10 juli 2008

De preparaten - Biodynamische wijnbouw deel 3

Volgens goed biodynamisch gebruik moet je aan de grond teruggeven wat je genomen hebt. Een landbouwkundige zou zeggen: je moet aanvullen wat er verbruikt is. Bij de wijnbouw zitten nuttige voedingsstoffen in takken, schillen en pitten. Deze worden dan ook bij de biodynamisch compost gebruikt als koolstofbron. Dierenuitwerpselen zijn de stikstofbron.

Een druivenstok kan circa 80 tot 85% van de voedingsstoffen uit de lucht opnemen, de resterende 15 tot 20 % neemt de druivenstok op uit de bodem (mineralen/zouten).
In de biologisch-dynamische landbouw worden speciale preparaten gebruikt om de vitaliteit van de bodem en van de gewassen te ondersteunen. Er zijn ook preparaten voor een betere vertering van mest of compost. De werking van de preparaten is ook geestelijk of spiritueel van aard. Ze zijn geen vervanging voor normale landbouwkundige maatregelen, zoals rassenkeuze en bemesting, een juiste opzet en samenstelling van de composthoop en dergelijke. De preparaten kunnen juist dieper werken als ál deze zaken in orde zijn.

In 1923 heeft Rudolf Steiner het recept voor de preparaten aan zijn medewerkers gegeven zonder enige verdere uitleg, gewoon "doe dit en dan dat". In 1924 werden de eerste resultaten opgegraven in Arlesheim in Zwitserland in het bijzijn van Steiner. Ter plekke heeft Steiner ook uitgelegd hoe het preparaat gedynamisserd moest worden door middel van het roeren in lauw water waar hij toen de wandelstok van één van zijn medewerkers voor gebruikte. De preparaten werden uitgebreid behandeld in de Landbouwcursus die Rudolf Steiner in 1924 gaf (zie hier).

Preparaten werken als het ware homeopathisch: men probeert niet een aantal symptonen te behandelen, maar alle krachten die op een wijngaard en zijn bodem inwerken. Men maakt geen gebruik van stoffen die ziektes veroorzaken maar van plantaardige, minerale en dierlijke stoffen die de groei stimuleren en de aarde doordrenken met positieve krachten.

Enkele van deze preparaten dienen uitsluitend voor de voeding en dynamisering van de grond en de plant, andere worden aangewend voor ziektevoorkoming, uitroeiing van onkruid en parasieten.

Sommige preparaten worden gebruikt om de gisting van de compost te regulariseren, in harmonie met het universum. Andere bij de aanplantingen, om de wortelontwikkeling te bevorderen en later de groei van de wijnstok. Nog andere om de fotosynthese en de chlorofylwerking te bevorderen. De bladstructuur van de planten wordt hiermee immers beïnvloed o.a. met een verruiming van de poriën. Hierdoor worden het zonlicht en vocht beter opgenomen en de suikerproductie in de druif bevorderd.

Het resultaat  is een druif met een sterkere concentratie aan mineralen. Naast een verbeterd effect op de gezondheid,  heeft dit ook een rechtstreekse invloed op de aroma's, op de structuur, en de smaakconcentratie van de wijn. De kwaliteit van een druivenstok  bestaat voornamelijk uit lichtenergie.

biodynamie Preparaten Horens


Veel van de preparaten die gebruikt worden in de biodynamische teelt worden gemaakt in koehoorns.  Heeft dat zin? Tegenstanders van de biodynamische praktijken - of zeggen we misschien beter verdedigers van de conventionele praktijken met overvloedig gebruik van chemische hulpmiddelen -lachen dergelijke zaken weg. Deze praktijk steunt nochtans op wetenschappelijke gronden. Voor de koe is de hoorn niet zomaar een ornaat (zoals bij het hert b.v.), maar een werktuig dat de externe en interne stromen naar het verteringsstelsel voert. De hoorns zijn een verlengstuk van de huid waar op geïntensifieerde manier alle indrukken uit de omgeving naar het middelpunt van het lichaam gevoerd worden. De hoorn is dus een essentieel orgaan van de koe, waarlangs alle astrale en etherische krachten opgevangen worden.

De preparaten zijn genummerd van 500 t/m 508. Elk preparaat wordt van de grondstof gemaakt waarnaar het genoemd is, koemestpreparaat wordt van koemest gemaakt. De grondstoffen worden preparaat door ze op een bepaalde manier te bewerken. Meestal door de grondstoffen in een dierlijke omhulling een half jaar te begraven. Dit begraven gebeurt op bepaalde momenten in het jaar.

biodynamie PreparatenKistNa het prepareren worden de preparaten in een speciale kist in turfmolm bewaard, zodat ze hun kracht behouden.

Nadat de preparaten uit deze beschermende bewaarplaats zijn gehaald, is de houdbaarheid beperkt en kunnen ze het best binnen enkele dagen worden gebruikt. Grotere hoeveelheden zijn wat langer houdbaar buiten de turfmolm.

Potentiëren/dynamiseren van biodynamische preparaten

biodynamie dynamiseren van preparatenDit is één van de meest cruciale momenten van het proces. Een kleine hoeveelheid van het preparaat wordt een uur lang in een emmer (koper, glas of hout) lauw regenwater van ongeveer 37°C geroerd. Het doel hiervan is een draaikolk te doen ontstaan. Door deze draaikolk wordt een maximale hoeveelheid water blootgesteld aan de lucht en door de lucht ook aan de krachten van de kosmos. Door het herhaalde roeren (ook bruusk in tegenovergestelde richting roeren is fundamenteel) en de diepe draaikolken die ontstaan, komt er meer water in contact met de lucht dan bij een glad oppervlak en krijgen de kosmische krachten meer gelegenheid om het water te potentiëren cq versterken. Het water dat in het midden snel en aan de buitenkant trager draait, imiteert de baan van de planeten rond de zon. Planeten die dicht bij de zon staan draaien veel sneller dan planeten die verder weg staan.

Sommige wijnbouwers voeren het dynamiseren nog manueel uit, anderen hebben hiervoor een gemechaniseerd elektrisch systeem maar men moet er wel bijblijven om het te superviseren. Na het dynamiseren moet het preparaat binnen de twee uur over de wijngaard verspreid worden.

champagne francis boulard 9Het sproeien van de preparaten bij Francis Boulard, Champagne.              

Volgende keer in detail de verschillende preparaten.

Hier:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw

16:30 Gepost door Vinama in Biodynamische wijnbouw | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.