières Ja inderdaad zéér de moeite waard. Heb deze zomer nog een top Corbières ontdekt die we tijdens de Sommelier les in Suze-la-Rousse geproefd hebben: Cuvee d'Or van Ollieux Romanis 2004. Ben een week later meteen bij het domein langs gegaan en hij ligt ondertussen in mijn kelder. Ik zal hem nog wel eens blind in een degustatie zetten.

Cheers

Gepost door: Vinama | 23 juli 2008

Ollieux Romanis Ik weet niet wat jij betaald hebt voor je cuvée d'or, maar de Cuvée prestige van Ollieux Romanis 2004 voor een 8 euro (bij Collishop) is bijzonder heerlijk, verfijnd zelfs, in tegenstelling tot heelwat "zwaardere" Corbières.
Inderdaad een goed domein, met verscillende cuvées heb ik gezien op hun site.

Gepost door: Frédéric | 01 december 2008

Prestige De Cuvee d'Or 2004 20€ en de Cuvée Prestige (de 2005) was 11€ op het domein deze zomer. 8€ voor de 2004 bij Collishop is zeer scherp.

En inderdaad dit domein blinkt uit door z'n finesse i.p.v. geconcentreerde wijnen.

Gepost door: Vinama | 01 december 2008

De commentaren zijn gesloten.