02 juli 2008

Na het examen..... een Picpoul de Pinet

Nee over het resultaat van het Sommelier examen heb ik nog niks gehoord. Ik wens P. en K. en de mannen van Gent veel succes met hun examen volgende week  in Suze-la-Rousse. Geniet van het moment dat je daar ben en je zult zien, het is een mooie afsluiting van de drie jaar avondschool.

Na Suze ben ik naar de Corbières gegaan om een weekje uit te rusten en echt vakantie te houden althans dat was de planning. Het werd echter een weekje koorts, snotverkouden, hoofdpijn, futloos en alles wat er bij zoiets komt kijken. Het moest er waarschijnlijk eens uit. Diverse afspraken bij wijnboeren afgezegd, geen diepzeeduiken en de zakdoeken niet verder dan een armlengte uit de buurt.
Tijdens de examens in Suze-la-Rousse zaten er ook al een paar te snotteren en te niezen dus daar zal ik het wel hebben opgelopen. Gelukkig was het na het examen en niet eerder.

De eerste en laatste dag van de week vakantie had ik echter nog wel smaak en heb ik gelukkig kunnen genieten van het heerlijke eten en toch nog even wat wijndomeinen bezocht om wat in te slaan want de bestellingen van vrienden en familie moest ik toch wel in orde brengen.

bassin de thau restaurant les jardins de la mer
Bassin van Thau met de oesterbanken en zicht op Sète.

Samen met Michèle Lirot van Les-bastides-de-figuerolles naar Sète geweest om daar materiaal op te halen en even in Bouzigues gestopt op te lunchen aan het Bassin van Thau.

Sète is bekend van de Joutes Languedociennes die er ieder jaar in de laatste week van augustus gehouden worden. Een soort folkloristisch steekspel met boten vol met roeiers en zelfs met muzikanten in de boot.

Het bassin van Thau is het grootste meer in de Languedoc en ligt tussen Montpellier en Beziers aan de kust. Een meer waar grote oesterbanken liggen en waar de oesters rechtreeks uit het water op je bord komen. Het restaurant "Les Jardins de la Mer" in Bouzigues is een absolute aanrader voor eenieder die van vis en schaaldieren houdt. Het ligt niet in het toeristische centrum maar net daar buiten en het is een restaurant. Aan het water, een fantastisch uitzicht op het meer met een restaurantgril gestookt met wijnranken en een menukaart met een leuke keuze en zeer schappelijke prijzen b.v. een dozijn oesters voor 10.00 Euro. 

oesters oysters huitres Les jardins de la mer bouzigues

 Aan het water, heerlijk weer en  met zo'n bord voor je neus wat wil je nog meer? Ja, je hebt gelijk daar ontbreekt nog iets. Wat dacht je van een frisse witte wijn uit de streek van het druivenras Picpoul de Pinet blanc. Een prachtige naam vind ik het, Picpoul de Pinet. De wijn was van Domaines Félines Jourdan 2007 en paste perfect bij de visgerechten. Fris, critrus, floraal in de neus en mooie zuren die goed evenwicht bieden bij de oesters.  

felines jourdan picpoul de pinet 2007

Na de oesters de "Seiche" (inktvis) gegeten die gegrild was boven het vuur van wijnranken wat toch heel anders smaakt dan b.v. houtskool. Klaargemaakt met een beetje look was dit een heel simpel gerecht maar oh zo lekker. Dit is één van mijn favoriete lunchgerechten in die streek en ook in de Rousillon zoals in Port Vendres aan de haven.  

Heerlijk genieten aan het water en dat voor 35.00 Euro pp inclusief de wijn. Duurde die vakantie maar wat langer.

seiche restaurant les jardins de la mer bouzigues 
Seiches


Een man van het restaurant die nog wat jonge oesters gaat uitzetten en terugkomt met een nieuwe lading oesters, verser kan het niet:
bassin de thau meer van

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: picpoul de pinet, languedoc |  Facebook | |  Print

Commentaren

Laat ik nu naar de Roussillon gaan, en Port Vendres ligt vlakbij onze camping. Die seiches ga ik onthouden. Ik hoorde er niet eerder over, maar het water loopt met al in de mond. Nog tips wat je er daar bij drinkt?

Gepost door: Mariëlla | 17 juli 2008

Port Vendres Ik ben enkele malen in Port-Vendres geweest om daar met de boot te vertrekken om te gaan duiken in "la reserve de Banyuls". Mijn vaste ritueel was dan om daarvoor "Calamares a la Plancha" te eten aan de haven. In ken de naam van het restaurant niet maar als je het dorp inrijdt hou je de haven aan je rechterhand. Meteen links is een vrij groot terras in het blauw/wit geloof ik met stoffen stoelen. Daar kun je 's middags o.a. heerlijk eten met uitzicht op de haven. Aangezien ik daarna altijd ging diepzeeduiken heb ik daar nooit wijn besteld maar ga gewoon voor iets lokaals, een witte Collioure bijvoorbeeld.

Prettige vakantie,
Vinama

Gepost door: Vinama | 20 juli 2008

De commentaren zijn gesloten.